Tour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestream

Tour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestream Op zaterdag 19 september wordt de 20e etappe verreden van de Tour de France 2020. Dit is een individuele tijdrit. De start is in Lure, de finish is op de berg 'La Planche des Belles Filles'. Het parcours heeft een lengte van 36 kilometer De tijdrit is live op tv te volgen. Daarnaast kan men deze tijdrit ook per livestream bekijken.

Tijdrijden in de Tour de France

In 1934 werd er voor het eerst een individuele tijdrit verreden in de Tour de France. Die tijdrit ging van start in La Roche Sur Yon en finishte in Nantes. Het parcours had een lengte van 90 kilometer. De dagzege in die allereerste Tourtijdrit ging naar de Fransman Antonin Magne, die dat jaar ook het eindklassement van de Tour de France won.

In de daaropvolgende decennia groeide het tijdrijden uit tot één van de belangrijke en vaste ingrediënten van de Tour de France. Vaak werden er meerdere grote individuele tijdritten per Tour de France gereden; in de jaren negentig zaten er in een doorsnee Tourparcours ongeveer drie individuele tijdritten: één proloog (korte tijdrit) en twee grote tijdritten, die allebei een lengte hadden van ruim 50 kilometer. Veel wielergrootheden hebben ook de basis voor hun Tourzeges gelegd in de tijdrit. Tijdens de jaren negentig was dat bijvoorbeeld vaak het geval met Miguel Indurain.

Minder tijdritten in de Tour

Hoewel het tijdrijden puur sportief gezien een sublieme krachtmeting is, heeft het bij het grote publiek een relatief saai imago gekregen. Veel toeschouwers zien liever dat een Tour de France wordt beslist in een bergrit, waarin de renners zij aan zij een berg oprijden, dan in tijdritten. De Tourorganisatie is hier op den duur rekening mee gaan houden en heeft mede daarom het belang van de tijdritten in haar ronde wat beperkt.

In de Tour de France van 2020 zit slechts één individuele tijdrit, die dan ook nog eens qua lengte een stuk korter is dan men bijvoorbeeld in de jaren negentig gewend was. Bovendien is het een klimtijdrit, wat een voordeel is voor de klimmers en een nadeel voor de 'pure tijdrijders'.

La PLanche des Belles Filles

Legende: collectieve zelfmoord in de 30-jarige oorlog

De finishlocatie van de tijdrit in de Tour van 2020 is de befaamde berg 'Plance des Belles Filles' in de Vogezen. Deze berg dankt haar opvallende naam aan een legende uit de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Tijdens die oorlog werd deze streek bezet door een leger van Zweedse huurlingen, die volop plunderden en verkrachtten. Volgens de legende zou een groep jonge meisjes uit de streek toen naar deze berg zijn gevlucht. Uiteindelijk besloten zij, dat ze liever zelfmoord pleegden, dan zich te laten misbruiken door de Zweden. Met z'n allen zouden zij toen van deze berg zijn afgesprongen. De berg heet sindsdien de 'Planche des Belles Filles'. Het meer onderaan de berg heet sindsdien het 'Étang des Belles Filles'.

Wielersport: deze berg in de Tour

Voorafgaand aan 2020 is deze berg vier keer de aankomstplek geweest van een etappe in de Tour. De eerste keer was in 2012, toen pakte Chris Froome er de etappezege. In 2014 won Vincenzo Nibali er de etappe. In 2017 won Fabio er de rit. In 2019 ging de etappezege op deze berg naar Dylan Teuns.

Parcours tijdrit 19 september 2020

Hoe ziet het parcours van deze tijdrit eruit? De eerste 13,5 kilometer zijn grotendeels vlak. Daarna volgt er een heuvelachtig tussendeel. Op 5,9 kilometer van de finish begint de grote slotklim. Die heeft een gemiddeld stijgingspercentage van circa 8,5 procent. De klim gaat in deze tijdrit over de asfaltweg op die berg; in tegenstelling tot de Tour van 2019, hoeft men daarna in 2020 niet de onverharde weg richting de top af te leggen.

Tussenpunten voor tussentijden

Zodra bekend is waar de officiële tussenpunten voor tussentijden zijn, wordt dat hier gemeld.

Startlijst: starttijden en startvolgorde

Complete startlijst

Hoe ziet de complete startlijst met starttijden en startvolgorde van deze tijdrit eruit? Wat zijn de starttijden en startvolgorde van deze tijdrit op zaterdag 19 september 2020? Bij de startvolgorde wordt rekening gehouden met de stand in het algemeen klassement. De renner die laatste in het algemeen klassement staat, gaat als eerste van start. De leider in het algemeen klassement gaat als laatste van start. Deze startlijst wordt op de avond voor de tijdrit bekendgemaakt. Zodra de organisatie de definitieve startlijst heeft geopenbaard, wordt hier een link naar die lijst geplaatst.

Starttijden klassementsrenners, tijdritspecialisten en Nederlanders?

Hieronder vindt u t.z.t. een beknopt overzicht geplaatst van de starttijden van een aantal interessante deelnemers (alle Nederlanders, een aantal tijdritspecialisten en de coureurs uit de top van het algemeen klassement).

Live op tv: tijdrit Tour, 20e etappe op 19 september 2020

Deze tijdrit wordt op zaterdag 19 september live op tv uitgezonden door onder meer het Vlaamse Sporza (VRT), door de sportzender Eurosport en het Nederlandse NOS (Studio Sport). De live-uitzending van NOS Studio Sport vindt plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Deze uitzending van de tijdrit begint om 13u55.

Live bij Sporza

De live tv-uitzending van Sporza (VRT) begint bij deze individuele tijdrit in de Tour de France op zaterdag 19 september om circa 13u50 op de Vlaamse zender VRT één.

Live Eurosport

Eurosport zendt niet alleen deze tijdrit, maar alle etappes van de Tour 2020 integraal live uit (op tv en livestream). De live-uitzending van deze tijdrit begint bij hen om 13u50 op de zender Eurosport 1.

Livestream tijdrit Tour de France 2020 (20e etappe op 19 september)

Deze enige individuele tijdrit in de Tour de France 2020 is vanzelfsprekend ook op het internet live te volgen via een livestream. In Nederland wordt de officiële livestream voor de Tour 2020 verzorgd door de NOS. In Vlaanderen wordt de livestream verzorgd door Sporza. Zowel de livestream van de NOS als de stream van Sporza is geheel gratis. Deze livestreams zijn echter wel geo-restricted: men mag de livestream van Sporza tijdens de Tour officieel alleen in België bekijken en de stream van de NOS alleen in Nederland.

Livestream Sporza

De livestream van Sporza (VRT) begint dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de Touretappe. Bij deze tijdrit houdt dit in dat de livestream om circa 13u50 begint. Deze livestream is voor Vlaamse kijkers op zaterdag 19 september te vinden op de website van Sporza. Men kan die gratis livestream op die dag onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream vinden via het menu 'wielrennen'. Daarnaast is de gratis livestream op die middag van 19 september ook te vinden via de hoofdpagina van de website van Sporza.

Livestream NOS

Ook de livestream van de NOS begint bij de Tour de France 2020 telkens tegelijk met de live tv-uitzending van de Touretappe. Bij deze tijdrit in de Tour begint de gratis livestream op 19 september om 13u55. De livestream van de Tour de France 2020 vindt men tijdens deze koers dagelijks op de website van de NOS. Ook kan men de gratis livestream van deze individuele tijdrit op vrijdag 19 september vinden op de NOS-app.

Livestream Eurosport Player

Ook Eurosport biedt een livestream van deze tijdrit aan (en van alle andere Touretappes). Hun livestream begint om 13u50. Eurosport is de enige omroep die in Nederland of België elke rit van de Tour integraal per livestream (van start tot en met finish) uitzendt. Hun livestream van deze tijdrit kan men op de middag van zaterdag 19 september vinden op de Eurosport Player App. Voor het bekijken van de livestream van Eurosport dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die Eurosport Player App.

Livestream tijdrit via Go App (EU)

Ook via een livestream op de Go App (online tv) kan men op zaterdag 19 september 2020 naar deze individuele tijdrit in de Tour de France kijken. Met die app kan men live tv kijken (per livestream), maar kan men ook tv-programma's terugkijken. Het is een product van Ziggo. Deze app heeft voor wielerliefhebbers die graag per livestream naar de Tour kijken meerdere voordelen. Zo kan men met deze app niet alleen de livestream van de NOS bekijken. Men kan ook geheel legaal per livestream op deze app naar Sporza kijken (terwijl dat via hun site nochtans niet kan). Ook kan men op die app per livestream geheel legaal naar Eurosport 1 kijken, zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player. Een ander voordeel van deze app is, dat men elke livestream niet alleen in Nederland, maar ook in alle andere landen van de EU kan bekijken. Dit is natuurlijk heel handig als men op vakantie in het buitenland is (in een EU-land althans) en men daar naar per livestream naar de Nederlandse of Vlaamse live tv-uitzending van deze tijdrit van de Tour wil kijken.

Livestream InteractieveTv en iTV

De hierboven genoemde Go App is bedoeld voor klanten van Ziggo. Er bestaat een soortgelijke app voor klanten van KPN die per livestream naar tv willen kijken: iTV. Die app is vooral bedoeld voor tv-kijken op een smartphone of tablet. Ook heeft KPN voor haar klanten de site 'InteractieveTv'. Die kan men gebruiken indien men per livestream op een desktop computer of laptop naar deze tijdrit in de Tour wil kijken. Via deze opties van KPN kan men (net als bij Ziggo) in de gehele EU per livestream tv kijken. Zo kan men als klant van KPN dus ook op de middag van 19 september per livestream naar deze tijdrit in de Tour kijken.
© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
WK tijdrijden 2020 live op tv en livestreamWK tijdrijden 2020 live op tv en livestreamHet WK wielrennen vindt in 2020 plaats in Zwitserland. De individuele tijdritten worden verreden van zondag september to…
Tour de France 2020 - het parcours en etappeschemaTour de France 2020 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 29 augustus van start in Nice. De slotrit wordt op zondag 20 september verreden…
Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…

Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroNederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroOp 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar…
Ziek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stressZiek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stressSporten is gezond, dat staat buiten kijf. Regelmatige lichaamsbeweging beschermt immers tegen veel vrije radicalen waard…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Septimius_Severus
  • http://www.heiligen.net/heiligen/05/01/05-01-0200-andeol.php
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Andeolus
  • http://women.cyclingfever.com/stage.html?editie_idd=MjY5NjQ=&etappe_idd=MzM1NDc=
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bourg-Saint-And%C3%A9ol
  • http://www.heiligen.net/heiligen/05/01/05-01-0200-andeol.php

Reageer op het artikel "Tour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!