Olympische Spelen 2016 – geluk en drama Nederlandse equipe
Er doen 242 Nederlandse atleten mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus 2016. Al die topsporters hebben hoop en verwachtingen, een aantal is medaillekanshebber en voor iedereen is het een ervaring om nooit te vergeten. De een heeft geluk, de ander pech en soms zelfs dikke pech door een fout, ongeluk of stommiteit. De een huilt van geluk de ander van diepe ellende na het verliezen van hoop op een mooi eindresultaat. Drama en geluk maakt van de Olympische Spelen een emotionele achtbaan.
Openingsceremonie Olympische Spelen in het Maracanã-stadion
Niet alle Nederlandse Olympische sporters zijn aanwezig bij de openingsceremonie op vrijdag 5 augustus 2016 in het Maracanã-stadion. Van de 242 treden er tachtig mensen aan, waarvan een deel begeleiders. Veel sporters bereiden zich tijdens de opening van de Spelen al voor op de wedstrijden waarvoor zij in dat eerste weekend moeten aantreden. Alle sporters die binnen 48 uur na de opening in actie komen, zijn er niet bij en voor sommigen geldt dat de uren durende openingsceremonie niet in hun voorbereidingsschema past. Geen ruiters (behalve Dubbeldam), hockeyers, volleyballers, handballers, wielrenners en zwemmers.
Vlagdrager Jeroen Dubbeldam
5 augustus 2016
Vlagdrager voor de Nederlandse equipe tijdens de openingsceremonie is ruiter Jeroen Dubbeldam. Zijn collega-ruiters zijn dan nog niet in Rio aangekomen.
Annemiek van Vleuten valt hard
7 augustus 2016
Anna van der Breggen wint de wegwedstrijd na een race waarin kort voor de finish een andere Nederlandse wielrenster, Annemiek van Vleuten, solo op kop lag. Ongeveer tien kilometer voor de finish ging Van Vleuten hard onderuit in een afdaling en raakte in het ziekenhuis met een hersenschudding en scheurtjes in haar wervelkolom.
Anna van der Breggen haalt eerste goud
7 augustus 2016
Anna van der Breggen wint de wegwedstrijd en op zondag 7 augustus de eerste Olympische medaille van deze Spelen en het is meteen een gouden. Van der Breggen passeerde de onheilsplek, waar Van Vleuten nog in de goot lag en dacht op dat moment dat haar teamgenoot dood was. De Zweedse renster Emma Johansson hielp Van der Breggen door te roepen dat ze nu voor Annemiek gingen rijden. Dat hielp en Anna van der Breggen won de sprint en daarmee een gouden medaille.
Geen medaille voor estafettezwemsters
7 augustus 2016
De verwachtingen waren hoog gespannen, maar het lukte de damesestafetteploeg niet om een medaille te verschalken. Voor het eerst sinds 1996 levert de 4 x 100 meter vrije slag geen eremetaal op voor Nederland. Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo grepen er met hun vierde plaats net naast. Australië won met 3.30,65, een nieuw wereldrecord, het goud, zilver was er voor Amerika en brons voor Canada. Desillusie restte de vier van Nederland. De afgelopen vier Spelen was het telkens raak:
- in 2000 in Sydney won de vier van Nederland zilver;
- in 2004 in Athene kwamen ze met brons thuis;
- in 2008 in Peking werden zwommen ze een gouden race;
- in 2012 in Londen werd het zilver.
Gebroken ribben voor ruiter Van de Vendel
8 augustus 2016
Op 8 augustus raakte het paard van ruiter Theo van de Vendel tijdens de cross-country in het eventing-toernooi een hindernis waardoor de ruiter voorover van het paard schoot en het dier bovenop hem viel. Het betekende het einde van de Spelen voor Van de Vendel: hij hield drie gebroken ribben aan zijn val over. Erger werd voorkomen door de bodyprotector die de ruiter droeg. Eventing is een discipline in de paardensport en een onderdeel van de Olympische Spelen, waarbij het paard en de ruiter een dressuurproef, een cross-country en een springparcours moeten rijden.
Brazilië juicht voor Nederland
Nederland mag zich verheugen in het enthousiasme van het Braziliaanse publiek. De ene keer juicht Brazilië voor Nederland omdat het tegen de tegenstander is. Argentinië bijvoorbeeld. Dan weer juicht Brazilië voor Nederland vanwege een
underdog positie, maar Brazilië juicht ook vanwege de geschiedenis die het land met Nederland heeft. Een korte hevige geschiedenis, vlak voor Nederland door Portugal uit het land werd geknikkerd. Het land van de Amazone en Copacabana had in de 17e eeuw
een stukje Nederland in huis, dat zijn sporen in het land heeft nagelaten. Daar hebben de sporters tijdens de Spelen plezier van.
Yuri van Gelder naar huis
9 augustus 2016
Turner Yuri van Gelder is door de leiding van de Nederlandse ploeg teruggetrokken uit het olympisch toernooi en per direct naar huis gestuurd. Chef de Mission Maurits Hendriks, meldt dat Van Gelder zich niet aan de teamregels heeft gehouden. Hij verliet in de nacht van zaterdag op zondag het olympisch dorp, kwam in de vroege ochtenduren terug, had alcohol gedronken en overtrad afspraken die vooraf met de olympische sporters zijn gemaakt. De turner is meteen naar Nederland gevlogen. De teamleiding van de nationale gymnastiekunie (KNGU) legde het voorval voor aan de staf van de Nederlandse olympische ploeg.
Chef de mission
Chef de mission van het NOC*NSF Maurits Hendriks is verantwoordelijk voor het handhaven van de ploegdiscipline. Het is de sporters verboden het olympisch dorp te verlaten, omdat veiligheid en gezondheid in Rio de Janeiro niet te waarborgen zijn. De sporters ondertekenden een overeenkomst waarin de afspraken staan verwoord.
Lord of the Rings
In 2005 werd Van Gelder wereldkampioenen aan de ringen en kreeg hij zijn bijnaam ‘Lord of the Rings’. Daarna volgden jaren van dieptepunten, opklauteren en nog meer dieptepunten vanwege cocaïnegebruik, een drug die ‘in competitie’ op de dopinglijst staat. Hij bezocht een afkickkliniek en trainde zich heel knap terug op olympisch niveau. Yuri van Gelder heeft dertien jaar gewerkt om op een Olympische Spelen aan te mogen treden. Hij had een finaleplaats voor de ringen weten te turnen. Die finale vindt op 15 augustus plaats, maar ligt buiten bereik van Van Gelder.
Op 10 augustus wordt bekend dat de turner via juridische weg alsnog probeert in de finale aan te kunnen treden. Het kort geding dient vrijdag 12 augustus. Yuri van Gelder verliest het kort geding: de rechter bepaalt dat het NOC*NSF de turner terecht weg heeft gestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Femke Heemskerk valt stil
9 augustus 2016
Zwemster Femke Heemskerk beleeft alles behalve glorieuze Spelen. Tijdens de estafette in het Olympic Aquatic Stadium ging het niet helemaal goed en vielen de vier vrouwen buiten de medailles. Op het solonummer van de 28-jarige zwemster, de 200 meter vrije slag, struikelt ze. Het is haar favoriete zwemnummer, maar de zwemster komt tijdens de halve finale niet verder dan de 15e plaats. De tijd, 1.57,82, wordt ‘Heemskerk-onwaardig’ genoemd. Ze kan zeker drie seconden sneller. Bij de 100 vrije slag ging het helemaal mis. Ze zwom zich niet eens de halve finale in, laat staan het podium op. De oud-wereldkampioene kwam naar eigen zeggen 'niet in haar slag' en voelde zich als 'Max Verstappen in een Lada'.
Anicka van Emden wint brons
9 augustus 2016
Judoka Anicka van Emden wint een bronzen medaille in de klasse tot 63 kilogram. Ze heeft het publiek niet mee in haar wedstrijd, want ze verslaat de Braziliaanse Mariana Silva. Het zijn de eerste Spelen voor Van Emden (29). In 2008 in Peking was ze reserve en in 2012 in Londen koos de judobond voor een andere judoka. Van Emden won op het WK 2011 en in 2013 een bronzen medaille en op het EK in Kazan in april 2016 eindigde ze ook als derde. Het leverde haar de bijnaam 'Bronzen Anicka' op.
Tom Dumoulin fietst naar zilver
10 augustus 2016
Tom Dumoulin wint een zilveren medaille in de Olympische tijdrit. Fabian Cancellara wint goud en Chris Froome brons. De wielrenner vindt het moeilijk om er blij mee te zijn: goud was zijn doel. Zijn tweede plaats is evenzogoed een knappe prestatie gezien zijn polsbreuk die hij een paar weken voor de Spelen in de Tour de France opliep.
Adelinde Cornelissen meldt af, Parzival is ziek
10 augustus 2016
Dressuuramazone Adelinde Cornelissen stopt voortijdig met haar olympische dressuurproef. Haar paard Parzival is 9 augustus in zijn wang gestoken door een beest, met een zwelling en koorts tot gevolg. Het paard was op de dag van de proef wel wat opgeknapt maar kon niet op topniveau presteren. Cornelissen meldde middenin de proef af, toen ze zag dat Parzival de tong naar buiten stak. De Spelen zijn daardoor voor Cornelissen klaar. Ze behoorde tot de medaillekanshebbers in Rio. Op de Spelen in Londen 2012 won ze zilver en brons.
Zilveren roeisters
11 augustus 2016
De roeisters van de dubbelvier vrouwen winnen de zilveren medaille. Roeisters Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen, Carline Bouw finishen na Duitsland. Polen wint het brons.
Geen medailles op 100 meter vrije slag
12 augustus 2016
Ranomi Kromowidjojo zwemt een heel goede finale 100 meter vrije slag, maar het is niet genoeg voor een medaille. Kromowidjojo zwom haar beste tijd sinds de Olympische Spelen van Londen: 53,08. Op die Spelen won ze
goud op dit nummer.
Er worden twee gouden medailles uitgereikt, aan Simone Manuel uit Amerika en Penelope Oleksiak uit Canada, die tegelijk aantikken op 52,70. Ze zwemmen daarmee een olympisch record. Sarah Sjöström uit Zweden pakt het brons met een tijd van 52,99.
Goud voor roeisters
12 augustus 2016
Roeisters Maaike Head en Ilse Paulis veroveren een gouden medaille in de lichte dubbeltwee roeifinale. Tweede wordt Canada en brons is er voor China. Maaike Head (32) begon haar sportcarrière op de ijsbaan, maar stapte tijdens haar studie medicijnen over op roeien. Eerder dit jaar brak ze nog een paar ribben bij een fietsongeluk in Amsterdam. Ilse Paulis (23) studeert ook medicijnen en staat te boek als roeiwonderkind. De twee kennen elkaar nog niet eens zo lang. In 2015 kropen ze voor het eerst samen in de dubbeltwee. De gouden medaille in 2008, van Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen, in Peking was de laatste gouden medaille in deze klasse voor Nederland. Trainer Josy Verdonkschot zag brood in het duo en zette ze samen in een boot. Head en Paulis trainden vier jaar lang en dat betaalt zich in Rio uit in goud.
Dorian van Rijsselberghe wint goud
12 augustus 2016 - 14 augustus 2016
Net als bij de Spelen in Londen, vier jaar geleden, is
Dorian van Rijsselberghe voor de start van de
medalrace al zeker van zijn gouden medaille. Als hij de race netjes uitsurft, tenminste. De nummer twee, de Brit Nick Dempsey, kan hem niet meer inhalen. Dempsey is voor de medaillewedstrijd al zeker van zilver, protesten en diskwalificatie daargelaten. Van Rijsselberghe is de meest constante plankzeiler van het toernooi. De medaillewedstrijd is zondag 14 augustus en ook die wint hij glansrijk: Dorian van Rijsselberghe wint goud in Rio.
Brons voor roeiers
13 augustus 2016
De mannen acht roeien naar brons. Groot-Brittannië wint goud en Duitsland pakt op de laatste meters zilver voor Nederland. De Nederlanders blijven goed bij en liggen op zilveren koers, maar in de laatste meters prikken de Duitsers de punt van hun boot langs die van het rood-wit-blauw.
Goud voor Ligtlee
13 augustus 2016
Baansprintster Elis Ligtlee (22) wint een gouden medaille in de discipline keirin. Lichte neemt het initiatief in de olympische finale en de concurrentie heeft geen afdoende antwoord. De Britse Rebecca James wordt tweede en de Australische favoriete Anna Meares derde.
Geen medaille voor Dafne Schippers op de 100 meter
14 augustus 2016
Dafne Schippers heeft de halve finale goed gelopen en zich gekwalificeerd voor de finale van de 100 meter hardlopen. Schippers redt het in de finale niet en wordt vijfde met een tijd van 10,90. Elaine Thompson uit Jamaica pakte 10,71 goud. Dafne Schippers noemt na afloop van de race dat ze last had van "fysieke problemen". Het blijkt haar lies te zijn.
Geen medaille voor Kromowidjojo
14 augustus 2016
Ranomi Kromowidjojo zwemt geen prijs op de 50 meter vrije slag en prolongeert haar titel van de Spelen van 2012 in Londen niet. Ze tikt aan als zesde, met de tijd 24,19, een miniem verschil met nummer één. De 100 meter vrije slag was niet gelukt, de 50 meter, haar specialiteit, lukte ook niet. Op beide afstanden was Kromowidjojo sinds Londen 2012 olympisch kampioen. Ze finisht in Rio, na een race waar ze op kop leek te liggen, als zesde. De aantik was matig en er verscheen op het scorebord geen 1, geen 2 en ook geen 3 achter haar naam. De Deense Pernille Blume wordt in Rio olympisch kampioen met een tijd van 24,07.
Goud voor open water zwemster
15 augustus 2016
Zwemster Sharon van Rouwendaal uit Baarn wint goud bij het 10 kilometer open water zwemmen in de baai van Copacabana, in een tijd van 1.56.32. De 22-jarige specialiste miste op de langebaan de finale van de 400 meter. In het open water demarreert ze halverwege de wedstrijd en zwemt een sterke race. Een paar concurrentes zwemmen in haar kielzog, maar Van Rouwendaal blijft voor. Na zo'n 6,5 kilometer zwemmen komt de Nederlandse met een versnelling en wordt het peleton uit elkaar getrokken. Ze last een tactische zet in door bij het ingaan van de laatste ronde het drinken over te slaan. Ze heeft in de ronden daarvoor met opzet extra veel gedronken. De concurrentie wordt daardoor min of meer gedwongen het ponton met daarop de begeleiders met hun schepnetten met fles te passeren en ook niet te drinken. Wie wel de fles pakt raakt meer op achterstand. Van Rouwendaal wint met een voorsprong van zo'n tien meter en tikt als eerste aan.
Sanne Wevers turnt naar goud
15 augustus 2016
Sanne Wevers turnt op de balk een gouden oefening. Ze turnt een fenomenale en foutloze oefening en krijgt een score van 15,466, een persoonlijk record. Wevers laat onder meer een perfecte drievoudige pirouette zien. Het is een historische overwinning; niet eerder pakte een Nederlandse turnster een medaille op de Spelen.
Pieter-Jan Postma gediskwalificeerd
15 augustus 2016
Zeiler Pieter-Jan Postma kan zijn medaille in de Finn-klasse zeilen vergeten. Hij is gediskwalificeerd omdat hij de boot van Facundo Olezza raakt. De Argentijn dient met succes een protest in. De achterstand van Postma is daardoor zo groot dat hij niet meer in de buurt kan komen van een medaille. Hij moet alleen de medalrace nog varen.
Postma wilde na zijn vierde plaats bij de vorige Spelen in Londen, revanche nemen. Het loopt op een deceptie uit.
Ferry Weertman zwemt een gouden race
16 augustus 2016
Ferry Weertman wint de 10 kilometer open water zwemmen. Hij klopt de Griek Spiros Gianniotis in een bloedstollende sprint. Weertman, die 'Very Ferry Fast' wordt genoemd, klopt als eerste op het bord aan, terwijl de transponder van de Griek eerder over de finish is. Het duurt even eer de naam van Weertman als nummer één op het scorebord staat. De Fransman Marc-Antoine Olivier is de winnaar van het brons. Weertman is de vriend van zwemster Ranomi Kromowidjojo.
Marit Bouwmeester schrijft historie
16 augustus 2016
Marit Bouwmeester wint goud in de Laser Radial klasse zeilbootrace. Wat
vier jaar geleden in Londen net niet lukte, lukt in Rio wel. De zeilster had in de
heats zoveel (of eigenlijk zo weinig) punten vergaard, dat haar zevende plaats in de medailerace genoeg is voor een gouden medaille. Het weer en water is onvoorspelbaar in Rio, met veranderlijke wind, hoge golven door alle motorboten, windvlagen en windwakken. Bouwmeester is blij dat ze nooit meer in Rio hoeft te varen; ze trainde er drie jaar in aanloop naar de Spelen. Het goud dat de Friezin wint heeft een historisch olympisch tintje. De laatste gouden medaille die Nederland haalde was in Berlijn in 1936. Toen was het de Rotterdammer Daan Kagchelland voor de kust van Kiel. In Rio wordt de Ierse Annalise Murphy tweede en de Deense Anne-Marie Rindom derde.
Epke valt
16 augustus 2016
Epke Zonderland, medaillekandidaat turnen aan de rekstok, valt tijdens zijn oefening in de finale. Geen medaille voor Zonderland, die bij de Spelen in Londen goud won.
Zilveren medaille voor Matthijs Büchli
17 augustus 2016
Baanwielrenner Matthijs Büchli wint een zilveren medaille op het onderdeel keirin. De Brit Jason Kenny wint goed en de Maleisiër Azizulhasni Awang brons. De spectaculaire finalerace werd tot twee keer toe afgeschoten en diskwalificatie dreigde voor de Brit, maar na beraad mochten alle zes de renners voor de derde keer starten. Büchli lag achterin het veld maar had een fenomenale laatste ronde.
Bloedstollende halve finale hockeysters
17 augustus 2016
Het vrouwenhockeyteam slaat zich in een bloedstollende halve finale tegen Duitsland naar de finale. De wedstrijd wordt gewonnen na
shoot outs. De finale is tegen Groot-Brittannië of Nieuw-Zeeland. Het wordt Groot-Brittannië.
Verliezersvlucht
Geen enkel land doet zoals Nederland: sporters die geen medailles hebben gewonnen en die klaar zijn met de Spelen terughalen naar Nederland. De NOC*NCF besloot er toe om de sporters die nog aan de bak moeten alle kans te geven zich voor te bereiden op hun wedstrijden en om het topsportklimaat in het olympisch dorp te bewaren. De Nederlandse olympische sportorganisatie wil niet dat feestende atleten de voorbereidingen verstoren. NOC*NSF vindt ook Rio een te gevaarlijke stad om de atleten onbegeleid te laten lopen. Alleen de medaillewinnaars mogen langer blijven. De sporters al die de teleurstelling van geen medaille moeten verwerken, plakten zelf de term
'losersvlucht' op de voortijdige terugvlucht. Sommigen zijn er blij mee en willen graag naar familie en vrienden in Nederland, maar velen zijn zwaar teleurgesteld dat ze de slotceremonie van de Spelen in Rio moeten missen. Alsof ze te vroeg zijn weggehaald van een feestje.
Medaille voor Dafne Schippers op 200 meter
18 augustus 2016
Dafne Schippers wint op de 200 meter hardlopen een zilveren medaille. Goud is voor Elaine Thompson uit Jamaica met een tijd van 21.78. Schippers loopt 21.88. Schippers kon net na de race nog niet zo blij zijn met haar zilveren medaille:
"Ik baal hier echt van. Ik kwam om te winnen, dat is alles. Ik voelde me super goed, ik weet het gewoon even niet. Ik ging stuk en kon niet meer door. Dat kan gebeuren."
Brons voor beachvolleyballers
19 augustus 2016
Beachvolleballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verslaan het Russische duo Vjatsjeslav Kasilnikov en Konstantin Semenov in twee sets. Dat ze de finale niet haalden was een domper, maar de bronzen medaille maakt veel goed.
Churendi: Goud voor goede zin
19 augustus 2016
Churandy Martina is blij met zijn vijfde plaats op de olympische 200 meter. Hij was een oogwenk (één honderdste van een seconde) verwijderd van het brons, maar Churendi is daar niet gefrustreerd over. Hij is trots op zichzelf en bedankt iedereen die de wekker heeft gezet om hem midden in de nacht te zien lopen. Hij vindt het wel jammer dat hij geen medaille heeft gewonnen, want daarvoor ging hij naar Rio, maar hij laat er zijn humeur niet door bederven. "Maar ja, het kon niet beter. Ik heb mijn best gedaan voor heel Curaçao en Nederland. Voor iedereen die zijn wekker heeft gezet. Ik hoop dat ik niemand teleurgesteld heb en wil positief blijven. Ik hou van iedereen" en hij lacht zijn gouden tand en witte tanden bloot. "Waarom zou ik balen? Dit was mijn derde olympische finale op rij. Er is niemand trotser dan ik." Churendi stond voor de derde keer met Usain Bolt in een 200 meter finale. Bolt uit Jamaica wint goud met de tijd van 19,78 seconden. André de Grasse wordt tweede met 20,02. Christophe Lemaitre en Adam Gemili, komen tegelijk als derde over de streep in 20,12 seconden. Daardoor wordt Martina vijfde met 20,13 seconden. Als er een medaille zou zijn voor goede luim en positiviteit, dan is Churendi de beste van allemaal.
Jelle van Gorkom pakt zilver
19 augustus 2016
BMX-er Jelle van Gorkom pakt de zilveren medaille.
Geen medailles voor Nederlandse ruiters
19 augustus 2016
Springruiter Jeroen Dubbeldam haalt op de het individuele springtoernooi geen medaille. Hij springt met Zenith foutloos, maar finisht een fractie buiten de tijd. Tweehonderdste seconde gooien hem uit de finale: geen barrage voor Dubbeldam die ontgoocheld achterblijft. Geen enkele Nederlandse ruiter haalt een medaille op de Spelen in Rio. Dat was sinds 1988 niet meer voorgekomen. Het was Dubbeldams laatste grote wedstrijd met Zenith. Het paard is eigendom van Springpaarden Fonds Nederland, die in september 2016 geveild wordt.
Bloedstollende finale hockeysters
19 augustus 2016
De Nederlandse hockeyvrouwen spelen een overtuigende finale en komen op 3 tegen 3. In de
shootouts maken de Nederlanders geen doelpunt, de Britten maken er twee en winnen goud. Nederland verdiende goud, maar wint zilver. Duitsland is derde.
Geen medaille voor volleybalsters en handbalsters
19 augustus 2016
Zowel de volleybalsters als de handbalster spelen een geweldig toernooi en stilletjes wordt er op een medaille gehoopt. Beide teams lukt het niet de finale te bereiken en beide teams verliezen de wedstrijd om het brons.
Nouchka Fontijn in finale
19 en 21 augustus 2016
Nouchka Fontijn wint de halve finale en bokst zondag 21 augustus de finale tegen de Amerikaanse Clarissa Maria Shields. Ze verliest de pot en wint een zilveren olympische medaille.
Sanne Wevers draagt vlag
Slotceremonie
Op 21 augustus 2016 (in de vroege morgen van 22 augustus Nederlandse tijd) is de slotceremonie van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Namens Nederland draagt turner en gouden medaillewinnaar Sanne Wevers de vlag. De sporters die dan nog in Rio zijn komen 22 augustus terug in Nederland. De medaillewinnaars worden 23 augustus door de Koning ontvangen in Paleis Noordeinde in Den Haag.
Medailles Nederlandse sporters
Nr. | Naam | Goud | Zilver | Brons |
1. | Anna van der Breggen | Wegwedstrijd wielrennen | | |
2. | Anicka van Emdem | | | Judo |
3. | Anna van der Breggen | | | Tijdrit wielrennen |
4. | Tom Dumoulin | | Tijdrit wielrennen | |
5. | Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen, Carline Bouw | | Vrouwen dubbelvier roeien | |
6. | Maaike Head en Ilse Paulis | Vrouwen lichte dubbeltwee roeien | | |
7. | Dirk Uittenbogaard, Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Boudewijn Roell, Olivier Siegelaar, Tone Wieten, Mechiel Versluis, Robert Lücken, Peter Wiersum | | | Mannen Acht Roeien |
8. | Elis Ligtlee | Wielrennen Keirin | | |
9. | Dorian van Rijsselberghe | Surfen | | |
10. | Sharon van Rouwendaal | Zwemmen 10 km vrouwen in open water | | |
11. | Sanne Wevers | Turnen Balk | | |
12. | Ferry Weerman | Zwemmen 10 km mannen in open water | | |
13. | Marit Bouwmeester | Laser radial klasse zeilen | | |
14. | Matthijs Büchli | | Wielrennen Keirin | |
15. | Vrouwenteam | | Hockey | |
16. | Dafne Schippers | | 200 meter hardlopen | |
17. | Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen | | | Beachvolleybal |
18. | Jelle van Gorkom | | BMX | |
19. | Nouchka Fontijn | | Boksen | |
19. | Totaal | 8 | 7 | 4 |
Lees verder