Wie krijgt nooit een sixpack (wasbordje) en waarom is dat?

Wie krijgt nooit een sixpack (wasbordje) en waarom is dat? Waarom krijgen sommige mensen moeiteloos dat felbegeerde wasbordje en behalen anderen die er hard voor werken dat nooit? Wat is er aan de hand? Diverse redenen zijn aan te wijzen, waarom een sixpack - ondanks flink trainen en een passende lifestyle - vaak ontbreekt. De waarheid is hard. Het wasbordje oftewel sixpack - ook bekend als abs (abdominals), blokjes of broodjes - is gewoon niet voor iedereen weggelegd en zal nooit op hun pad komen. Bij wie ligt een wasbordje dan wel binnen handbereik en bij wie niet? Verdoen we onze tijd en verspillen we ons geld door iets na te jagen, dat feitelijk altijd buiten ons bereik ligt of zal liggen? Een duik in de materie geeft verrassende antwoorden op het waarom!
Heb ik al abs? / Bron: HannahWells, PixabayHeb ik al abs? / Bron: HannahWells, Pixabay

Strak door training, voeding en rust

Wie een strak lijf wil, weet dat het op de natuurlijke, ouderwetse manier (old school) haalbaar is door:
 • de juiste voeding;
 • de juiste spiertraining;
 • de juiste hoeveelheid rust.

Strak en fit zijn synoniemen voor jeugdig en aantrekkelijk. Wie wil niet zo gezien worden? Het is daarom niet verwonderlijk dat mensen zo met hun gezondheid en uiterlijk bezig zijn. Wie hard traint en een gezonde lifestyle aanhoudt, wordt op den duur vanzelf strakker en fitter.

Fanatieke bezoekers van de sportschool zien graag als ultieme bekroning op al hun werk een mooi afgetekende buikstreek: een wasbordje. De fitnessindustrie speelt graag in op dat fitnessideaal. De media staat vol afgetrainde jonge mensen of fitnessmodellen met opvallende sixpacks, die kleding, tijdschriftartikelen, buikspierapparaten, pillen en poeders aanprijzen. Is die ultieme bekroning uitsluitend weggelegd voor geluksvogels of is het toch haalbaar voor de doorzetters?

Helaas is het antwoord, dat gerichte buikspieroefeningen, passende voeding en voldoende rust, geen garantie zijn voor dat felbegeerde wasbordje en dat het niet automatisch volgt op zo'n lifestyle. Die specifieke buikspieren zullen - hoe vaak en hard zij ook worden aangepakt - niet bij iedereen eruit knallen. Al is het vetpercentage nog zo laag en de hoeveelheid buikspieroefeningen nog zo hoog: een wasbordje is niet een gegeven. Waar ligt dat aan?

Drie onmisbare factoren voor een duidelijk zichtbaar wasbordje

Flink zichtbare buikspieren zijn een optelsom van de volgende factoren:
 • de factor erfelijkheid (DNA);
 • hormonen;
 • vetpercentages.

Wanneer één van die factoren niet aansluit, zullen de relevante buikspieren niet (goed) zichtbaar zijn of dat ooit worden. Nooit.

DNA en de rechte buikspier

Erfelijkheid - DNA - bepaalt wie blauwe ogen, lange benen, bruin haar of grote voeten krijgt. De vorm en dikte van onze spieren is ook erfelijk bepaald. Daarom hebben sommige mensen kuiltjes in hun wang, dikke kuiten of ... duidelijk zichtbare rechte buikspieren in de vorm van een wasbordje.

Broodjes / Bron: PublicDomainPictures, PixabayBroodjes / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
De opdeling van de rechte buikspier
De buikspieren bestaan uit diverse spieren die boven, onder, dwars op of naast elkaar liggen. Dit is noodzakelijk om naar alle kanten te kunnen draaien, buigen, bukken, rekken of te kunnen ademen, baren enzovoorts. Wie een spier doorsnijdt, ziet dat het bestaat uit heel veel spierbundels. Een spier is te vergelijken met een glasvezelkabel waarin ontelbare vezels worden samengebundeld tot één geheel.

De enige spier die van belang is voor zichtbare blokjes heet rechte buikspier. De rechte buikspier heet ook de voorste of bovenste buikspier of in het Latijn de rectus abdominis. Het is één lange spier (spierplaat) omwikkeld door een vlies. De rechte buikspier wordt optisch in twee helften (links en rechts) verdeeld door een middenlijn en zit populair gezegd aan één kant boven vast (borstbeen/ribben) en aan de andere kant laag vast bij het bekken (schaambeen). Het is de spier die we graag willen showen en aanspannen om het extra te laten uitkomen. De rechte spier is gemiddeld 10 mm dik en bij jonge supersporters dikker. De rechte spier neemt in dikte af door zwangerschap en leeftijd. Het is maar wat Moeder Natuur heeft meegegeven.

Spierbundels / Bron: OpenClipart Vectors, PixabaySpierbundels / Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Platte of bolle spierbuiken

De spierplaat van de rechte buikspier is optisch ook horizontaal telkens verdeeld in vakjes. Een ander woord voor een vakje, segment, blokje of broodje is een spierbuik. Een wasbord is dus opgebouwd uit spierbuiken. In feite heeft een rechte buikspier 8 tot 10 spierbuiken in totaal (dus een 8- of 10-pack), maar de onderste blokjes zijn meestal bedekt met een laagje vet en onzichtbaar. De term sixpack is daarom de meest gangbare voor een blokjesbuik, omdat dat aantal zichtbaar is. Spierbuiken kunnen onafhankelijk van elkaar worden aangespannen.

Ook bij spierbuiken speelt DNA weer een hoofdrol en wel wat de vorm betreft van de spierbuik. Sommige personen hebben genetisch plattere spierbuiken. Anderen hebben door de DNA-opmaak meer bolle spierbuiken. Personen met bolle spierbuikjes krijgen of hebben duidelijk zichtbare blokjes. Mensen met platte spierbuikjes hebben geen zichtbare blokjes. Nooit. Platte spierbuiken zijn door training niet boller te maken, zodat ze uitsteken op de buikwand. Bolle spierbuiken zijn een cadeau van de natuur.

Wie bij zijn biologische vader, moeder, broer of zus segmenten oftewel spierbuiken ziet, kan in principe ervan uitgaan, dat naar genetische maatstaven een wasbordje haalbaar is.

De tussenpezen

De rechte buikspier wordt telkens horizontaal onderbroken door tussenpezen. Zij zijn vergroeid aan het vlies, dat om de rechte buikspier is gewikkeld. Dit maakt de rechte buikspier bijzonder, omdat het lichaam weinig spieren heeft, die onderverdeeld zijn in segmenten (gesegmenteerd). De rechte buikspier zou als ononderbroken plaat te groot zijn om zijn functie (buigen, bukken enzovoort) goed te kunnen uitvoeren. De tussenpezen versterken de rechte spier. Dat is hun rol in het geheel.

Door de tussenpezen ontstaan segmenten, die in samenwerking met de botten onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren. De aanwezigheid van tussenpezen zorgt voor die golvende look bij zichtbare abs. Ze delen de gehele spier op in blokjes of broodjes, oftewel segmenten. De tussenpezen (groeven) kunnen breed, dun, diep of oppervlakkig zijn, in een zigzaglijn lopen, regelmatig, onderbroken of deels afwezig zijn. Dit alles is weer voorgeprogrammeerd door het DNA. Wetenschappelijk onderzoek laat zien, dat de bouw en vorm van de segmenten erg individueel is. Elke sixpack is uniek!

Tussenpezen zijn niet te trainen. Ze zitten vastgegroeid aan de omkapseling (vlies) rondom de rechte spier. Zij behouden gewoon hun genetisch bepaalde breedte en (on)diepte.

Linea alba / Bron: Heath Cajandig, Flickr (CC BY-2.0)Linea alba / Bron: Heath Cajandig, Flickr (CC BY-2.0)
De linea alba (ab crack)
De linea alba is de verticale lijn, die vanaf het midden van de borststreek naar de onderbuik loopt. De linea alba verdeelt de rechte buikspierplaat optisch in een linker- en rechterhelft. De helften kunnen verschillen in dikte. Wie een prominente (breed en diep) linea alba heeft, heeft dat te danken aan zijn DNA. Een te brede linea alba daarentegen (na de geboorte van een kind bijvoorbeeld) kan duiden op een recti diastasis, dat op een bolle (nog zwangere) buik lijkt. Bolle spierbuikjes en een diepe linea alba tezamen geven veel reliëf, waardoor de contouren flink kunnen afsteken.

Hormonen en de sixpack

De hormonen oestrogeen en insuline beïnvloeden hoe en waar vet wordt opgeslagen op het lichaam. Al naar gelang lichaamstype, lifestyle of geslacht bewaart het lichaam zijn vetreserves op bijvoorbeeld de heupen, buik of bovenbenen. Deze hormonen zijn zo krachtig, dat zij het lichaam kunnen weerhouden om vet los te laten. Er zal dan altijd sprake zijn van een laag vet op bijvoorbeeld de buikstreek. Een laag vet verdoezelt de contouren van de spierbuiken. Het mannelijk hormoon testosteron is de motor achter de aanmaak van spieren. Vrouwen hebben van nature weinig testosteron en maken daardoor moeilijk(er) spierweefsel aan. Vooral vrouwen hebben last van tegenwerkende hormonen wat de sixpack betreft. Door het lichaamsgewicht en leeftijd van de man kan de aanmaak van oestrogeen aangewakkerd worden. De hormonen oestrogeen, en insuline kunnen echte spelbrekers zijn wat een mooie sixpack betreft.

Vet / Bron: Margenauer, PixabayVet / Bron: Margenauer, Pixabay

Vetpercentages en de sixpack

Voor een zichtbare rechte buikspier dient het vetpercentage onder een bepaald % te vallen. De leeftijd is ook van invloed op de percentages. Bij een jongeman met een vetpercentage van 15% zijn al blokjes zichtbaar. 10% - 12% vetpercentage geeft het aanblik van een wasbord. Bij vrouwen liggen de percentages iets hoger. Professionele fitnessmodellen gaan nog lager zitten qua vetpercentage.

Niet alle fitnessmodellen hebben zichtbare blokjes, al gaan ze nog zo laag. Dit is in de fitnessindustrie geen enkel probleem, omdat een wasbordje kan worden geschminkt op de buikstreek of later op een foto aangebracht (airbrushing). Marketing verkoopt een illusie. Sommige mensen gaan zo ver, dat zij een wasbord-implantaat chirurgisch laten inbrengen. Het hoeft geen betoog dat - ten koste van de gezondheid - excessen ongezond zijn. Het is goed bewust te zijn dat soms iets wordt nagestreefd, dat in feite niet bestaat of onhaalbaar is.

Conclusies wie een sixpack krijgt en waarom

 • Veel mensen zien een sixpack als een ideaal, maar het is niet voor iedereen een haalbare zaak;
 • De rechte spier is een dunne spier van ongeveer 10 mm dik;
 • Een sixpack is haalbaar voor personen met het juiste DNA, vetpercentage en meewerkende hormonen;
 • Een sixpack is geheel afhankelijk van de vorm (bol of plat) van de spierbuiken (DNA bepaald);
 • Een sixpack is geheel afhankelijk van de hoeveelheid vet op de buikstreek (DNA en hormonaal bepaald);
 • Een sixpack is geheel afhankelijk van het gedrag van de eigen hormonen (DNA en hormonaal bepaald);
 • Het lichaamsgewicht, leeftijd en zwangerschap(pen) hebben hormonaal een nadelige invloed op een sixpack.

Het zal duidelijk zijn, dat het hebben van een wasbordje alleen is weggelegd voor personen met het juiste DNA, hormonen en vetpercentage. Het antwoord op de vraag of mensen hun tijd verdoen of hun geld verspillen door een illusie na te jagen, kan daarom alleen met een ja worden beantwoord!

Lees verder

© 2016 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je een sixpack/wasbordje?Natuurlijk zie je ze wel op het strand: mannen en dames met mooie strakke buikjes en keiharde sixpacks oftewel een wasbo…
Een overzicht van de buikspierenDe buikspieren vormen samen met de rugspieren het steun van het skelet. Een aangepaste training vormt een belangrijk bes…
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Snelste manier om een sixpack te ontwikkelenVoor sommige blijft het een droom, op het strand lopen met een sixpack. Iedereen kent het wel. Sommige vinden het mooi,…

Jingle Cross Iowa City, live op tv en livestreamJingle Cross Iowa City, live op tv en livestreamIn Iowa City (USA) wordt jaarlijks de Jingle Cross verreden. Deze wedstrijd wordt verreden in Iowa City. De Jingle Cross…
Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2020-2021Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2020-2021Veldrijden is een buitengewoon populaire sport in Vlaanderen. Veel veldritten worden live op tv uitgezonden door Vlaamse…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gerryimages, Pixabay
 • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003839.html, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://www.fitsociety.nl/fitness/werking-van-spieren,/laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wasbord_(buik), laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://www.muscleforlife.com/how-to-get-six-pack-abs/, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://www.mydreamshape.com/body-fat-abs/, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://corewalking.com/rectus-abdominis-muscle-image/, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://www.spierinzicht.com/myofasciaal-pijn-syndroom-therapie-de-rol-van-spieren-en-fascie-bij-chronische-pijn/abdomen-onderzoek-en-behandeling/, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • https://www.procorpo.nl/anatomie/spieren.htm, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rectus_abdominis_muscle, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3474411/, laatst gezien op 12 augustus 2016;
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15024773, laatst gezien op 17 augustus 2016;
 • Afbeelding inleiding: Pixabay, Gerryimages.
 • Afbeelding bron 1: HannahWells, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Heath Cajandig, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Margenauer, Pixabay
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.