Jingle Cross Iowa City, live op tv en livestream

Jingle Cross Iowa City, live op tv en livestream In Iowa City (USA) wordt jaarlijks de Jingle Cross verreden. Deze wedstrijd wordt verreden in Iowa City. De Jingle Cross behoort tot de bekendste Amerikaanse veldritten. De Cyclocross van Iowa City wordt live op tv en per livestream uitgezonden. Welke renners hebben in het verleden deze Amerikaanse veldrit gewonnen? Waar bevindt zich het parcours van deze Amerikaanse cyclocross?

Locatie: Iowa City

De naam Iowa komt van de Indianenstam Ioway die vroeger in dit gebied woonde. In 1846 kreeg dit gebied officieel de status van een staat binnen de Verenigde Staten van Amerika. In de begintijd was Iowa City de hoofdstad van de staat Iowa. In 1857 werd echter Des Moines de nieuwe hoofdstad en dat is het sindsdien gebleven.

Iowa City is anno 2022 een stad met circa 60.000 inwoners. Deze plaats heeft de beschikking over een eigen universiteit: de University of Iowa. De universiteit bestaat sinds 1847. Tot de beroemdheden die afgestudeerd zijn aan deze universiteit behoren onder meer de schrijver John Irving en de statisticus George Gallup.

Prominente personen uit Iowa

Een beroemde inwoner van Iowa is de veelvuldig gelauwerde schrijfster Marilynne Robinson. Zij won in 2005 de Pulitzer Prize en ontving in 2013 van president Obama de National Humanites Medal. Een andere beroemdheid die afkomstig is uit deze plaats is Nate Ruess. Deze singer-songwriter is de frontman van de band Fun, die wereldhits scoorde met onder meer de nummers 'We are young' en 'Some nights'. Daarnaast scoorde Nate Ruess ook een wereldhit in samenwerking met zangeres Pink: 'Just give me a reason'.

Jingle Cross

In Iowa wordt al jarenlang een (voor Amerikaanse begrippen) grote veldrit gehouden, genaamde de Jingle cross. In 2002 werd die cross gewonnen door Robert Ventura. In 2006 won een opvallende naam deze wedstrijd: Chris Horner, de Amerikaan die vooral faam maakte als klimmer (ronderenner) en later onder meer de Ronde van Spanje zou winnen.

Todd Wells won de Jingle Cross twee keer: in 2007 en 2009. Jamie Driscoll won de wedstrijd in Iowa drie keer: in 2010, 2011 en 2012. De Amerikaanse veldrittopper Jeremy Powers won de cross in 2013. In 2014 pakte voor het eerst een niet-Amerikaan de zege in deze wedstrijd: Ben Berden. In 2015 werd de cross gewonnen door de 'good old' Jonathan Page. Deze Amerikaan was vele jaren eerder, in 2007, de eerste niet-Europeaan die erin slaagde om een medaille te winnen op het WK veldrijden voor profs. Hij won toen de zilveren medaille in Hooglede-Gits.

In 2016 was de Jingle Cross voor het eerst een onderdeel van de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dat jaar pakte de Belg Wout van Aert de zege in Iowa. Hij zegevierde voor zijn landgenoten Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. In 2017 werd deze wereldbekercross gewonnen door de Nederlander Mathieu van der Poel. In 2018 werd deze wedstrijd gewonnen door de Belg Toon Aerts. In 2019 pakte Eli Iserbyt de eindezege.

Veldrijden in Amerika

Cyclocross is een sport in opkomst in de Verenigde Staten van Amerika. In 2013 werd voor het eerst het WK cyclocross gehouden in Amerika (St. Lousville). In 2015 werd er voor het eerst een Amerikaanse veldrit opgenomen in de UCI wereldbeker: Cross Vegas. Met ingang van het 2016 is dus de cross van Iowa City als tweede Amerikaanse veldrit opgenomen in de wereldbeker veldrijden. Sinds 2017 is de Cross Vegas geen wereldbekerwedstrijd meer. Er is daarvoor in de plaats wel een andere Amerikaanse cross opgenomen in de Telenet UCI Wereldbeker: Trek Waterloo Cyclocross.

Programma Jingle Cross Iowa City

Zoals vaak het geval is in de Verenigde Staten, beperkt men zich niet tot één wedstrijddag op dit veldritparcours. Ook op de dagen voorafgaand aan de wereldbekercross wordt het parcours al gebruikt voor diverse veldritten. Dit geldt niet alleen voor breedtesport, maar ook voor de profs. Op de vrijdag vindt er voor de heren elite en dames elite al een internationale profcross van de tweede categorie plaats op het parcours. Op de zaterdag vindt er voor hun een profcross van de tweede categorie plaats. Diverse topprofs die in Iowa zijn voor de wereldbekerwedstrijd van de zondag, zullen ook al op vrijdag en/of zaterdag van start gaan.

Parcours Jingle Cross Iowa City

Het parcours van de Jingle Cross Iowa City heeft anno 2022 een lengte van 3100 meter. De hoofdingang van het parcours van deze veldrit bevindt zich bij Whoville. De renners rijden onder meer door het Frostbite Forest en over de Mount Krumpit. Ook zijn er twee zandbakken opgenomen in het parcours van deze manche van de Telenet UCI World Cup Cyclocross.

Live op tv, welke zender? O.a. Telenet, Sporza en Eurosport

Live bij Telenet, Play Sports en Proximus

Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker en heeft ook de uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. De cross wordt live uitgezonden op de zender PlayTime (voor alle abonnees van digitale tv bij Telenet) en daarnaast ook op de betaalzender Telenet Play Sports. De wedstrijd is in België overigens niet alleen bij Telenet, maar ook op een kanaal bij Proximus te bekijken.

Live op tv bij EurosportNL

De wereldbekerwedstrijd van Iowa City wordt in Nederland ook live op tv uitgezonden door Eurosport.

Live bij Sporza

Het Vlaamse Sporza zendt sommige edities van de wedstrijd ook live op tv uit. Meestal zenden zij echter alleen Europese manches van de wereldbeker live op tv uit. Sowieso bieden ze jaarlijks een samenvatting van deze cross aan.

Live bij de NPO?

De Nederlandse publieke omroep NOS heeft ook de live-uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. Zij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden niet live op tv uit, maar vaak wel via een livestream (meer info: zie verderop).

Live op het internet: livestream Jingle Cross Iowa City

Livestream Eurosport - Wereldbeker Veldrijden

Er wordt bij de Jingle Cross Iowa onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Eurosport. Met die livestream kan men op de avond van de cross op een computer of smartphone naar de Jingle Cross Iowa City kijken. De livestream van Eurosport voor deze Jingle Cross bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream van de Jingle Cross Iowa City te bekijken, dient men een betaald abonnement op deze streamdienst te hebben. De livestream van de Jingle Cross begint tegelijk met de live tv-uitzending van deze Amerikaanse cross.

Livestream Telenet

Ook is er een livestream beschikbaar van Telenet Play Sports (met Vlaams commentaar). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Men kan deze officiële livestream vinden op de website van Telenet Play Sports. Ook is het mogelijk om de livestream te bekijken via de Play Sports Go App. Met die Go App kan men de livestream van Play Sports in de hele EU bekijken. Hun livestream is helaas echter alleen beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Indien men geen vast abonnement heeft, kan men ook een dagpas kopen om de livestream van deze veldrit bij hen te bekijken.

Go App: livestream

Ook is het mogelijk om deze Amerikaanse veldrit via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hiermee kan men in de hele EU op een computer (of smartphone of tablet) per livestream naar tv te kijken. Zo kan men dus per livestream op die app naar Eurosport kijken. Het is een dienst van VodafoneZiggo. Indien men een abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo, dan kan men deze dienst automatisch gebruiken. Met deze app kan men dus via een livestream kijken naar de Jingle Cross Iowa City, zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App of op Telenet Play Sports. Via die app kan men de stream van de live tv-uitzending van Eurosport ook een week lang terugkijken.

UCI livestream

Ook is er bij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden een uitzending (met Engels commentaar) te zien zijn op het YouTube-channel van de internationale wielerunie UCI. De officiële gratis livestream van de UCI is echter 'geo-restricted'. Dat houdt in dat deze gratis livestream stream niet in alle landen te ontvangen is. Men kan deze gratis livestream officieel anno 2022, 2023 en 2024 alleen bekijken in landen waar geen zendgemachtigde (omroep) is die de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross heeft. Deze gratis livestream van deze Amerikaanse veldrit mag men dus niet in Nederland of België bekijken.

Livestream World Cup Cyclocross Iowa City bij Sporza

Ook de Vlaamse publieke omroep Sporza zendt dit evenement soms ook live uit via een gratis stream op hun site.

Livestream FloBikes

Ook het bedrijf Flobikes biedt een livestream van deze veldrit. Hun livestream mag bij deze Amerikaanse wereldbekerveldrit anno 2022 echter officieel alleen in Canada bekeken worden. Dit is ook niet een gratis livestream: men dient een abonnement op die dienst te hebben om deze stream van de Jingle Cross Iowa 2022, 2023 of 2024 te kunnen bekijken.

Livestream NOS World Cup Cyclocross Iowa?

De NOS zendt de meeste wereldbekercrossen uit via een gratis livestream. Het is niet zeker of deze Amerikaanse cross ook bij hen live via een stream te bekijken is in 2022, 2023 of 2024. Enige jaren hadden ze het beleid om alle wereldbekercrossen via een gratis stream uit te zenden, maar met ingang van oktober 2021 is dat niet meer bij elke wereldbekerwedstrijd het geval. Indien het bij deze cross wel het geval is, dan is hun gratis livestream van deze cyclocross op de wedstrijddag te vinden op de website van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream van deze Amerikaanse veldrit op een smartphone bekijken op de NOS-app. De gratis livestream van de World Cup Iowa City is helaas wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men deze stream buiten Nederland niet mag bekijken.

Livestream Cyclocross Iowa City (USA) via iTV-app

Voor klanten van interactieve tv bij KPN is het ook mogelijk om deze veldrit via een livestream te bekijken. Met deze app kan men namelijk per livestream naar de live tv-uitzending van de zender Eurosport1 kijken bij deze manche van de World Cup Cyclocross in Iowa City 2022.

Livestream Cyclocross Iowa City (USA) via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Amerikaanse veldrit te bekijken via de tv-app NLziet? Neen, bij die dienst is er geen livestream van deze cross te vinden. De tv-zenders die de Jingle Cross Iowa City live uitzenden, zijn anno 2022 niet via een livestream op die app te bekijken.

Livestream Jingle Cross Iowa City GCN?

Indien deze veldrit in 2022, 2023 of 2024 weer een onderdeel is van de wereldbeker veldrijden, dan wordt deze cyclocross van Iowa City ook live via een stream uitgezonden door GCN.

Livestream Jingle Cross Iowa City 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

Deze Amerikaanse veldrit is, indien hij onderdeel van de World Cup blijft, in 2022 ook bij Discovery+ te bekijken via een stream. Ook de Jingle Cross Iowa City 2023 en daaropvolgende edities zijn dan bij hen live online te bekijken voor Nederlandse abonnees van die applicatie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…

Mountainbikeroutes in het Drents-Friese WoldMountainbikeroutes in het Drents-Friese WoldMountainbiken wint steeds meer aan aan populariteit. Veel mensen die gek zijn op wielrennen kiezen in de vakantieperiode…
Wie krijgt nooit een sixpack (wasbordje) en waarom is dat?Wie krijgt nooit een sixpack (wasbordje) en waarom is dat?Waarom krijgen sommige mensen moeiteloos dat felbegeerde wasbordje en behalen anderen die er hard voor werken dat nooit?…
Bronnen en referenties
  • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=12184
  • http://nl.thetimenow.com/united_states/louisiana/iowa
  • http://jinglecross2.com/index.php/schedule-4/uci-world-cup-of-cyclo-cross
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_City,_Iowa
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.