InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Giro d'Italia 2018

Favorieten Giro d'Italia 2018

Favorieten Giro d'Italia 2018 Op vrijdag 4 mei 2018 gaat de 101e editie van start van de Giro d'Italia. Deze ronde begint in Israel. De slotrit is op zondag 27 mei. De Ronde van Italië 2018 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Welke prominente klassementsrenners staan op de startlijst van de Giro 2018? En welke kopmannen behoren tot de grote kanshebbers voor de eindoverwinning in de Giro d'Italia 2018?

Geschiedenis en erelijst Giro d'Italia

De Giro d'Italia bestaat sinds 1909. De eerste editie werd gewonnen door de Italiaan Luigi Ganna. Deze ronde wordt georganiseerd door de sportkrant Gazetto Dello Sport. Wie heeft het vaakst deze Italiaanse wielerkoers gewonnen? Drie coureurs slaagden erin om het eindklassement van de Ronde van Italië vijf keer te winnen: Alfredo Binda (Italië), Eddy Merckx (België) en Fausto Coppi (Italië). Welk land heeft de meeste eindzeges in de Giro behaald? Van de 100 edities die er zijn verreden, werden er maar liefst 69 door Italianen gewonnen. Tweede op die landenranglijst staat België met 7 zeges. Slechts één keer werd de Giro door een Nederlander gewonnen. Dat was vanzelfsprekend de grandioze zege van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia 2017.

Giro 2018: parcours en rittenschema

Hoe ziet het etappeschema van de Giro 2018 eruit? Deze ronde begint met een tijdrit in Jeruzalem. Door te kiezen voor een start in Israël is de Giro 2018 de eerste Grote Ronde aller tijden die buiten Europa van start gaat. In totaal worden er drie etappes van deze Ronde van Italië in Israël verreden. Daarna volgt er op 7 mei een rustdag, waarop het peloton verhuist naar Italië. Vervolgens wordt op 8 mei de Giro hervat op het eiland Sicilië. Op dat Italiaanse eiland worden enkele ritten verreden waarbij al serieus moet worde geklommen. Uiteindelijk eindigt de Giro op zondag 27 mei.

Deelnemers: startlijst

Welke ploegen staan op de startlijst van de Giro 2018? In elke Grote Ronde gaan automatisch alle 18 World Tour Teams van start. De organisatie van de Giro (RCS) heeft daarnaast de vrijheid om een aantal wildcards uit te delen aan Professionele Continentale Teams. Ze hebben uiteindelijk vier wildcards uitgedeeld. Die zijn gegaan naar drie Italiaanse ploegen (Bardiani, Willier Triestina en Androni) en naar een ploeg uit Israel (de Israel Cycling Academy). In totaal staan er dus 22 ploegen op de startlijst van deze Ronde van Italië. Elke ploeg mag van start gaan met een selectie van 8 renners.

Giro d'Italia 2018 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Italië 2018 zijn live op tv te zien bij Eurosport. Daarnaast zendt Eurosport deze Giro ook live op het internet uit via een livestream op hun Eurosport Player (voor abonnees). De Giro d'Italia is in 2018 (net als in 2017) niet live te zien bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt in 2018 geen etappes van de Giro live uit. Eurosport heeft in 2018 namelijk (net als in 2017) de exclusieve uitzendrechten voor de live-uitzendingen op tv en online (per livestream) van de Giro d'Italia in Nederland en Vlaanderen.

Favorieten: klassementsrenners Giro d'Italia 2017

Wie zijn de favorieten voor de eindzege in de Giro d'Italia 2018? En wie zijn de kanshebbers voor de zeges in de bergritten? Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke klassementsrenners, kopmannen en klimmers die op de startlijst van de Giro d'Italia 2018 staan.

Chris Froome

De opvallendste naam op de startlijst van de Giro d'Italia 2018 is Chris Froome. Vanwege zijn salbutamol-affaire was het lange tijd nog af te wachten of hij daadwerkelijk aan de start zou verschijnen in de Giro 2018. Aangezien besloten is dat deze dopingzaak pas na de Giro behandeld wordt, kan hij toch van start gaan in de Ronde van Italië. In theorie moest Froome natuurlijk, vanwege zijn indrukwekkende palmares, beschouwd worden als de grote favoriet voor de eindzege in de Giro 2018. Het is echter (mede vanwege de psychische druk en heisa rondom de salbutamol-affaire) onduidelijk in hoeverre hij erin was geslaagd om een goede voorbereiding op de Giro 2018 te hebben.

In zijn jonge jaren reed Froome al twee keer de Giro. Bij zijn debuut in de Giro, in 2009, eindigde hij als 34e in het algemeen klassement. Enkele jaren later groeide hij uit tot de beste klassementsrenner ter wereld. Sindsdien verkoos hij doorgaans de Tour en de Vuelta boven de Giro. Die combinatie is volgens de meeste renners beter te doen dan de combinatie Giro en Tour. In 2018 wil Froome dus toch proberen om zowel de Giro als de Tour in één jaar te winnen. De laatste renner die daarin slaagde was Marco Pantani in 1998.

Froome in de Giro 2018

In de eerste helft van de Giro had Froome behoorlijk wat tegenslag en leek hij ook niet in topvorm te zijn. Op den duur groeide echter zijn vorm. Tot verrassing van velen slaagde hij er uiteindelijk toch in om het eindklassement van de Giro 2018 te winnen. Froome won ook twee bergritten: de 14e etappe (op de Monte Zoncolan) en 19e etappe (op Monte Jafferau).Met name de solo waarmee hij die tweede ritzege behaalde, was zeer indrukwekkend. Op die dag pakte hij de leiding het algemeen klassement, om die niet meer af te staan.

Tom Dumoulin

Opvallend genoeg ging ook de Nederlander Tom Dumoulin weer van start in de Giro. Door velen werd verwacht dat hij zich in 2018 volledig op de Tour de France zou focussen. Om diverse redenen heeft hij er toch voor gekozen om de Giro 2018 te rijden. Het parcours van de Giro 2018 bevalt hem bijvoorbeeld beter dan dat van de Tour 2018. Ook heeft Dumoulin aangegeven dat hij in de Giro 2017, waarin hij de eindzege pakte, een grote liefde heeft opgedaan voor de sfeer in deze Italiaanse rittenkoers. 'Ik ben verliefd geworden op deze ronde.' Dat is voor hem een belangrijke reden om de Giro in 2018 niet over te willen slaan. Mede vanwege het parcours en het deelnemersveld dacht Dumoulin dat hij ook een grotere kans heeft op de eindzege in de Giro 2018, dan in de Tour 2018. Dumoulin moest dus zeker gerekend worden tot de favorieten voor de eindzege in deze Giro.

De Ronde van Italië is dus zijn hoofddoel in het seizoen 2018, maar Dumoulin heeft besloten om na de Giro 2018 ook nog de Tour 2018 te rijden. De Tour rijdt hij in 2018 echter met een andere 'mindset' dan de Giro: de Tour 2018 ziet hij vooral als een avontuur, waarin hij veel wil leren en wil bekijken hoever hij kan komen. Hij start dus met minder druk en ook minder hoge verwachtingen in de Tour 2018 dan in de Giro 2018.

Dumoulin in de Giro 2018

Dumoulin begon de Giro 2018 sterk met een zege in de openingstijdrit. Ook in de daaropvolgende weken presteerde Dumoulin sterk, maar vooral ook constant. In tegenstelling tot veel andere klassementsrenners, die overduidelijk zwakke dagen hadden (en daardoor soms tientallen minuten verloren) bleef Dumoulin de hele Giro op hoog niveau presteren. Toch was dit uiteindelijk niet goed genoeg om z'n zege te prolongeren: Dumoulin finishte in het eindklassement als tweede achter Froome.

Fabio Aru

Op 3 juli 1990 werd Fabio Aru geboren in de Italiaanse plaats San Gavina Monreale. Zijn grote doorbraak als ronderenner beleefde deze Italiaan in de Giro van 2014, toen hij derde werd in het eindklassement en een etappe won. In dat jaar werd hij ook vijfde in de Vuelta en hij pakte in die ronde ook twee etappezeges.

Zijn opmars binnen de profwielerwereld zette Aru in 2015 voort, met een tweede plek in het eindklassement van de Giro en twee etappezeges in die Giro, maar vooral ook met de eindzege in de Vuelta 2015. In 2016 zou Aru, als kopman van Astana, voor het eerst de Tour de France rijden en was zijn hele seizoen daarop afgestemd. Dit werd een tegenvaller: hij finishte slechts als dertiende in de Tour.

In 2017 focuste hij zich oorspronkelijk op de Giro d'Italia. Aangezien hij door blessureleed niet aan de Giro kon deelnemen, besloot hij zich te foucssen op de Tour 2017. Daarin eindigde hij als vijfde. Hij won ook één etappe en reed enige tijd in de gele trui. In 2018 wil hij zich weer helemaal op de Giro richten. Aru moest vooraf zeker gerekend worden tot de favorieten voor de podiumplekken in de Giro 2018. Voor de renner van het team UAE Team Emirates werd deze Giro uiteindelijk echter een grote deceptie; hij reed de ronde niet uit.

Miguel Angel Lopez

Op 4 februari 1994 werd de Colombiaan Miguel Angel Lopez geboren. Hij wordt beschouwd als een zeer getalenteerd ronderenner. In 2014 won hij het eindklassement van de Ronde van de toekomst. In 2016 pakte hij de eindzege in de Ronde van Zwitserland. In 2017 won hij twee etappes in de Vuelta en eindigde als 8e in het algemeen klassement. In de Giro 2018 was Miguel Angel Lopez de kopman van Astana. Het jonge toptalent reed een zeer sterke Giro en finishte uiteindelijk als derde op het podium.

Simon Yates en Johan Esteban Chaves

Het Australische team Mitchelton-Scott kwam met een zeer sterke ploeg aan de start van de Giro. In hun selectie waren de kopmannen de Brit Simon Yates en de Colombiaan Johan Esteban Chaves. Lange tijd leek het een glorieuze Giro te worden voor dit team. In de eerste grote bergrit finishten Chaves en Yates als eerste en tweede. Kort daarna had Chaves een zeer zwakke dag en zakte hij weg in het klassement. Simon Yates presteerde echter lange tijd nog zeer sterk. Hij won drie etappes en droeg vele dagen de leiderstrui. Volgens velen ging hij zonder twijfel de Giro 2018 winnen. Maar aan het einde van de Giro had hij een aantal zeer zwakke dagen en zakte hij helemaal weg in het klassement.

Thibaut Pinot

Op 29 mei 1990 werd de Fransman Thibaut Pinot geboren. Hij is een zeer getalenteerde klassementsrenner, maar hij presteert wel vaak nogal wisselvallig. In zijn carrière heeft hij al veelvuldig last gehad van fysieke, maar ook mentale problemen (waaronder daalangst en faalangst). Een hoogtepunt in zijn carrière was de derde plek in het eindklassement van de Tour de France 2014. Hij won dat jaar ook de witte trui (het jongerenklassement). In 2017 reed hij voor het eerst de Giro. Hij won één etappe en eindigde als vierde in het algemeen klassement.

Pinot reed in 2018 lange tijd een sterke Giro. Hij leek op het podium te gaan finishen. In de slotfase van de Ronde van Italië 2018 zakte hij er echter helemaal doorheen. Hij bleek na een zware bergrit uitdrogingsverschijnselen te hebben, die dag had circa drie kwartier verloren op de ritwinnaar. Het was toen medisch niet meer verantwoord om nog verder te rijden in de Giro 2018 en zo moest hij één dag voor het einde van deze ronde opgeven.

Overige klassementsrenners en klimmers in de Giro 2018

Andere goede klimmers op de deelnemerslijst van de Ronde van Italië 2018 waren onder meer George Bennett, Louis Meintjes, Davide Formolo, Domenico Pozzovivo, Gianluca Brambilla, Michael Woods, Carlos Betancur, Nicolas Roche, Richard Carapaz, Jack Haig, Ben O'Connor, Mikel Nieve, Darwin Atapuma, Ruben Plaza, Alexandre Geniez, Ben Hermans en Jarlinson Pantano.

Nederlanders

Naast Tom Dumoulin gaan er in de Giro 2018 nog diverse andere goede Nederlandse klimmers van start. Hun hoofddoel was echter niet het algemeen klassement. Sam Oomen ging vooral van start als knecht van Dumoulin, Wout Poels moest Froome ondersteunen. Met name Oomen reed zeer sterk in deze Giro. Hoewel hij bergop vaak in dienst van Dumoulin reed, presteerde hij zo goed, dat hij uiteindelijk zelf als negende in het algemeen klassement eindigde.

Robert Gesink wilde in de Giro 2018 vooral veel ten aanval trekken, met als doel om een etappe te winnen. Daar is hij echter niet in geslaagd. Kopgroepen kregen in veel bergetappes weinig ruimte; de strijd om de ritzeges ging in de bergen meestal tussen de klassementsrenners.

Afwezig: Nairo Quintana, Nibali, Kruijswijk en Mollema

Diverse klassementsrenners die in 2017 nog voor de Giro d'Italia kozen, gaan in 2018 niet van start in de Giro en focussen zich volledig op de Tour de France. Daaronder zijn de Colombiaan Nairo Quintana, de Italiaan Vincenzo Nibali en de Nederlanders Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

Quintana kwam in 2017 met twee doelen naar de Giro: enerzijds wilde hij de eindzege in die ronde pakken, maar anderzijds wilde hij de Giro ook gebruiken als voorbereiding op de Tour de France. Uiteindelijk werd het een dubbele ontgoocheling: hij won de Giro 2017 niet en hij reed daarna een zwaar tegenvallende Tour de France. Daarom heeft hij in 2018 besloten om de Giro niet meer te rijden en zich volledig op de voorbereiding van de Tour de France te focussen.

Vincenzo Nibali

Op 14 november 1984 werd Nibali geboren in Messina. Deze Italiaan behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Het indrukwekkende aan zijn erelijst is, dat hij erin slaagde om alle drie de grote rondes te winnen. In 2010 won hij de Vuelta, in 2014 won hij de Tour de France en de Giro won hij zelfs twee keer: in 2013 en 2016. Ook in 2017 demonstreerde hij nog altijd tot de wereldtoppers onder de klassementsrenners te horen: hij werd dat jaar derde in de Giro en tweede in de Vuelta. In 2018 heeft hij besloten om niet de Giro te rijden, maar zich helemaal op de Tour de France te richten.

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rittenschema Giro 2012Van 5 tot en met 27 mei 2012 vindt de 95e editie van de Giro d'Italia plaats. Hieronder kunt u het complete rittenschema…
Giro 2018  eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvGiro 2018 eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2018 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op vrijdag 4 mei. De start en…
Favorieten Tour de France 2016Favorieten Tour de France 2016De Tour de France 2016 gaat op zaterdag 2 juli van start. Deze Tour begint op het Franse eiland Mont-Saint-Michel. Op zo…
Favorieten Giro 2012Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 mei 2012 wordt de Giro d'Italia verreden. Welke renners zijn de grote kanshebbers vo…
1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestream1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestreamOp zaterdag 25 augustus wordt de openingsrit van de Ronde van Spanje 2018 verreden. Deze eerste etappe van de Vuelta 201…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nairo_Quintana
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fabio_Aru
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB

Reageer op het artikel "Favorieten Giro d'Italia 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!