InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Giro d'Italia 2019

Favorieten Giro d'Italia 2019

Favorieten Giro d'Italia 2019 Op zaterdag 11 mei 2019 gaat de 103e editie van start van de Giro d'Italia. Deze ronde begint in Bologna. De slotrit is op zondag 2 juni. Welke prominente klassementsrenners staan op de startlijst van de Giro 2019? En welke kopmannen behoren tot de grote kanshebbers voor de eindoverwinning in de Giro d'Italia 2019?

Geschiedenis en erelijst Giro d'Italia

De Giro d'Italia bestaat sinds 1909. De eerste editie werd gewonnen door de Italiaan Luigi Ganna. Deze ronde wordt georganiseerd door de sportkrant Gazetto Dello Sport. Wie heeft het vaakst deze Italiaanse wielerkoers gewonnen? Drie coureurs slaagden erin om het eindklassement van de Ronde van Italië vijf keer te winnen: Alfredo Binda (Italië), Eddy Merckx (België) en Fausto Coppi (Italië). Welk land heeft de meeste eindzeges in de Giro behaald? Van de 100 edities die er zijn verreden, werden er maar liefst 69 door Italianen gewonnen. Tweede op die landenranglijst staat België met 7 zeges. Slechts één keer werd de Giro door een Nederlander gewonnen. Dat was vanzelfsprekend de grandioze zege van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia 2017.

Giro 2019: parcours en rittenschema

Hoe ziet het etappeschema van de Giro 2019 eruit? Deze ronde begint in Bologna met de eerste etappe (individuele tijdrit). Die openingstijdrit heeft een interessant parcours: de finish ligt bovenop een heuvel. Tijdens die eerste week staan er diverse vlakke etappes, maar ook diverse heuvelritten op het programma. De eerste week van de Giro 2019 wordt op zondag 19 mei besloten met negende rit: een tijdrit van ruim 34 kilometer met de finish in San Marino.

In de tweede week van deze Giro beklimmen de renners grote bergen zoals de Courmayeur en de Col de Nivolet. Er staat in die tweede week ook een zeer interessante rit in het middengebergte op het programma, met daarin veel klimmen die bekend zijn uit de Ronde van Lombardije. Die rit finisht in Como. In de derde en laatste week van de Giro d'Italia 2019 staan diverse grote bergritten in de Dolomieten op het programma, waarbij derenners onder meer de Mortirolo en de Passo di Gavia beklimmen. Uiteindelijk eindigt de Giro op zondag 2 juni met een tijdrit van circa 15 kilometer in Verona.

Deelnemers: startlijst

Welke ploegen staan op de startlijst van de Giro 2019? In elke Grote Ronde gaan automatisch alle 18 World Tour Teams van start. De organisatie van de Giro (RCS) heeft daarnaast de vrijheid om een aantal wildcards uit te delen aan Professionele Continentale Teams. Waarschijnlijk delen zij vier wildcards uit. In totaal staan er waarschijnlijk dus 22 ploegen op de startlijst van deze Ronde van Italië. Elke ploeg mag van start gaan met een selectie van 8 renners.

Giro d'Italia 2019 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Italië 2019 zijn live op tv en via de livestream te zien bij Eurosport. De Giro d'Italia is in 2019 (net als in 2017 en 2018) niet live te zien bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt in 2019 geen etappes van de Giro live uit. Eurosport heeft in 2019 namelijk (net als in 2017 en 2018) de exclusieve uitzendrechten voor de live-uitzendingen op tv en online (per livestream) van de Giro d'Italia in Nederland en Vlaanderen.

Favorieten: klassementsrenners Giro d'Italia 2019

Wie zijn de favorieten voor de eindzege in de Giro d'Italia 2019? En wie zijn de kanshebbers voor de zeges in de bergritten? Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke klassementsrenners, kopmannen en klimmers die op de startlijst van de Giro d'Italia 2019 staan.

Tom Dumoulin

De Nederlander Tom Dumoulin won de Giro in 2017. Hij eindigde in 2018 als tweede in het eindklassement. Opvallend genoeg gaat hij in 2019 weer van start in de Giro. Door velen werd verwacht dat hij zich in 2019 volledig op de Tour de France zou focussen. Om diverse redenen heeft hij er toch voor gekozen om de Giro 2019 te rijden. Het parcours van de Giro 2019 bevalt hem bijvoorbeeld beter dan dat van de Tour 2019. Ook heeft Dumoulin aangegeven dat hij in de Giro 2017, waarin hij de eindzege pakte, een grote liefde heeft opgedaan voor de sfeer in deze Italiaanse rittenkoers. 'Ik ben verliefd geworden op deze ronde.' Dat was voor hem ook een belangrijke reden om de Giro in 2018 niet over te willen slaan. Mede vanwege het parcours en het deelnemersveld denkt Tom Dumoulin dat hij ook een grotere kans heeft op de eindzege in de Giro 2019, dan in de Tour 2019. Dumoulin moet dus zeker gerekend worden tot de favorieten voor de eindzege in deze Giro.

Simon Yates

In 2018 leek de Engelsman Simon Yates lange tijd op weg te zijn naar de eindzege in de Giro. In de slotfase van die Giro beleefde hij echter een grote ineenstorting. Hoe goed hij als ronderenner is, bewees hij later in het seizoen 2018 echter nog, door de Vuelta te winnen. Velen verwachtten dat hij in 2019 zich op de Tour de France zou focussen. Simon Yates heeft echter toch besloten om in 2019 weer op de Giro te focussen, mede om revanche te nemen op zijn ineenstorting van 2018 en alsnog het eindklassement van deze ronde te winnen. Hij behoort zeker tot de favorieten voor de eindzege in deze ronde.

Primoz Roglic

Tot de prominente klassementsrenners die zich in 2019 vooral op de Giro richten behoort ook de Sloveen Primoz Roglic. Deze ex-skischansspringer is in deze Giro d'Italia de kopman van het Nederlandse team Jumbo. Hij wordt door velen gerekend tot de grote favorieten voor de eindzege in deze Giro.

Miguel Angel Lopez

Op 4 februari 1994 werd de Colombiaan Miguel Angel Lopez geboren. Hij wordt beschouwd als een zeer getalenteerd ronderenner. In 2014 won hij het eindklassement van de Ronde van de toekomst. In 2016 pakte hij de eindzege in de Ronde van Zwitserland. In 2017 won hij twee etappes in de Vuelta en eindigde als 8e in het algemeen klassement. In de Giro 2018 was Miguel Angel Lopez de kopman van Astana. Het jonge toptalent reed een zeer sterke Giro en finishte uiteindelijk als derde op het podium. Later dat jaar eindigde hij ook als derde in het eindklassement van de Vuelta.

Vincenzo Nibali

Op 14 november 1984 werd Nibali geboren in Messina. Deze Italiaan behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Het indrukwekkende aan zijn erelijst is, dat hij erin slaagde om alle drie de grote rondes te winnen. In 2010 won hij de Vuelta, in 2014 won hij de Tour de France en de Giro won hij zelfs twee keer: in 2013 en 2016. Ook in 2017 demonstreerde hij nog altijd tot de wereldtoppers onder de klassementsrenners te horen: hij werd dat jaar derde in de Giro en tweede in de Vuelta. In 2018 reed hij de Giro niet omdat hij zich volledig op de Tour wilde focussen. In die Tour de France kwam hij echter zwaar ten val. In 2019 focust Vincenzo Nibali zich weer op de Giro d'Italia. Hij moet zeker gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken.

Team Movistar: Landa en Carapaz

Het Spaanse Team Movistar verschijnt in 2019 met Mikel Landa als kopman is in deze ronde. In 2015 werd Landa al derde in de eindstand van de Giro. In 2017 won hij het bergklassement van de Giro. In de loop der jaren won hij drie etappes in de Giro. Een andere prominente naam in de selectie van Movistar voor de Giro 2019 is Richard Carapaz (Ecuador). Hij werd in 2018 vierde in de eindstand van de Giro en won dat jaar een Giro-etappe.

Overige klassementsrenners? Nederlanders?

Welke overige topwielrenners focussen zich in 2019 op het algemeen klassement van de Giro d'Italia? Tot de sterke klassementsrenners die zich op de Giro focussen, behoort onder meer de Nederlander Bauke Mollema. Een andere grote naam op de startlijst is de Colombiaan Esteban Chaves. Hij sukkelt echter al enige tijd met z'n vormpeil, daarnaast rijdt hij in deze Giro waarschijnlijk vooral in dienst van Simon Yates. Vandaar dat deze Colombiaan door de meeste wielerkenners niet tot de topkandidaten voor het podium in deze Giro wordt gerekend.

Andere interessante klimmers en klassementsrenners op de deelnemerslijst van de Giro 2019 zijn onder meer Majka, Zakarin, Jungels, Formolo, Pozzovivo, Polanc, Henao, O'Connor, Sivakov en Geoghegan Hart. Op de startlijst staan ook heel wat jonge, getalenteerde deelnemers, die in theorie in staat moeten worden geacht om een goed klassement te rijden, maar die waarschijnlijk vooral in dienst van hun kopmannen moeten koersen tijdens deze Giro. Indien zij in de praktijk echter alsnog voldoende vrijheid krijgen, dan kunnen zij mogelijk toch een hoofdrol spelen in de bergritten, of een goede klassering behalen in het klassement. Dit zijn onder meer Oomen, Bilbao, De Plus, Hamilton, Ciccone en Power.

Afwezig: klassementsrenners die alsnog besloten om de Giro 2019 niet te rijden

Afwezig: Valverde

Oorspronkelijk zou wereldkampioen Alejandro Valverde de Giro d'Italia 2019 rijden. Vanwege een vormcrisis en een blessure heeft de Spanjaard van Team Movistar echter moeten besluiten om de Giro van 2019 niet te rijden.

Afwezig: Egon Bernal

Op 13 januari 1997 werd de Colombiaan Egan Arley Bernal Gomez geboren. Hij wordt beschouwd als één van de allergrootste rondetalenten ter wereld. Bernal won reeds diverse mooie rittenkoersen (waaronder de Ronde van Californië en Parijs-Nice). Daarnaast maakte hij extreem veel indruk als superknecht in het hooggebergte bij Team Sky tijdens de Tour de France 2018. In de Giro van 2019 zou hij de kopman zijn van Team Ineos (het voormalige Team Sky). Een week voor de Giro kwam hij echter tijdens een training ten val en brak zijn sleutelbeen. Hierdoor kan hij niet van start gaan in de Ronde van Italië 2019.

Afwezig: Fabio Aru

De Giro 2019 was oorspronkelijk een hoofdoel voor Fabio Aru. Vanwege een operatie aan een vernauwing in z'n heupslagader kan deze Italiaanse klimmer uiteindelijk echter niet meedoen aan de Giro d'Italia 2019.

Op 3 juli 1990 werd Fabio Aru geboren in de Italiaanse plaats San Gavina Monreale. Zijn grote doorbraak als ronderenner beleefde deze Italiaan in de Giro van 2014, toen hij derde werd in het eindklassement en een etappe won. In dat jaar werd hij ook vijfde in de Vuelta en hij pakte in die ronde ook twee etappezeges. Zijn opmars binnen de profwielerwereld zette Aru in 2015 voort, met een tweede plek in het eindklassement van de Giro en twee etappezeges in die Giro, maar vooral ook met de eindzege in de Vuelta 2015. In 2016 zou Aru, als kopman van Astana, voor het eerst de Tour de France rijden en was zijn hele seizoen daarop afgestemd. Dit werd een tegenvaller: hij finishte slechts als dertiende in de Tour. In 2017 focuste hij zich oorspronkelijk op de Giro d'Italia. Aangezien hij door blessureleed niet aan de Giro kon deelnemen, besloot hij zich te focussen op de Tour 2017. Daarin eindigde hij als vijfde. Hij won ook één etappe en reed enige tijd in de gele trui. In 2018 wil hij zich weer helemaal op de Giro richten. Aru moest vooraf zeker gerekend worden tot de favorieten voor de podiumplekken in de Giro 2018. Voor de renner van het team UAE Team Emirates werd deze Giro uiteindelijk echter een grote deceptie; hij reed de ronde niet uit.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2019Nederlanders in de Giro d'Italia 2019De Giro d'Italia 2019 gaat op 11 mei van start in Bologna. Het is de 102e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de…
Favorieten Vuelta 2019Favorieten Vuelta 2019De Vuelta Ciclista a Espana 2019 wordt verreden van 24 augustus tot en met 15 september. Dit is de 74e editie van de Ron…
Tour 2019 - favorieten witte trui (jongerenklassement)Tour 2019 - favorieten witte trui (jongerenklassement)In de Belgische hoofdstad Brussel gaat op zaterdag 6 juli de Tour de France 2019 van start. Dit is de 106e editie van de…
Favorieten Tour de France 2020Favorieten Tour de France 2020Op zaterdag 27 juni 2020 gaat de 107e editie van de Tour de France van start in Nice. Op zondag 19 juli eindigt deze Ron…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nairo_Quintana
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fabio_Aru
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB

Reageer op het artikel "Favorieten Giro d'Italia 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!