InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Tour de France 2018

Nederlanders in de Tour de France 2018

Nederlanders in de Tour de France 2018 De Tour de France gaat in 2018 van start in de Franse gemeente Noirmoutier-en-l'Île. De eerste etappe wordt verreden op zaterdag 7 juli. De slotrit finisht op zondag 29 juli in Parijs. Welke Nederlandse deelnemers staan op de startlijst van de Tour 2018? Met welke ambities staan deze Nederlanders aan de start van deze Tour de France? Hoe heeft Nederland in het verleden in de Tour gepresteerd?

Geschiedenis: Nederlanders en de Tour de France

De Tour de France bestaat sinds 1903. In de eerste decennia deden er echter geen Nederlanders mee aan deze ronde. Nederland was in die tijd veel meer een baanwielerland dan een wegwielernatie. Dat had mede te maken met de Nederlandse wetgeving, die het erg moeilijk maakte om in Nederland wegwielerwedstrijden te organiseren.

Doorbraak

Pas in 1936 deed er voor het eerst een Nederlandse ploeg mee aan de Tour. De Zeeuw Theofiel Middelkamp was dat jaar de eerste Nederlander die een Touretappe won. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de populariteit van het wegwielrennen in Nederland. De grote doorbraak van de Tour de France bij het grote publiek in Nederland vond plaats in de jaren vijftig, dankzij successen van renners zoals Wout Wagtmans, Wim van Est en Gerrit Voorting. In die tijd werd de Tour voor veel Nederlanders één van de favoriete jaarlijkse sportevenementen en dat is het sindsdien gebleven.

Grootste Nederlandse successen

Twee keer won een Nederlander het eindklassement van de Tour. In 1968 mocht Jan Janssen de gele trui aantrekken in Parijs en in 1980 zegevierde Joop Zoetemelk. De succesvolste Nederlandse rittenkapers uit de Tourhistorie waren Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk: elk van hen won tien Touretappes. Jean-Paul van Poppel zegevierde in negen Touretappes.

Tour de France 2018

Op het rittenschema van de Tour 2018 staan 21 etappes. In de eerste week krijgen de renners onder meer een etappe voorgeschoteld met de finish bovenop de 'Mur de Bretagne'. Aan het einde van de eerste week staat er een kasseienetappe op het programma. In de tweede week rijden de renners onder meer de Alpenetappes. In de derde week staan onder meer de Pyreneeënetappes en een grote tijdrit op het programma. De Tour de France 2018 is live op tv en per livestream te bekijken bij onder meer de NOS, Sporza en Eurosport.

Nederlandse deelnemers Tour 2018

Welke Nederlanders staan op de deelnemerslijst van de Tour 2018?

Tom Dumoulin

De beroemdste Nederlandse coureur die van start gaat in de Tour de France 2018 is Tom Dumoulin. Hij werd geboren op 11 november 1990 in Maastricht. Dumoulin is uitgegroeid tot één van de beste wielrenners ter wereld. Hij won in 2017 de Giro d'Italia en het WK tijdrijden. In het voorjaar van 2018 eindigde hij in het eindklassement van de Giro als tweede achter Froome.

Vooraf werd Dumoulin in theorie gerekend tot de kanshebbers voor de Tourzege. In de praktijk was af te wachten in welke vorm hij in de Tour 2018 van start zou gaan. Het verleden had namelijk geleerd dat de combinatie Giro-Tour voor veel klassementsrenners erg zwaar is. Een klein voordeel was wel, dat in 2018 de herstelperiode tussen deze twee koersen net iets langer is dan de meeste andere jaren (één week meer).

Uiteindelijk bleek Dumoulin in buitengewoon sterke vorm van start te gaan in de Tour de France 2018. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement. Dat was de beste Nederlandse prestatie sinds 30 jaar (in 1988 werd Steven Rooks ook derde in de Tour). Ook won Dumoulin een etappe: de tijdrit in het slotweekend van deze Tour.

Laurens ten Dam

Naast Tom Dumoulin zit er nog één andere Nederlander in de Tourselectie van Team Sunweb: Laurens ten Dam. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat hij de Tour 2018 zou rijden, maar aangezien Wilco Kelderman wegens blessureleed niet kan starten in de Tour, heeft men toch Ten Dam opgenomen in de Tourselectie. In het verleden reed Ten Dam meermaals sterke klassementen in grote rondes, zo werd hij negende in het eindklassement van de Tour van 2014. In 2018 heeft Laurens ten Dam echter geen klassementsambities in de Tour de France, hij trad als klimmer vooral in een dienende rol op voor kopman Tom Dumoulin.

Steven Kruijswijk

Op 7 juni 1987 werd Steven Kruijswijk geboren in Nuenen. Kruijswijk heeft zich als profwielrenner meestal vooral op de Giro d'Italia gefocust. In die ronde eindigde hij drie keer in de top tien van de eindstand. In 2016 leek hij zelfs op weg te zijn naar de eindzege in de Giro. Helaas kwam hij tijdens een afdaling ten val. Hij eindigde in die Giro als vierde. In 2017 eindigde hij als negende in de Vuelta. In 2018 wil Kruijswijk zich volledig focussen op het algemeen klassement in de Tour de France. Hij is één van de twee kopmannen van TEAMLottoNL-Jumbo voor het algemeen klassement; de andere klassementskopman in de Sloveen Roglic.

Kruijswijk in de Tour 2018

Uiteindelijk reed Steven Kruijswijk een buitengewoon indrukwekkende Tour de France 2018. Met name zijn solo tijdens de etappe naar L'Alpe d'Huez was imponerend en zorgde voor kippenvel op de armen van vele duizenden Nederlandse wielerliefhebbers. Het deed denken aan de glorietijden van renners als Gert-Jan Theunisse en Peter Winnen. Helaas kon Kruijswijk die solo uiteindelijk niet winnend afsluiten, maar hij verloor die dag ook niet erg veel tijd op andere klassementsrenners. Uiteindelijk werd hij vijfde in het eindklassement.

Robert Gesink

Op 31 mei 1986 werd Robert Gesink geboren in de Gelderse plaats Varsseveld. In 2007 werd hij profwielrenner. Al snel bleek hij een zeer getalenteerde klassementsrenner te zijn. Hij werd de grote hoop van Nederland voor de grote rondes. Zes keer is Gesink in de top tien van het eindklassement van een grote ronde geëindigd: drie keer bij de Tour en drie keer bij de Vuelta. Gesink heeft in de loop der jaren ook grote fysieke en persoonlijke tegenslagen meegemaakt. Ook heeft hij wel problemen gehad met de grote druk van pers en publiek, vanwege de hoge verwachtingen die men vaak van hem als klassementsrenner had.

Gesink: rittenkaper

Robert Gesink (TEAMLottoNL-Jumbo) heeft aangegeven dat hij zich meer wil ontwikkelen tot rittenkaper (in de bergetappes), in plaats van klassementsrenner. Het eerste grote resultaat boekte hij wat dat betreft in de Vuelta van 2016, waarin hij de bergetappe naar de top van de Col d'Aubisque won. Ook in de Tour 2018 zou zijn hoogste doel het winnen van minstens één etappe zijn en zou het algemeen klassement voor hem geen hoofddoel zijn. Tijdens deze Tour was hij wel diverse keren in de aanval, maar won hij geen rit. Toch had hij grote waarde voor het team in een dienende rol voor de kopmannen Kruijswijk en Roglic.

Dylan Groenewegen

Op 21 juni 1993 werd Dylan Groenewegen in Amsterdam geboren. In de beloftencategorie was hij een groot talent voor zowel de klassiekers als de massasprints. In 2015 debuteerde hij als prof bij het team Roompot. Hij maakte dat jaar indruk door als debutant twee aanzienlijke profkoersen te winnen: de Arnhem Veenendaal Classic en de semiklassieker Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel). Met ingang van 2016 maakte Groenewegen de overstap naar de World Tour-ploeg TEAMLottoNL-Jumbo. Hij boekte in 2016 grote successen als sprinter. Groenewegen won in dat seizoen meer dan tien koersen, waaronder het NK wielrennen op de weg en een rit in de Eneco Tour.

Tour 2017: zege in de slotrit

Binnen korte tijd is Dylan Groenewegen uitgegroeid tot één van de belangrijkste renners van TEAMLottoNL-Jumbo. In de Tour de France 2017 is hij als sprinter ook één van de speerpunten van de ploeg. Hij heeft een sprinttrein tot zijn beschikking en zijn doel is om in 2017 minstens één Touretappe te winnen.

Groenewegen reed diverse snelle sprints in de eerste weken van de Tour 2017, maar meestal zat hij niet erg ideaal geplaatst. Zijn beste uitslag in de eerste twee weken was een tweede plek achter de bijna onverslaanbare Kittel. Uiteindelijk kwam na drie weken koers, in de laatste etappe van de Tour, de grote droom van Groenewegen uit: in de slotsprint van de slotetappe ging hij reeds zeer vroeg aan en pakte voor het eerst van zijn leven een Touretappezege.

Tour 2018: twee ritzeges

In 2018 ging Groenewegen weer van start in de Tour met als doel om minstens één etappe in de massasprint te winnen. Hij won uiteindelijk twee ritten in deze Tour: de zevende en de achtste rit. Groenewegen was indrukwekkend sterk in deze sprints. Helaas viel hij kort daarna in de kasseienetappe. Hierna sukkelde hij met enige blessures, waardoor hij uiteindelijk de Tour 2018 niet kon uitrijden.

Overige Nederlanders bij TEAMLottoNL-Jumbo

In de Tourselectie van TEAMLottoNL-Jumbo zit ook Timo Roosen. Deze sterke jonge coureur speelt met name een grote rol in het helpen van Groenewegen in de finales van de vlakke ritten. Ook Antwan Tolhoek zit in de selectie voor de Tour 2018. Hij is een jonge, getalenteerde klimmer. Oorspronkelijk was ook Stef Clement een belangrijke kandidaat voor de Tourselectie, maar wegens een rugblessure heeft hij moeten beslissen om niet deel te nemen aan de Tour 2018.

Bauke Mollema

Op 26 november 1986 werd Bauke Mollema in Groningen werd geboren. Mollema is drie keer in de top tien van het eindklassement van de Tour de France geëindigd: hij werd zesde in 2013, tiende in 2014 en zevende in 2015. Ook eindigde hij als vierde in de Vuelta van 2011 en als zevende in de Giro van 2017. In de Vuelta van 2011 won hij overigens ook het puntenklassement. Twee keer won Mollema een etappe in een grote ronde: één rit in de Vuelta van 2013 en één rit in de Tour van 2017.

Wat waren de doelen van Bauke Mollema in de Tour de France 2018? Hij ging van start als kopman van Team Trek Segafredo. In theorie was het zijn hoofddoel om een topklassering in het algemeen klassement te behalen. Helaas kwam hij zwaar ten val in de kasseienrit, waardoor hij enige tijd met blessures sukkelde. Mollema speelde daardoor geen hoofdrol in het algemeen klassement. Wel reed hij nog diverse malen in de aanval tijdens de Tour 2018, doch dit leverde hem in deze Tour geen ritzege op.

Koen de Kort

Naast Bauke Mollema zit er nog een tweede Nederlander in de Tourselectie van Team Trek Segafredo: Koen de Kort. Hij heeft in de Tour 2018 vooral een dienende rol als knecht voor z'n kopmannen, waaronder John Degenkolb (sprints) en Bauke Mollema (klassement).

Wout Poels

In de selectie van Team Sky voor de Tour de France zit wederom de Nederlander Wout Poels. Deze Limburgse klimmer heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ultieme meesterknecht van Chris Froome in de bergetappes.

Overige Nederlanders

Welke overige Nederlanders gaan van start in de Tour de France 2018? Bij Wanty Groupe Gobert gaat Marco Minnaard van start. In de bergritten moet hij waarschijnlijk vooral werken voor zijn kopman Martin; mogelijk krijgt hij daarnaast een vrije rol in diverse overgangsritten en heuvelritten. Bij QuickStep gaat Niki Terpstra van start. In diverse etappes (waaronder de kasseienrit) kan hij waarschijnlijk op jacht gaan naar een etappezege. In andere etappes zal hij voor z'n kopmannen werken (bijvoorbeeld voor sprinter Gaviria in de vlakke etappes). Bij Dimension Data zit Tom-Jelte Slagter in de Tourselectie. Hij is vooral een specialist in etappes met een heuvelachtig finale.

Bij het Franse team Groupama-FDJ zit Ramon Sinkeldam in de Tourselectie. De snelle Sinkeldam moet in deze Tour vooral tijdens de massasprints in dienst rijden van zijn Franse kopman Arnaud Demare.

Afwezig: Wilco Kelderman

Op 25 maart 1991 werd Wilco Kelderman geboren in Amersfoort. Hij werd jarenlang beschouwd als één van de grootste talenten onder de Nederlandse ronderenners. Door diverse fysieke en mentale tegenslagen, beleefde hij echter enkele mindere seizoen op rij. Daana herstelde hij zich en reed in 2017 een sterke Vuelta: hij finishte in die ronde als vierde.

In het seizoen 2018 sukkelde Kelderman met fysieke problemen. Toch leek hij net weer in vorm te komen voor de Tour de France 2018. Hij zou oorspronkelijk in de Tourselectie van Sunweb een rol hebben als meesterknecht (en indien nodig ook als schaduwkopman) van Dumoulin. Helaas kwam Kelderman tijdens het NK wielrennen zwaar ten val, waardoor hij te geblesseerd is om in de Tour 2018 van start te kunnen gaan.

Na de Tour: Criteriums

In de weken na de Tour de France 2018 zullen veel van de bovenstaande renners actiefs zijn in de zogenaamde Na-Tour Criteriums in Nederland en België. Bij deze 'rondjes rond de kerk' kunnen wielerfans hun Tourhelden in levende lijve zien. Veel Nederlandse organisatoren van criteriums zijn erop gebrand om zo veel mogelijk Nederlandse Tourdeelnemers op de deelnemerslijst van hun wedstrijd te hebben.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenTour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenDe 103e editie van de Tour de France gaat op zaterdag 2 juli 2016 van start met 198 wielrenners. Het complete deelnemers…
Nederlanders in de Giro 2018Nederlanders in de Giro 2018De Giro d'Italia 2018 gaat op 4 mei van start in Israel. Het is de 101e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de st…
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, begint op zaterdag 7 juli 2018 met de sta…
Nederlanders in de Tour de France 2014Nederlanders in de Tour de France 2014De 101e editie van de Ronde van Frankrijk gaat van start op zaterdag 5 juli 2014 in Leeds. Welke Nederlandse coureurs st…
Dylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit AmsterdamDylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit AmsterdamDylan Groenewegen is een Nederlandse profwielrenner uit Amsterdam. Zijn specialiteit ligt bij het sprinten. Fietsen is e…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Middelkamp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Tour de France 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!