InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vuelta 2018 - live op tv en livestream

Vuelta 2018 - live op tv en livestream

Vuelta 2018 - live op tv en livestream De Ronde van Spanje 2018 gaat van start op zaterdag 25 augustus. Dit is de 73e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd. De Vuelta Ciclista a Espana 2018 begint in Malaga met een individuele tijdrit De Vuelta 2018 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport. Daarnaast is de Vuelta 2018 ook live op het internet te volgen via een livestream.

Parcours Vuelta 2017

Hoe ziet het parcours van de Vuelta a Espana 2018 eruit? De Ronde van Spanje 2018 bestaat uit 21 etappes. Deze rittenkoers begint met een tijdrit in Malaga. De slotrit eindigt in de Spaanse hoofdstad Madrid. Reeds in de beginfase van deze ronde moeten de klassementsrenners hun klimmerskwaliteiten tonen. Zowel de tweede etappe (op zondag) als de vierde etappe (op dinsdag) eindigen bovenop een klim. In totaal zijn er in deze Vuelta 9 etappes die bovenop een klim finishen.

Deelnemers Vuelta 2018

Hoe ziet de deelnemerslijst van de Vuelta 2018 eruit? Alle 18 World Tour Teams doen mee en daarnaast hebben vier ProContinentale Teams een wildcard gekregen: Cofidis, Caja Rural, Muras - Euskadi en Burgos-BH. Per team mag men in de Vuelta 2018 van start gaan met een selectie van acht renners. Bij voorgaande edities (tot en met 2017) mocht men met negen renners per ploeg van start gaan.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Al sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2018 zijn de Nederlandse José Been en de Vlaming Jeroen Vanbelleghem de twee hoofdcommentatoren van het wielrennen bij deze sportzender.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2018

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje 2018 live op tv uit. Deze uitzendingen van de Vuelta op de zender Eurosport1. De zender Eurosport1 is het 'open net' van Eurosport. Bij de meeste tv-kijkers in Nederland en Vlaanderen zit die zender in het standaardpakket. Incidenteel zal men uitwijken naar de zender Eurosport2. Om de digitale zender Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men meestal echter een extra tv-pakket te hebben.

Uitzendingen beginfase Vuelta 2018

De openingstijdrit van de Vuelta wordt op zaterdag 25 augustus 's avonds verreden. De live tv-uitzending van die tijdrit in Malaga begint op zaterdagavond om 18u00 op de zender Eurosport1. Op zondag 26 augustus begint de live tv-uitzending van de tweede etappe om circa 16u45 op Eurosport1. (Dit is ook wat later dan de meeste ritten, dit komt door de MotoGP die op deze middag live wordt uitgezonden.) Op maandag 27 augustus begint de live-uitzending om 15u00 op Eurosport1. Dit is ook op de meeste andere dagen het standaard begintijdstip van de live-uitzendingen. De uitzendingen duren doorgaans tot 18u00. (Na afloop van de Vuelta-etappes wordt er op die zender vaak vanaf circa 18u00 live het US Open-tennistoernooi uitgezonden; dat toernooi begint op maandag 27 augustus.) Onderaan dit artikel vindt u het complete uitzendschema van Eurosport voor deze Vuelta. De commentator bij de live-uitzendingen van deze sportzender is José Been. Haar co-commentator tijdens de meeste live tv-uitzendingen van deze Vuelta is Karsten Kroon. In de slotweek is Kroon echter enkele dagen afwezig en wordt hij als co-commentator bij de live tv-uitzendingen vervangen door Bobbie Traksel.

Livestream Eurosport Player

De Vuelta wordt ook live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta 2018 is via die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 ook jaarlijks exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men via deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die men op tv uitzendt, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die men in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza: live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Ook in 2018 zendt Sporza de Giro niet live uit. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en via de livestream blijft uitzenden.

Uitzendingen Sporza: Vuelta 2018

Sporza (VRT) zendt alle etappes van de Vuelta 2018 live uit op tv uit. De meeste live-uitzendingen vinden plaats op de Vlaamse zender één. De openingstijdrit in Malaga wordt echter op zaterdagavond op Canvas uitgezonden. Hun live tv-uitzending van die openingstijdrit begint op zaterdag om 18u00 op Canvas. Op de meeste overige dagen begint de live-uitzending rond 15u00 op VRT één. Bij deze live-uitzendingen is Michel Wuyts de commentator en José de Cauwer zijn co-commentator. Verderop in dit artikel vindt u het complete uitzendschema van Sporza voor de Ronde van Spanje 2018.

Livestream Sporza

De uitzendingen van Sporza (VRT) zijn ook integraal via een livestream op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site. Daarnaast is de livestream van de Vuelta 2018 tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie.

Behalve een livestream biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft). Voorafgaand aan de Vuelta 2018 is bij Sporza overigens ook per livestream de ploegenpresentatie van deze Ronde van Spanje te zien. Die livestream begint op donderdag 23 augustus 2018 om 19u30.

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2018 zendt NOS Studio Sport wederom de meeste weekendetappes van de Ronde van Spanje live uit. De live-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1).

Dagelijks uitgebreide samenvatting Vuelta op tv

Daarnaast is er tijdens deze Ronde van Spanje 2018 echter ook elke dag op tv een uitgebreide samenvatting van de Vuelta-etappe te zien in het programma 'NOS Sport Vuelta', dat meestal rond elf uur begint op de zender Nederland 3 (NPO3). Verder zijn er natuurlijk ook elke dag korte samenvattingen van de Vuelta-etappes op tv te zien bij de NOS Sportjournaals.

Livestream Vuelta bij de NOS en liveticker

De NOS biedt online een livestream aan van de etappes die zij (in de weekends) live op tv uitzenden. Die livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis. De livestream van de openingstijdrit van de Vuelta begint op zaterdag 25 augustus bij de NOS om 17u55.

Helaas heeft de NOS bij deze editie van de Vuelta het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities had men ook bij de doordeweekse ritten een livestream. In 2018 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar dus ritten kan men bij hen dus niet meer live via een stream volgen.

Uitzendschema Sporza en Eurosport: Vuelta live op tv en livestream

Hoe laat beginnen alle live tv-uitzendingen en livestreams van de Ronde van Spanje 2018? Hieronder vindt u het overzicht van de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport.

Laatste bergrit integraal live op tv en livestream: zaterdag 15 september

Op zaterdag 15 september staat de 'allesbeslissende' laatste bergrit van de Vuelta 2018 op het programma. Deze rit wordt integraal (van start tot finish) live uitgezonden door Eurosport en Sporza op tv en livestream. Het is een korte, maar zware bergrit. De live-uitzendingen beginnen daarom rond 14u40. Let op: bij Sporza begint die live-uitzending op de zender Canvas, aangezien men die middag op de zender VRT één eerst de Primus Classic 2018 uitzendt. Alleen de beginfase van die bergrit is op Canvas te zien; later verhuist de live-uitzending van de Vuelta naar VRT één, mede omdat men later die middag op Canvas het WK volleybal 2018 (heren) live uitzendt.

Slotrit 's avonds op tv en livestream, 's middags dameswedstrijd La Madrid Challenge

Op zondag 16 september wordt pas 's avonds de slotrit van de Vuelta 2018 in de Spaanse hoofdstad Madrid verreden. Op die middag wordt er in Madrid echter al wel een dameskoers verreden, die ook live op tv en per livestream wordt uitgezonden door onder meer Eurosport en Sporza.

Uitzendschema Vuelta 2018 live tv en livestream

 • Za. 25 augustus, rit 1 (tijdrit): 18u00 op Sporza (Canvas), Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 26 augustus, rit 2 (heuvelrit): 15u00 op Sporza (één) en livestream, ca. 16u40 op Eurosport 1
 • Ma. 27 augustus, rit 3: 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Di. 28 augustus, rit 4 (bergrit): 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 29 augustus, rit 5 (heuvelrit): 14u30 Eurosport 1 en livestream, 15u00 op Sporza (één)
 • Do. 30 augustus, rit 6: 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 31 augustus, rit 7: 14u30 op Eurosport 1 en livestream, 15u00 op Sporza (één)
 • Za. 1 september, rit 8: 14u30 op Eurosport 1 en livestream, 16u45 op Sporza (één)
 • Zo. 2 september, rit 9 (bergrit): 12u00 op Eurosport 1 en livestream, 11u40 op Sporza (één)
 • Ma. 3 september: Rustdag
 • Di. 4 september, rit 10: 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 5 september, rit 11 (heuvelrit): 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Do. 6 september, rit 12: 14u30 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 7 september, rit 13 (bergrit): 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Za. 8 september, rit 14 (bergrit): 13u30 op Sporza en livestream, 16u00 op Eurosport 1
 • Zo. 9 september, rit 15 (bergrit): 15u08 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Ma. 10 september: Rustdag
 • Di. 11 september, rit 16 (tijdrit): 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 12 september, rit 17 (heuvelrit): 13u00 op Eurosport 1 en livestream, 13u30 op Sporza (één)
 • Do. 13 september, rit 18: 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 14 september, rit 19 (bergrit): 15u00 op Sporza (één), Eurosport 1 en livestream
 • Za. 15 september, rit 20 (bergrit): 14u45 op Eurosport 1 en livestream, 14u40 op Sporza (Canvas)
 • Zo. 16 september, rit 21: 19u00 op Sporza (Canvas), Eurosport 1 en livestream

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestream1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestreamOp zaterdag 25 augustus wordt de openingsrit van de Ronde van Spanje 2018 verreden. Deze eerste etappe van de Vuelta 201…
Nederlanders in de Vuelta 2018Nederlanders in de Vuelta 2018In de Spaanse plaats Malaga begint op 25 augustus 2018 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers o…
Clásica San Sebastián 2018, live op tv en livestreamClásica San Sebastián 2018, live op tv en livestreamDe Clásica Ciclista San Sebastián 2018 wordt verreden op zaterdag 4 augustus. Dit is de enige Spaanse eendagswedstrijd d…
Vuelta 2017 - eerste etappe: ploegentijdrit in Nimes (Fra)Vuelta 2017 - eerste etappe: ploegentijdrit in Nimes (Fra)Op zaterdag 19 augustus wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2017 verreden. De openingsrit van de Rond…
Ronde van Polen 2018 - live op tv en livestreamRonde van Polen 2018 - live op tv en livestreamDe Ronde van Polen 2018 gaat van start op zaterdag 4 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 10 augustus. Het is…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
 • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
 • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a

Reageer op het artikel "Vuelta 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!