InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vuelta 2019 - live op tv en livestream

Vuelta 2019 - live op tv en livestream

Vuelta 2019 - live op tv en livestream De Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd. De Vuelta Ciclista a Espana 2019 begint in Torrevieja met een ploegentijdrit. De Vuelta 2019 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport. Daarnaast is de Vuelta 2019 ook live op het internet te volgen via een livestream.

Parcours Vuelta 2019

Hoe ziet het parcours van de Vuelta a Espana 2019 eruit? De Ronde van Spanje 2019 bestaat uit 21 etappes. Deze rittenkoers begint met een ploegentijdrit. De slotrit eindigt op zondag 15 september in de Spaanse hoofdstad Madrid. Er zijn in deze Vuelta 8 etappes die bovenop een klim finishen.

Deelnemers Vuelta 2019

Hoe ziet de deelnemerslijst van de Vuelta 2019 eruit? Alle 18 World Tour Teams doen mee. Daarnaast hebben vier ProContinentale Teams een wildcard gekregen. Per team mag men in de Vuelta 2019 van start gaan met een selectie van acht renners.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2019 is de Vlaming Jeroen Vanbelleghem vaak de commentator van het wielrennen bij deze sportzender.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2019

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje 2019 live op tv uit. Deze uitzendingen van de Vuelta op de zender Eurosport1. De zender Eurosport1 is het 'open net' van Eurosport. Bij de meeste tv-kijkers in Nederland en Vlaanderen zit die zender in het standaardpakket. Incidenteel zal men uitwijken naar de zender Eurosport2. Om de digitale zender Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men meestal echter een extra tv-pakket te hebben.

Livestream Eurosport bij de Vuelta 2019

De Vuelta wordt ook live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta 2019 is via die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 ook jaarlijks exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men via deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die men op tv uitzendt, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die men in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza: live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Ook in 2019 zendt Sporza de Giro niet live uit. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en via de livestream blijft uitzenden.

Livestream Sporza bij de Vuelta 2019

Er is ook een livestream van Sporza (VRT) beschikbaar bij deze Vuelta. Daarop zijn hun live tv-uitzendingen van de Vuelta integraal op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream voor de kijkers in België. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze graits livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site. Daarnaast is de gratis livestream van de Vuelta 2019 tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de gratis livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie. Behalve een gratis livestream biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft).

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2019 zendt NOS Studio Sport wederom de meeste weekendetappes van de Ronde van Spanje live uit. De live-uitzendingen van de Vuelta vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1). Die Vuelta-uitzendingen zijn dan vaak een onderdeel van een reguliere weekenduitzending van NOS Studio Sport, waarop men behalve de Vuelta ook diverse andere sportevenementen uitzendt.

Livestream Vuelta bij de NOS en liveticker

De NOS biedt online een livestream aan van de etappes die zij (in de weekends) live op tv uitzenden. Die livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream van de Vuelta (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis.

Helaas heeft de NOS bij deze editie van de Vuelta het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities van de Vuelta had men ook bij de doordeweekse ritten een gratis livestream. In 2019 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar dus ritten kan men bij hen dus niet meer live via een stream volgen.

Livestream Vuelta 2019 via Tv-app

Behalve via de streams van tv-omroepen zoals Eurosport en Sporza, is het ook mogelijk om de etappes van de Vuelta Ciclista a España 2019 live te volgen via een stream van een tv-app.

Livestream Vuelta via Go App

Het is ook mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream naar de Vuelta 2019 te kijken. Via die app kan men namelijk op het internet (via een livestream) tv kijken. Zo kan men dus de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta a Espana dus via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. Het is mogelijk met die app om alle zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo thuis op het televisietoestel kan bekijken, ook online te zien via livestream te bekijken. Daaronder zijn dus ook de zenders Eurosport1 en VRT één, die deze Ronde van Spanje dagelijks live uitzenden.

Livestream NLziet?

Kan men de Vuelta 2019 live bekijken op de NLziet-app? Hierop kan men als abonnee alleen de etappes van de Vuelta live bekijken die uitgezonden worden door de NOS, oftewel de ritten die in de weekends worden verreden. Sporza en Eurosport zijn niet op die tv-app te bekijken. Dit is dus beslist niet de ideale app om de Vuelta live mee te volgen.

Livestream Vuelta via iTV

Men kan de Vuelta 2019 wel elke dag live volgen via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van KPN. Hiermee kan men de tv-uitzendingen van de Vuelta 2019 van VRT één en Eurosport1 op een smartphone of tablet per livestream bekijken.

Livestream Vuelta via NPO Start? Alleen NOS-uitzendingen

Is het mogelijk om de Vuelta live te bekijken via een stream op de NPO Start-app? Het is alleen mogelijk om op die app de ritten van deze Vuelta in de weekends per livestream te zien, die de NOS ook op tv uitzendt.

Livestream Vuelta 2019 bij FloBikes? Canada only

Is het ook mogelijk om de Vuelta 2019 live via een stream te volgen bij FloBikes (de wielerafdeling van het platform FloSports)? Bij die streamingdienst heeft men alleen de online uitzendrechten voor Canada bij deze Vuelta Ciclista a Espana. Alleen abonnees in Canada kunnen bij hen dus live naar deze Vuelta kijken.

Uitzendschema Vuelta 2019 live tv en livestream (wordt regelmatig geüpdatet)

Hieronder vindt u een overzicht van de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta. Let op: dit overzicht is nog niet definitief. Hierin zullen nog diverse wijzigingen plaatsvinden. Ook tijdens de Vuelta wordt dit schema telkens geüpdatet, als er wijzigingen worden doorgevoerd in de programmeringen van de omroepen.

Live-uitzendingen openingsweekend (zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus)

(*) Toelichting: zaterdag 24 augustus (ploegentijdrit)

Op de avond van zaterdag 24 augustus is de openingsrit (ploegentijdrit) live op tv te zien bij Sporza en Eurosport. De ploegentijdrit is op Eurosport1 live te zien vanaf circa 18u50. Bij Sporza begint deze live-uitzending op de zender Canvas. Volgens hun programmagids begint die live tv-uitzending om 19u30, na afloop van een wedstrijd van het EK volleybal 2019 (dames). In de praktijk is het echter mogelijk dat die volleybalwedstrijd eerder is afgelopen en de live-uitzending van de ploegentijdrit daarom wat eerder begint. De live-uitzending van de ploegentijdrit van Sporza verhuist overigens rond 20u00 van Canvas naar de zender Ketnet.

(**) Toelichting: zondag 25 augustus

Op zondag 25 augustus is de live tv-uitzending van de Vuelta-etappe bij Sporza (VRT) een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, waarin behalve het wielrennen ook diverse andere sporten live worden uitgezonden. Hoe laat de live-uitzending van die Vuelta-etappe bij Sporza precies begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen op die middag. Op Eurosport 1 begint de live tv-uitzending pas om 16u45, aangezien zij eerder op die middag de MotoGP van Silverstone live uitzenden op dat kanaal. Die Vuelta-etappe van zondag 25 augustus is echter al wel vanaf 15u00 online te zien op de livestream van Eurosport.

Voorlopige uitzendschema's van Sporza en Eurosport bij de Vuelta 2019

DatumRitParcoursLive-uitzendingen Sporza en Eurosport
Za. 24 augustus 1ploegentijdrit 18u50 live op Eurosport1 en livestream, ca. 19u30 (*) op Canvas, 20u00 op Ketnet
Zo. 25 augustus 2heuvelrit live om ca. 15u00 op livestream en Sporza (één) (**), 16u45 op Eurosport1
Ma. 26 augustus 3vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Di. 27 augustus 4vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Wo. 28 augustus 5bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Do. 28 augustus 6heuvelop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Vr. 30 augustus 7bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Za. 31 augustus 8heuvelrit live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Zo. 1 september 9bergop finish live integraal Eurosport1 en livestream, 13u30 op Sporza (één)
Ma. 2 september: Rustdag
Di. 3 september 10tijdrit live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Wo. 4 september 11heuvelrit live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Do. 5 september 12heuvelrit live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Vr. 6 september 13bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Za. 7 september 14vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Zo. 8 september 15bergop finish live 13u30 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Ma. 9 september 16bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Di. 10 september: Rustdag
Wo. 11 september 17vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Do. 12 september 18bergrit live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Vr. 13 september 19vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Za. 14 september 20bergrit live integraal op Eurosport1 en livestream, 13u30 op Sporza
Zo. 15 september 21vlak live 16u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders in de Vuelta 2019Nederlanders in de Vuelta 2019In Salinas de Torrevieja begint op 25 augustus 2019 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers op d…
Ronde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamRonde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 6 februari 2019 gaat de 70e editie van start van de Spaanse wielerkoers de Ronde van Valencia (Volta a la Co…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestreamWK wielrennen 2019 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
  • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a

Reageer op het artikel "Vuelta 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!