InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vuelta 2019 - live op tv en livestream

Vuelta 2019 - live op tv en livestream

Vuelta 2019 - live op tv en livestream De Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd. De Vuelta Ciclista a Espana 2019 begint in Torrevieja met een ploegentijdrit. De Vuelta 2019 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport. Daarnaast is de Vuelta 2019 ook live op het internet te volgen via een livestream.

Parcours Vuelta 2019

Hoe ziet het parcours van de Vuelta a Espana 2019 eruit? De Ronde van Spanje 2019 bestaat uit 21 etappes. Deze rittenkoers begint met een ploegentijdrit. De slotrit eindigt in de Spaanse hoofdstad Madrid. Er zijn in deze Vuelta 8 etappes die bovenop een klim finishen.

Deelnemers Vuelta 2019

Hoe ziet de deelnemerslijst van de Vuelta 2019 eruit? Alle 18 World Tour Teams doen mee. Daarnaast krijgen vier ProContinentale Teams een wildcard. Per team mag men in de Vuelta 2019 van start gaan met een selectie van acht renners.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Al sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2019 zijn de Nederlandse José Been en de Vlaming Jeroen Vanbelleghem de twee hoofdcommentatoren van het wielrennen bij deze sportzender.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2019

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje 2018 live op tv uit. Deze uitzendingen van de Vuelta op de zender Eurosport1. De zender Eurosport1 is het 'open net' van Eurosport. Bij de meeste tv-kijkers in Nederland en Vlaanderen zit die zender in het standaardpakket. Incidenteel zal men uitwijken naar de zender Eurosport2. Om de digitale zender Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men meestal echter een extra tv-pakket te hebben.

Livestream Eurosport Player

De Vuelta wordt ook live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta 2018 is via die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 ook jaarlijks exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men via deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die men op tv uitzendt, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die men in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza: live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Ook in 2019 zendt Sporza de Giro niet live uit. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en via de livestream blijft uitzenden.

Livestream Sporza

De uitzendingen van Sporza (VRT) zijn ook integraal via een livestream op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site. Daarnaast is de gratis livestream van de Vuelta 2019 tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie. Behalve een livestream biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft).

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2019 zendt NOS Studio Sport wederom de meeste weekendetappes van de Ronde van Spanje live uit. De live-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1).

Dagelijks uitgebreide samenvatting Vuelta op tv

Daarnaast is er tijdens deze Ronde van Spanje 2019 echter ook elke dag op tv een uitgebreide samenvatting van de Vuelta-etappe te zien in het programma 'NOS Sport Vuelta', dat meestal rond elf uur begint op de zender Nederland 3 (NPO3). Verder zijn er natuurlijk ook elke dag korte samenvattingen van de Vuelta-etappes op tv te zien bij de NOS Sportjournaals.

Livestream Vuelta bij de NOS en liveticker

De NOS biedt online een livestream aan van de etappes die zij (in de weekends) live op tv uitzenden. Die livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis.

Helaas heeft de NOS bij deze editie van de Vuelta het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities had men ook bij de doordeweekse ritten een livestream. In 2019 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar dus ritten kan men bij hen dus niet meer live via een stream volgen.

Uitzendschema Sporza en Eurosport: Vuelta live op tv en livestream

Hoe laat beginnen alle live tv-uitzendingen en livestreams van de Ronde van Spanje 2018? T.z.t. vindt u hier het overzicht van de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamRonde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 6 februari 2019 gaat de 70e editie van start van de Spaanse wielerkoers de Ronde van Valencia (Volta a la Co…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Vuelta 2017 - eerste etappe: ploegentijdrit in Nimes (Fra)Vuelta 2017 - eerste etappe: ploegentijdrit in Nimes (Fra)Op zaterdag 19 augustus wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2017 verreden. De openingsrit van de Rond…
1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestream1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestreamOp zaterdag 25 augustus wordt de openingsrit van de Ronde van Spanje 2018 verreden. Deze eerste etappe van de Vuelta 201…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
  • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a

Reageer op het artikel "Vuelta 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!