InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vuelta 2019 - live op tv en livestream

Vuelta 2019 - live op tv en livestream

Vuelta 2019 - live op tv en livestream De Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd. De Vuelta Ciclista a Espana 2019 begint in Torrevieja met een ploegentijdrit. De Vuelta 2019 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport. Daarnaast is de Vuelta 2019 ook live op het internet te volgen via een livestream.

Parcours Vuelta 2019

Hoe ziet het parcours van de Vuelta a Espana 2019 eruit? De Ronde van Spanje 2019 bestaat uit 21 etappes. Deze rittenkoers begint met een ploegentijdrit. De slotrit van de Vuelta 2019 eindigt op zondag 15 september in de Spaanse hoofdstad Madrid. Er zijn in deze Vuelta 8 etappes die bovenop een klim finishen.

Deelnemers Vuelta 2019

Hoe ziet de deelnemerslijst van de Vuelta 2019 eruit? Alle 18 World Tour Teams doen mee. Daarnaast hebben vier ProContinentale Teams een wildcard gekregen voor deze Vuelta. Per team mag men in de Vuelta 2019 van start gaan met een selectie van acht renners.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2019 is de Vlaming Jeroen Vanbelleghem vaak de commentator van het wielrennen bij deze sportzender. Een prominente co-commentator bij deze zender is Karsten Kroon.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2019

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje 2019 live op tv uit. Deze uitzendingen van de Vuelta op de zender Eurosport1. De zender Eurosport1 is het 'open net' van Eurosport. Bij de meeste tv-kijkers in Nederland en Vlaanderen zit die zender in het standaardpakket.

Livestream Eurosport bij de Vuelta 2019

De Vuelta wordt ook live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta 2019 is via die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 ook jaarlijks exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men via deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die men op tv uitzendt, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die men in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza: live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Ook in 2019 zendt Sporza de Giro niet live uit. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en via de livestream blijft uitzenden.

Livestream Sporza bij de Vuelta 2019

Er is ook een livestream van Sporza (VRT) beschikbaar bij deze Vuelta. Daarmee zijn hun live tv-uitzendingen van de Vuelta integraal op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream voor de kijkers in België. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze gratis livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site. Daarnaast is de gratis livestream van de Vuelta 2019 tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de gratis livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie. Behalve een gratis livestream van de Vuelta biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft).

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes van de Vuelta die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2019 zendt NOS Studio Sport wederom diverse weekendetappes van de Ronde van Spanje live uit. (De openingsrit van deze Vuelta, een ploegentijdrit op zaterdag 24 augustus, zenden zij overigens niet live op tv uit, maar die is wel te bekijken via een livestream.) De live tv-uitzendingen van de NOS bij deze Vuelta vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1). Die Vuelta-uitzendingen zijn dan vaak een onderdeel van een reguliere weekenduitzending van NOS Studio Sport, waarin men behalve de Vuelta ook diverse andere sportevenementen uitzendt.

Livestream Vuelta bij de NOS in de weekends

De NOS biedt online een livestream aan van de Vuelta-etappes die in de weekends plaatsvinden. (Ook bijvoorbeeld de ploegentijdrit op zaterdagavond 24 augustus, die door hen niet live op tv wordt uitgezonden, is bij hen wel online via een livestream te bekijken. De Vuelta-etappe van zondag 25 augustus is eveneens bij hen via een livestream te zien. Die livestream begint op zondag 25 augustus om circa 15u55.) De livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream van de Vuelta (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis. Helaas heeft de NOS bij deze editie van de Vuelta het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities van de Vuelta had men ook bij de doordeweekse ritten een gratis livestream. In 2019 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar die ritten kan men bij hen dus niet meer bij hen via een livestream volgen.

Livestream Vuelta 2019 via Tv-app

Behalve via een livestream van een tv-omroep zoals Eurosport en Sporza, is het ook mogelijk om de etappes van de Vuelta Ciclista a España 2019 live te volgen via een stream van een tv-app.

Livestream Vuelta via Go App

Het is ook mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream naar de Vuelta 2019 te kijken. Via die app kan men namelijk op het internet (via een livestream) tv kijken. Zo kan men dus de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta a Espana dus via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. Het is mogelijk met die app om alle zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo thuis op het televisietoestel kan bekijken, ook online te zien via livestream te bekijken. Daaronder zijn dus ook de zenders Eurosport1 en VRT één, die deze Ronde van Spanje dagelijks live uitzenden. Via die app kan men dus ook, zonder een abonnement te hebben op de Eurosport Player, per livestream naar Eurosport kijken. Ook kan men dus met deze app geheel legaal buiten België toch per livestream naar de Vuelta-uitzendingen van Sporza kijken. Via de Ziggo Go App kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook in diverse andere landen (waaronder Noorwegen, Frans-Guyana, Martinique, de Azoren, Liechtenstein en IJsland) kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken.

Livestream NLziet?

Kan men de Vuelta 2019 live bekijken op de NLziet-app? Hierop kan men als abonnee alleen de etappes van de Vuelta live bekijken die uitgezonden worden door de NOS, oftewel de ritten die in de weekends worden verreden. Sporza en Eurosport zijn niet op die tv-app te bekijken. Dit is dus beslist niet de ideale app om de Vuelta per livestream mee te volgen.

Livestream Vuelta via iTV

Men kan de Vuelta 2019 wel elke dag live volgen via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN. Hiermee kan men de tv-uitzendingen van de Vuelta 2019 van VRT één en Eurosport1 op een smartphone of tablet per livestream bekijken. Daarnaast biedt men ook de site Interactieve Tv aan, waarmee hun klanten online via een livestream naar tv kunnen kijken op een laptop of desktop computer. Net als bij de Ziggo Go App kan men ook via de iTV-app en de site van Interactieve Tv online via een livestream naar elke zender kijken die men ook thuis kan bekijken. Zo kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen kijken van Sporza, Eurosport en de NOS bij deze Ronde van Spanje. Om zo'n livestream op de iTV-app te bekijken, hoeven abonnees van interactieve tv bij KPN niet bij te betalen; de dienst zit anno 2019 standaard in hun abonnementspakket. Elke livestream op de iTV-app en op de site van Interactieve Tv kan men in de hele Europese Unie kijken.

Livestream Vuelta via NPO Start? Alleen NOS-uitzendingen

Is het mogelijk om de Vuelta live te bekijken via een stream op de NPO Start-app? Het is alleen mogelijk om op die app de ritten van deze Vuelta in de weekends per livestream te zien, die de NOS ook op tv uitzendt.

Livestream Vuelta 2019 bij FloBikes? Canada only

Is het ook mogelijk om de Vuelta 2019 live via een stream te volgen bij FloBikes (de wielerafdeling van het platform FloSports)? Bij die streamingdienst heeft men alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Canada bij deze Vuelta Ciclista a Espana. Alleen abonnees in Canada kunnen bij hen dus via een livestream naar deze Vuelta kijken.

Uitzendschema Vuelta 2019 live tv en livestream

Hieronder vindt u een overzicht van de live-uitzendingen (tv en livestream) van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta.

Toelichtingen bij de live-uitzendingen van de Vuelta 2019

Bij sommige live-uitzendingen in het uitzendschema staat het volgende teken vermeld: (*). Dit houdt in dat hieronder een toelichting te vinden is met betrekking tot de betreffende tv-uitzending van de Ronde van Spanje 2019.

Toelichting zaterdag 24 augustus (ploegentijdrit)

Op de avond van zaterdag 24 augustus is de openingsrit (ploegentijdrit) live op tv te zien bij Sporza en Eurosport. De ploegentijdrit is op Eurosport1 live te zien vanaf circa 18u50. Bij Sporza begint deze live-uitzending van de openingsrit van de Vuelta op de zender Canvas. Volgens hun programmagids begint die live tv-uitzending om 19u30, na afloop van een wedstrijd van het EK volleybal 2019 (dames). In de praktijk was die volleybalwedstrijd eerder is afgelopen en is de live-uitzending van de ploegentijdrit daarom wat eerder begonnen. De live-uitzending van de openingsrit van de Vuelta bij Sporza verhuist overigens rond 20u00 van Canvas naar de zender Ketnet.

Toelichting zondag 25 augustus

Op zondag 25 augustus is de live tv-uitzending van de Vuelta-etappe bij Sporza (VRT) een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, waarin ook diverse andere sportevenementen live worden uitgezonden. Daaronder is bijvoorbeeld de wielerkoers Schaal Sels. Hoe laat de live-uitzending van die Vuelta-etappe bij Sporza precies begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen op die middag. Volgens hun planning zou deze live-uitzending van de Vuelta-etappe bij Sporza op deze zondagmiddag op z'n vroegst om circa 16u00 beginnen, maar uiterlijk om 16u30. Uiteindelijk begon hun live-uitzending rond 16u00. Op Eurosport 1 begon de live tv-uitzending op zondagmiddag om 16u30, aangezien zij eerder op die middag de MotoGP van Silverstone live uitzenden op dat kanaal. Die Vuelta-etappe van zondag 25 augustus is echter al wel vanaf 15u00 online te zien op de livestream van Eurosport.

Toelichting donderdag 28 augustus

Wielerliefhebbers kunnen op donderdag 28 augustus reeds om 14u45 de tv op VRT één zetten: dan zendt Sporza namelijk een samenvatting uit van de wielerwedstrijd Druivenkoers Overijse. Daarna begint op die zender om 15u00 (net als op de meeste dagen van deze Ronde van Spanje) de live-uitzending van de Vuelta-rit.

Toelichting zaterdag 31 augustus

Op zaterdag 31 augustus begint de live tv-uitzending van de Vuelta-etappe bij Sporza pas om 16u00, aangezien men op die middag op de zender VRT één de kwalificatie voor de Formule 1 GP van België uitzendt. Bij Eurosport begint de uitzending (tv en livestream) van deze etappe van de Ronde van Spanje op 31 augustus wel gewoon om 15u00.

Toelichting dinsdag 3 september

Op dinsdag 3 september zou er op VRT één om 14u45 een samenvatting van de wielerkoers GP Jef Scherens worden uitgezonden Die uitzending werd echter uitgesteld. Er kwam namelijk een Extra Journaal vanwege een tragische gebeurtenis in Vlaanderen: er had een grote ontploffing plaatsgevonden in Wilrijk. Vanaf 15u18 werd alsnog de samenvatting van GP Jef Scherens uitgezonden. De live tv-uitzendingen van de tijdrit in de Vuelta begint door deze omstandigheden wat later (namelijk om 15u33).

Toelichting woensdag 4 september

Op woensdag 4 september kunnen wielerliefhebbers om 14u45 genieten van de samenvatting van een andere wielerkoers (de N8 van Brasschaat) op VRT één, voorafgaand aan de live tv-uitzending van de Vuelta-etappe.

Toelichting zaterdag 7 september

Op zaterdag 7 september begint de live tv-uitzending van de Vuelta-etappe bij Sporza (VRT één) wat later dan men gewend is, aangezien men op die middag eerst de Brussels Cycling Classic (het voormalige Parijs-Brussel) live op tv uitzendt. De Vuelta-etappe van die zaterdag is echter al wel 'gewoon' vanaf 15u00 bij Eurosport live op tv en per livestream te bekijken.

Toelichting woensdag 11 september

Op woensdag zouden de live-uitzendingen op tv en per livestream van de Vuelta-etappe om 15u00 beginnen. Vanwege grote ontwikkelingen tijdens deze etappe (waaiers), heeft men besloten om de uitzending te vervroegen naar 14u30.

Toelichtingen bij de uitzendingen van zondag 15 september

De slotrit van de Vuelta wordt (net als de openingsrit) pas laat op de dag verreden. Op de middag van 15 september kan men echter wel reeds vanaf 15u00 bij Eurosport live op tv en per livestream kijken naar de dameswedstrijd La Madrid Challenge. Vervolgens wordt vanaf circa 17u00 de slotrit van de Vuelta Ciclista a España 2019 door Eurosport live op tv en per livestream uitgezonden. Deze uitzending duurt tot circa 20u30. Daarna kunnen wielerfans bij Eurosport live op tv en per livestream kijken naar de World Tour-wedstrijd GP Montreal (Canada).

Bij het Vlaamse Sporza is het begin van de live tv-uitzending van de slotrit van de Vuelta te zien vanaf circa 17u30 op de zender VRT één, als slotonderdeel van het programma Sporza op Zondag. (Hoe laat die live-uitzending van de slotrit bij hen exact begint, is afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die zij die middag uitzenden; in de praktijk kan hun live-uitzending van deze laatste etappe van de Vuelta dus wat eerder dan 17u30 beginnen.) De live-uitzending van Sporza bij deze slotrit van de Vuelta verhuist om circa 18u00 van de zender VRT één naar de zender Canvas.

Uitzendschema's van Sporza en Eurosport bij de Vuelta 2019

DatumRitParcoursLive-uitzendingen Sporza en Eurosport
Za. 24 augustus 1ploegentijdrit 18u50 live op Eurosport1 en livestream, ca. 19u20 (*) op Canvas, 20u00 op Ketnet
Zo. 25 augustus 2heuvelrit 15u00 op livestream, ca. 16u00 op Sporza (één) (*), ca. 16u30 op Eurosport1
Ma. 26 augustus 3vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Di. 27 augustus 4vlak live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Wo. 28 augustus 5bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Do. 29 augustus 6heuvelop finish live 15u00 op Sporza (één)(*), Eurosport1 en livestream
Vr. 30 augustus 7bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Za. 31 augustus 8heuvelrit live 15u00 op Eurosport1 en livestream, 16u00 op Sporza (één) (*)
Zo. 1 september 9bergop finish live 15u00 op Eurosport1 en livestream, ca. 15u15 op Sporza (één)
Ma. 2 september: Rustdag
Di. 3 september 10tijdrit live 15u03 op Eurosport1 en livestream, 15u33 op Sporza (één) (*)
Wo. 4 september 11heuvelrit live 15u00 op Sporza (één) (*), Eurosport1 en livestream
Do. 5 september 12heuvelrit live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Vr. 6 september 13bergop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Za. 7 september 14vlak live 15u00 op Eurosport1 en livestream, ca. 16u20 op Sporza (één) (*)
Zo. 8 september 15bergop finish live 12u55 op Eurosport1 en livestream, 13u45 op Sporza (één)
Ma. 9 september 16bergop finish live 13u25 Eurosport1 en livestream, 13u30 op Sporza (één)
Di. 10 september: Rustdag
Wo. 11 september 17vlak live om 14u30 (*) op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Do. 12 september 18bergrit live 12u28 op Eurosport1 en livestream, 13u30 op Sporza (één)
Vr. 13 september 19heuvelop finish live 15u00 op Sporza (één), Eurosport1 en livestream
Za. 14 september 20bergrit live 12u00 op Eurosport1 en livestream, 13u30 op Sporza
Zo. 15 september 21vlak live 17u00 Eurosport1 en livestream, ca. 17u30 op Sporza (*)

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders in de Vuelta 2019Nederlanders in de Vuelta 2019In Salinas de Torrevieja begint op 25 augustus 2019 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers op d…
Ronde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamRonde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 6 februari 2019 gaat de 70e editie van start van de Spaanse wielerkoers de Ronde van Valencia (Volta a la Co…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Clásica San Sebastián 2019, live op tv en livestreamClásica San Sebastián 2019, live op tv en livestreamDe Clásica Ciclista San Sebastián 2019 wordt verreden op zaterdag 3 augustus. Dit is de enige Spaanse eendagswedstrijd d…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
  • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a

Reageer op het artikel "Vuelta 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!