Vuelta 2020 - live op tv en livestream

Vuelta 2020 - live op tv en livestream Op dinsdag 20 oktober 2020 gaat de Vuelta Ciclista a España van start in Irun. De slotrit finish op zondag 8 november in Madrid. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd. De Vuelta 2020 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport. Daarnaast is de Vuelta 2020 ook live op het internet te volgen via een livestream.

Nieuwe startdatum: 20 oktober

De Ronde van Spanje 2020 zou oorspronkelijk van start gaan op vrijdag 14 augustus en zou finishen op zondag 6 september. Vanwege het coronavirus gaat deze koers echter heel wat later van start.

Geen start in Nederland

Oorspronkelijk zou deze koers van start gaan in Nederland. Vanwege de vele wijzigingen in de wielerkalender door het coronavirus is deze wedstrijd echter met enkele dagen ingekort en begint de wedstrijd niet in Nederland, doch in Spanje.

Deelnemers Vuelta 2020

Hoe ziet de deelnemerslijst van de Vuelta 2020 eruit? Alle World Tour Teams doen mee. Daarnaast krijgen drie ProContinentale Teams een wildcard voor deze Vuelta. Per team mag men in de Vuelta 2020 van start gaan met een selectie van acht renners.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2020 is de Vlaming Jeroen Vanbelleghem vaak de commentator van het wielrennen bij deze sportzender. Een prominente co-commentator bij deze zender is Karsten Kroon.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2020

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje 2020 live op tv uit. Deze uitzendingen van de Vuelta op de zender Eurosport1. De zender Eurosport1 is het 'open net' van Eurosport. Bij de meeste tv-kijkers in Nederland en Vlaanderen zit die zender in het standaardpakket.

Livestream Eurosport bij de Vuelta 2020

De Vuelta wordt ook live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta 2020 is via die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 ook jaarlijks exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men via deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die men op tv uitzendt, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die men in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza: live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Ook in 2020 zendt Sporza de Giro niet live uit. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en via de livestream blijft uitzenden.

Livestream Sporza bij de Vuelta 2020

Er is ook een livestream van Sporza (VRT) beschikbaar bij deze Vuelta. Daarmee zijn hun live tv-uitzendingen van de Vuelta integraal op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream voor de kijkers in België. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze gratis livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site. Daarnaast is de gratis livestream van de Vuelta 2020 tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de gratis livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie. Behalve een gratis livestream van de Vuelta biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft).

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes van de Vuelta die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2020 zendt NOS Studio Sport wederom diverse weekendetappes van de Ronde van Spanje live uit. De live tv-uitzendingen van de NOS bij deze Vuelta vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1). Die Vuelta-uitzendingen zijn dan vaak een onderdeel van een reguliere weekenduitzending van NOS Studio Sport, waarin men behalve de Vuelta ook diverse andere sportevenementen uitzendt.

Livestream Vuelta bij de NOS in de weekends

De NOS biedt online een livestream aan van de Vuelta-etappes die in de weekends plaatsvinden. De livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream van de Vuelta (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis. Helaas heeft de NOS bij deze editie van de Vuelta het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities van de Vuelta had men ook bij de doordeweekse ritten een gratis livestream. In 2020 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar die ritten kan men bij hen dus niet meer bij hen via een livestream volgen.

Livestream Vuelta 2020 via Tv-app

Behalve via een livestream van een tv-omroep zoals Eurosport en Sporza, is het ook mogelijk om de etappes van de Vuelta Ciclista a España 2020 live te volgen via een stream van een tv-app.

Livestream Vuelta via Go App

Het is ook mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream naar de Vuelta 2020 te kijken. Via die app kan men namelijk op het internet (via een livestream) tv kijken. Zo kan men dus de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta a Espana dus via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. Het is mogelijk met die app om alle zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo thuis op het televisietoestel kan bekijken, ook online te zien via livestream te bekijken. Daaronder zijn dus ook de zenders Eurosport1 en VRT één, die deze Ronde van Spanje dagelijks live uitzenden. Via die app kan men dus ook, zonder een abonnement te hebben op de Eurosport Player, per livestream naar Eurosport kijken. Ook kan men dus met deze app geheel legaal buiten België toch per livestream naar de Vuelta-uitzendingen van Sporza kijken. Via de Ziggo Go App kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook in diverse andere landen (waaronder Noorwegen, Frans-Guyana, Martinique, de Azoren, Liechtenstein en IJsland) kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken.

Livestream NLziet?

Kan men de Vuelta 2020 live bekijken op de NLziet-app? Hierop kan men als abonnee alleen de etappes van de Vuelta live bekijken die uitgezonden worden door de NOS, oftewel de ritten die in de weekends worden verreden. Sporza en Eurosport zijn niet op die tv-app te bekijken. Dit is dus beslist niet de ideale app om de Vuelta per livestream mee te volgen.

Livestream Vuelta via iTV

Men kan de Vuelta 2020 wel elke dag live volgen via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN. Hiermee kan men de tv-uitzendingen van de Vuelta 2020 van VRT één en Eurosport1 op een smartphone of tablet per livestream bekijken. Daarnaast biedt men ook de site Interactieve Tv aan, waarmee hun klanten online via een livestream naar tv kunnen kijken op een laptop of desktop computer. Net als bij de Ziggo Go App kan men ook via de iTV-app en de site van Interactieve Tv online via een livestream naar elke zender kijken die men ook thuis kan bekijken. Zo kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen kijken van Sporza, Eurosport en de NOS bij deze Ronde van Spanje. Om zo'n livestream op de iTV-app te bekijken, hoeven abonnees van interactieve tv bij KPN niet bij te betalen; de dienst zit anno 2020 standaard in hun abonnementspakket. Elke livestream op de iTV-app en op de site van Interactieve Tv kan men in de hele Europese Unie kijken.

Livestream Vuelta via NPO Start? Alleen NOS-uitzendingen

Is het mogelijk om de Vuelta live te bekijken via een stream op de NPO Start-app? Het is alleen mogelijk om op die app de ritten van deze Vuelta in de weekends per livestream te zien, die de NOS ook op tv uitzendt.

Livestream Vuelta 2020 bij FloBikes? Canada only

Is het ook mogelijk om de Vuelta 2020 live via een stream te volgen bij FloBikes (de wielerafdeling van het platform FloSports)? Bij die streamingdienst heeft men alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Canada bij deze Vuelta Ciclista a Espana. Alleen abonnees in Canada kunnen bij hen dus via een livestream naar deze Vuelta kijken.

Uitzendschema Vuelta 2020 live tv en livestream

T.z.t. vindt u hier een overzicht van de live-uitzendingen (tv en livestream) van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Vuelta 2020: Alto El Angliru, live op tv en livestreamVuelta 2020: Alto El Angliru, live op tv en livestreamEén van de beroemdste bergen in het parcours van de Vuelta is de Alto de El Angliru. Deze verschrikkelijke klim heeft al…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…

Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 2 juli 2021 in de hoofdstad Kopenhagen…
Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportSpringsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportDe springsport is een populaire discipline binnen de paardensport. Wanneer een ruiter heeft besloten wedstrijden te gaan…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
  • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a

Reageer op het artikel "Vuelta 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!