InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream Op zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. De cross is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Deze Brusselse veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Brussels Universities Cyclocross 2019 per livestream volgen. Deze veldrit in de Belgische hoofdstad Brussel wordt georganiseerd door Golazo Sport.

ULB en VUB: Brussels Universities

Brussels Universities is de verzamelnaam van twee Brusselse topuniversiteiten: de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel (VUB). De oudste van deze twee universiteiten is de ULB. Die universiteit werd in 1834 opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen. Het was van oorsprong een tamelijk liberale, vrijzinnige universiteit, die vooral ontstaan was als een reactie op de andere toenmalige Belgische universiteiten, die vaak zeer katholiek en conservatief waren.

Oorspronkelijk was de ULB een Franstalige universiteit. Vanaf 1935 werden er echter ook Nederlandstalige lessen gegeven. Tot aan het studiejaar 1969-1970 was het een tweetalige universiteit. Toen kwam het echter tot een splitsing. De ULB werd weer een Franstalige universiteit en daarnaast kwam er een aparte Nederlandstalige (Vlaamstalige) universiteit, de VUB.

DVV Trofee Veldrijden

De Brussels Universities Cyclocross 2019 is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Dit klassement bestaat sinds 1987. Oorspronkelijk droeg het de naam GvA Trofee Veldrijden, aangezien de GvA (Gazet van Antwerpen) in de beginjaren de hoofdsponsor was. Het was in die tijd nog een klassement op punten. Later werd het bedrijf Bpost de hoofdsponsor en werd het veranderd in een klassement op basis van tijd. Sinds 2016 is DVV Verzekeringen de hoofdsponsor van dit veldritklassement.

In het seizoen 2018-2019 bestaat de DVV Trofee Veldrijden uit acht veldritten. De openingswedstrijd van dit klassement was de Koppenbergcross. De slotwedstrijd van de DVV Trofee is de Krawatencross. Zeven van de acht veldritten vinden plaats in Vlaanderen. De enige officieel niet-Vlaamse veldrit is de Brussels Universities Cyclocross, aangezien die plaatsvindt in het Brussels Gewest.

Locatie: parcours

Waar bevindt zich het parcours van de Brussels Universities Cyclocross 2019? De start en de finish zijn vlakbij de Pleinlaan. Het parcours loopt over de campussen van beide universiteiten, de VUB en de ULB. De bekende trappen bij de cafetaria van de VUB behoren tot de hindernissen in dit parcours. De campussen van de universiteiten bevinden zich in Elsene, aan de zuidoostzijde van Brussel.

Programma: Cyclocross Brussel, 6 januari 2019

 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Tickets Brussels Universities Cyclocross

Hoeveel kosten de toegangskaarten voor deze veldrit? Op de dag van de wedstrijd (zondag 6 januari 2019) kan men aan de kassa's bij het parcours tickets kopen voor twaalf euro. Voor elk lid van de Belgische wielerbond (KBWB) kost een ticket op de wedstrijddag elf euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij deze Brusselse veldrit gratis. In de voorverkoop kan men tickets voor deze cross kopen voor elf euro. Voor supportersgroepen van minimaal 20 personen kosten de kaarten van deze Brusselse cyclocross in de voorverkoop tien euro per stuk. De voorverkoop voor de Brussels Universities Cyclocross verloopt onder meer via het organisatiebureau Golazo.

Deelnemers: startlijst

Veel veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en gaan daarom automatisch (indien zij niet geblesseerd zijn) van start in alle crossen van deze trofee. Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en David van der Poel. Verderop vindt u de complete startlijst met rugnummers van deze Brusselse veldrit.

Aanwezig: Lars Boom

Een opvallende naam op de deelnemerslijst van deze Brusselse veldrit is Lars Boom. Deze Nederlandse ex-wereldkampioen veldrijden focust zich sedert heel wat jaren vooral op het wegwielrennen. Puur als voorbereiding op het wegseizoen rijdt hij in de winter echter nog wel enkele crossen, waaronder dus deze veldrit in Brussel. Lars Boom gaat ook van start in de Cyclocross Otegem (14 januari) en in de Kasteelcross Zonnebeke (26 januari).

Afwezig: Wout van Aert

Een opvallende afwezige op de voorlopige startlijst is de Belgische wereldkampioen Wout van Aert. Hij heeft op zondag 6 januari 2019 een andere veldrit op zijn agenda staan: de cyclocross van La Mézière (Frankrijk).

Deelnemers Brussels Universities Cyclocross 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. Aerts, Toon
3. Sweeck, Laurens
4. Vanthourenhout, Michael
5. Haar, Lars van der
6. Kessel, Corné van
7. Poel, David van der
8. Iserbyt, Eli
9. Meisen, Marcel
10. Pauwels, Kevin
11. Boros, Michael
12. Meeusen, Tom
13. Aerts, Thijs
14. Adams, Jens
15. Aernouts, Jim
16. Bosmans, Wietse
17. Vanthourenhout, Dieter
18. Wouters, Sieben
19. Godrie, Stan
20. Boom, Lars
21. Ben Mordechai, Yuval
22. Edhofer, Thomas
23. Teirlinck, Jens
24. Hyde, Stephen
25. White, Curtis
26. Cloutier, Tyler
27. Weber, Sascha
28. Meurisse, Xandro
29. Roy, Matthias van
30. Meyer, Senne de
31. Alderweireld, Robin
32. Leaerts, Yelle

Live op tv

Live bij Sporza

Net als alle overige wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden wordt ook de Brussels Universities Cyclocross live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint op zondag 6 januari 2019 om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is de dameswedstrijd te Brussel live te zien (start om 13u45). In het tweede deel is de herenwedstrijd van deze Brusselse veldrit live te zien (start om 15u00). De commentator bij deze live tv-uitzending van de Brussels Universities Cyclocross is Michel Wuyts. Zijn co-commentator bij deze veldrit in Brussel is Paul Herygers.

Live bij Ziggo Sport Totaal

Deze veldrit wordt ook live op tv uitgezonden door het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending begint op de middag van 6 januari 2019 om circa 14u55 op de zender Ziggo Sport Extra. Door hen wordt dus alleen de herenwedstrijd (start om 15u00) live op tv uitgezonden en niet de dameswedstrijd. De zender Ziggo Sport Extra is alleen te ontvangen door abonnees van het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Veldrijden: kalender

Welke veldritten worden in de periode na de Brussels Universities Cyclocross verreden in de lage landen? Tijdens het weekend van zaterdag 12 januari en zondag 13 januari staan op de kalender het Belgisch kampioenschap en het Nederlands kampioenschap. Vervolgens wordt op maandag 14 januari de Cyclocross Otegem 2019 gehouden. Daarna volgt op zondag 20 januari de Wereldbekerveldrit van Pontchateau (Frankrijk).

Livestream Brussels Universities Cyclocross

Livestream België

De Brussels Universities Cyclocross wordt door Sporza (VRT) ook uitgezonden via een livestream. Hiermee kan men deze Brusselse veldrit dus op een computer of smartphone volgen. De livestream van Sporza is helemaal gratis. Deze gratis livestream van de Brussels Universities Cyclocross is helaas wel geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream is op de middag van 6 januari 2019 op diverse plekken op de website van Sporza te vinden, waaronder de rubrieken 'wielrennen' en 'nu live'. De livestream van Sporza begint bij deze Brusselse veldrit, net al hun live tv-uitzending, om circa 13u30.

Livestream Nederland

In Nederland wordt er een livestream van deze Brusselse veldrit door Ziggo Sport Totaal beschikbaar gesteld. Deze livestream begint om 14u55. Net als op tv is op hun livestream dus alleen de herenwedstrijd live te zien. In tegenstelling tot Sporza zendt Ziggo op tv en per livestream dus niet de dameswedstrijd live uit. De livestream is te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de DVV-cross is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van die app. Mensen die geen abonnement op die app hebben, kunnen via PPV (Pay Per View) voor enkele euro's de livestream van Ziggo Sport Totaal voor deze Brusselse cross kopen.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële livestream van deze Brusselse cyclocross die geproduceerd wordt door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van de veldrit van Brussel te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is ook deze livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream officieel slechts in een beperkt aantal landen mag bekijken: Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Australië, Tsjechië en Luxemburg. Dat houdt dus in dat deze FloBikes-livestream van deze Belgische cross officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) is in Nederland en België.

FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat veel live-uitzendingen van sportevenementen online per livestream aanbiedt. Daaronder zijn sinds 2018 ook heel veel livestream-uitzendingen van veldritten. Ook veel wegwedstrijden worden door hen per livestream uitgezonden. Helaas geldt voor veel uitzendingen dat ze slechts in een beperkt aantal landen bekeken mogen worden (en per wedstrijd wisselt dat), waardoor het voor kijkers in Nederland en België helaas niet erg interessant is om een abonnement op deze dienst te hebben.

Uitslag veldrit Brussel 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel) op 45 sec.
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) 58"
 4. Lars van der Haar (Ned) 1'07"
 5. Eli Iserbyt (Bel) 1'20"
 6. Jens Adams (Bel) 1'31"
 7. Corné van Kessel (Ned) 1'51"
 8. Laurens Sweeck (Bel)
 9. Gioele Bertolini (Ita)
 10. Michael Boros (Tsj)
© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/bucc/nl/nieuws/article.html?Article_ID=841669
 • http://www.sport.be/bucc/nl/programma/
 • https://www.flobikes.com/events/6126320-2018-flobikes-race-calendar/entries
 • https://www.wielerflits.nl/nieuws/wout-van-aert-openbaart-veldritprogramma-wereldkampioen-start-in-dertig-crossen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_Universiteit_Brussel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Université_libre_de_Bruxelles
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/DVV_Verzekeringen_Trofee_2018-2019

Reageer op het artikel "Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!