InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream Op zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. De cross is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Deze Brusselse veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Brussels Universities Cyclocross 2019 per livestream volgen. Deze veldrit in de Belgische hoofdstad Brussel wordt georganiseerd door Golazo Sport.

ULB en VUB: Brussels Universities

Brussels Universities is de verzamelnaam van twee Brusselse topuniversiteiten: de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel (VUB). De oudste van deze twee universiteiten is de ULB. Die universiteit werd in 1834 opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen. Het was van oorsprong een tamelijk liberale, vrijzinnige universiteit, die vooral ontstaan was als een reactie op de andere toenmalige Belgische universiteiten, die vaak zeer katholiek en conservatief waren.

Oorspronkelijk was de ULB een Franstalige universiteit. Vanaf 1935 werden er echter ook Nederlandstalige lessen gegeven. Tot aan het studiejaar 1969-1970 was het een tweetalige universiteit. Toen kwam het echter tot een splitsing. De ULB werd weer een Franstalige universiteit en daarnaast kwam er een aparte Nederlandstalige (Vlaamstalige) universiteit, de VUB.

DVV Trofee Veldrijden

De Brussels Universities Cyclocross 2019 is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Dit klassement bestaat sinds 1987. Oorspronkelijk droeg het de naam GvA Trofee Veldrijden, aangezien de GvA (Gazet van Antwerpen) in de beginjaren de hoofdsponsor was. Het was in die tijd nog een klassement op punten. Later werd het bedrijf Bpost de hoofdsponsor en werd het veranderd in een klassement op basis van tijd. Sinds 2016 is DVV Verzekeringen de hoofdsponsor van dit veldritklassement.

In het seizoen 2018-2019 bestaat de DVV Trofee Veldrijden uit acht veldritten. De openingswedstrijd van dit klassement was de Koppenbergcross. De slotwedstrijd van de DVV Trofee is de Krawatencross. Zeven van de acht veldritten vinden plaats in Vlaanderen. De enige officieel niet-Vlaamse veldrit is de Brussels Universities Cyclocross, aangezien die plaatsvindt in het Brussels Gewest.

Locatie: parcours

Waar bevindt zich het parcours van de Brussels Universities Cyclocross 2019? De start en de finish zijn vlakbij de Pleinlaan. Het parcours loopt over de campussen van beide universiteiten, de VUB en de ULB. De bekende trappen bij de cafetaria van de VUB behoren tot de hindernissen in dit parcours. De campussen van de universiteiten bevinden zich in Elsene, aan de zuidoostzijde van Brussel.

Programma: Cyclocross Brussel, 6 januari 2019

 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Tickets Brussels Universities Cyclocross

Hoeveel kosten de toegangskaarten voor deze veldrit? Op de dag van de wedstrijd (zondag 6 januari 2019) kan men aan de kassa's bij het parcours tickets kopen voor twaalf euro. Voor elk lid van de Belgische wielerbond (KBWB) kost een ticket op de wedstrijddag elf euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij deze Brusselse veldrit gratis. In de voorverkoop kan men tickets voor deze cross kopen voor elf euro. Voor supportersgroepen van minimaal 20 personen kosten de kaarten van deze Brusselse cyclocross in de voorverkoop tien euro per stuk. De voorverkoop voor de Brussels Universities Cyclocross verloopt onder meer via het organisatiebureau Golazo.

Deelnemers: startlijst

Veel veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en gaan daarom automatisch (indien zij niet geblesseerd zijn) van start in alle crossen van deze trofee. Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en David van der Poel. Zodra de complete startlijst met rugnummers van deze Brusselse veldrit bekend is, wordt die hier geplaatst.

Aanwezig: Lars Boom

Een opvallende naam op de deelnemerslijst van deze Brusselse veldrit is Lars Boom. Deze Nederlandse ex-wereldkampioen veldrijden focust zich sedert heel wat jaren vooral op het wegwielrennen. Puur als voorbereiding op het wegseizoen rijdt hij in de winter echter nog wel enkele crossen, waaronder dus deze veldrit in Brussel.

Afwezig: Wout van Aert

Een opvallende afwezige op de voorlopige startlijst is de Belgische wereldkampioen Wout van Aert. Hij heeft op zondag 6 januari 2019 een andere veldrit op zijn agenda staan: de cyclocross van La Mézière (Frankrijk).

Live op tv

Net als alle overige wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden wordt ook de Brussels Universities Cyclocross live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint op zondag 6 januari 2019 om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is de dameswedstrijd te Brussel live te zien (start om 13u45). In het tweede deel is de herenwedstrijd van deze Brusselse veldrit live te zien (start om 15u00). De commentator bij deze live tv-uitzending van de Brussels Universities Cyclocross is Michel Wuyts. Zijn co-commentator bij deze veldrit in Brussel is Paul Herygers.

Mogelijk wordt deze veldrit ook live op tv uitgezonden door het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. Zodra hier meer over bekend is, wordt hier meer informatie daarover gemeld.

Livestream Brussels Universities Cyclocross

Livestream Sporza

De Brussels Universities Cyclocross wordt door Sporza (VRT) ook uitgezonden via een livestream. Hiermee kan men deze Brusselse veldrit dus op een computer of smartphone volgen. De livestream van Sporza is helemaal gratis. Deze gratis livestream van de Brussels Universities Cyclocross is helaas wel geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream is op de middag van 6 januari 2019 op diverse plekken op de website van Sporza te vinden, waaronder de rubrieken 'wielrennen' en 'nu live'. De livestream van Sporza begint bij deze Brusselse veldrit, net al hun live tv-uitzending, om circa 13u30.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële livestream van deze Brusselse cyclocross die geproduceerd wordt door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van de veldrit van Brussel te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is ook deze livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream officieel slechts in een beperkt aantal landen mag bekijken: Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Australië, Tsjechië en Luxemburg. Dat houdt dus in dat deze FloBikes-livestream van deze Belgische cross officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) is in Nederland en België.

FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat veel live-uitzendingen van sportevenementen online per livestream aanbiedt. Daaronder zijn sinds 2018 ook heel veel livestream-uitzendingen van veldritten. Ook veel wegwedstrijden worden door hen per livestream uitgezonden. Helaas geldt voor veel uitzendingen dat ze slechts in een beperkt aantal landen bekeken mogen worden (en per wedstrijd wisselt dat), waardoor het voor kijkers in Nederland en België helaas niet erg interessant is om een abonnement op deze dienst te hebben.
© 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamBK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 januari en zondag 13 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2019 gehouden. Het parcours…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Veldrit Leuven 2011Op vrijdag 30 december 2011 wordt de Veldrit van Leuven verreden. Deze cross is een onderdeel van de wedstrijdreeks ‘de…
Veldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestreamOp zondag 30 december 2018 wordt de 44e editie van de Cyclocross van Diegem verreden. Diegem (België) ligt in de provinc…
Veldrit: Asper-Gavere 2014 - programma en deelnemersDe cyclocross van Gavere wordt verreden op zondag 16 november 2014. Deze veldrit is een onderdeel van de Superprestige V…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/bucc/nl/nieuws/article.html?Article_ID=841669
 • http://www.sport.be/bucc/nl/programma/
 • https://www.flobikes.com/events/6126320-2018-flobikes-race-calendar/entries
 • https://www.wielerflits.nl/nieuws/wout-van-aert-openbaart-veldritprogramma-wereldkampioen-start-in-dertig-crossen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_Universiteit_Brussel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Université_libre_de_Bruxelles
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/DVV_Verzekeringen_Trofee_2018-2019

Reageer op het artikel "Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!