Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestream Op zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. De cross is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Deze Brusselse veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Brussels Universities Cyclocross 2020 per livestream volgen. Deze veldrit in de Belgische hoofdstad Brussel wordt georganiseerd door Golazo Sport.

ULB en VUB: Brussels Universities

Brussels Universities is de verzamelnaam van twee Brusselse topuniversiteiten: de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel (VUB). De oudste van deze twee universiteiten is de ULB. Die universiteit werd in 1834 opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen. Het was van oorsprong een tamelijk liberale, vrijzinnige universiteit, die vooral ontstaan was als een reactie op de andere toenmalige Belgische universiteiten, die vaak zeer katholiek en conservatief waren.

Oorspronkelijk was de ULB een Franstalige universiteit. Vanaf 1935 werden er echter ook Nederlandstalige lessen gegeven. Tot aan het studiejaar 1969-1970 was het een tweetalige universiteit. Toen kwam het echter tot een splitsing. De ULB werd weer een Franstalige universiteit en daarnaast kwam er een aparte Nederlandstalige (Vlaamstalige) universiteit, de VUB.

DVV Trofee Veldrijden

De Brussels Universities Cyclocross 2020 is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Dit klassement bestaat sinds 1987. Oorspronkelijk droeg het de naam GvA Trofee Veldrijden, aangezien de GvA (Gazet van Antwerpen) in de beginjaren de hoofdsponsor was. Het was in die tijd nog een klassement op punten. Later werd het bedrijf Bpost de hoofdsponsor en werd het veranderd in een klassement op basis van tijd. Sinds 2016 is DVV Verzekeringen de hoofdsponsor van dit veldritklassement.

In het seizoen 2019-2020 bestaat de DVV Trofee Veldrijden uit acht veldritten. De openingswedstrijd van dit klassement was de Koppenbergcross. De slotwedstrijd van de DVV Trofee is de Krawatencross. Zeven van de acht veldritten vinden plaats in Vlaanderen. De enige officieel niet-Vlaamse veldrit is de Brussels Universities Cyclocross, aangezien die plaatsvindt in het Brussels Gewest.

Locatie: parcours in Brussel

Waar bevindt zich het parcours van de Brussels Universities Cyclocross 2020? De start en de finish zijn vlakbij de Pleinlaan. Het parcours loopt over de campussen van beide universiteiten, de VUB en de ULB. De bekende trappen bij de cafetaria van de VUB behoren tot de hindernissen in het parcours van de Brussels Universities Cross. De campussen van de universiteiten bevinden zich in Elsene, aan de zuidoostzijde van Brussel.

Programma: Cyclocross Brussel, 5 januari 2020

 • 10u00: Junior-dames
 • 10u45: Junioren
 • 11u50: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Tickets Brussels Universities Cyclocross

Hoeveel kosten de toegangskaarten voor deze veldrit in Brussel? Op de dag van de wedstrijd (zondag 5 januari 2020) kan men aan de kassa's bij het parcours tickets kopen voor twaalf euro. Voor elk lid van de Belgische wielerbond (KBWB) kost een ticket op de wedstrijddag elf euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij deze Brusselse veldrit gratis. In de voorverkoop kan men tickets voor deze cross kopen voor elf euro. Voor supportersgroepen van minimaal 20 personen kosten de kaarten van deze Brusselse cyclocross in de voorverkoop tien euro per stuk. De voorverkoop voor de Brussels Universities Cyclocross verloopt onder meer via het organisatiebureau Golazo.

Deelnemers: startlijst veldrit in Brussel

Veel veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en gaan daarom automatisch (indien zij niet geblesseerd zijn) van start in alle crossen van deze trofee. Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en David van der Poel. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze Brusselse veldrit. Oorspronkelijk stond ook Toon Aerts op de deelnemerslijst van deze veldrit in Brussel. Hij heeft vanwege zijn blessureleed besloten om wat meer rust in te lasten, mede met het oog op de voorbereiding op het BK veldrijden 2020 dat een week later in Antwerpen plaatsvindt.

Deelnemers Brussels Universities Cyclocross 2020: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Poel. Mathieu van der
4. Vanthourenhout, Michael
5. Haar, Lars van der
6. Sweeck, Laurens
7. Hermans, Quinten
8. Kessel, Corné van
9. Vermeersch, Gianni
10. Iserbyt, Eli
11. Adams, Jens
12. Merlier, Tim
13. Meeusen, Tom
14. Aernouts, Jim
15. Werner, Kerry
16. Sweeck, Diether
17. Baestaens, Vincent
18. Cleppe, Nicolas
19. Aerts, Thijs
20. Loockx, Lander
21. Wouters, Sieben
22. Quintelier, Gianni
23. Tielen, Dario
24. Fix, Brannan
25. Roussel, Julien
26. Groenen, Klaas
27. Hyde, Stephen
28. Peeters, Yannick
29. Heymes, Gauthier
30. Wit, Edwin de
31. Leaerts, Yelle
32. Juliano, Andrew
33. White, Curtis
34. Meyer, Senne de
35. Verheyen, Thomas

Live op tv, de Cyclocross Brussel: welke zender en hoe laat?

Brussels Universities Cyclocross live bij Sporza

Net als alle overige wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden wordt ook de Brussels Universities Cyclocross live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint op zondag 5 januari 2020 om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is de dameswedstrijd te Brussel live te zien (start om 13u45). In het tweede deel is de herenwedstrijd van deze Brusselse veldrit live te zien (start om 15u00). De commentator bij deze live tv-uitzending van de Brussels Universities Cyclocross is Michel Wuyts. Zijn co-commentator bij deze veldrit in Brussel is Paul Herygers.

Brussels Univiersities Cyclocross ook live bij Eurosport

Sportzender Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. Hun live tv-uitzending van de wedstrijd bij de dames begint bij deze Brusselse veldrit om 13u44 op Eurosport1. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd van de Brussels Universities Cyclocross begint op die middag van zondag 5 januari 2020 bij hen om 14u58 op diezelfde zender.

Brussels Universities Cross in 2020 niet live bij Ziggo Sport Totaal

Deze Brusselse veldrit werd in 2019 ook live op tv uitgezonden door het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. In 2020 hebben zij echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Brussels Universities Cyclocross. Daarom is deze cyclocross in Brussel bij hen dit jaar dus ook niet live te zien.

Veldrijden: kalender

Welke veldritten worden in de periode na de Brussels Universities Cyclocross verreden in de lage landen? Tijdens het weekend van zaterdag 11 januari en zondag 12 januari staan op de kalender het Belgisch kampioenschap en het Nederlands kampioenschap. Vervolgens wordt op maandag 13 januari live op tv en via de livestream de Cyclocross Otegem 2020 gehouden.

Livestream Brussels Universities Cyclocross (5 januari 2020)

Livestream Sporza

De Brussels Universities Cyclocross wordt door Sporza (VRT) ook uitgezonden via een livestream. Hiermee kan men deze Brusselse veldrit dus op een computer of smartphone volgen. De livestream van Sporza is helemaal gratis. Deze gratis livestream van de Brussels Universities Cyclocross is helaas wel geo-restricted. Dat houdt in dat deze gratis livestream officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream is op de middag van 5 januari 2020 op diverse plekken op de website van Sporza te vinden, waaronder de rubrieken 'wielrennen' en 'nu live'. De livestream van Sporza begint bij deze Brusselse veldrit, net al hun live tv-uitzending, om circa 13u30. Om 15u00 kan men op die livestream de start van de herenwedstrijd van de Brussels Universities Cross zien.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream van deze cyclocross aan. Om 13u45 kan men op die livestream naar de dameswedstrijd van deze Brusselse veldrit kijken. Vanaf 15u00 kan men op die zondagmiddag van 5 januari 2020 via de livestream van Eurosport naar de herenwedstrijd van deze Brussels Universities Cyclocross kijken. De livestream van deze Brusselse veldrit bevindt zich op de Eurosport Player. Om de livestream van de veldrit van Brussel bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben.

Livestream Brussels Universities Cyclocross via Go App

Het is ook mogelijk om met een livestream op de Go App (online tv) op zondag 5 januari 2020 naar de Brussels Universities Cyclocross te kijken. Eurosport en VRT één (de zenders waarop de veldrit van Brussel live wordt uitgezonden) behoren namelijk tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo.

Livestream Ziggo Sport? Niet in 2020

In Nederland werd er in 2019 een livestream van deze Brusselse veldrit door Ziggo Sport Totaal beschikbaar gesteld. De livestream was te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de DVV-cross is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van die app. Mensen die geen abonnement op die app hebben, konden via PPV (Pay Per View) voor enkele euro's de livestream van Ziggo Sport Totaal voor deze Brusselse cross kopen. In 2020 hebben zij echter geen livestream van deze cross.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële livestream van deze Brusselse cyclocross die geproduceerd wordt door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van de veldrit van Brussel te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is ook deze livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream officieel slechts in een beperkt aantal landen mag bekijken: Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Australië, Tsjechië en Luxemburg. Dat houdt dus in dat deze FloBikes-livestream van deze Belgische cross officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) is in Nederland en België.

FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat veel live-uitzendingen van sportevenementen online per livestream aanbiedt. Daaronder zijn sinds 2018 ook heel veel livestream-uitzendingen van veldritten. Ook veel wegwedstrijden worden door hen per livestream uitgezonden. Helaas geldt voor veel uitzendingen dat ze slechts in een beperkt aantal landen bekeken mogen worden (en per wedstrijd wisselt dat), waardoor het voor kijkers in Nederland en België helaas niet erg interessant is om een abonnement op deze dienst te hebben.

Livestream iTV-appp

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is het ook mogelijk om de Brussels Universities Cyclocross 2020 te bekijken via een livestream op de iTV-aap. Via die app kan men namelijk ook de tv-zender VRT één per livestream bekijken en zo dus via een stream op de middag van 5 januari 2020 live naar deze veldrit in Brussel kijken.

Uitslag Cyclocross Brussel 2020

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'23"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 30 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) 38"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 42"
 5. Jens Adams (Bel) 1'29"
 6. Tom Meeusen (Bel) 1'43"
 7. Tim Merlier (Bel) 1'56"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 2'05"
 9. Lars van der Haar (Ned) 2'16"
 10. Vincent Baestaens (Bel) 2'46"

Voorgaande editie: uitslag veldrit Brussel 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel) op 45 sec.
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) 58"
 4. Lars van der Haar (Ned) 1'07"
 5. Eli Iserbyt (Bel) 1'20"
 6. Jens Adams (Bel) 1'31"
 7. Corné van Kessel (Ned) 1'51"
 8. Laurens Sweeck (Bel)
 9. Gioele Bertolini (Ita)
 10. Michael Boros (Tsj)
© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestreamVeldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestreamOp woensdag 1 januari 2020 wordt in Baal (België) de 21e editie gehouden van de Grote Prijs Sven Nys. Deze cyclocross te…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 13 januari 2020 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…

Werelduurrecordpoging Campenaerts live op tv en livestreamWerelduurrecordpoging Campenaerts live op tv en livestreamIn april 2019 valt de Belg Victor Campenaerts het werelduurrecord in het wielrennen aan. Zijn werelduurrecordpoging vind…
De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun j…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/bucc/nl/nieuws/article.html?Article_ID=841669
 • http://www.sport.be/bucc/nl/programma/
 • https://www.flobikes.com/events/6126320-2018-flobikes-race-calendar/entries
 • https://www.wielerflits.nl/nieuws/wout-van-aert-openbaart-veldritprogramma-wereldkampioen-start-in-dertig-crossen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_Universiteit_Brussel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Université_libre_de_Bruxelles
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/DVV_Verzekeringen_Trofee_2018-2019

Reageer op het artikel "Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!