Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2020, live tv en livestream

Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2020, live tv en livestream Op zaterdag 12 december 2020 wordt in Antwerpen (België) de Scheldecross verreden. Dit is de vijftiende editie van deze veldrit. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Tot de prominente deelnemers op de startlijst van deze veldrit behoort Mathieu van der Poel. De Scheldecross 2020 wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te volgen.

Antwerpen: wielerstad

Van oudsher is Antwerpen een grote wielerstad. In het verleden betrof dit echter vooral het baanwielrennen. Het Antwerpse sportpaleis was ruim een halve eeuw lang één van de bekendste en meeste prestigieuze wielerstadions ter wereld. Vele duizenden toeschouwers trokken elke winter naar de talloze baanwielerwedstrijden die daar werden verreden, waaronder de Zesdaagse van Antwerpen, maar ook diverse EK's en WK's.

Helaas vond er in de jaren tachtig een grote daling van de populariteit van de baanwielersport plaats in België. Voorheen was het baanwielrennen de hoofdfunctie van dit prachtige sportpaleis, maar sindsdien ging men in deze grote hal steeds meer andere grote evenementen organiseren, waaronder popconcerten. Om zo veel mogelijk toeschouwers bij die evenementen te kunnen hebben, werden er tribunes over de oude wielerbaan heen gebouwd; in eerste instantie waren dit tijdelijke tribunes en later werden het permanente tribunes. Het sportpaleis werd in de 21e eeuw nog maar incidenteel voor baanwielerwedstrijden gebruikt. Antwerpen heeft definitief zijn status van mondiale baanwielerhoofdstad verloren.

Scheldeprijs

Terwijl het topbaanwielrennen uit Antwerpen verdween, bleef het topwegwielrennen nog wel aanwezig in deze Belgische havenstad: reeds sinds 1907 wordt jaarlijks in Antwerpen de Scheldeprijs verreden. Dit is de oudste nog bestaande Vlaamse voorjaarsklassieker. De strijd om de zege in die wedstrijd gaat vaak tussen de beste sprinters ter wereld. Naast de Scheldeprijs op de weg heeft Antwerpen dus ook een veldrit die vernoemd is naar de rivier de Schelde: de Scheldecross.

Erelijst Scheldecross

Deze Antwerpse veldrit bestaat sinds 2006. Hoe ziet anno 2020 de erelijst van de Scheldecross eruit? De Belg Sven Nys won de eerste editie in 2006. Later zou deze 'Kannibaal van Baal' de Scheldecross nog twee keer winnen. Ook de Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit drie keer. Daarmee zijn Nys en Van der Poel de recordhouders qua aantal zeges in de Scheldecross.

Andere meervoudige winnaars van deze Antwerpse veldrit zijn de Tsjech Radomir Simunek jr. en de Belg Niels Albert, die twee keer deze cross wonnen. De volgende renners slaagden erin om deze cross één keer te winnen: de Nederlander Thijs Al (2008) en de Belgen Kevin Pauwels (2012) en Wout van Aert (2015).

In 2019 geen Scheldecross

In het seizoen 2019-2020 werd deze veldrit niet verreden. Dit kwam doordat de organisatoren van de Antwerpse veldrit dat jaar het Belgisch kampioenschap veldrijden organiseerden en zich daarom volledig op focusten. Het BK vond plaats op dezelfde locatie als de Scheldecross, al was het parcours niet exact hetzelfde. De zege bij de heren elite ging bij dat EK naar Laurens Sweeck.

DVV Trofee Veldrijden

In de begintijd was de Scheldecross een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Cyclocross Classics. In 2015 was de Scheldecross voor het eerst een onderdeel van het prestigieuze regelmatigheidsklassement de Bpost Bank Trofee. De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-2017 veranderd in de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Ook in het seizoen 2020-2021 draagt het deze naam.

Parcours: locatie veldrit Antwerpen

Deze veldrit wordt verreden op en rond het Sint-Annastrand te Antwerpen. Dit strand bevindt zich aan de 'Linkeroever' van de Schelde. Omdat het parcours deels over dat strand gaat, staat deze veldrit bekend als een 'zandcross'. Andere befaamde zandcrossen op de veldritkalender zijn onder meer de Vlaamse Duinencross Koksijde en de Ethias Cross Bredene.

Programma Scheldecross 2020

Vanwege het coronavirus was er lange tijd nog veel onzeker over de Scheldecross. De organisatoren doen er alles aan om de cross wel door te laten gaan. Vanwege de coronacrisis zij er geen toeschouwers welkom bij de veldrit. (De veldritliefhebbers moeten deze Antwerpse veldrit live op tv of op het internet via een livestream volgen.) Ook wordt het programma beperkt tot wedstrijden voor slechts twee categorieën. Wedstrijden voor jeugdcategorieën gaan niet door.

Wedstrijden (onder voorbehoud)

 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite

Deelnemers: startlijst met rugnummers cyclocross Antwerpen

Het merendeel van de Vlaamse en Nederlandse topcrossers heeft een vast contract voor het gehele seizoen van de DVV Trofee Veldrijden en zij staan daardoor automatisch ook op de deelnemerslijst van de Scheldecross Antwerpen. Hiertoe behoren Laurens Sweeck, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Elis Iserbyt en Lars van der Haar. Daarnaast heeft men wereldkampioen Mathieu van der Poel gecontracteerd, die in het seizoen 2020-2021 slechts een beperkt aantal veldritten rijdt. Voorafgaand aan de wedstrijd vindt u hier de definitieve startlijst met rugnummers van de Scheldecross Antwerpen voor heren elite (profs), zodra die bekend is.

Live op tv, Scheldecross Antwerpen: welke zender en hoe laat?

De Scheldecross 2020 wordt, net als alle andere veldritten die meetellen voor het klassement van de DVV Trofee Veldrijden, live op tv uitgezonden door de VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse publieke zender één. Men zendt zowel de dameswedstrijd (die om 13u45 begint) als de herenwedstrijd (die van start gaat om 15u00) live uit. Mogelijk wordt de veldrit ook door andere omroepen live uitgezonden. Hier is nog niets zeker over. Zodra er meer info bekend is, wordt dit hier gemeld.

Livestream Scheldecross 2020

Livestream Sporza

De Scheldecross Antwerpen 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële livestream van deze veldrit wordt geproduceerd door Sporza (VRT). Met die livestream van Sporza kan men deze Antwerpse cyclocross live op bijvoorbeeld een computer of smartphone volgen. De officiële livestream van de Scheldecross is geheel gratis. Officieel is deze livestream van Sporza bij de Scheldecross Antwerpen 2020 wel geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream van de DVV-cross alleen in België live mag bekijken. Sporza heeft officieel namelijk alleen de uitzendrechten (live tv en livestream) voor deze Antwerpse cyclocross in België.

Livestream veldrit Antwerpen bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van Eurosport aangeboden. Hun livestream van de dameswedstrijd begint op 12 december 2020 om 13u45. Hun livestream van de cyclocross van de heren in Antwerpen begint om 15u00. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de middag van 12 december op de Eurosport Player. Om de livestream van deze veldrit bij hen te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de veldrit van Antwerpen te kijken. Deze Go App is een dienst van Ziggo, waarmee per livestream naar tv kan worden gekeken. Met die Go App kunnen Ziggo-klanten per livestream naar de live-uitzending van Sporza op VRT één kijken. Die zender behoort immers tot de standaardzenders die automatisch per 'gratis' livestream op die app voor hen te bekijken zijn.

Livestream veldrit Antwerpen bij GCN

Er wordt ook door het Global Cycling Network (GCN) een livestream aangeboden van de cyclocross van Antwerpen op 12 december. Hun livestream begint om 13u45 met de damescross. De herenveldrit is per livestream bij hen te zien om 15u00. Zo'n livestream is op 12 december te vinden op de GCN-app. Om deze livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die GCN-app te hebben.

Livestream iTV-app

Wie een abonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN, kan via de iTV-app per livestream op 12 december naar deze cyclocross kijken. Via die app kunnen zij naar al hun tv-zenders per livestream kijken, waaronder VRT één (Sporza).

Voorgaande editie: uitslag Scheldecross Antwerpen 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58'57"
 2. Wout van Aert (Bel) op 1'02"
 3. Toon Aerts (Bel) 1'04"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'33"
 5. Laurens Sweeck (Bel) 1'54"
 6. Corné van Kessel (Ned) 2'42"
 7. Lars van der Haar (Ned) 2'44"
 8. Tom Meeusen (Bel) 2'57"
 9. Tim Merlier (Bel) 3'46
 10. Michael Boros (Tsj) 3'47"
© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehouden. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

GP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in RotselaarGP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in RotselaarOp zondag 5 juli 2020 wordt de wielerkoers GP Vermarc Sport verreden in de Belgische gemeente Rotselaar. Dit is de eerst…
Ronde van Burgos 2020, live op tv en livestreamRonde van Burgos 2020, live op tv en livestreamVan dinsdag 28 juli tot en met zaterdag 1 augustus 2020 wordt de Ronde van Burgos verreden. Dit is de eerste grote inter…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/antwerpen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldecross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportpaleis_(Antwerpen)
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/

Reageer op het artikel "Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!