Clásica San Sebastián, live op tv en livestream

Clásica San Sebastián, live op tv en livestream De Clásica Ciclista San Sebastián wordt jaarlijks in de zomer verreden. Dit is de enige Spaanse eendagswedstrijd die opgenomen is in de World Tour. Het parcours van deze koers bevindt zich in het Baskenland. De Clasica San Sebastian is live op tv te zien. Ook kan men de Clasica San Sebastian online via een livestream bekijken.

Geschiedenis

Deze Baskische wedstrijd is erg jong vergeleken met de meeste andere 'klassiekers'. De eerste editie werd verreden in 1981.
Het lijkt merkwaardig dat zo'n groot wielerland als Spanje slechts één 'klassieker' heeft, die dan ook nog eens zo'n kleine historie heeft. De Spaanse wielercultuur is echter van oudsher vooral gericht op etappekoersen, zoals de Ronde van het Baskenland en natuurlijk de Vuelta (Ronde van Spanje).

De eerste edities van de Clasica San Sebastian hadden nog niet veel sportieve status. Dat veranderde in 1987, toen de wedstrijd de status van 'eerste categorie-wedstrijd' kreeg in het toenmalige wereldklassement, de Super Prestige. Toen in 1988 de wereldbeker werd opgezet, werd de Clasica een wereldbekerwedstrijd. Later werd de wedstrijd opgenomen in de ProTour en vervolgens werd het een onderdeel van de World Tour. De Baskische naam van de Clasica San Sebastian is Donostia-Donostia Klasikoa.

Parcours

Hoe ziet het parcours van deze koers eruit? De start is om circa kwart voor twaalf in San Sebastian. Ook de finish is in die plaats. (De stad San Sebastian heet in het Baskisch overigens 'Donostia'.) Het parcours heeft een lengte van circa 230 kilometer. De beroemdste klim in het parcours is de Jaizkibel. Jarenlang had deze klim een grote rol in het parcours en in het koersverhaal. Dikwijls vond daar de beslissing plaats. Later heeft deze plek een minder prominente plek gekregen. Men komt na circa 160 kilometer koers op de top van die klim (dus op 67 kilometer van de finish). Daarna volgen echter nog twee serieuze heuvels: de Mendizorrotz (op circa 37 kilometer van de finish) en de Murgil-Tontorroa (op circa 18 kilometer van de finish).

Jaizkibel

Bij veel voorgaande edities speelde de Jaizkibel een hoofdrol in deze koers. Wat zijn de statistieken van deze klim? Op deze helling, die vlakbij het plaatsje Lezo ligt, moet een hoogteverschil van circa 450 meter worden overwonnen. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,4 %. Op de steilste stukken is het stijgingspercentage 8,5%.

Plek op de kalender

Doorgaans wordt deze koers op de eerste zaterdag na de Tour de France verreden. Vaak is dit eind juli of begin augustus. Zo stond de Clasica San Sebastian 2022 op zaterdag 30 juli op de kalender. Ook in 2023, 2024 en 2025 is die plek gereserveerd voor deze Baskische koers.

Nederlandse successen

De Clasica San Sebastian is vier maal door een Nederlander gewonnen. Adrie van der Poel was in 1985 de eerste Nederlandse winnaar. In 1988 hadden Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks tijdens de Clasica nog steeds de goede vorm, die ze in juli tijdens de Tour hadden geëtaleerd. Mede dankzij geweldig ploegenspel won Theunisse dat jaar en werd Rooks derde. Erik Dekker was tijdens de zomer van 2000 in een euforische stemming. Hij won drie ritten in de Tour en vlak daarna kon hij solo de overwinning pakken in de Clasica San Sebastian. In 2016 werd deze Spaanse klassieker gewonnen door Bauke Mollema.

Startlijst: deelnemers

Welke teams staan op de startlijst? Alle WorldTour-ploegen starten in deze wedstrijd. Daarnaast deelt de Baskische organisatie wildcards uit aan diverse ProContinentale-ploegen.

Clasica San Sebastian live op tv

Live op tv bij Sporza, welke zender?

De Clasica San Sebastian is live op tv te zien bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live-uitzending is te bekijken op de zender VRT één.

Live op tv bij Eurosport

De Clasica San Sebastian wordt ook door Eurosport live uitgezonden. De uitzending vindt doorgaans plaats op hun hoofdnet Eurosport 1. Bij sommige edities hebben zij (vanwege de drukke sportkalender) geen plek voor een live-uitzending op hun hoofdnet Eurosport 1, maar sowieso is de koers dan wel live bij hen online (via de livestream) te zien en soms ook via Eurosport 2.

Live op tv bij de NOS? Neen

Bij veel voorgaande edities werd de Clasica San Sebastian in Nederland ook live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Daarnaast bood men ook dikwijls een gratis livestream aan op hun site. De NOS heeft helaas niet meer de uitzendrechten om deze Baskische klassieker op tv (of via een livestream) uit te zenden.

Livestream Clasica San Sebastian

Livestream Sporza

De Clasica San Sebastian is ook online te volgen via een livestream. Er wordt onder meer door Sporza (VRT) een livestream van de Clasica San Sebastian beschikbaar gesteld. Deze livestream tegelijk met de live tv-uitzending van Sporza. Dit is een gratis livestream van de Clasica San Sebastian. De livestream van Sporza is wel 'geo-restriced'. Dit houdt in dat deze Vlaamse livestream van de Clasica San Sebastian officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor andere landen is deze gratis livestream van Sporza voor deze Baskische klassieker geblokkeerd ('geo-blocked'). Kijkers in België kunnen de gratis livestream van de Clasica San Sebastian oonder meer vinden via het menu 'nu live' op de site van Sporza. Daarnaast vindt men de Vlaamse livestream van de Clasica San Sebastian onder meer ook via het menu 'wielrennen'. Tijdens de live-uitzending vindt men deze stream van de Clasica San Sebastian ook via de hoofdpagina van de site van het Vlaamse Sporza.

Livestream Eurosport

Er is ook een livestream van deze koers beschikbaar bij Eurosport. Hun officiële livestream van deze Baskische eendagswedstrijd bevindt zich op de Eurosport App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken. De stream van de herenwedstrijd begint om circa 15u30. Bij hen is via de livestream zowel de heren- als de dameswedstrijd te bekijken. De stream van de koers van de dames begint om circa 12u00.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om deze World Tour-klassieker online te bekijken met een livestream op de Go App (online tv). Met die app kan men op de wedstrijddag bijvoorbeeld naar de live tv-uitzending van Sporza bij deze Baskische klassieker kijken. Die livestream op deze app is in de hele EU beschikbaar. Zo kunnen ook Nederlanders op vakantie in een ander land van de Europese Unie per livestream naar de live tv-uitzending van de Clasica San Sebastian kijken op de Go App. Deze Go App waarmee men online (per livestream) tv kan kijken is gratis beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft.

Livestream FloBikes? Alleen USA en Canada

Wordt er ook een livestream van de Clasica San Sebastian beschikbaar gesteld door FloBikes? Ja, dit Noord-Amerikaanse bedrijf heeft inderdaad een livestream van deze koers. Deze livestream is echter alleen 'on demand' beschikbaar voor kijkers uit Canada en de Verenigde Staten.

Livestream iTV

Zoals klanten van Ziggo deze Baskische wedstrijd live via een stream op de Ziggo Go-app kunnen bekijken, zo biedt KPN aan haar klanten een livestream aan op de iTV-app. Ook hiermee kan men per livestream deze Clasica San Sebastian in de hele EU online bekijken. KPN-klanten kunnen ook een livestream gebruiken via de website van Interactieve Tv. Ook via die site is zo'n livestream van deze wielerkoers in de hele EU te gebruiken.

Livestream Clasica San Sebastian bij GCN en Discovery+

De Clasica San Sebastian is ook via een livestream op de Discovery+ App te bekijken. Zij bieden in principe ook bij de Clasica San Sebastian ieder jaar zo'n stream aan. Deze livestream is ontwikkeld in samenwerking met Eurosport. Ook GCN biedt samen met Eurosport een stream van deze Baskische klassieker aan.

Livestream NLziet? Neen

Is er ook op de populaire tv-app NLziet een livestream beschikbaar van de Clasica San Sebastian? Neen, de zenders die men per livestream op die app kan ontvangen, zenden deze Spaanse eendagswedstrijd niet live uit. Op die app zijn Nederlandse zender per livestream te ontvangen van RTL, Talpa en de NPO. Die hebben allen niet de rechten om deze Baskische eendagswedstrijd per livestream of live op tv uit te zienden.

Erelijst

Hoe ziet (voorafgaand aan de Clasica San Sebastian 2022) de erelijst van deze Baskische koers eruit? Het recordaantal overwinningen staat op naam van de regionale held Marino Lejarreta. Deze Bask won de wedstrijd drie maal. De Italiaan Francesco Casagrande, de Fransman Laurent Jalabert en de Spanjaard Alejandro Valverde slaagden er twee maal in om deze Baskische klassieker te winnen. In 2020 ging de wedstrijd vanwege de coronacrisis niet door.

jaartalwinnaar
1981Marino Lejarreta
1982Marino Lejarreta
1983Claude Criquielion
1984Niki Rüttimann
1985Adrie van der Poel
1986Iñaki Gastón
1987Marino Lejarreta
1988Gert-Jan Theunisse
1989Gerhard Zadrobilek
1990Miguel Indurain
1991Gianni Bugno
1992Raúl Alcalá
1993Claudio Chiappucci
1994Armand de las Cuevas
1995Lance Armstrong
1996Udo Bölts
1997Davide Rebellin
1998Francesco Casagrande
1999Francesco Casagrande
2000Erik Dekker
2001Laurent Jalabert
2002Laurent Jalabert
2003Paolo Bettini
2004Miguel Ángel Martín Perdiguero
2005Constantino Zaballa
2006Xavier Florencio
2007Leonardo Bertagnolli
2008Alejandro Valverde
2009Carlos Barredo
2010Luis León Sánchez
2011Philippe Gilbert
2012Luis Leon Sanchez
2013Tony Gallopin
2014Alejandro Valverde
2015Adam Yates
2016Bauke Mollema
2017Michal Kwiatkowski
2018Julian Alaphilippe
2019Remco Evenepoel
2021Neilson Powless

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Ongebroken trens (bit)Je hebt er misschien wel eens ooit van gehoord, een ongebroken trens. En dacht dan heel waarschijnlijk, oh, maar dat is…
FNRS Wedstrijden rijden; F-proeven & Va-ProevenFNRS wedstrijden worden speciaal voor manegeruiters georganiseerd, bij de KNHS ligt de focus meer op het paard en ruiter…
Bronnen en referenties
  • WIelerjaarboek 1987-1988 - Herman Harens e.a. - Uitgeverij Elmar Sport
  • Wielerjaarboek 1988-1989 - Herman Harens e.a. - Uitgeverij Elmar Sport
  • http://www.dewielersite.net
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://clasica-san-sebastian.diariovasco.com/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.