InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Tabor 2018 (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor 2018 (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor 2018 (wereldbeker), live op tv en livestream Op zaterdag 17 november 2018 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cyclocross Tabor 2018 staan prominente deelnemers zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Deze Tsjechische manche van UCI World Cup Cyclocross is live op tv te zien. Ook kan men de wereldbekerveldrit van Tabor online via een livestream bekijken.

Tabor in Tsjechië

De Tsjechische stad Tabor ligt in de regio Zuid-Bohemen. Deze plaats heeft tegenwoordig circa 35.000 inwoners. Tabor werd in 1420 gesticht door een radicale protestante beweging, die geïnspireerd werd door de theoloog Johannes Hus. De stad is vernoemd naar de Taborberg. Deze berg in het noorden van Israel, komt vaak voor in de Bijbel. Op die Taborberg zou volgens de christelijke traditie de gedaanteverandering van Jezus (oftewel de Transfiguratie) hebben plaatsgevonden.

Veldritstad

Tabor is een beroemde stad in de veldritwereld. Niet alleen omdat er een wereldbekerwedstrijd wordt georganiseerd, maar ook omdat Tabor twee keer de locatie was van de wereldkampioenschappen cyclocross. Voor het eerst gebeurde dat in 2001. Erwin Vervecken werd toen wereldkampioen, voor de Tsjech Petr Dlask en de Belg Mario de Clercq. In 2010 vond het WK voor de tweede maal plaats in Tabor. Toen won de Tsjech Zdenek Stybar, voor Klaas Vantornout en Sven Nys. Marianne Vos werd daar toen wereldkampioene bij de dames.

In 2015 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Tabor verreden. Dat jaar won de piepjonge debutant Mathieu van der Poel de wereldtitel bij de profs. Hij zegevierde op dit Tsjechische parcours voor de de eveneens piepjonge Wout van Aert. Lars van der Haar werd derde. De Francaise Pauline Ferrand-Prévot won dat jaar de wereldittel bij de dames elite.

Cycloross Tabor: Memorial Radomir Simunek

Sinds 2010 draagt de veldrit in Tábor de naam 'Memorial Radomir Simunek'. Deze naam is natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische Tsjechische veldrijder Radomir Simunek senior, die in augustus 2010 op 48-jarige leeftijd overleed aan levercirrose. De eerste editie van deze 'Memorial Radomir Simunek' werd gewonnen door zijn zoon, Radomir Simunek junior. De succesvolste coureur in de geschiedenis van deze Tsjechische cross in Sven Nys. Hij won drie maal de veldrit van Tabor.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

De veldrit van Tabor was jarenlang een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. In 2015 verdween deze cross uit de wereldbeker cyclocross, omdat de organisatie zich dat jaar volledig wilde focussen op het organiseren van het WK veldrijden in die plaats, wat op zich een zeer logische keuze is, die door veel organisaties van veldritten wordt genomen, als zij een groot kampioenschap organiseren.

Men verwachtte echter dat de Cyclocross Tabor in 2016 weer terug zou keren in de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dit was helaas niet het geval. Hierdoor zat Tsjechië, dat traditioneel toch één van de toplanden in het veldrijden is, enige jaren zonder wereldbekerveldrit. Pas in 2018 keert de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden weer terug naar Tabor. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI World Cup. Alle manches van de wereldbeker zijn daarom ook live op tv en via een livestream te zien bij Telenet Play Sports, doch ook bij diverse andere omroepen.

Programma Cyclocross Tabor 2018 op 17 november

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Deelnemers Cyclocross Tabor 2018: selecties

Welke crossers uit Nederland en België staan op de deelnemerslijst van deze veldrit in Tsjechië? Bij de heren elite en de dames elite mag sowieso de top 50 van de UCI wereldranglijst van start gaan in deze cyclocross. Niet iedereen die in deze top 50 staat, gaat ook daadwerkelijk van start. Zo heeft Marianne Vos gekozen voor een korte rustperiode in het midden van de maand november, zodat zij dus niet op de startlijst van deze cross staat. Hieronder vindt u de selecties van Nederland en België voor de World Cup Cyclocross Tabor die verreden wordt op zaterdag 17 november 2018.

Nederlandse selectie World Cup Cyclocross Tabor 2018:

 • Heren elite: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Gosse van der Meer, Sieben Wouters en Stan Godrie.
 • Dames elite: Annemarie Worst, Maud Kaptheijns, Denise Betsema, Lucinda Brand, Ceylin Del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Sophie de Boer en Fleur Nagengast.
 • Heren beloften (U23): Jens Dekker, Mees Hendrikx, Ryan Kamp, Roel van der Stegen, Kyle Agterberg en Maik van der Heijden.
 • Junioren: Noah Vreeswijk, Pim Ronhaar, Twan van der Drift, Hugo Kars, Luke Verburg en Lars Boven.

Belgische selectie World Cup Cyclocross Tabor 2018:

 • Heren Elite: Wout van Aert, Toon Aerts, Jens Adams, Thijs Aerts, Jim Aernouts, Vincent Baestaens, Nicolas Cleppe, Wietse Bosmans, Tom Meeusen, Quinten Hermans, Tim Merlier, Braam Merlier, Daan Soete, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Diether Sweeck, Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames elite: Sanne Cant, Loes Sels, Laura Verdonschot, Ellen van Loy, Axelle Bellaert, Jinse Peeters, Joyce Vanderbeken en Marthe Truyen.
 • Heren beloften: Eli Iserbyt, Toon Vandebosch, Jarno Bellens, Niels Vandeputte, Andreas Goeman, Timo Kielich en Lander Loockx.
 • Junioren: Witse Meeussen, Wout Vervoort, Thibau Nys, Ryan Cortjens, Ward Huybs, Jelle Vermoote en Yorben Lauryssen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst van de World Cup Cyclocross Tabor 2018? Hieronder vindt u de complete deelnemerslijst (met rugnummers) van de wedstrijd voor de heren elite (profs) in Tabor.

Deelnemers: World Cup Cyclocross Tabor 2018, startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. AERT Wout van (Bel)
2. AERTS Toon (Bel)
3. SWEECK Laurens (Bel)
4. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5. MERLIER Tim (Bel)
6. HERMANS Quinten (Bel)
7. SOETE Daan (Bel)
8. PAUWELS Kevin (Bel)
9. AERTS Thijs (Bel)
10. MEEUSEN Tom (Bel)
11. BAESTAENS Vincent (Bel)
12. AERNOUTS Jim (Bel)
13. SWEECK Diether (Bel)
14. VERMEERSCH Gianni (Bel)
15. CLEPPE Nicolas (Bel)
16. ADAMS Jens (Bel)
17. MERLIER Braam (Bel)
18. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19. BOSMANS Wietse (Bel)
20. POEL Mathieu van der (Ned)
21. KESSEL Corné van (Ned)
22. HAAR Lars van der (Ned)
23. POEL David van der (Ned)
24. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
25. WOUTERS Sieben (Ned)
26. GODRIE Stan (Ned)
27. MEER Gosse van der (Ned)
29. CHAINEL Steve (Fra)
30. BOULO Matthieu (Fra)
31. CANAL Fabien (Fra)
32. GRAS Yan (Fra)
33. FALENTA Alois (Fra)
34. HUMBERT Valentin (Fra)
35. WILDHABER Marcel (Zwi)
36. ZAHNER Simon (Zwi)
37. SAGESSER Severin (Zwi)
38. BOROS Michael (Tsj)
39. NESVADBA Jan (Tsj)
40. PAPRSTKA Tomas (Tsj)
41. TOUPALIK Adam (Tsj)
42. SKARNITZL Jan (Tsj)
43. MALIK Michal (Tsj)
44. BERTOLINI Gioele (Ita)
45. SAMPARISI Nicolas (Ita)
46. SAMPARISI Lorenzo (Ita)
47. ESTEBAN Ismael (Spa)
48. ORTS Felipe (Spa)
49. SUAREZ Kevin (Spa)
50. MEISEN Marcel (Dui)
51. HAHNEL Frederik (Dui)
52. GLAJZA Ondrej (Slw)
53. FIELD Ian (UK)
54. HANSEN Kenneth (Den)
55. JUSTESEN Benjamin (Den)
56. MOBERG NIELSEN Tommy(Den)
57. JANSSON Henrik (Zwe)
58. DAVIS Niall (Ier)
59. KONWA Marek (Pol)
60. MICHALSKI Karol (Pol)
61. HEIGL Philipp (Oos)

Live op tv: veldrit Tabor op Eurosport en Telenet (17 november)

De wereldbekerveldrit van Tabor is live op tv te zien. Deze cyclocross wordt op zaterdag 17 november onder meer live op tv uitgezonden door Eurosport en Telenet (Playtime en Play Sports). Informatie over die live tv-uitzendingen vindt u hieronder. Sporza (VRT) zendt deze veldrit niet live op tv uit, maar er is bij hen wel een grote samenvatting van deze veldrit te zien. De NOS zendt deze veldrit van Tabor niet live op tv uit; zij zenden die middag daarentegen wereldbeker schaatsen uit op Nederland 1.

Cyclocross Tabor live op tv bij Eurosport

De live tv-uitzending van Eurosport bij de wereldbekerveldrit van Tabor begint op zaterdag 17 november pas om circa 15u00 op de zender Eurosport 1. Helaas houdt dit dus in dat Eurosport bij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden alleen maar de herenwedstrijd (start om 15u00) live op tv uitzendt. Bij de meeste andere manches van de Wereldbeker Veldrijden zenden zij ook de dameswedstrijd live op tv uit. Bij de Cyclocross Tabor kan dat echter niet, omdat die middag de kwalificatie van de MotoGP live wordt uitgezonden op Eurosport 1. Eurosport zendt echter de dameswedstrijd van de World Cup Cyclocross Tabor live uit via de livestream.

Let op: onduidelijkheid over live tv-uitzending Eurosport

Er is enige onduidelijkheid ontstaan over de live tv-uitzending van Eurosport voor deze wereldbekerveldrit. Volgens diverse Nederlandse en Vlaamse tv-gidsen zou Eurosport de Cyclocross Tabor helemaal niet live op tv uitzenden (doch alleen live via de livestream op de Eurosport Player). Volgens die gidsen zou men zowel de wedstrijd van de dames als de cross van de heren op tv pas in de namiddag uitzenden (wel integraal maar niet live). In de realiteit klopt dat echter niet met de officiële programmering van Eurosport. Volgens de officiële planning van die sportzender zendt men wel live de herenwedstrijd uit op de zender Eurosport 1 (start om 15u00), maar daarna inderdaad pas (wel integraal doch niet live) de dameswedstrijd, die reeds eerder op de middag is verreden.

Cyclocross Tabor live op tv bij Telenet Play Sports: dames en heren live

Door het Vlaamse Telenet Play Sports wordt bij de World Cup Cyclocross Tabor wel zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uitgezonden. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u20 op de zender Play Sports 1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om die zender omstreeks 14u30; het startschot van die herenwedstrijd klinkt om 15u00.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten worden in de periode na de Cyclocross Tabor 2018 live op tv en online via de livestream uitgezonden? Op zondag 18 november kan men kijken naar de Flandriencross Hamme (DVV). In het daaropvolgende weekend worden de volgende twee tv-crossen verreden: de Ambiancecross Wachtebeke (24 november) en de Duinencross Koksijde (25 november).

Livestream cyclocross Tabor 2018

Livestream Eurosport

De veldrit van Tabor is ook online via een livestream te volgen. Er is onder meer een livestream van Eurosport bij deze cross beschikbaar op zaterdag 17 november. Daarmee kan men de veldrit van Tabor dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Men dient echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben, om die livestream te kunnen bekijken. Op de livestream is vanaf 13u30 de dameswedstrijd te zien (die dus niet live op tv bij Eurosport wordt uitgezonden). De herenwedstrijd (die wel live op tv wordt uitgezonden) wordt vanaf 15u00 via de livestream uitgezonden.

Livestream Play Sports (België)

Ook Telenet Play Sports biedt een livestream aan. Die bevindt zich op de website van Play Sports. Men die een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit te bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van Play Sports.

Livestream NPO (Nederland)

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt ook een livestream aan deze cross. Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. Dat houdt in dat men deze gratis livestream van de NOS bij deze Cyclocross Tabor alleen in Nederland mag bekijken. Op deze gratis livestream is om 13u30 de dameswedstrijd live te zien en om 15u00 de herenwedstrijd. Deze gratis livestream bevindt zich op de middag van 17 november op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze gratis livestream van de UCI World Cup Cyclocross Tabor in Nederland ook bekijken via de NOS-app.

Andere livestream Cyclocross Tabor 2018?

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt in theorie ook een livestream van de Cyclocross Tabor aan. Hun livestream van deze Tsjechische wereldbekerwedstrijd is echter geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men de stream van FloBikes officieel alleen maar in Canada mag bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op de dienst FloBikes te hebben, om bij die livestream in te kunnen loggen. FloBikes zendt heel veel veldritten en wegwedstrijden per livestream. Bij veel veldritten geldt bij hen nochtans dat de livestream officieel niet geo-restricted is (maar bij deze wereldbekerveldrit dus wel). Bij veel Europese wegwielerwedstrijden is hun livestream doorgaans wel geo-restricted. Dit heeft allemaal te maken met uitzendrechtenkwesties.

De UCI biedt overigens in theorie ook een livestream aan van de Cyclocross Tabor. Dit is echter ook een geo-restricted livestream. Dit houdt in dat in landen waar men de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft verkocht aan een omroep, men deze stream officieel niet live mag bekijken. Eigenlijk is dit een gratis livestream van de Cyclocross Tabor, maar in de meeste landen waar het veldrijden populair is, mag men die stream van deze veldrit dus officieel niet bekijken.

Ziggo Go App livestream

Bij Ziggo bestaat er een alternatief voor Nederlandse kijkers die de uitzending van Eurosport van de cross van Tabor live met een stream op hun smartphone of computer willen bekijken, maar geen account hebben bij de livestream-dienst van de Eurosport Player. Ziggo biedt immers de dienst Ziggo Go aan, waarmee men per livestream online naar televisie kan kijken. Via die app kan men dus ook per livestream op 17 november 2018 via Eurosport naar de Cyclocross Tabor kijken. Zo kan men dus wel alleen de herenwedstrijd live bekijken. De dameswedstrijd is bij de World Cup Cyclocross Tabor alleen via de echte livestream (op de Eurosport Player) te bekijken. Een alternatief daarvoor is, om de dameswedstrijd van deze veldrit via de gratis livestream van de NOS te bekijken.

Uitslag: World Cup Cyclocross Tabor 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Lars van der Haar (Ned)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Quinten Hermans (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Wout van Aert (Bel)
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 9. Laurens Sweeck (Bel)
 10. Daan Soete (Bel)

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclocross.info

Reageer op het artikel "Veldrit Tabor 2018 (wereldbeker), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!