InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestream Op zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cyclocross Tabor 2019 staan veel prominente deelnemers. Deze Tsjechische manche van UCI World Cup Cyclocross is live op tv te zien. Ook kan men de wereldbekerveldrit van Tabor online via een livestream bekijken.

Tabor in Tsjechië

De Tsjechische stad Tabor ligt in de regio Zuid-Bohemen. Deze plaats heeft tegenwoordig circa 35.000 inwoners. Tabor werd in 1420 gesticht door een radicale protestante beweging, die geïnspireerd werd door de theoloog Johannes Hus. De stad is vernoemd naar de Taborberg. Deze berg in het noorden van Israel, komt vaak voor in de Bijbel. Op die Taborberg zou volgens de christelijke traditie de gedaanteverandering van Jezus (oftewel de Transfiguratie) hebben plaatsgevonden.

Veldritstad

Tabor is een beroemde stad in de veldritwereld. Niet alleen omdat er een wereldbekerwedstrijd wordt georganiseerd, maar ook omdat Tabor twee keer de locatie was van de wereldkampioenschappen cyclocross. Voor het eerst gebeurde dat in 2001. Erwin Vervecken werd toen wereldkampioen, voor de Tsjech Petr Dlask en de Belg Mario de Clercq. In 2010 vond het WK voor de tweede maal plaats in Tabor. Toen won de Tsjech Zdenek Stybar, voor Klaas Vantornout en Sven Nys. Marianne Vos werd daar toen wereldkampioene bij de dames.

In 2015 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Tabor verreden. Dat jaar won de piepjonge debutant Mathieu van der Poel de wereldtitel bij de profs. Hij zegevierde op dit Tsjechische parcours voor de de eveneens piepjonge Wout van Aert. Lars van der Haar werd derde. De Francaise Pauline Ferrand-Prévot won dat jaar de wereldtitel bij de dames elite.

Cycloross Tabor: Memorial Radomir Simunek

Sinds 2010 draagt de veldrit in Tábor de naam 'Memorial Radomir Simunek'. Deze naam is natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische Tsjechische veldrijder Radomir Simunek senior, die in augustus 2010 op 48-jarige leeftijd overleed aan levercirrose. De eerste editie van deze 'Memorial Radomir Simunek' werd gewonnen door zijn zoon, Radomir Simunek junior. De succesvolste coureur in de geschiedenis van deze Tsjechische cross in Sven Nys. Hij won drie maal de veldrit van Tabor.

Wereldbeker Veldrijden 2019-2020

De veldrit van Tabor was jarenlang een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. In 2015 verdween deze cross uit de wereldbeker cyclocross, omdat de organisatie zich dat jaar volledig wilde focussen op het organiseren van het WK veldrijden in die plaats, wat op zich een zeer logische keuze is, die door veel organisaties van veldritten wordt genomen, als zij een groot kampioenschap organiseren.

Men verwachtte echter dat de Cyclocross Tabor in 2016 weer terug zou keren in de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dit was helaas niet het geval. Hierdoor zat Tsjechië, dat traditioneel toch één van de toplanden in het veldrijden is, enige jaren zonder wereldbekerveldrit. Pas in 2018 keert de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden weer terug naar Tabor. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI World Cup. Alle manches van de wereldbeker zijn daarom ook live op tv en via een livestream te zien bij Telenet Play Sports, doch ook bij diverse andere omroepen.

Programma Cyclocross Tabor op 16 november 2019

Let op: vroegere begintijdstippen

Hoe ziet het programma eruit van deze manche van de wereldbeker veldrijden? Hieronder vindt u het programma. Let op: de begintijdstippen bij deze Tsjechische cyclocross zijn vroeger dan de begintijdstippen van de meeste Vlaamse en Nederlandse veldritten. De start van de cyclocross voor de heren is bijvoorbeeld al om 14u30, terwijl bij de meeste Vlaamse crossen de herenwedstrijd om 15u00 begint.

Programma van de wedstrijden:

 • 10u00: Junioren
 • 11u30: Beloften (U23)
 • 13u00: Dames Elite
 • 14u30: Heren Elite (profs)

Deelnemers Cyclocross Tabor 2019: selecties

Welke crossers uit Nederland en België staan op de deelnemerslijst van deze veldrit in Tsjechië? Zodra de definitieve selecties van Nederland en België bekend zijn, dan worden die hier geplaatst.

Nederlandse selectie World Cup Cyclocross Tabor 2019

 • Heren Elite: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Corné van Kessel, Maik van der Heijden, Stan Godrie en Sieben Wouters.
 • Dames Elite: Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Yara Kastelijn, Lucinda Brand, Inge van der Heijden, Maud Kaptheijns, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij, Manon Bakker, Sophie de Boer en Geerte Hoeke.
 • Beloften (U23): Ryan Kamp, Pim Ronhaar, Luke Verburg, Jens Dekker, Tim van Dijke en Kyle Achterberg.
 • Junioren: Hugo Kars, Bailey Groenendaal, Salvador Alvarado, Tibor del Grosso, Danny van Lierop en Joost Brinkman.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst van de World Cup Cyclocross Tabor 2019? T.z.t. vindt u hier de complete deelnemerslijst (met rugnummers) van de wedstrijd voor de heren elite (profs) in Tabor.

Live op tv: veldrit Tabor op Telenet en Proximus (16 november)

De wereldbekerveldrit van Tabor is op zaterdag 16 november live op tv te zien. Deze cyclocross wordt op zaterdag 16 november onder meer live op tv uitgezonden door diverse Vlaamse commerciële zenders: Telenet Playtime, Telenet Play Sports en Proximus.
Informatie over die live tv-uitzendingen vindt u hieronder. Sporza (VRT) zendt deze veldrit niet live op tv uit, maar er is bij hen wel een grote samenvatting van deze veldrit te zien. Ook Eurosport zendt de wedstrijd niet live uit (maar de wedstrijd is later op de dag wel integraal bij deze zender te zien). De NOS zendt de veldrit van Tabor ook niet live op tv uit.

Cyclocross Tabor live op tv bij Telenet Play Sports: dames en heren live

Door het Vlaamse Telenet Play Sports wordt bij de World Cup Cyclocross Tabor zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uitgezonden. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om al 12u45 (de start is om 13u00). De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om die zender omstreeks 14u00; het startschot van die herenwedstrijd klinkt om 14u30. Play Sports is een sportomroep waarbij men een abonnement dient te hebben om naar hun zenders te kunnen kijken.

Cyclocross Tabor live bij Proximus en Telenet PlayTime

In Vlaanderen is deze veldrit ook live op tv te zien bij Proximus Tv en Telenet PlayTime. Dit zijn kanalen van de tv-providers Proximus en Telenet; wie in Vlaanderen digitale tv heeft via deze aanbieders, kan op 16 november bij hen naar deze live-uitzending van deze manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden kijken.

Cyclocross Tabor op tv bij Eurosport? Niet live, wel integraal later op de dag

Eurosport heeft een praktisch probleem: zij zenden op die zaterdagmiddag de kwalificatie van de MotoGP live uit op Eurosport 1. (MotoGP behoort al jaren tot de vaste, populaire onderdelen van de programmering van Eurosport.) In 2018 zonden zij als gevolg daarvan bij deze manche van de World Cup Cyclocross alleen de herenwedstrijd live uit en niet de dameswedstrijd. In 2019 is het starttijdstip van de herenwedstrijd van deze veldrit echter een half uur vroeger dan het voorgaande jaar, waardoor ook de herencross grotendeels gelijktijdig is met de kwalificatie van de MotoGP. Daarom zendt Eurosport in 2019 zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd bij de wereldbekercross van Tabor niet live op tv uit. Wel zendt men op Eurosport 1 vanaf circa 16u00 (dus circa een half uur na de finish) alsnog integraal de Cyclocross Tabor op tv uit.

Livestream cyclocross Tabor 2019 (zaterdag 16 november)

Livestream Play Sports

Er wordt een livestream verzorgd door Telenet Play Sports bij deze wereldbekerveldrit. De livestream van de damescross begint om circa 12u45 (de start is om 13u00). De livestream van de herencross is te bekijken vanaf circa 14u00 (de start is om 14u30). De livestream bevindt zich op de website van Play Sports. Ook kan men de livestream van deze manche van de wereldbeker veldrijden vinden op de Play Sports Go App. Men die een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit te bekijken. Het is echter ook mogelijk om op de Play Sports Go App een dagpas te kopen waarmee kan deze livestream kan bekijken. Daarnaast is het mogelijk om een weekendpas te kopen, waarmee men dan het hele weekend van 16 en 17 november op die app elke livestream kan bekijken, waaronder dus de stream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit. Behalve naar deze cross, kan men in dat weekend dan onder meer ook per livestream kijken naar de F1 GP Brazilië en naar heel wat voetbalwedstrijden.

Livestream Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze cross beschikbaar op zaterdag 16 november. Daarmee kan men de veldrit van Tabor dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Men dient echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben, om die livestream te kunnen bekijken.

Livestream NPO

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt ook een livestream aan deze cross. Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. Dat houdt in dat men deze gratis livestream van de NOS bij deze Cyclocross Tabor alleen in Nederland mag bekijken. Op deze gratis livestream is om 13u00 de dameswedstrijd live te zien en om 14u30 de herenwedstrijd. Deze gratis livestream bevindt zich op de middag van 16 november op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze gratis livestream van de UCI World Cup Cyclocross Tabor in Nederland ook bekijken via de NOS-app. De gratis livestream op de site is vooral bedoeld voor mensen die deze veldrit op een desktop computer of laptop willen bekijken; de gratis stream op de app is ideaal voor mensen die in Nederland deze Tsjechische cross op een smartphone willen volgen. Het commentaar op deze gratis livestream is van Thijs Niet.

Andere livestream Cyclocross Tabor 2019?

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt in theorie ook een livestream van de Cyclocross Tabor aan. Hun livestream van deze Tsjechische wereldbekerwedstrijd is echter geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men de stream van FloBikes officieel alleen maar in Canada mag bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op de dienst FloBikes te hebben, om bij die livestream in te kunnen loggen. FloBikes zendt heel veel veldritten en wegwedstrijden per livestream. Bij veel veldritten geldt bij hen nochtans dat de livestream officieel niet geo-restricted is (maar bij deze wereldbekerveldrit dus wel). Bij veel Europese wegwielerwedstrijden is hun livestream doorgaans wel geo-restricted. Dit heeft allemaal te maken met uitzendrechtenkwesties.

Livestream UCI?

De UCI biedt overigens in theorie ook een livestream aan van de Cyclocross Tabor. Dit is echter ook een geo-restricted livestream. Dit houdt in dat in landen waar men de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft verkocht aan een omroep, men deze stream officieel niet live mag bekijken. Eigenlijk is dit een gratis livestream van de Cyclocross Tabor, maar in de meeste landen waar het veldrijden populair is, mag men die stream van deze veldrit dus officieel niet bekijken.

Ziggo Go App livestream? Wel de Eurosport-uitzending, maar geen livestream

Bij Ziggo bestaat er een alternatief voor Nederlandse kijkers die de uitzending van Eurosport van de cross van Tabor live met een stream op hun smartphone of computer willen bekijken, maar geen account hebben bij de livestream-dienst van de Eurosport Player. Ziggo biedt immers de dienst Ziggo Go aan, waarmee men per livestream online naar televisie kan kijken. Via die app kan men dus ook per stream op 16 november 2019 via Eurosport naar de Cyclocross Tabor kijken. Die stream van deze tv-uitzending van de Tsjechische manche van de World Cup Cyclocross is op die app in de hele EU te bekijken. Dit is echter geen livestream, aangezien de tv-uitzending van Eurosport niet live is, maar later op de middag plaatsvindt. Telenet Play Sports is niet per livestream op die app te bekijken. Ook Proximus en PlayTime zijn niet te bekijken via een livestream op die app.

Livestream Tabor via iTV-app?

Voor abonnees van interactieve tv bij KPN is het mogelijk om deze cyclocross op 16 november 2019 per stream te bekijken op de iTV-app. Via die app kan men namelijk ook per stream naar de tv-uitzending van Eurosport van deze manche van de wereldbeker veldrijden kijken. De stream van Eurosport op die app is in de hele EU te bekijken. Hierbij geldt echter ook weer dat dit niet een echte livestream is, aangezien de tv-uitzending niet live is. Ook bij de iTV-app is het niet mogelijk om de live tv-uitzending van Play Sports per livestream te bekijken. Ook kan men op die app niet de tv-uitzendingen van PlayTime en Proximus per livestream bekijekn.

Voorgaande editie: uitslag World Cup Cyclocross Tabor 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Lars van der Haar (Ned)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Quinten Hermans (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Wout van Aert (Bel)
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 9. Laurens Sweeck (Bel)
 10. Daan Soete (Bel)

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamVeldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse vel…
Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamDe 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Me…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclocross.info

Reageer op het artikel "Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!