Veldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestream Op zondag 29 november 2020 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cyclocross Tabor 2020 staan veel prominente deelnemers. Deze Tsjechische manche van UCI World Cup Cyclocross is live op tv te zien. Ook kan men de wereldbekerveldrit van Tabor online via een livestream bekijken.

Nieuwe datum: 29 november

Oorspronkelijk zou deze cyclocross in Tabor verreden worden op zondag 15 november 2020. Op de herziene kalender is deze veldrit echter verplaatst naar zondag 29 november.

Tabor in Tsjechië

De Tsjechische stad Tabor ligt in de regio Zuid-Bohemen. Deze plaats heeft tegenwoordig circa 35.000 inwoners. Tabor werd in 1420 gesticht door een radicale protestante beweging, die geïnspireerd werd door de theoloog Johannes Hus. De stad is vernoemd naar de Taborberg. Deze berg in het noorden van Israel, komt vaak voor in de Bijbel. Op die Taborberg zou volgens de christelijke traditie de gedaanteverandering van Jezus (oftewel de Transfiguratie) hebben plaatsgevonden.

Veldritstad

Tabor is een beroemde stad in de veldritwereld. Niet alleen omdat er een wereldbekerwedstrijd wordt georganiseerd, maar ook omdat Tabor twee keer de locatie was van de wereldkampioenschappen cyclocross. Voor het eerst gebeurde dat in 2001. Erwin Vervecken werd toen wereldkampioen, voor de Tsjech Petr Dlask en de Belg Mario de Clercq. In 2010 vond het WK voor de tweede maal plaats in Tabor. Toen won de Tsjech Zdenek Stybar, voor Klaas Vantornout en Sven Nys. Marianne Vos werd daar toen wereldkampioene bij de dames.

In 2015 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Tabor verreden. Dat jaar won de piepjonge debutant Mathieu van der Poel de wereldtitel bij de profs. Hij zegevierde op dit Tsjechische parcours voor de de eveneens piepjonge Wout van Aert. Lars van der Haar werd derde. De Francaise Pauline Ferrand-Prévot won dat jaar de wereldtitel bij de dames elite.

Cycloross Tabor: Memorial Radomir Simunek

Sinds 2010 draagt de veldrit in Tábor de naam 'Memorial Radomir Simunek'. Deze naam is natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische Tsjechische veldrijder Radomir Simunek senior, die in augustus 2010 op 48-jarige leeftijd overleed aan levercirrose. De eerste editie van deze 'Memorial Radomir Simunek' werd gewonnen door zijn zoon, Radomir Simunek junior. De succesvolste coureur in de geschiedenis van deze Tsjechische cross in Sven Nys. Hij won drie maal de veldrit van Tabor.

Wereldbeker Veldrijden 2020-2021

De veldrit van Tabor was jarenlang een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. In 2015 verdween deze cross uit de wereldbeker cyclocross, omdat de organisatie zich dat jaar volledig wilde focussen op het organiseren van het WK veldrijden dat toen in die stad plaatsvond. Dat was op zich een zeer logische keuze, die door veel organisaties van veldritten wordt genomen, als zij een groot kampioenschap organiseren.

Men verwachtte echter dat de Cyclocross Tabor in 2016 weer terug zou keren in de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dit was helaas niet het geval. Hierdoor zat Tsjechië, dat traditioneel toch één van de toplanden in het veldrijden is, enige jaren zonder manche in de Wereldbeker Veldrijden. Pas in 2018 keerde de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden weer terug naar Tabor. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI World Cup. Alle manches van de wereldbeker zijn daarom ook live op tv en via een livestream te zien bij Telenet Play Sports, doch ook bij diverse andere omroepen.

Programma Cyclocross Tabor op 29 november 2020

Let op: vroegere begintijdstippen

Hoe ziet het programma eruit van deze manche van de wereldbeker veldrijden? Hieronder vindt u het programma. Let op: de begintijdstippen bij deze Tsjechische cyclocross zijn vroeger dan de begintijdstippen van de meeste Vlaamse en Nederlandse veldritten. De start van de cyclocross voor de heren is bij deze manche van de wereldbeker veldrijden bijvoorbeeld al om 14u30, terwijl bij de meeste Vlaamse crossen de herenwedstrijd om 15u00 begint.

Programma van de wedstrijden (onder voorbehoud):

 • 10u00: Junioren
 • 11u30: Beloften (U23)
 • 13u00: Dames Elite
 • 14u30: Heren Elite (profs)

Deelnemers Cyclocross Tabor 2020: selecties

Welke crossers uit Nederland en België staan op de deelnemerslijst van deze veldrit in Tsjechië? Hier vindt u t.zt. de selecties van Nederland en België voor deze Tsjechische manche van de Wereldbeker Velrijden op zondag 29 november 2020.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst van de World Cup Cyclocross Tabor 2020? Hier vindt u t.z.t. de complete deelnemerslijst (met rugnummers) van de wedstrijd voor de heren elite (profs) in Tabor.

Live op tv: veldrit Tabor op Telenet en Proximus (29 november)

De wereldbekerveldrit van Tabor is op zondag 29 november live op tv te zien. Deze cyclocross wordt op zondag 29 november onder meer live op tv uitgezonden door diverse Vlaamse commerciële zenders: Telenet Playtime, Telenet Play Sports en Proximus.
Informatie over die live tv-uitzendingen vindt u hieronder. Sporza (VRT) zendt deze veldrit niet live op tv uit, maar er is bij hen wel een grote samenvatting van deze veldrit te zien. Ook Eurosport zendt de wedstrijd niet live uit (maar de wedstrijd is later op de dag wel integraal bij deze zender te zien). De NOS zendt de veldrit van Tabor eveneens niet live op tv uit.

Cyclocross Tabor live op tv bij Telenet Play Sports: dames en heren live

Door het Vlaamse Telenet Play Sports wordt bij de World Cup Cyclocross Tabor zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uitgezonden. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om al 12u45 (de start is om 13u00). De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om die zender omstreeks 14u00; het startschot van die herenwedstrijd klinkt om 14u30. Play Sports is een sportomroep waarbij men een abonnement dient te hebben om naar hun zenders te kunnen kijken.

Cyclocross Tabor live bij Proximus en Telenet PlayTime

In Vlaanderen is deze veldrit ook live op tv te zien bij Proximus Tv en Telenet PlayTime. Dit zijn kanalen van de tv-providers Proximus en Telenet; wie in Vlaanderen digitale tv heeft via deze aanbieders, kan op 16 november bij hen naar deze live-uitzending van deze manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden kijken.

Cyclocross Tabor op tv bij Eurosport?

Het is nog niet zeker of Eurosport deze wedstrijd wel of niet live op tv uitzendt. Zodra dat bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream Cyclocross Tabor 2020 (zondag 29 november)

Livestream Cyclocross Tabor bij Play Sports

Er wordt een livestream verzorgd door Telenet Play Sports bij deze wereldbekerveldrit. De livestream van de dameswedstrijd begint bij deze cyclocross al om circa 12u45 (de start is om 13u00). De livestream van de herencross is al te bekijken vanaf circa 14u00 (de start is om 14u30). De livestream van deze manche van de World Cup Cyclocross bevindt zich op de middag van zondag 29 november 2020 onder meer op de website van Play Sports. Ook kan men de livestream van deze manche van de wereldbeker veldrijden vinden op de Play Sports Go App. Men die een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit te bekijken. Het is echter ook mogelijk om op de Play Sports Go App een dagpas te kopen waarmee kan deze livestream kan bekijken. Daarnaast is het mogelijk om een weekendpas te kopen, waarmee men dan het hele weekend op die app elke livestream kan bekijken, waaronder dus de stream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit. Behalve naar deze cross, kan men in dat weekend dan onder meer ook per livestream kijken naar heel wat voetbalwedstrijden.

Livestream Cyclocross Tabor bij Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze cross beschikbaar op zondag 29 november 2020. (Hoewel zij deze wereldbekerveldrit dus niet live op tv uitzenden, is deze cyclocross bij hen dus wel op het internet via een livestream te zien.) Met zo'n livestream kan men de veldrit van Tabor dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Men dient echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben, om die livestream te kunnen bekijken. De livestream van de wedstrijd voor dames elite bij deze cyclocross begint om 12u55. De livestream van de wedstrijd voor heren elite bij deze veldrit begint om 14u25.

Livestream Cyclocross Tabor NPO

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt ook een livestream aan deze cross. Dit is een gratis livestream van deze cyclocross, die echter wel geo-restricted is. Dat houdt in dat men deze gratis livestream van de NOS bij deze Cyclocross Tabor alleen in Nederland mag bekijken. (Voor kijkers uit andere landen is deze gratis livestream van deze Tsjechische manche van de Wereldbeker Veldrijden 'geo-blocked'.) Op deze gratis livestream is om 13u00 de dameswedstrijd van deze veldrit live te zien en om 14u30 de herenwedstrijd. Deze gratis livestream van deze veldrit bevindt zich op de middag van 29 november op de website van de NOS. (Men vindt die gratis livestream daar in de rubriek 'sport'.) Daarnaast kan men deze gratis livestream van de UCI World Cup Cyclocross Tabor in Nederland ook bekijken via de NOS-app. De gratis livestream op de site is vooral bedoeld voor mensen die deze veldrit op een desktop computer of laptop willen bekijken; de gratis stream op de app is ideaal voor mensen die in Nederland deze Tsjechische cross op een smartphone willen volgen. Het commentaar bij deze gratis livestream van deze World Cup Cyclocross is van Thijs Niet.

Andere livestream Cyclocross Tabor 2020?

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt in theorie ook een livestream van de Cyclocross Tabor aan. Hun livestream van deze Tsjechische wereldbekerwedstrijd is echter geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men de stream van FloBikes officieel alleen maar in Canada mag bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op de dienst FloBikes te hebben, om bij die livestream in te kunnen loggen. FloBikes zendt heel veel veldritten en wegwedstrijden per livestream. Bij veel veldritten geldt bij hen nochtans dat de livestream officieel niet geo-restricted is (maar bij deze wereldbekerveldrit dus wel). Bij veel Europese wegwielerwedstrijden is hun livestream doorgaans wel geo-restricted. Dit heeft allemaal te maken met uitzendrechtenkwesties.

Livestream Cyclocross Tabor bij UCI?

De UCI biedt overigens in theorie ook een livestream aan van de Cyclocross Tabor. Dit is echter ook een geo-restricted livestream. Dit houdt in dat in landen waar men de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft verkocht aan een omroep, men deze stream officieel niet live mag bekijken. Eigenlijk is dit een gratis livestream van de Cyclocross Tabor, maar in de meeste landen waar het veldrijden populair is, mag men die stream van deze veldrit dus officieel niet bekijken.

Go App livestream Cyclocross Tabor? Wel een stream v.d. Eurosport-uitzending, maar geen livestream

Bij Ziggo bestaat er een alternatief voor Nederlandse kijkers die de uitzending van Eurosport van de cross van Tabor live met een stream op hun smartphone of computer willen bekijken, maar geen account hebben bij de livestream-dienst van de Eurosport Player. Ziggo biedt immers de dienst Ziggo Go aan, waarmee men per livestream online naar televisie kan kijken. Via die app kan men dus ook per stream op 29 november 2020 via Eurosport naar de Cyclocross Tabor kijken. Die stream van deze tv-uitzending van de Tsjechische manche van de World Cup Cyclocross is op die app in de hele EU te bekijken. Dit is echter geen livestream, aangezien de tv-uitzending van Eurosport niet live is, maar later op de middag plaatsvindt. Telenet Play Sports is niet per livestream op die app te bekijken. Ook Proximus en PlayTime zijn niet te bekijken via een livestream op die app.

Livestream Cyclocross Tabor via iTV-app?

Voor abonnees van interactieve tv bij KPN is het mogelijk om deze cyclocross op 29 november 2020 per stream te bekijken op de iTV-app. Via die app kan men namelijk ook per stream naar de tv-uitzending van Eurosport van deze manche van de wereldbeker veldrijden kijken. De stream van Eurosport op die app is in de hele EU te bekijken. Hierbij geldt echter ook weer dat dit niet een echte livestream is, aangezien de tv-uitzending niet live is. Ook bij de iTV-app is het niet mogelijk om de live tv-uitzending van Play Sports per livestream te bekijken. Ook kan men op die app niet de tv-uitzendingen van PlayTime en Proximus per livestream bekijken.

Voorgaande editie: uitslag World Cup Cyclocross Tabor 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'56"
 2. Eli Iserbyt (Bel) z.t.
 3. Lars van der Haar (Ned) 12"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 42"
 5. Toon Aerts (Bel) 1'00"
 6. Corné van Kessel (Ned) 1'10"
 7. Quinten Hermans (Bel) 1'14"
 8. Tim Merlier (Bel) 1'17"
 9. Laurens Sweeck (Bel) 1'22"
 10. Jens Adams (Bel) 1'32"

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…

Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Paardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëPaardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëAmbitieuze Belgische dressuurruiters kunnen bij verschillende verenigingen terecht om deel te nemen aan dressuurwedstrij…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclocross.info

Reageer op het artikel "Veldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!