Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestream

Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestream Op zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lokeren genoemd. Het parcours van deze Oost-Vlaamse Brico Cross bevindt zich in het Park ter Beuken. De Brico Cross Lokeren 2018 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Brico Cross Lokeren (Rapencross) op zaterdag 13 oktober 2018 online via een livestream bekijken.

Lokeren

De plaats Lokeren bevindt zich in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Anno 2018 telt Lokeren ruim 40.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Durme. Lokeren is de geboortestad van Greg van Avermaet. Van 1996 tot en met 2008 was Lokeren de finishplaats van de befaamde wielerwedstrijd Omloop het Volk.

Binnen de sportwereld staat Lokeren echter vooral bekend als een voetbalstad. De plaatselijke profclub KSC Lokeren won twee keer de Beker van België. Ook eindigde het ooit als tweede in de Belgische competitie (in 1981). Bekende ex-spelers van deze club zijn onder meer Wlodzimierz Lubanski en René van der Gijp. Een bekende ex-trainer (en ook ex-speler) is de uit Lokeren afkomstige Aimé Antheunies.

Veldrit Lokeren: Rapencross

In Lokeren werd tot 2018 nog nooit een grote internationale veldrit georganiseerd. Wel werd er reeds enkele malen een zogenaamde nationale b-cross gehouden, die de naam Rapencross draagt. Binnen de organisatie groeide de ambitie om deze veldrit uit te laten groeien tot een grote profcross. Die kans kwam in 2018, toen er eenmalig een plek vrij kwam in de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'.

Een onderdeel van die wedstrijdreeks is namelijk doorgaans de Poldercross Kruibeke. Deze veldrit wordt in de winter van 2018-2019 echter eenmalig niet georganiseerd, aangezien de organisatoren van deze cross zich in deze winter volledig focussen op het organiseren van het Belgisch kampioenschap dat in Kruibeke plaatsvindt.

De organisatoren van de Rapencross Lokeren besloten dus in het gat te springen dat in de wedstrijdreeks Brico Crossen viel. In 2018 heet de Rapencross Lokeren officieel dus eenmalig de Brico Cross Lokeren. Hoewel het officieel dus allemaal slechts eenmalig is, heeft men in Lokeren de hoop dat, als het een succes wordt, ook in de toekomst deze Oost-Vlaamse veldrit een internationale profcross blijft.

Brico Cross

Wat is een Brico Cross? In het veldritseizoen 2018-2019 zijn er acht Brico Crossen: zeven in Vlaanderen en één in Nederland (Hulst). Deze veldritten worden allemaal gesponsord door het bedrijf Brico en zijn allemaal live te zien bij VTM (tv en livestream). Ook op het organisatorische vlak werken deze acht crossen samen. Ze vormen echter niet samen een apart 'klassement' (zoals bijvoorbeeld bij de DVV Trofee en de Superprestige Cyclocross het geval is). In elke Brico Cross zijn dus geen punten voor een apart Brico-klassement te verdienen, maar wel punten voor de 'gewone' UCI wereldranglijst veldrijden.

Parcours Rapencross: locatie

Het parcours van de Rapencross Lokeren 2018 bevindt zich in Park ter Beuken. Dit park bevindt zich aan de noordwestkant van het Centraal Station. Dat is dus ideaal voor mensen die deze veldrit per trein willen bezoeken. In het park bevindt zich onder meer de Kunstacademie van Lokeren. In het parcours bevindt zich een heuvel genaamd 'Mont Henri'. De finish van dit parcours bevindt zich op de kasseien van de Groendreef.

Programma Rapencross 2018 - 13 oktober

 • 9u00: Jeugdinitiatie
 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Heren Beloften (U23)
 • 13u45: Dames elite
 • 15u00: Heren elite (profs)

Deelnemers: startlijst Brico Cross Lokeren

Welke deelnemers staan op zaterdag 13 oktober de startlijst van de Rapencross 2018? Er staan heel wat toppers uit de wereld van het veldrijden op de startlijst van deze Oost-Vlaamse cross. Op de deelnemerslijst van de dameswedstrijd staat onder meer wereldkampioene Sanne Cant. Op de startlijst van de herenwedstrijd staan onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Brico Cross Lokeren voor heren elite (profs).

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite - Rapencross Lokeren 2018
1 - Wout van Aert (Bel)
2 - Mathieu van der Poel (Ned)
3 - Toon Aerts (Bel)
5 - Laurens Sweeck (Bel)
5 - Michael Vanthourenhout (Bel)
7 - Corné van Kessel (Ned)
9 - Daan Soete (Bel)
11 - David van der Poel (Ned)
13 - Felix Stephan (Dui)
14 - Kevin Pauwels (Bel)
15 - Michael Boros (Tsj)
16 - Jens Adams (Bel)
17 - Tom Meeusen (Bel)
18 - Gianni Vermeersch (Bel)
19 - Thijs Aerts (Bel)
20 - Diether Sweeck (Bel)
21 - Jim Aernouts (Bel)
22 - Mikolaj Markiewicz (Pol)
23 - Sergio Fernandez (Spa)
24 - Dieter Vanthourenhout (Bel)
25 - Stan Godrie (Ned)
26 - Braam Merlier (Bel)
27 - Tom Pidcock (UK)
28 - Vincent Baestaens (Bel)
29 - Thomas Joseph (Bel)
30 - Yannick Peeters (Bel)
31 - Kenneth van Compernolle (Bel)
33 - Dario Tielen (Bel)
34 - Robin Alderweireld (Bel)
35 - Edwin de Wit (Bel)
36 - Jelle de Bock (Bel)
37 - Yoni de Bock (Bel)
39 - Nick v.d. Kerckhove (Bel)

Live op tv: Rapencross Lokeren 2018

De Brico Cross Lokeren (Rapencross) wordt in 2018 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële omroep VTM. Deze zender heeft immers een contract met de overkoepelende organisatie van de Brico Crossen om al deze acht veldritten live op tv (en per livestream) uit te zenden.

De live tv-uitzending begint op zaterdag 13 oktober op VTM omstreeks 13u35. Om 13u45 kan men live de start van de dameswedstrijd zien. Om 15u00 ziet men op die zender live de start van de herencross. De wedstrijd van de heren elite (profs) duurt circa een uur en men ziet dus omstreeks 16u00 live de finish. De commerciële zender VTM is in Nederland door de meest kijkers niet op tv te ontvangen, maar gelukkig kunnen Nederlandse veldritfans deze cross wel live volgen via een livestream. (Meer informatie over de livestream van de Brico Cross Lokeren: zie verderop.)

Live veldrijden op tv

Wat is na de veldrit in Lokeren de eerstvolgende cross die live op tv (en online per livestream) kan worden bekeken? Dat is op zondag 14 oktober de Cyclocross Gieten (Superprestige). Daarna volgt op zaterdag 20 oktober de Cyclocross Boom (Superprestige) en op zondag 21 oktober de Cyclocross Bern(Wereldbeker).

Livestream Brico Cross Lokeren

De Brico Cross Lokeren 2018 (Rapencross) wordt door de VTM dus ook via een livestream online uitgezonden. Met die livestream kan men de Rapencross 2018 dus live volgen op een computer of smartphone. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van VTM. De livestream van de Rapencross Lokeren begint net als de live tv-uitzending omstreeks 13u35.

Gratis livestream Rapencross

De livestream van de Brico Cross Lokeren is geheel gratis. Om de livestream te kunnen bekijken, dient men wel in te loggen bij de site van VTM. Hiervoor kan men een gratis account aanmaken bij VTM (of bij het moederbedrijf Medialaan). Daarnaast is het echter ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van Facebook.

Op de middag van 13 oktober 2018 vindt men de livestream dan in de programmagids van de tv-gids van VTM. Het mooie aan de livestreams van VTM bij het veldrijden is, dat deze doorgaans niet alleen in België, maar ook in andere EU-landen gratis en geheel legaal bekeken kunnen worden. Anders dan veel andere streams, is de officiële livestream van de Brico Crossen voor kijkers in Nederland dus niet 'geo-blocked'. De gratis livestream van de VTM is zeer populair. Een nadelig gevolg hiervan is, dat de livestream in de 'programmagids' soms overbezet is. Om deze livestream toch te bereiken, kan het soms helpen om daarom de stream op te zoeken via de nieuwswebsite van VTM en hem zo live te bekijken.

Livestream FloBikes

Naast de livestream van de VTM is er nog een andere officiële livestream beschikbaar bij de Cyclocross Lokeren. Dit is een Engelstalige livestream van FloBikes. Om die Engelstalige livestream van de Cyclocross Lokeren te kunnem bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op FloBikes. Dit is een bedrijf uit Noord-Amerika dat vaak een livestream aanbiedt bij topwielerwedstrijden. Men richt zich met die livestream-dienst vooral op kijkers uit Canada en de Verenigde Staten. Behalve de Rapencross Lokeren zijn ook de overige 'Brico Crossen' per livestream bij hen te bekijken.

Uitslag Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018

 1. Daan Soete (Bel)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Gianni Vermeersch (Bel)
 6. Wout van Aert (Bel)
© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamDe zesde editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 12 oktober 2019. Het parcours van deze veldrit bevindt zi…
Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamVeldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse vel…

World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Marcel Kittel - biografieDe Duitse sprinter Marcel Kittel is één van de grootste wielertalenten ter wereld. Veel wielerkenners verwachten dat hij…
Bronnen en referenties
 • http://www.rapencross.be/rapencross-komt-eraan-3/
 • https://www.hln.be/regio/lokeren/-rapencross-zonder-toppers-niet-rendabel~ac44b698/
 • https://www.brico-cross.be/wedstrijden/lokeren

Reageer op het artikel "Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!