Formule 1: GP van Australië 2021, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Australië 2021, live op tv en livestream In maart 2021 vindt in Melbourne de Grand Prix van Australië plaats. Dit is de eerste wedstrijd van het Formule 1-seizoen 2021. Deze Australische Grand Prix is live op tv te bekijken bij diverse omroepen. Ook kan men deze Formule 1-race op het internet via een livestream bekijken. Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hoe is de geschiedenis van de Australische Formule 1 GP verlopen?

Wedstrijd in 201 afgelast wegens coronavirus

Men heeft besloten om alle races in de eerste helft van 2021 af te gelasten vanwege het coronavirus. Dat gold ook voor de Australische Grand Prix. Voor sommige races zoekt men een nieuwe plek op de kalender, dat geldt echter om logistieke redenen niet voor de Australische Grand Prix.

Datum in 2021: nog niet zeker

Waarschijnlijk wordt deze race op 14 maart 2021 verreden. Deze datum is echter nog 'onder voorbehoud'.

Geschiedenis Formule 1 in Australië

Al sinds 1928 werd er een autorace georganiseerd die de naam 'The Australian Grand Prix' droeg. Ruim een halve eeuw lang was dit echter vooral een race voor Australische coureurs. Deze race telde ook niet mee voor het WK Formule 1. In 1985 werd er voor het eerst een officiële Grand Prix van Australië georganiseerd die meetelde voor het WK Formule 1. In die periode vond deze race plaats in Adelaide. Die eerste Formule 1 Grand Prix van Australië in 1985 werd door de Finse coureur Keke Rosberg gewonnen, de vader van de latere Formule 1-coureur Nico Rosberg. In 1996 verhuisde de GP van Australië van Adelaide naar Melbourne. Michael Schumacher is de succesvolste coureur in de historie van de GP van Australië. Vier keer won hij Down Under de Grand Prix.

Circuit Melbourne: Albert Park

Het circuit in Melbourne heet het Albert Park Street Circuit. Deels is dit inderdaad een stratencircuit, maar een ander deel van de wegen die de coureurs berijden worden nooit als 'normale staten' gebruikt en liggen er puur voor de autoraces. Het circuit is 5,3 kilometer lang. De GP van Australië is 307,5 kilometer lang. De coureurs moeten 58 rondes rijden.

Programma GP Australië 2021: hoe laat?

Hoe laat? (Nederlandse tijden)

Hoe laat vinden de trainingssessies, de kwalificatie en de race plaats? Hieronder vindt u het programma van de Grand Prix van Australië 2021. De exacte data zijn nog niet ingevuld, aangezien het officieel nog niet zeker is of de race op 14 maart of op 21 maart plaatsvindt. Dit wordt t.z.t. ingevuld, zodra de dat definitief zijn. Let op: in dit schema zijn de tijdsverschillen tussen Australië en Nederland verwerkt. De hieronder genoemde tijdstippen zijn dus niet de plaatselijke tijden in Australië, maar de tijden voor de kijkers die in Nederland en België deze Formule 1 Grand Prix live op tv of online via een livestream bekijken.

Programma vrijdag

 • 02u00-03u30 eerste vrije training
 • 06u00-07u30 tweede vrije training

Programma zaterdag

 • 04u00-05u00 derde vrije training
 • 07u00-08u00 kwalificatie

Programma zondag

 • 06u10 tot ca. 08u00 de race

Voorbeschouwing: Formule 1 GP van Australië 2021

De eerste GP van het Formule 1-seizoen is altijd buitengewoon boeiend omdat de coureurs voor het eerst in hun nieuwe wagens een race rijden. Hoe snel zullen de nieuwe wagens van de topteams Mercedes, Red Bull en Ferrari zijn? Voor de Nederlandse fans zal het vanzelfsprekend erg interessant zijn om de prestaties van Max Verstappen te volgen.

Live op tv: GP Australië 2021 in Nederland op Ziggo Sport

De uitzendrechten van de Formule 1 zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. De kwalificatie en de race zenden zij live uit op hun zender Ziggo Sport (kanaal 14). Dit is hun open net: iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft, kan deze zender ontvangen.

Vrije trainingen in 2021 ook live op Ziggo Sport (kanaal 14)

Bij de GP Australië 2021 worden door Ziggo voor het eerst ook de vrije trainingen live uitgezonden op hun 'open net'. Tot aan het seizoen 2019 waren de vrije trainingen bij hen alleen live te zien op hun abonneezenders en op de livestream van de Ziggo Sport Go App. Op zowel die abonneezenders als op die officiële livestream heeft men overigens anno 2021 wel 'extra opties' bij het bekijken van de uitzendingen. Via die abonneezenders en de livestream kan men onder meer kijken naar kanalen met een On Board Camera, Live Timing Tracker of het F1 Pitlanekanaal. Hoe verkrijgt men zo'n abonnement op die abonneezenders van Ziggo Sport Totaal? Vanzelfsprekend kan men bij Ziggo zo'n tv-pakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit 'gratis' te verkrijgen als bonus indien men abonnementen van Ziggo en Vodafone combineert.

Uitzendschema: alle uitzendingen rondom de GP Australië 2021 bij Ziggo Sport

Hoe ziet het uitzendschema (live tv en livestream) eruit van Ziggo Sport bij deze eerste Grand Prix van het seizoen 2021? Hieronder vindt u een overzicht van alle live-uitzendingen. Dit schema is nog onder vooerbehoud. De definitieve data zijn nog niet ingevuld.

Deze zijn in 2021 allen te zien op het open net van Ziggo Sport (kanaal 14) en daarnaast ook op abonneezenders (zoals Ziggo Sport Select en Ziggo Racing), doch men kan ze ook via hun livestream bekijken (Ziggo Sport Go App).

GP Australië 2021 op Ziggo Sport: live-uitzendingen, tv en livestream

 • Nacht van donderdag op vrijdag, live 01u55-03u55: 1e vrije training
 • Vrijdag live 05u55-07u45: 2e vrije training
 • Vrijdag live 22u40-23u40: Formule 1 Café (talkshow)
 • Zaterdag 's ochtends 3u55-5u15 live: 3e vrije training
 • Zaterdag 's ochtends 6u15-8u45 live: kwalificatie GP Australië 2021
 • Zondag 's ochtends vanaf 5u00 live: voorbeschouwing Formule 1 GP Australië 2021
 • Zondag 's ochtends om 6u10 live: de start v.d. GP Australië 2021

Livestream Formule 1 GP Australië 2021

De officiële Nederlandse livestream van de F1 GP van Australië 2021 wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met deze livestream kan men dus op een computer of smartphone naar de trainingen, kwalificatie en race van de GP Australië kijken. Ook is het mogelijk met de livestream bijvoorbeeld via 'On board'-cams te kijken. Daarnaast zijn er diverse andere opties wel beschikbaar bij deze officiële livestream heeft en ook bij andere de abonneezenders, maar niet bij de standaard live tv-uitzendingen op Ziggo Sport (kanaal 14). De officiële livestreams met al die extra opties bevinden zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Is dit een gratis livestream? Om zo'n officiële livestream van Ziggo Sport Totaal te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op die dienst te hebben, dus neen, deze stream is niet gratis.

Livestream Formule 1 GP Australië via de Go App

Men kan deze Australische Formule 1 Grand Prix ook bekijken via de Go App (online tv). Met deze app kan via de livestream naar een groot aantal televisiezenders kijken. Daaronder is ook Ziggo Sport (kanaal 14). Dit is bedoeld voor klanten van digitale televisie bij Ziggo. Heeft u geen abonnement op de Ziggo Sport Totaal Go App en ook niet op F1 Tv Pro, maar wilt u wel via de livestream in Nederland kijken naar de GP Australië 2021? En heeft u wel digitale tv bij Ziggo? Dan is de reguliere Go App een zeer geschikt geheel legaal alternatief voor de livestream-dienst van Ziggo Sport Totaal. De reguliere Go App (zonder aanvullend abonnement) heeft echter niet de 'extra' opties dan via de officiële livestream van Ziggo Sport Totaal. (Zo kan men op de Go App niet per livestream naar de kanalen kijken van de Pitlane, On Board, enzovoort.) Wel is het mogelijk anno 2021 om via de livestream van de reguliere Go App, naast de kwalificaties en de race, ook de vrije trainingen van de Grand Prix van Australië bekijken. Via deze app kan men niet alleen de uitzendingen van de Formule 1 via de livestream bekijken, een andere handige optie van deze dienst is dat men hiermee ook de stream van elke uitzending een week lang kan terugkijken. Om de Go App kan men bij de Formule 1-races niet alleen de live-uitzending van Ziggo Sport bekijken, maar ook de live-uitzending van RTL Deutschland.

Livestream F1 GP Australië via Play Sports

De Formule 1 GP van Australië wordt ook live uitgezonden door een livestream van Telenet Play Sports. Dit is de sportomroep van het Belgische bedrijf Telenet. Deze dienst is in België tamelijk populair; naast de Formule 1 zenden zij onder meer ook veel voetbal, MXGP en veldrijden live uit op tv en via hun livestream. Wie een vast tv-abonnement bij Telenet Play Sports heeft, kan automatisch ook elke livestream van hen bekijken. De livestreams bevinden zich voor deze abonnees op de website van Play Sports. Elke livestream begint bij hen tegelijk met de live tv-uitzendingen van de GP Australië.

Livestream GP Australië via Play Sports Go App (hele EU)

Het is echter ook mogelijk om een livestream te verkrijgen van de Play Sports Go App. Via die app kan is het mogelijk om ook een livestream te verkrijgen als men geen vast abonnement heeft. Op de Play Sports Go App bestaat namelijk de mogelijkheid om weekendpas of een dagpas kopen, waarmee men respectievelijk een heel weekend of één etmaal elke livestream van de Play Sports Go App mag bekijken. Men kan dus ook zo'n weekendpas kopen om per livestream zowel de kwalificatie (op zaterdag) als de race (op zondag) van de GP Australië te bekijken; men kan echter ook een dagpas voor 15 maart kopen, waarmee men live via de stream alleen naar de race op zondag kan kijken. Bij Play Sports heeft men overigens zowel op tv als bij de livestream allerlei extra kanalen tijdens elke live-uitzending beschikbaar. Op tv en via de livestream kan men niet alleen naar de 'gewone' beelden van de race en de kwalificatie kijken, men ook naar kanalen kijken met 'on board'-beelden en een stream van de pitlane, doch ook streams met timing information, de optie 'driver tracker' en allerlei andere data. Bij Play Sports zijn bij de GP Australië 2019 op tv en via de livestream de kwalificatie en de race live te zien; de vrije trainingen van deze Grand Prix zijn helaas niet bij hen te bekijken.

Uitzendschema: GP Australië 2021 live bij Play Sports (tv en livestream)

 • Zaterdag 06u45 kwalificatie
 • Zondag 05u45 race GP Australië

Alternatief: live op tv bij RTL Deutschland

Hoe kan men in Nederland toch 'gratis' live naar de Formule 1 GP van Australië 2021 kijken, indien men geen abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo en ook niet op de livestream-dienst van Ziggo Sport Totaal? Gelukkig zijn er altijd nog andere, buitenlandse omroepen, die de Formule 1-races live uitzenden op een 'open net', die dus als het ware 'gratis' bekeken kunnen worden. Zo zendt RTL Deutschland in 2021 waarschijnlijk ook weer de GP van Australië live uit. Hun live tv-uitzending van de Australische Formule 1 GP begint op de ochtend van de zondag om 5u00 met een voorbeschouwing. Vanaf 6u10 is de F1-race live bij hen te zien.

Livestream Formule 1 via iTV-app

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen ook per livestream naar de Formule 1 kijken. Zij kunnen binnen hun standaard zenderpakket niet de zenders van Ziggo Sport op televisie of per livestream ontvangen, maar ze kunnen wel op via de livestream op de iTV-app en thuis op hun televisietoestel naar de Formule 1-uitzendingen van RTL Deutschland kijken.

Streamingdienst Formule 1: Livestream F1 Tv Pro

Sinds 2019 is er ook een andere manier om online via een livestream naar de Formule 1 te kijken in Nederland: de F1 Tv Pro Streamingdienst. Via deze internationale streamingdienst kan men bij elke Formule 1 GP de wedstrijd, de trainingen en de kwalificatie volgen. Ook zijn er allerlei opties voor on-board camera's. Behalve live-beelden, is het ook mogelijk om bij deze streamingdienst het archief van de Formule 1-geschiedenis in te duiken.

Bij de dienst F1 Tv zijn anno overigens drie abonnementsopties beschikbaar. F1 Tv Access is een goedkope versie van het abonnement; daarmee kan de klant in het archief van de Formule 1 duiken, maar kan men geen livestream van wedstrijden of trainingen bekijken. Bij het duurdere abonnementstype F1 Tv Pro heeft de klant wel de mogelijkheid om via de livestream alle trainingen, kwalificaties en races te volgen. Sinds 2020 is het echter ook mogelijk om als abonnee van het zenderpakket Ziggo Sport Totaal (of de Ziggo Sport Totaal Go App) om het abonnement van die dienst te koppelen aan de F1 Tv-app. Men hoeft dan niets bij te betalen om toch de opties van die dienst te kunnen gebruiken.

Formule 1 GP Australië 2021 bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zendt deze Australische Grand Prix in 2021 niet live uit op tv of via een gratis livestream. Bij hen kan men op wedstrijddag wel naar een uitgebreide samenvatting van deze Formule 1 GP kijken. Die begint op die middag om 15u00. De enige Formule 1 Grand Prix die zij in dit seizoen live uitzenden op tv en via een gratis livestream is de GP van België in augustus 2021.

Voorgaande editie: uitslag Formule 1 GP Australië 2019

 1. Valtteri Bottas (Fin-Mercedes)
 2. Lewis Hamilton (UK-Mercedes)
 3. Max Verstappen (Ned-Red Bull)
 4. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari)
 5. Charles Leclerc (Mon-Ferrari)
 6. Kevin Magnussen (Den-Haas)
 7. Nico Hülkenberg (Dui-Renault) op 1 ronde
 8. Kimi Raikkonen (Fin-Alfa Romeo)
 9. Lance Stroll (Can-Racing Point)
 10. Daniil Kvijat (Rus-Toro Rosso)

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
Eurovisie Songfestival 2021, live op tv en livestreamEurovisie Songfestival 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 22 mei 2021 wordt de finale gehouden van het Eurovisie Songfestival. Op dinsdag 18 mei en donderdag 20 mei w…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Formule 1: GP van China 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2020, live op tv en livestreamOp zondag 19 april 2020 zou in Shanghai de zeventiende editie van de F1 Grand Prix van China worden verreden. Deze Formu…
Beginnen met wielrennenDe Tour de France is pas geweest en je hebt het gevolgd op televisie. Daarna begint het toch wel te kriebelen. Zal ik oo…
Bronnen en referenties
 • http://www.formule1.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.gpupdate.net/nl

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Australië 2021, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Arno, 15-03-2013 09:44 #1
Ook BBC 1 (open zender) zendt zowel de kwalificatie als de wedstrijd live uit op zaterdag en zondag 07:00 (start 6:55 GMT).

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!