24 uur van Le Mans 2020, live op tv en livestream

24 uur van Le Mans 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 19 september en zondag 20 september 2020 wordt de 88e editie van de 24 uur van Le Mans gehouden. Welke prominente deelnemers staan in 2020 aan de start staan van deze legendarische autorace? Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Door welke zenders wordt de 24 uur van Le Mans in 2020 live op tv uitgezonden en waar kan men deze race online via een livestream volgen?

Coronavirus en autosport: nieuwe datum

Doorgaans wordt deze autorace in juni gehouden. Vanwege de coronacrisis is de kalender van de mondiale autosport echter helemaal omgegooid. Een gevolg daarvan is dat deze race in 2020 in september wordt verreden. In juni werd wel een virtuele editie van het evenement gehouden, waaraan veel prominente coureurs deelnamen, waaronder Max Verstappen. Bij die virtuele wedstrijd in juni kwam een Rebellion Williams met Nikodem Wisniewski achter het stuur als eerste over de finish.

Geschiedenis

Deze mythische uithoudingsrace werd in 1923 voor het eerst georganiseerd. Drie keer won een Nederlander de 24 uur van Le Mans. In 1971 was Gijs van Lennep de eerste Nederlandse winnaar, in 1976 won hij voor de tweede keer. In 1988 reed Jan Lammers in de winnende auto. De recordhouder qua aantal zeges in de 24 uur van Le Mans is Tom Kristensen. Deze Deense coureur zegevierde maar liefst negen keer in de 24 uur van Le Mans.

Circuit de la Sarthe

De race wordt verreden op het Circuit de la Sarthe, nabij de plaats Le Mans. De lengte van dit circuit is 13,629 km en het heeft 38 bochten. De snelste rondetijd die ooit op dit circuit werd geklokt tijdens een kwalificatiesessie was 3'18'513, door de Franse coureur Stéphane Sarrazin. Het record van de snelste ronde tijdens een race is in handen van Loic Duval. Hij reed in 2010 een rondetijd van 3'19'074. Sarrazin en Duval reden beiden hun records in een Peugeot 908 HDI FAP. De hoogste snelheid die een racewagen ooit tijdens de 24 uur van Le Mans heeft bereikt is 405 kilometer per uur. Deze snelheid bereikte Roger Dorchy tijdens de race van 1988 in een Peugeot.

WK Endurance

De 24 uur van Le Mans is een onderdeel van het 'FIA World Endurance Championship' (WEC). Le Mans is de enige 24-uurs race in deze wedstrijdserie. Deze Franse race is ook zonder twijfel het absolute hoogtepunt van deze reeks endurance-wedstrijden. De meeste overige races in deze serie duren 6 uur, zoals de '6 Hours of Spa-Francorchamps'.

Programma 24 uur van Le Mans 2020

Zondag 30 augustus (Test Day - datum onder voorbehoud)

 • 9u00-13u00 Vrije training
 • 14u00-18u00 Vrije training

Woensdag 16 september

 • 15u30-20u00 Vrije training
 • 22u00-22u45 Vrije training
 • 23u15: Kwalificatiesessie

Donderdag 17 september

 • 17u00-19u00 Vrije training
 • 21u00: Hyperpole (strijd om de pole)
 • 22u00-0u00 Vrije training

Vrijdag 18 september

 • Drivers Parade
 • 17u30 Road To Le Mans - 1 (tijdstip onder voorbehoud)

Zaterdag 19 september

 • 9u00-9u45 Warm-up
 • 11u30 Road To Le Mans - 2 (tijdstip onder voorbehoud)
 • 15u00 Start 24 uur van Le Mans 2020

Zondag 20 september

 • 15u00 Finish 24 uur van Le Mans 2020

Raceklassen

Aan de 24 uur van Le Mans doen vier categorieën auto's mee: de LMP1, LMP2, LM GTE Pro en LM GTE Am. LMP is een afkorting van 'Le Mans Prototypes'. De LMP1 is de koningsklasse van de 24 uur van Le Mans. Dit zijn racewagens die speciaal voor dit type races (endurande racing) zijn ontworpen. De winnaar van de LMP1-klasse is doorgaans ook de 'overall winnaar' van de 24 uur van Le Mans. DE LMP2-klasse is een categorie van auto's die op de LMP1's lijken, maar de LMP2's zijn lichter (ze hebben o.a. een veel kleinere benzinetank). LMGTE-auto's zijn de wagens die veel meer lijken op 'gewone' straatauto's. Per auto zullen tijdens de 24 uur van Le Mans drie coureurs actief zijn. (In het verleden waren er ook auto's waarin slechts twee coureurs reden, maar dat is midden jaren tachtig verboden).

Deelnemers

LMP1

Decennialang was de LMP1-klasse paradepaard van de 24 uur van Le Mans. Grote automerken investeerden jaarlijks gigantische budgetten om uit te blinken in de LMP1. De auto's van die klasse waren voorzien van allerlei revolutionaire technische innovaties. In de loop der jaren hebben echter meer en meer grote autofabrikanten besloten dat ze de LMP1-klasse te duur vonden worden. Hierdoor dreigde zelfs enige tijd te gebeuren dat in 2018 slechts één team, Toyota, actief zou zijn in deze klasse.

Die dreiging heeft ertoe geleid dat de organisatie van de 24 uur van Le Mans heeft besloten tot diverse wijzigingen van haar regelementen. Ook is men actief op zoek gegaan naar teams die de koningsklasse LMP1 met ingang van 2018 konden verrijken. Waar die klasse voorheen vooral de peperdure speeltuin van grote fabrieksteams was, zijn er sinds 2018 meer (relatief kleinere) privéteams actief in de LMP1.

Nederlandse deelnemers

Welke prominente Nederlanders doen mee aan de 24 uur van Le Mans? De Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung doet waarschijnlijk weer mee namens het team Jackie Chan DC Racing in de klasse LMP2. In 2017 pakte hij met dit team de zege in deze klasse. Ook doet in 2020 het Racing Team Nederland weer mee in de klasse LMP2. De hoofdsponsor van het team is Jumbo Supermarkten. De coureurs die voor dit team de 24 uur van Le Mans 2020 gaan rijden zijn Giedo van der Garde, Nyck de Vries en de Jumbo-directeur Frits van Eerd. Welke overige Nederlanders doen wel mee aan de 24 uur van Le mans 2020? Op de startlijst staan waarschijnlijk onder meer weer Jeroen Bleekemolen, Renger van der Zande, Nick Catsburg en Job van Uitert. Zodra hier meer over zeker is, wordt dat hier gemeld.

Startlijst: startnummers van alle deelnemende auto's

T.z.t. vindt u hier een overzicht per raceklasse van alle deelnemende auto's en coureurs.

Live op tv

Le Mans live op tv bij RTL7

De 24 uur van Le Mans 2020 wordt door zowel Eurosport als door RTL7 live op tv worden uitgezonden. RTL7 heeft er een traditie van gemaakt om de gehele race integraal uit te zenden. Ook in 2020 is dat weer het geval.

Op RTL7 begint op zaterdag 13 juni om 14u00 de live tv-uitzending van de 24 uur van Le Mans. De start van de race is die middag om 15u00. De finish is logischerwijs op zondagmiddag om 15u00. De live tv-uitzending op RTL7 duurt tot zondagmiddag circa 15u30.

Le Mans live op tv bij Eurosport

Eurosport zendt eveneens de 24 uur van Le Mans 2019 live op tv uit. Daarnaast zenden ze op de dagen voorafgaand aan de race ook een vrije training en de kwalificatiesessies van Le Mans uit.

Livestream 24 uur van Le Mans 2020

Livestream Eurosport

De 24 uur van Le Mans 2020 is ook te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream kan men online (op een computer of smartphone) naar de 24 uur van Le Mans kijken. De livestream van Eurosport bij deze Franse autorace is te vinden op de Eurosport Player App. Wie de livestream van deze sportomroep wil bekijken, moet wel een (betaald) abonnement op deze app hebben. Behalve de race, zijn ook de vrije training, de kwalificatiesessies en de warm-up bij deze sportomroep live via een stream te volgen.

In de loop van het jaar zijn ook veel andere autoraces live te zien op de livestream van de Eurosport Player. Via hun livestream kunnen abonnees onder meer kijken naar Endurance Racing en Formula E. Andere sporten die veelvuldig per livestream op de Eurosport Player worden uitgezonden zijn onder meer motorcross (MXGP), tennis, wielrennen en MotoGP. In tegenstelling tot Eurosport heeft RTL7 in 2020 waarschijnlijk geen aparte livestream bij de 24 uur van Le Mans. Hoe kan men toch online per livestream naar de live-uitzending van deze race bij RTL7 kijken? Om hun uitzending toch per livestream te bekijken, kan men tijdens deze wedstrijd per livestream via een tv-app kijken naar RTL7 kijken. Men kan voor zo'n livestream bijvoorbeeld gebruik maken van de Go App van Ziggo, of de NLziet-app.

Livestream: Go App

Men kan de 24 uur van Le Mans 2020 dus ook per livestream bekijken via de Go App (Online Tv). Hiermee kan men op een smartphone of computer online televisie kijken via een livestream. Dit is een dienst van Ziggo. Met zo'n livestream kan men dus ook naar de live tv-uitzendingen van Eurosport en RTL7 kijken. Wie digitale tv bij Ziggo heeft, kan via deze app automatisch naar een groot aantal tv-zenders kijken via een livestream. Ziggo-abonnees hoeven niets extra's te betalen om zo'n livestream van Eurosport1 of RTL7 te bekijken. In de praktijk is dit dus een gratis livestream van de 24 uur van Le Mans. Hierbij dient overigens te worden aangetekend, dat men op deze app als klant van Ziggo per livestream de tv-zenders kan bekijken, die men ook op televisie kan bekijken. Als men dus een standaard tv-pakket heeft, waarin Eurosport1 zi, maar niet naar Eurosport2, dan kan men ook per livestream op die app alleen naar de uitzendingen van Eurosport1 kijken. Men kan op deze app alleen de live-uitzending van Eurosport2 (de slotfase van de 24 uur van Le Mans) per livestream bekijken, indien men een hieraan gekoppeld uitgebreider tv-pakket heeft, waar de zender Eurosport2 inzit. Voor veel autoliefhebbers is het wel jammer, maar geen ramp, om die slotfase niet per livestream op die Go App op Eurosport2 te kunnen zien, aangezien men dat deel van deze race wel gewoon via die app live op de stream van RTL7 kan zien.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om deze autorace te bekijken via een livestream op de tv-app NLziet. Via die app kan men namelijk per livestream naar RTL7 kijken. Is dit een gratis livestream? Neen, men dient wel een abonnement op die app te hebben om die livestream te kunnen bekijken. Via die app kan men alleen per livestream de live-uitzending van RTL7 bekijken. De livestream van de live tv-uitzending van Eurosport van de 24 uur van Le Mans is niet beschikbaar op de NLziet-app. Deze sportomroep werkt namelijk niet mee aan dit mediaplatform. De live-uitzending van RTL7 is niet alleen per livestream bij NLZiet te bekijken. Ook abonnees van RTL XL Premium kunnen per livestream de live tv-uitzending van de 24 uur van Le Mans online bekijken.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk voor klanten van KPN om naar deze autorace te kijken via een livestream op een smartphone of computer. Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen immers per livestream tv kijken via de iTV-app en de site van Interactieve Tv. Via die beide mogelijkheden kunnen zij per livestream zowel Eurosport1 als RTL7 bekijken. Die zenders zitten namelijk in het standaardpakket die men automatisch op die app en site per livestream kan bekijken, indien men een standaardabonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN. Zo'n livestream kan men in de hele EU gebruiken. Met die app kan men niet alleen per livestream naar tv kijken, maar ook elke uitzending een week via een stream terugkijken. De iTV-app is overigens bedoeld voor tv-kijken (livestream op een stream terugkijken) op een smartphone. Ook is die app bruikbaar om een livestream op een tablet te bekijken. Wie echter de livestream op een desktop computer of laptop wil bekijken, kan hiervoor beter de site van Interactieve Tv van KPN gebruiken. Via die site heeft men qua livestream (en qua stream voor het terugkijken) dezelfde opties als via de app. Ook via die site kan men dus de livestream in de hele EU bekijken. Deze site is echter geoptimaliseerd voor mensen die de livestream op een desktop computer bekijken, terwijl de app bedoeld is voor kijkers van de stream op een smartphone.

Voorgaande editie: uitslagen Le Mans 2019

De overwinning in de LMP1-klasse ging op Le Mans in 2019 naar de Toyota met het startnummer 8, met daarin de coureurs Alonso, Buemi en Nakajima. In de klasse LMP2 ging de zege naar de Signatech Alpine Matmut met startnummer 36, met de coureurs Lapierre, Thiriet en Negrao. Op de tweede plek eindigde in die categorie de wagen van Jackie Chan DC Racing met startnummer 38, met daarin de Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung. De zege in de categorie LMGTE Pro ging naar de AF Corse met startnummer 51: Calado, Guidi en Serra. De zege in de klasse LMGTE Am ging oorspronkelijk naar Keating Motorsports, met daarin de Amerikaan Ben Keating, de Braziliaan Felipe Fraga en de Nederlander Jeroen Bleekemolen. Achteraf werden zij echter gediskwalificeerd omdat de benzinetank van hun auto niet aan de regels voldeed. In 2019 was de race weer integraal live op tv te zien bij RTL7 (en die live-uitzending was ook weer via een livestream te zien via bijvoorbeeld NLZIET, of een tv-app zoals de Ziggo Go App). Eveneens was de wedstrijd in 2019 integraal via een livestream te zien van de Eurosport Player. Bij die sportomroep zond men de race op televisie deels op hun eerste net live uit en deels op hun tweede net.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstWK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstHet WK wielrennen 2020 wordt gehouden in Zwitserland. Op zondag 27 september wordt de wegrit voor de heren elite (profs)…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…

Circuit Spa-FrancorchampsCircuit Spa-FrancorchampsVoor racesport bestaan verschillende circuits. Soms loopt een circuit over de openbare weg zoals het circuit van Monaco.…
Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Het jaar 2020 is ook in de racewereld een vreemd jaar. Officieel stonden er 22 races op de kalender, maar door Covid-19…
Bronnen en referenties
 • http://www.24h-lemans.com/en/
 • http://www.fiawec.om
 • http://www.lemans24uur.nl/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/2015_24_Hours_of_Le_Mans

Reageer op het artikel "24 uur van Le Mans 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!