InfoNu.nl > Sport > Racesport > IndyCar Series 2019, live op tv en livestream: de kalender

IndyCar Series 2019, live op tv en livestream: de kalender

IndyCar Series 2019, live op tv en livestream: de kalender Op 10 maart 2019 gaat het seizoen van de IndyCar Series van start. Dit is de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. De bekendste wedstrijd op de kalender van de IndyCar Series is de Indy 500, die op 26 mei 2019 wordt verreden. De wedstrijden van de IndyCar Series zijn in Nederland live op tv te bekijken bij Ziggo Sport. Daarnaast kan men deze races ook online via een livestream volgen.

Geschiedenis van de IndyCar

Oorsprong: AAA

In 1902 werd de American Automobile Association opgericht. Dit is een soort Amerikaanse ANWB. Deze bond organiseerde en reglementeerde in de loop der jaren ook allerlei autoraces in Amerika. Vanaf 1916 organiseerden zij een kampioenschap voor formulewagens, dat beschouwd wordt als de voorloper van de IndyCar Series.

USAC

In 1955 vond er een grote ramp plaats in Frankrijk bij de 24 uur van Le Mans. Een racewagen schoot het publiek in, met als gevolg dat de coureur en maar liefst 82 toeschouwers overleden. Mede door deze ramp kreeg de autosport in die tijd wereldwijd een inktzwart imago. Dit was voor de AAA een belangrijke reden om te stoppen met het organiseren van races en zich op haar andere functies te richten (zoals verzekeringen en pechhulp voor automobilisten).

Als gevolg daarvan werd er een nieuwe organisatie opgericht, de USAC, die in het gat sprong dat de AAA achterliet in de Amerikaanse autosport. Van 1956 tot eind jaren zeventig was de USAC de toonaangevende organisatie in het Amerikaanse autoracen. Zij organiseerden in die tijd ook het belangrijkste Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens: de USAC Championship Car Series. Dit was als het ware de Amerikaanse tegenhanger van de (meer op Europa gerichte) Formule 1.

ChampCar

Eind jaren zeventig raakte de USAC door diverse redenen in een crisis. Een aantal ontevreden teameigenaren richtten toen een nieuwe serie voor formulewagens op: de CART ChampCar Series. Dit werd toen de meest prestigieuze Amerikaanse wedstrijdserie voor formulewagens. Doorgaans werden die Amerikaanse formulewagens in die tijd 'IndyCars' genoemd. Die naam was een verwijzing naar de belangrijkste race die een onderdeel van deze wedstrijdserie was: de Indy 500.

Indy Racing League vs ChampCar

Midden jaren negentig kwam het wederom tot een groot conflict binnen het Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens. Hierdoor kwam het tot een grote splitsing. Enerzijds bleef het ChampCar-kampioenschap bestaan, met in die serie de meeste Amerikaanse topteams en de meeste topcoureurs. Daarnaast ontstond er een nieuwe wedstrijdserie, de Indy Racing League, die qua teams en coureurs minder sterk bezet was, maar die wel één grote troefkaart had: veruit de populairste en bekendste race, de Indy 500, was een onderdeel van die Indy Racing League.

IndyCar Series

Uiteindelijk werd de concurrentiestrijd tussen de Indy Racing League en het ChampCar-kampioenschap gewonnen door de Indy Racing League (die in de tussenliggende jaren een andere officiële naam had aangenomen: de IndyCar Series). In 2008 ging ChampCar failliet. Sindsdien worden de IndyCar Series beschouwd als de onbetwiste eredivisie van formuleracing in Amerika.

Kalender: IndyCar Series 2019

Hieronder vindt u de kalender voor de IndyCar Series in het seizoen 2019. In totaal staan er 17 races op deze kalender. Op twee locaties worden twee races gehouden: Indianapolis en Detroit. Op 11 mei rijdt men in Indianapolis de IndyCar Grand Prix op het zogenaamde 'binnencircuit' (de baan waarop in de periode 2000-2007 ook de Formule 1 Grand Prix van Indianapolis werd verreden). Op 26 mei rijdt men in Indianapolis de Indy 500. Deze 'grootste autorace op aarde' wordt op de 'oval' (het ovalen circuit) van de Indianapolis Motor Speedway gehouden. In Detroit rijdt men een eerste race op 1 juni en een tweede race op 2 juni. Beide keren wordt de race op hetzelfde circuit verreden (Belle Isle Park).

Kalender: wedstrijden IndyCar Series 2019

 • 10 maart: Grand Prix of St. Petersburg, op een stratencircuit (Florida)
 • 24 maart: IndyCar Classic op het Circuit of the Americas in Austin (Texas)
 • 7 april: Indy Grand Prix of Alabama, Barber Motorsports Park, Birmingham (Alabama)
 • 14 april: Grand Prix of Long Beach op het stratencircuit van Long Beach (Californië)
 • 11 mei: IndyCar Grand Prix, op het 'binnencircuit' v.d. Indianapolis Motor Speedway (Indiana)
 • 26 mei: Indy 500, Indianapolis Motor Speedway (Indiana)
 • 1 juni: Chevrolet Detroit Grand Prix, Belle Isle Park (Michigan), race 1
 • 2 juni: Chevrolet Detroit Grand Prix, Belle Isle Park (Michigan), race 2
 • 8 juni: DXC Technology 600, op het Texas Motor Speedway in Fort Worth (Texas)
 • 23 juni: Kohler Grand Prix, Road America in Elkhart Lake (Wisconsin)
 • 14 juli: Honda Indy Toronto, Stratencircuit Toronto (Canada)
 • 20 juli: Iowa Corn 300 in Newton (Iowa)
 • 28 juli: Honda Indy 200 in Mid-Ohio, Lexington (Ohio)
 • 18 augustus: Pocono 500, Pocono Raceway in Long Pond (Pennsylvania)
 • 24 augustus: Bommarito Automotive Group 500, Gateway Motorsports Park (Illinois)
 • 1 september: Grand Prix of Portland, Portland International Raceway (Oregon)
 • 22 september: Monterey Grand Prix, Laguna Seca (Californië)

Deelnemers: IndyCar Series 2019

Op de deelnemerslijst van het kampioenschap van de IndyCar Series 2019 staan veel namen van prominente coureurs die in de loop der jaren faam hebben gemaakt in de IndyCars, zoals Tony Kanaan, Scot Dixon, Will Power en Marco Andretti. Op de startlijst van dit seizoen staan ook veel coureurs die Europese autoliefhebbers in het verleden in de Formule 1 zagen rijden, zoals Max Chilton, Marcus Ericsson, Sebastien Bourdais, Takuma Sato en natuurlijk bovenal Fernando Alonso.

Hierbij moet echter wel worden aangetekend dat Alonso waarschijnlijk in het seizoen 2019 slechts één race in deze wedstrijdserie rijdt: de Indy 500. Oorspronkelijk waren er sterke geruchten dat hij het hele kampioenschap zou rijden. Later gingen er geruchten dat hij een beperkt aantal races zou rijden. Uiteindelijk lijkt hij echter te hebben besloten om zich toch tot slechts één race te beperken.

Live op tv in Nederland: IndyCar Series bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten van de IndyCar Series zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden de races live uit op hun kanaal Ziggo Sport Racing. Om die zender te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Sommige races worden echter ook uitgezonden op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft.

Welke zender? Hoe laat?

In de loop van het seizoen wordt hieronder gemeld op welke zender(s) de volgende wedstrijd van de IndyCar Series in Nederland wordt uitgezonden en hoe laat die uitzending begint.

Openingsrace: 10 maart 2019, Indycar St. Petersburg

Op zondag 10 maart 2019 wordt in de Amerikaanse plaats St. Petersburg de eerste race verreden van het Indy 500 in het seizoen 2019. De race in St. Petersburg wordt live uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Racing. De live tv-uitzending begint op de avond van 10 maart om 18u30.

Openingsrace Formule 1-seizoen ook op Ziggo Sport

Het seizoen van de Indycar Series begint in 2019 één week eerder dan het seizoen van de Formule 1. Ook de races van de Formule 1 zijn weer live te bekijken bij Ziggo Sport. De openingsrace van dat seizoen is op 17 maart de Grand Prix van Australië 2019.

24 maart live: Indycar circuit of the America's - Austin Texas

Op zondag 24 maart 2019 wordt de tweede race van het seizoen verreden. Die wedstrijd vindt plaats in Austin (Texas) op het Indycar circuit of the America's. De live tv-uitzending vindt plaats op de abonneezender Ziggo Sport Racing en begint om 18u30.

Tweede race Formule 1: 31 maart

Een week na die tweede Indycar-wedstrijd, is bij Ziggo Sport Totaal de tweede race van het Formule 1-seizoen 2019 live op tv en online via de livestream te zien: de GP Bahrein 2019 op zondag 31 maart.

7 april live: Indy Grand Prix of Alabama

Op zondag 7 april wordt de derde Indycar-wedstrijd van 2019 gehouden: de Indy Grand Prix of Alabama op het Barber Motorsports Park in Birmingham (Alabama, USA). De live tv-uitzending en livestream beginnen om 22u30 op het kanaal Ziggo Sport Docu.

Op 7 april: ook NASCAR

Let op: de start van deze Indy-race is dus, anders dan de meeste wedstrijden, niet live te zien op het kanaal Ziggo Sport Racing. Wat is hiervoor de reden? Op die avond van 7 april wordt vanaf 20u00 op de zender Ziggo Sport Racing de wedstrijd in Bristol uitgezonden van de NASCAR Cup Series. Als die wedstrijd is afgelopen, dan wordt de rest van de Indy GP of Alabama ook live uitgezonden Ziggo Sport Racing.

Derde race Formule 1: 14 april

In het weekend van 14 april 2019 kan men bij Ziggo Sport weer genieten van Formule 1. Dan wordt namelijk op het Shanghai International Circuit de F1 Grand Prix van China verreden. Deze race is voor de Nederlandse kijkers op zondagochtend 14 april te volgen.

14 april live: GP Long Beach

Op zondag 14 april 2019 wordt de Grand Prix of Long Beach verreden op het stratencircuit van Long Beach in Californië. Hoe laat begint de live-uitzending in Nederland en op welke zender vindt deze plaats? De live tv-uitzending van Indycarwedstrijd in de 'Streets of Long Beach' begint op zondagavond op 22u30 op de zender Ziggo Sport Racing. Men kan deze race ook weer volgen op de livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App.

Formule 1 in China en Baku

14 april is een mooie dag voor autosportliefhebbers. Op die ochtend kan men live kijken naar de F1 Grand Prix van China en 's avonds dus naar de Indycar GP Long Beach. De Formule 1-race die daarna op de kalender staat is de GP Azerbeidzjan (28 april) op het Baku City Circuit.

11 mei live: GP Indanapolis

Op zaterdag 11 mei 2019 wordt de GP van Indianapolis verreden op de 'road course'. Dit is dus de race die plaatsvindt op het 'binnencircuit' waarop in de periode 2000-2007 de Formule 1-wedstrijden plaatsvonden. (Anders dan de Indy 500 die eind mei plaatsvindt, wordt deze wedstrijd dus niet op de volledige 'oval' verreden.) Deze race is op zaterdagavond 11 mei vanaf 21u30 live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Racing en op de livestream van Ziggo Sport Totaal. Vanaf circa 22u30 (als het Italiaanse voetbal voorbij is) wordt de tweede helft van deze race ook live uitgezonden op Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Select.

12 mei live: Formule 1 van Spanje

In het weekend dat de Indycar Grand Prix van Indianapolis in Amerika wordt verreden, wordt ook in Europa een toprace verreden: de Formule 1 GP van Spanje 2019. Die wedstrijd vindt plaats op de middag van zondag 12 mei.

26 mei live: Indy 500

Op zondag 26 mei staat het hoogtepunt van het Indycar-seizoen op de kalender: de Indy 500 van 2019. Deze race is vanzelfsprekend ook live te zien bij Ziggo Sport Totaal. De live tv-uitzending begint om circa 18u10 op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Daarvoor is de live-uitzending reeds vanaf 17u45 te zien op de abonneezender Ziggo Sport Racing.

Op diezelfde dag wordt door Ziggo Sport Totaal ook de Formule 1 GP van Monaco live uitgezonden. Die F1-race is op zondagmiddag live te zien op Ziggo Sport (kanaal 14).

1 juni en 2 juni live: Detroit

Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni 2019 worden er IndyCar-wedstrijden gehouden op het stratencircuit in Detroit. De eerste race kan men op zaterdag 1 juni om 21u30 bekijken op de abonneezender Ziggo Sport Racing. Op zondag 2 juni kan men om 21u30 de tweede race van dat weekend van de Indycar in de 'Streets of Detroit' bekijken op zowel het 'open net' Ziggo Sport 14, als ook via de abonneezender Ziggo Sport Select.

8 juni live: Texas

Op zondag 8 juni wordt de Indycar-wedstrijd verreden op de Texas Motor Speedway. Deze race is in de nacht van 8 op 9 juni live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14) vanaf 2u30. Eerder op die zondagavond is op diezelfde zender de Formule 1 GP van Canada 2019 live te zien.

23 juni: Road America in Wisconsin

Op zondag 23 juni wordt de 'Kohler Grand Prix - Road America' verreden in Elkhart Lake (Wisconsin). Deze race wordt op zondagavond om 18u30 live uitgezonden op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Eerder op die zondag wordt op die zender ook de Formule 1 GP van Frankrijk live uitgezonden. Een week later, op de middag van zondag 30 juni 2019, wordt op Ziggo Sport ook de Formule 1 GP van Oostenrijk 2019 (Red Bull Ring) live uitgezonden.

14 juli live: Indycar Streets of Toronto (Canada)

Op zondag 14 juli wordt de Indycar-wedstrijd op het stratencircuit in Toronto live uitgezonden. Deze live tv-uitzending vindt op zondagavond plaats op de abonneezender Ziggo Sport Racing om 23u30. Eerder op die dag is er bij Ziggo Sport Totaal ook de Formule 1 GP van Groot-Brittannië live te zien.

20 juli live: Iowa Corn 300 in Newton (Iowa)

Op zaterdag 20 juli 2019 wordt de Iowa Corn 300 verreden in Newton (Iowa). Deze race kan men in Nederland live op tv bekijken in de nacht van zaterdag 20 juli op zondag 21 juli. De live tv-uitzending begint om 1u30 en vindt plaats op de zenders Ziggo Sport 14, Ziggo Sport Select en Ziggo Sport Racing. Eveneens kan men die race weer bekijken op de livestream van de Ziggo Sport Go App. Bij Ziggo Sport kan men een week later ook weer live op tv (en via de livestream) naar Formule 1 kijken: op zondag 28 juli wordt de F1 Grand Prix van Duitsland 2019 live uitgezonden.

28 juli live: Honda Indy 200 in Mid-Ohio, Lexington (Ohio)

Op zondag 28 juli wordt in Ohio de Honda Indy 200 verreden. Die race is ook weer live op tv en per livestream te volgen bij Ziggo Sport Totaal. Hun live-uitzendingen beginnen op zondagavond om 22u00 op de zenders Ziggo Sport 14 en Ziggo Sport Select. Hierna begint er een korte zomerstop in de Indycarwereld: de eerstvolgende Indycarwedstrijd is pas op 18 augustus. In de tussentijd kan men bij Ziggo Sport echter wel blijven genieten van andere autoraces, zoals de Formule 1 GP van Hongarije (4 augustus).

18 augustus live: Indycar Pocono Raceway

Op zondag 18 augustus 2019 wordt de Pocono 500 gehouden. Die race vindt plaats op de Pocono Raceway in Long Pond (Pennsylvania). Deze race wordt live uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Racing en begint om 20u30.

24 augustus live: Indycar Gateway Motorsports Park

In de nacht van zaterdag 24 augustus op zondag 25 augustus kan men bij Ziggo Sport live kijken naar de Indycar Gateway Motorsports Park. Die live tv-uitzending begint om 2u30 's nachts.

1 september: Grand Prix of Portland

Op zondag 1 september wordt de GP van Portland verreden. Die race vindt plaats op de Portland International Raceway in Oregon. Deze race wordt op de avond van 1 september om 21u30 live uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Racing en tegelijkertijd ook op de livestream van de Ziggo Sport Go App. Eerder op die zondag kan men bij Ziggo Sport ook kijken naar de Formule 1 GP van België 2019. Een week later, op zondag 8 september, kan men bij Ziggo Sport ook live op tv en per livestream kijken naar de Formule 1 GP van Italië 2019 op Monza.

22 september: Monterey Grand Prix in Laguna Seca (Californië)

Op zondag 22 september wordt de Monterey Grand Prix verreden op de Weathertech Raceway in Laguna Seca (Californië). Dit is de laatste wedstrijd van het seizoen. De live tv-uitzending begint om 21u00 op Ziggo Sport Racing (en op de livestream van de Ziggo Sport Go App). Op die dag kan men bij Ziggo ook live kijken naar de Formule 1 GP van Singapore 2019.

Livestream IndyCar

De wedstrijden van de IndyCar Series worden in Nederland ook via een livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men deze races bekijken op een smartphone of een computer. De officiële livestream van elke wedstrijd bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men kan zo'n livestream bekijken als men een betaald abonnement op die app heeft. Via die app kan men overigens ook per livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken.

Wie geen vast abonnement heeft en toch de livestream van een race wil bekijken, kan een stream voor enkele euro's kopen via PPV (Pay Per View) op de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke race begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal.

Voorgaande editie: IndyCar Series 2018

In 2018 werd het eindklassement van de IndyCar Series gewonnen door Scott Dixon (Nieuw-Zeeland). Hij haalde 678 punten. Op de tweede plek eindigde de Amerikaan Alexander Rossi met 621 punten. Derde werd Will Power uit Australië met 582 punten.

Lees verder

© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze competitie voor landenteams vervangt de Hockey World League (HWL). De…
Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…
Formule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Amerika verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het 'Circui…
Formule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Japan verreden. Deze autorace wordt gehouden op het Suzuka I…
Hockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze landencompetitie is de opvolger van de Hockey World League (HWL). Er d…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/American_Automobile_Association
 • https://en.wikipedia.org/wiki/IndyCar_Series
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Champ_Car
 • http://info.ziggosporttotaal.nl/
 • https://www.indycar.com/Schedule

Reageer op het artikel "IndyCar Series 2019, live op tv en livestream: de kalender"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!