IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender

IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender In 2020 wordt het 25e seizoen georganiseerd van de IndyCar Series. Dit is de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. Als gevolg van de coronacrisis ging dit seizoen pas van start op zaterdag 6 juni 2020. De bekendste wedstrijd op de kalender van de IndyCar Series is de Indy 500. Die race in Indianapolis staat vanwege het coronavirus pas op 23 augustus 2020 op de kalender. Op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober worden er wederom twee races verreden in Indianapolis: de Harvest GP (Twins). Aan dit seizoen doet ook de Nederlander Rinus van Kalmthout mee. In Amerika is hij vooral bekend onder zijn bijnaam 'Rinus Veekay'. De wedstrijden van de IndyCar Series zijn in Nederland live op tv te bekijken. Daarnaast kan men deze races ook online via een livestream volgen.

Geschiedenis van de IndyCar

Oorsprong: AAA

In 1902 werd de American Automobile Association opgericht. Dit is een soort Amerikaanse ANWB. Deze bond organiseerde en reglementeerde in de loop der jaren ook allerlei autoraces in Amerika. Vanaf 1916 organiseerden zij een kampioenschap voor formulewagens, dat beschouwd wordt als de voorloper van de IndyCar Series.

USAC

In 1955 vond er een grote ramp plaats in Frankrijk bij de 24 uur van Le Mans. Een racewagen schoot het publiek in, met als gevolg dat de coureur en maar liefst 82 toeschouwers overleden. Mede door deze ramp kreeg de autosport in die tijd wereldwijd een inktzwart imago. Dit was voor de AAA een belangrijke reden om te stoppen met het organiseren van races en zich op haar andere functies te richten (zoals verzekeringen en pechhulp voor automobilisten).

Als gevolg daarvan werd er een nieuwe organisatie opgericht, de USAC, die in het gat sprong dat de AAA achterliet in de Amerikaanse autosport. Van 1956 tot eind jaren zeventig was de USAC de toonaangevende organisatie in het Amerikaanse autoracen. Zij organiseerden in die tijd ook het belangrijkste Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens: de USAC Championship Car Series. Dit was als het ware de Amerikaanse tegenhanger van de (meer op Europa gerichte) Formule 1.

ChampCar

Eind jaren zeventig raakte de USAC door diverse redenen in een crisis. Een aantal ontevreden teameigenaren richtten toen een nieuwe serie voor formulewagens op: de CART ChampCar Series. Dit werd toen de meest prestigieuze Amerikaanse wedstrijdserie voor formulewagens. Doorgaans werden die Amerikaanse formulewagens in die tijd 'IndyCars' genoemd. Die naam was een verwijzing naar de belangrijkste race die een onderdeel van deze wedstrijdserie was: de Indy 500.

Indy Racing League vs ChampCar

Midden jaren negentig kwam het wederom tot een groot conflict binnen het Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens. Hierdoor kwam het tot een grote splitsing. Enerzijds bleef het ChampCar-kampioenschap bestaan, met in die serie de meeste Amerikaanse topteams en de meeste topcoureurs. Daarnaast ontstond er een nieuwe wedstrijdserie, de Indy Racing League, die qua teams en coureurs minder sterk bezet was, maar die wel één grote troefkaart had: veruit de populairste en bekendste race, de Indy 500, was een onderdeel van die Indy Racing League.

IndyCar Series

Uiteindelijk werd de concurrentiestrijd tussen de Indy Racing League en het ChampCar-kampioenschap gewonnen door de Indy Racing League (die in de tussenliggende jaren een andere officiële naam had aangenomen: de IndyCar Series). In 2008 ging ChampCar failliet. Sindsdien worden de IndyCar Series beschouwd als de onbetwiste eredivisie van formuleracing in Amerika.

Kalender: IndyCar Series 2020

Nieuwe kalender: data herzien vanwege coronavirus

Hoe ziet de kalender eruit in 2020? Hieronder vindt u de kalender voor de IndyCar Series in het seizoen 2020. In totaal stonden er oorspronkelijk 17 races op deze kalender. Vanwege het coronavirus zijn een aantal wedstrijden echter afgelast. Voor sommige wedstrijden werd een nieuwe datum op de 'herziene' kalender gevonden. Andere races gaan in 2020 definitief niet door en staan pas in 2021 weer op de kalender.

Kalender IndyCar Series 2020: deels onder voorbehoud

Let op: alle data in de herziene kalender zijn nog enigszins 'onder voorbehoud'. Het is allemaal mede afhankelijk van hoe de coronacrisis zich in de loop van 2020 ontwikkelt. Als er wijzingen in de kalender plaatsvinden, dan wordt het onderstaande schema geüpdatet. Op de oorspronkelijke 'herziene' kalender stonden de wedstrijden van Mid-Ohio gepland in augustus. Uiteindelijk zijn die wedstrijden op de kalender verplaatst naar 12 september en 13 september, mede in de hoop om in die periode meer vrijheid te hebben in Mid-Ohio om bijvoorbeeld een (beperkt aantal) toeschouwers toe te laten, terwijl dit in augustus sowieso nog verboden zou zijn.

Indianapolis

Op één locaties worden drie wedstrijden gehouden: Indianapolis Op 4 juli en op 3 oktober rijdt men in Indianapolis op het zogenaamde 'binnencircuit' (de baan waarop in de periode 2000-2007 ook de Formule 1 Grand Prix van Indianapolis werd verreden). Op 23 augustus rijdt men in Indianapolis de Indy 500. Deze 'grootste autorace op aarde' wordt op de 'oval' (het ovalen circuit) van de Indianapolis Motor Speedway gehouden.

Kalender: hervatting autosport na de 'coronabreak'

Wanneer hervatten andere topdivisies uit de mondiale autosport? Op 17 mei rijdt men in de NASCAR Cup de eerste wedstrijd na de 'coronabreak'. De wedstrijden van dat kampioenschap zijn ook in Nederland live op tv en via een stream te volgen. Op 5 juli begint het Formule 1-seizoen weer. De eerste race op de kalender van dat kampioenschap is dan de F1 Grand Prix van Oostenrijk. Ook die race is natuurlijk weer in Nederland en België live te zien op televisie en online via een stream.

Herziene Kalender: wedstrijden IndyCar Series 2020

 • 6 juni: Genesys 300, Texas Motor Speedway, Fort Worth (Texas)
 • 4 juli: IndyCar GP, Indianapolis Motor Speedway Road Course (Indiana)
 • 11 juli: Road to America (Wisconsin)
 • 12 juli: Road to America (Wisconsin)
 • 17 juli: Iowa 300, Iowa Speedway, Newton (Iowa)
 • 18 juli: Iowa 300, Iowa Speedway, Newton (Iowa)
 • 23 augustus: Indy 500, Indianapolis Motor Speedway (Indiana)
 • 29 augustus, race 1: Bommarito Automotive Group 500, Gateway Park (Illinois)
 • 30 augustus, race 2: Bommarito Automotive Group 500, Gateway Park (Illinois)
 • 12 september, race 1: Honda Indy 200 Mid-Ohio, Lexington (Ohio)
 • 13 september, race 2: Honda Indy 200 Mid-Ohio, Lexington (Ohio)
 • 2 oktober: Indycar Harvest Twin GP, Indiana - race 1
 • 3 oktober: Indycar Harvest Twin GP, Indiana - race 2
 • 25 oktober - GP of St. Petersburg, Streets of St. Petersburg (Florida)

Afgelaste wedstrijden vanwege het coronavirus:

 • 5 april - Indy GP of Alabama, Barber Motorsports Park, Birmingham (Alabama)
 • 19 april - Grand Prix of Long Beach, Streets of Long Beach (Californië)
 • 26 april - Indycar Challenge, Circuit of the Americas, Austin (Texas)
 • 30 mei en 31 mei: Chevrolet Detroit GP, The Raceway on Belle Isle (Michigan)
 • 13 september: GP of Portland, Portland International Raceway (Oregon)
 • 19 september: Grand Prix of Monterey, Laguna Seca (Californië)
 • 20 september: Grand Prix of Monterey, Laguna Seca (Californië)

Deelnemers IndyCar Series 2020: met o.a. Rinus van Kalmthout

Op de deelnemerslijst van het kampioenschap van de IndyCar Series 2020 staan veel namen van prominente coureurs die in de loop der jaren faam hebben gemaakt in de IndyCars, zoals Tony Kanaan, Scot Dixon, Will Power en Marco Andretti. Op de startlijst van dit seizoen staan ook veel coureurs die Europese autoliefhebbers in het verleden in de Formule 1 zagen rijden, zoals Max Chilton, Marcus Ericsson, Sebastien Bourdais, Takuma Sato en natuurlijk de Nederlander Rinus van Kalmthout (a.k.a. 'Rinus VeeKay'). Fernando Alonso doet in 2020 weer mee met de kwalificatie voor de Indy 500; hij rijdt hoogstwaarschijnlijk echter de overige wedstrijden van het kampioenschap niet (al is het mogelijk dat hij en z'n team hier tijdens het seizoen alsnog een ander besluit over nemen). Verderop vindt u een lijst van alle deelnemers aan dit seizoen (met de startnummers die op hun auto's staan).

Nederlander in de IndyCars 2020: Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay)

Rinus van Kalmthout werd op 11 september 2000 geboren in Hoofddorp. Zijn vader is Marijn van Kalmthout, een ondernemer die eveneens actief is als autocoureur. Rinus van Kalmthout was in z'n jonge jaren een getalenteerde karter. In 2017 besloot de Nederlander om te proberen om in de Verenigde Staten een professionele carrière als autocoureur op te bouwen. In 2018 maakte hij indruk door de eindoverwinning te pakken in de wedstrijdserie Pro Mazda Championship. In 2019 werd hij tweede in de eindstand van de Indy Light (de opleidingsklasse van de IndyCars). In dat jaar won Rinus van Kalmthout de eindstand van de F3 Asian Winter Series. In 2020 debuteert hij in de koningsklasse van het Amerikaanse Formule-racen (de IndyCar Series) bij het team Ed Carpenter Racing. In Amerika gebruikt Van Kalmthout zijn bijnaam 'Rinus VeeKay' als racenaam, mede omdat dit makkelijker uit te spreken is voor het Amerikaanse publiek.

Live op tv in Nederland: IndyCar Series bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de IndyCar Series zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Alle races van de kalender zijn live bij hen te zien. Een aantal wedstrijden wordt live uitgezonden op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die 'gratis' te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Andere races zenden zij echter alleen live uit op abonneezenders, zoals kanaal Ziggo Sport Racing en Ziggo Sport Docu. Om zo'n zender te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Mede vanwege de komst van de Nederlander 'Rinus VeeKay' (Rinus van Kalmthout), besteedt deze sportomroep in 2020 wel meer aandacht aan de Indycars dan voorheen het geval was. Daarom wordt in 2020 ook een groter aantal van de wedstrijden van de kalender op het 'open kanaal 14' (gratis voor abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo) uitgezonden. Helaas is nog steeds een groot aantal wedstrijden van de kalender alleen live te zien op de abonneezenders.

Welke zender? Hoe laat?

Hoe laat beginnen de uitzendingen? Op welke zender zijn die te zien? In de loop van het seizoen wordt hieronder gemeld op welke zender(s) van Ziggo de volgende wedstrijd van de IndyCar Series in Nederland live wordt uitgezonden en hoe laat die uitzending begint.

Eerste race Indycar Series seizoen 2020: 6 juni in Texas

Op zaterdag 6 juni 2020 staat de eerste race op de kalender. Die wordt verreden op de Texas Motor Speedway. Zowel de kwalificatie als de race zijn live op tv en per livestream te zien bij Ziggo Sport. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen? De kwalificatie begint op zaterdag 6 juni om 23u00 CET (Nederlandse tijd). De race is live te zien in de nacht van zaterdag op zondag om 01u30 te zien. (Oorspronkelijk stond de live tv-uitzending in de programmagids van Ziggo gepland om te beginnen om 02u00, maar dat is vervroegd naar 01u30.) De start van de wedstrijd is om 02u00. Op welke zenders kan men live op tv kijken naar deze eerste manche van de IndyCar Series in het seizoen 2020? De live-uitzending is bij Ziggo Sport te zien op de kanalen 14, Select en Racing. Ook is deze manche van de Indycars in de nacht van zaterdag 6 juni op zondag 7 juni 2020 online te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal.

Tweede race: 4 juli op de Indianapolis Motor Speedway Road Course

De tweede race op de kalender is de IndyCar GP, die op zaterdag 4 juli wordt verreden op de Indianapolis Motor Speedway Road Course (Indiana). Deze wedstrijd moet niet verward worden met de Indy500 (die pas in augustus op de kalender staat). De wedstrijd van 4 juli wordt verreden op het binnencircuit (de 'road course') van Indianapolis, waarop in het verleden ook Formule 1-wedstrijden plaatsvonden. Dit lijkt grotendeels op een 'gewoon' circuit, slechts een klein deel van de wedstrijd van 4 juli gaat over de befaamde 'oval' (kombaan) van Indianapolis. De Indy500 die op 23 augustus op de kalender staat, wordt daarentegen helemaal op de 'oval' verreden. Hoe laat begint de live tv-uitzending op zaterdag 4 juli voor de kijkers in Nederland en op welke zender vindt die live-uitzending plaats? Hun live tv-uitzending begint op 4 juli om 18u00. Deze tweede wedstrijd van de Indycar-kalender 2020 wordt uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Racing. Daarnaast is deze race op zaterdag 4 juli te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal.

11 juli live: Road to America (Wisconsin), race 1

Indycar Series Wisconsin: hoe laat en welke zender?

Op zaterdag 11 juli en zondag 12 juli worden er twee races van de Indycar Series verreden in Wisconsin. Deze race zijn weer live op tv (en via de livestream) te zien bij Ziggo Sport Totaal. Op zaterdagavond 11 juli begint de live-uitzending van de kwalificatie op Ziggo Sport Racing (en op de livestream) om 20u15. Vervolgens begint op die zaterdag de live-uitzending van de eerste race om 23u00 op het abonneekanaal Racing en op de livestream.

Alleen de slotfase op kanaal 14

Deze race op 11 juli wordt dus niet integraal uitgezonden op het 'gratis' kanaal 14. Op die zender is echter wel de slotfase van de race live te zien: in de nacht van 11 op 12 juli vanaf circa 0u23 is het slotdeel van de race op dat 'open kanaal' te zien voor alle abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo.

12 juli live: Road to America (Wisconsin), race 2

Op zondag 12 juli staat de volgende manche van de IndyCar Series in Wisconsin op de kalender. Die tweede wedstrijd is helemaal niet te zien op het 'open kanaal' (Ziggo Sport 14). De kwalificatie is om 16u00 live te zien op Ziggo Sport Racing (en de livestream). De wedstrijd is om 18u30 live te zien op het kanaal Racing en op hun livestream..

17 juli en 18 juli: Indycar Iowa 300

Op vrijdag 17 juli en zaterdag 18 juli staan er twee races op de kalender van de Indycar. Die worden verreden op de Iowa Speedway in Newton. De eerste race wordt in Nederland in de nacht van vrijdag 17 juli op zaterdag 18 juli om 3u00 uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport 14 en Racing (en online via de livestream). De tweede race in Iowa is in de nacht van zaterdag 18 juli op zondag 19 juli live vanaf 2u30 te zien op diezelfde tv-zenders en via hun livestream.

Weekend van 17 en 18 juli

In het weekend van 18 juli staan er ook diverse andere interessante evenementen op het de kalender voor liefhebbers van gemotoriseerde sporten. Zo staat op zondag 18 juli de eerste wedstrijd van het seizoen in de MotoGP op de kalender. Ook kan men in dat weekend op televisie of via een livestream genieten van de Formule 1 GP van Hongarije.

Afgelast: 8 augustus en 9 augustus

De races die gepland stonden voor 8 en 9 augustus, zijn vanwege he coronavirus uitgesteld. De eerstvolgende wedstrijd is daarom de Indy 500 op 23 augustus. Daarvoor zijn op zaterdag 15 augustus en zondag 16 augustus de kwalificaties voor die race live op tv en via de livestream te bekijken.

Kwalificatie Indy 500: live op 15 augustus en 16 augustus

De kwalificatie voor de Indy 500 van 2020 vindt plaats op zaterdag 15 augustus en zondag 16 augustus. Op zaterdag 15 augustus is de kwalificatie in Nederland te zien om 21u00. Op zondag 16 augustus is het te zien om 19u00. De uitzendingen zijn op tv te zien op de abonneezender Ziggo Sport Racing. Ook is de kwalificatie van de Indy 500 te volgen via de livestream van Ziggo Sport Totaal.

Indy 500: de race op 23 augustus

Op zondag 23 augustus 2020 staat het hoogtepunt plaats van het IndyCar-seizoen op de kalender: de Indy 500 van 2020. In tegenstelling tot de race van 2019, is de wedstrijd in 2020 niet op de 'gratis' zender Ziggo Sport 14 te zien. (Oorspronkelijk was men van plan om de slotfase wel live uit te zenden op kanaal 14, maar de programmering van deze sportomroep is gewijzigd, met als gevolg dat ook de slotfase niet op dat 'open kanaal' van hen te zien is.) De Indy 500 van 2020 is wel integraal live te zien op de abonneezender (Ziggo Sport Racing) en online via de stream Ziggo Sport Totaal.

Indy 500 wel integraal live op abonneezender en livestream; hoe laat?

De voorbeschouwing begint om 19u00 op de abonneezender Ziggo Sport Racing (tv) en op hun stream. Vervolgens is de gehele wedstrijd vanaf 20u15 te zien op die abonneezender en op hun livestream.

29 augustus en 30 augustus: twee races in Madison (Illinois)

IndyCar Series op 29 augustus: kwalificatie en eerste race

Op zaterdag 29 augustus staat er op de kalender van de IndyCar Series een wedstrijd genaamd de 'Bommarito Automotive Group Race to MEGA Savings 250s'. Deze race vindt plaats op de 'World Wide Technology Raceway at Gateway' in Madison (Illinois). De kwalificatie voor de wedstrijd is op zaterdagavond 29 augustus om 18u00 live op tv te zien bij de zender Ziggo Sport Racing. Op deze tv-zender is op diezelfde zaterdagavond vanaf 21u30 de eerste race te zien. Ook zijn de kwalificatie en de race op 29 augustus te zien op hun livestream.

30 augustus: tweede race

Op zondag 30 augustus wordt er een tweede race van de IndyCar Series verreden op het circuit in Madison (Illinois). Die wedstrijd is vanaf 21u30 live op tv te zien bij Ziggo Sport op de kanalen 14, Racing en Select. Ook is die wedstrijd weer op het internet te volgen via de livestream van Ziggo Sport Totaal.

Ook live op 30 augustus: Formule 1 GP België

Op zondag 30 augustus kan men bij Ziggo Sport ook live op tv kijken naar de Formule 1 GP van België. Die race is op 30 augustus niet alleen gratis op tv te zien voor klanten van Ziggo, maar ook voor klanten van diverse andere tv-aanbieders.

Mid-Ohio: 12 september en 13 september

1e race: 12 september

Op zaterdag 12 september en zondag 13 september staan er twee races in Mid-Ohio op de kalender van de IndyCar Series. Op zaterdagavond 12 september is de kwalificatie om 20u00 live op tv te zien bij de abonneezender Ziggo Sport Racing en op het internet via de livestream. Vervolgens is de eerste race op die zaterdagavond vanaf 22u45 te zien op die abonneezender en de stream. De slotfase van die wedstrijd is vanaf circa 23u55 ook het op het 'open net' (digitaal kanaal 14) van deze sportzender te zien.

2e race: 13 september

Op zondag 13 september staat de tweede race in Mid-Ohio op de kalender van de IndyCar Series. Op die middag is vanaf 16u15 de kwalificatie live op tv te zien bij de aboneezender Ziggo Sport Racing en online via de livestream. De wedstrijd is op die abonneezender en op de stream op die avond te zien om 19u00.

Harvest GP Indy: 2 oktober en 3 oktober

Op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober staan er twee IndyCar-wedstrijden op de kalender. De overkoepelende naam van deze twee races is de Twin Harvest GP. Ze worden verreden op de 'road course' in Indianapolis. Deze wedstrijden zijn wederom live op tv en via de livestream te zien bij Ziggo Sport Totaal. Hoe laat beginnen de uitzendingen op 2 oktober en 3 oktober? Zodra de definitieve uitzendtijden bekend zijn, worden die hier gemeld.

Livestream IndyCar Series 2020

Livestream Indycar bij Ziggo Sport

De wedstrijden van de IndyCar Series worden in Nederland ook via een livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men deze races bekijken op een smartphone of een computer. De officiële livestream van elke wedstrijd op de kalender van de Indycar Series bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Men kan zo'n livestream bekijken als men een betaald abonnement op die app heeft. Via die app kan men overigens ook per livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken.

Livestream IndyCar via PPV?

We een livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App wil bekijken bij de IndyCar Series, maar geen vast abonnement heeft op die app, hoe kan hij of zij dan legaal zo'n officiële livestream verkrijgen in Nederland? Dan kan men een livestream voor enkele euro's kopen via PPV (Pay Per View). Men vindt elke stream op de wedstrijddag op de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke wedstrijd begint tegelijkertijd met de tv-uitzending. Ook bij alle overige sportwedstrijden die deze sportomroep op televisie uitzendt, kan men als niet-abonnee een livestream kopen via PPV.

Livestream Indycar Series via Go App?

Het is ook mogelijk om via een livestream op de reguliere Go App (online tv) te kijken naar de Indycar Races tijdens het seizoen 2020. Welke wedstrijden men van de kalender van deze Amerikaanse raceklasse wel of niet live op die app kan bekijken, ligt aan zowel het abonnement dat iemand heeft, als ook aan de zender waarop de race exact wordt uitgezonden. De Go App is de applicatie waarover alle klanten van digitale tv bij Ziggo beschikken, waarmee zij online per livestream naar televisie kunnen kijken. Zij kunnen via die app per livestream elke zender bekijken uit het zenderpakket dat zij ook thuis kunnen bekijken.

Races die live worden uitgezonden op Ziggo Sport 14 (digitaal kanaal 14) zijn dus wel automatisch ook per livestream te bekijken door mensen met een regulier abonnement op digitale tv bij Ziggo. (De zender Ziggo Sport 14 zit namelijk in hun standaard tv-pakket en behoort dus ook tot de zenders die zij per livestream op de Go App kunnen bekijken. Diverse wedstrijden van de kalender worden echter exclusief uitgezonden op een abonneezender zoals Ziggo Sport Racing; die zender zit niet in het standaardpakket en die kan dus ook niet elke klant automatisch per livestream op die Go App bekijken.

Wie een aanvullend abonnement heeft gekocht op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, kan deze Indycar Series wel via die abonneezenders per livestream op de Go App bekijken. Ook mensen die dat zenderpakket als een gratis bonus hebben gekozen (bijvoorbeeld bij combinaties van diverse abonnementen op mobiele telefoon, internet en tv), kunnen per livestream die zender op de reguliere Go App bekijken. Zij hoeven dus niets bij te betalen om deze zenders niet alleen op tv, maar ook online te kunnen ontvangen; voor hen is dit eigenlijk dus een soort gratis livestream. Zij kunnen dus elke wedstrijd van deze kalender via zo'n stream bekijken. Elke livestream op die app kan men alleen thuis op de computer of smartphone bekeken worden. Elke livestream kan een klant van Ziggo op elke locatie in de EU bekijken, waar een internetverbinding te vinden is. Ook in sommige andere landen kan men zo'n livestream op die app bekijken, waaronder Groot-Brittannië en Noorwegen. De tv-uitzendingen zijn niet alleen live op die app te bekijken via een livestream, ook kan men die zeven dagen lang terugkijken met een stream op die app.

Wie echter niet het aanvullende pakket van deze sportzenders heeft, kan de live-uitzendingen van deze Amerikaanse races op die abonneezenders niet per livestream op die app bekijken. De verwachting is echter wel dat mede door de komst van de Nederlander Rinus van Kalmthout er mogelijk wat meer wedstrijden van de kalender van de IndyCar Series op het 'op net' (digitaal tv-kanaal 14) worden uitgezonden en dus via de livestream op de Go App bekeken kunnen worden. Toch is dit niet te garanderen. Vanwege het coronavirus is de kalender van de sportevenementen in de tweede helft van 2020 wat drukker dan gewoonlijk. Hierdoor kunnen meerdere grote evenementen tegelijkertijd op de kalender staan. Hierdoor is het dus mogelijk dat een race van de kalender van de Indycar Series tegelijkertijd plaatsvindt met een ander, groter evenement waarvan men ook de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft, waarbij men dan de voorkeur moet geven aan dat andere evenement qua live-uitzening op het gratis kanaal 14 (met de daarbij behorende 'gratis' livestream).

Livestream IndyCar Series via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de IndyCar Series per livestream te bekijken op de populaire NLziet-app? Neen, op die app is niet een zender te vinden, waarmee via een livestream naar de race van de IndyCar Series gekeken kan worden. De exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijden zijn in Nederland namelijk in handen van Ziggo Sport Totaal en hun zenders zijn niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream Indycars via iTV-app?

Is het ook mogelijk voor klanten van digitale tv bij KPN om via hun iTV-app per livestream naar de Ziggo Sport-uitzendingen van de Indycar Series te kijken? Die races zijn alleen op die app per livestream bekijken indien iemand een aanvullend abonnement heeft op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft. Wie geen aanvullend abonnement heeft, kan niet per livestream naar deze manches van de IndyCar Series kijken.

Indycar internationaal: tv en livestream

Bij welke omroepen zijn deze autoraces in overige landen live op tv of via een livestream te volgen? In Groot-Brittannië zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in handen van Sky Sports. In diverse overige Europese landen is de Indycar per livestream te bekijken bij de streamingdienst DAZN. Hiertoe behoren onder meer Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. In de Scandinavische landen kan men live op tv (of per livestream) naar deze races kijken via Viasat. In Frankrijk zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in handen van Canal+. In Rusland is het live te zien bij Match Tv. In Portugal is het live te zien bij Sport Tv. In Australië worden de IndyCar Series live op tv en per livestream uitgezonden door FOX Sports.

De Indycar Series hebben overigens zelf ook een streamingdienst waarop de races per livestream worden uitgezonden (Indycar Mobile), maar die is slechts in een beperkt aantal landen te ontvangen, waaronder de Verenigde Staten en diverse Latijns-Amerikaanse landen (waaronder Suriname). De races zijn in Amerika op tv en via de stream te zien bij de zenders van de omroep NBC.

Wie is wie? Startlijst met startnummers in seizoen 2020

Wie zijn de deelnemers aan de races in het seizoen 2020? Welke nummers dragen zij op hun auto's? Hieronder vindt u de inschrijflijst voor het seizoen 2020. Voor de naam van elke coureur wordt het nummer vermeld dat op zijn auto staat. Achter de naam van de coureur staat de naam van zijn team. Anders dan bijvoorbeeld bij de Formule 1 het geval is, is het niet zo dat elke coureur van plan is om van start te gaan in elke race van de kalender. Sommige coureurs rijden slechts één race (bijvoorbeeld de Indy 500) of slechts enkele races van de kalender. Hierdoor kunnen sommige coureurs dus ook hetzelfde startnummer op hun auto hebben staan. Bij het team J. Foyt Chevrolet zijn bijvoorbeeld drie coureurs die in dit seizoen van start gaan in auto nummer 14. Tony Kanaan rijdt met dat startnummer voor dat team vooral de wedstrijden op de ovals. De 'rookie' Dalton Kellett rijdt de meeste overige circuit in de auto met nummer 14, maar ook ex-Formule 1-coureur Sebastien Bourdais rijdt nog enkele races met de auto met datzelfde startnummer. Fernando Alonso is bijvoorbeeld van plan om slechts één race te rijden (en dat is vanzelfsprekend de befaamde 500 mijl van Indianapolis). Het Nederlandse talent Rinus van Kalmthout ('Rinus VeeKay') is wel van plan om alle wedstrijden te rijden. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de klassementstoppers, zoals Newgarden, die er een hoofddoel van maken om het eindklassement van deze raceklasse te winnen in het seizoen 2020.

Deelnemers seizoen 2020

 • 1. Josef Newgarden - Penske Chevrolet
 • 3. Helio Castroneves - Penske Ch. (alleen Indy500)
 • 4. Charlie Kimball - J. Foyt Chevrolet
 • 5. Patricio O'Ward - Arrow McLaren Chevrolet
 • 7. Oliver Askew - Arrow McLaren Ch.
 • 8. Marcus Ericsson - Chip Ganassi Racing Honda
 • 9. Scott Dixon - Chip Ganassi Racing H.
 • 10. Felix B. Rosenqvist - Chip Ganassi Racing H.
 • 12. Will Power - Penske Chevrolet
 • 14. Tony Kanaan - J. Foyt Chevrolet
 • 14. Dalton Kellett - J. Foyt Ch.
 • 14. Sebastien Bourdais - J. Foyt Ch.
 • 15. Graham Rahal - Rahal Letterman Lanigan, Honda
 • 18. Santino B. Ferrucci - Dale Coyne Racing, Vasser-Sullivan
 • 20. Conor Daly - Ed Carpenter Ch.
 • 20. Ed Carpenter - Ed Carpenter Chevrolet
 • 21. Rinus VeeKay (van Kalmthout) - Ed Carpenter Ch.
 • 22. Simon Pagenaud - Penske Chevrolet
 • 24. Sage R. Karam - Dreyer & Reinbold Chevrolet
 • 26. Zach Veach - Andretti Honda
 • 27. Alexander Rossi - Andretti H.
 • 28. Ryan Hunter-Reay - Andretti H.
 • 29. James Hinchcliffe - Andretti H.
 • 30. Takuma Sato - Rahal Letterman Lanigan, Honda
 • 45. Spencer James Pigot - Rahal Letterman Lanigan, Citrone/Buhl
 • 47. Conor Daly - Ed Carpenter Ch.
 • 55. Alex T.S. Palou - Dale Coyne Racing Team Goh, Honda
 • 59. Max Chilton - Carlin Chevrolet
 • 59. Conor Daly - Carlin Ch. (alleen Indy 500)
 • 60. Jack Harvey - Meyer Shank Honda
 • 66. Fernando Alonso - Arrow McLaren Chevrolet (alleen Indy500)
 • 81. Ben Hanley - Dragonspeed Chevrolet (alleen Indy500)
 • 88. Colton Herta - Andretti Harding
 • 98. Marco Andretti - Andretti Herta
 • 99. R.C. Enerson - Top Gun Racing
 • N.n.b. Dalton Kellett - J. Foyt Ch. (alleen Indy500)

Voorgaande editie: IndyCar Series 2019

In 2019 werd het eindklassement van de IndyCar Series gewonnen door de Amerikaan Josef Newgarden. Hij haalde 641 punten. Op de tweede plek van de eindstand van deze 'Series' eindigde de Fransman Simon Pagenaud met 616 punten. De Amerikaan Alexander Rossi werd derde in de eindstand met 608 punten.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Oostenrijk 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk 2020, live op tv en livestreamHet Formule 1-seizoen 2020 begint in Oostenrijk. Daar wordt de eerste race verreden op zondag 5 juli 2020. Vervolgens wo…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Op woensdag 12 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen Atalanta Bergamo. Dit is een wedstrijd in de kwartfinale v…
Formule 1: GP van Hongarije 2020 live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije 2020 live op tv en livestreamOp zondag 19 juli 2020 wordt de Formule 1 GP van Hongarije gehouden. Deze race vindt plaats op het circuit de Hungarorin…

Formule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestreamOp zondag 7 juni 2020 zou de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan verreden worden. Deze race zou plaatsvinden op het st…
Formule 1: GP Spanje 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Spanje 2020, live op tv en livestreamOp zondag 16 augustus 2020 wordt de Formule 1 GP van Spanje verreden. Deze Grand Prix vindt plaats op het Circuit de Cat…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/American_Automobile_Association
 • https://en.wikipedia.org/wiki/IndyCar_Series
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Champ_Car
 • http://info.ziggosporttotaal.nl/
 • https://www.indycar.com/Schedule

Reageer op het artikel "IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!