IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender

IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender In 2020 wordt het 25e seizoen georganiseerd van de IndyCar Series. Dit is de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. De bekendste wedstrijd op de kalender van de IndyCar Series is de Indy 500, die vanwege het coronavirus pas op 23 augustus 2020 wordt verreden. Aan dit seizoen doet ook de Nederlander Rinus van Kalmthout mee. In Amerika is hij vooral bekend onder zijn bijnaam 'Rinus Veekay'. De wedstrijden van de IndyCar Series zijn in Nederland live op tv te bekijken bij Ziggo Sport. Daarnaast kan men deze races ook online via een livestream volgen.

Geschiedenis van de IndyCar

Oorsprong: AAA

In 1902 werd de American Automobile Association opgericht. Dit is een soort Amerikaanse ANWB. Deze bond organiseerde en reglementeerde in de loop der jaren ook allerlei autoraces in Amerika. Vanaf 1916 organiseerden zij een kampioenschap voor formulewagens, dat beschouwd wordt als de voorloper van de IndyCar Series.

USAC

In 1955 vond er een grote ramp plaats in Frankrijk bij de 24 uur van Le Mans. Een racewagen schoot het publiek in, met als gevolg dat de coureur en maar liefst 82 toeschouwers overleden. Mede door deze ramp kreeg de autosport in die tijd wereldwijd een inktzwart imago. Dit was voor de AAA een belangrijke reden om te stoppen met het organiseren van races en zich op haar andere functies te richten (zoals verzekeringen en pechhulp voor automobilisten).

Als gevolg daarvan werd er een nieuwe organisatie opgericht, de USAC, die in het gat sprong dat de AAA achterliet in de Amerikaanse autosport. Van 1956 tot eind jaren zeventig was de USAC de toonaangevende organisatie in het Amerikaanse autoracen. Zij organiseerden in die tijd ook het belangrijkste Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens: de USAC Championship Car Series. Dit was als het ware de Amerikaanse tegenhanger van de (meer op Europa gerichte) Formule 1.

ChampCar

Eind jaren zeventig raakte de USAC door diverse redenen in een crisis. Een aantal ontevreden teameigenaren richtten toen een nieuwe serie voor formulewagens op: de CART ChampCar Series. Dit werd toen de meest prestigieuze Amerikaanse wedstrijdserie voor formulewagens. Doorgaans werden die Amerikaanse formulewagens in die tijd 'IndyCars' genoemd. Die naam was een verwijzing naar de belangrijkste race die een onderdeel van deze wedstrijdserie was: de Indy 500.

Indy Racing League vs ChampCar

Midden jaren negentig kwam het wederom tot een groot conflict binnen het Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens. Hierdoor kwam het tot een grote splitsing. Enerzijds bleef het ChampCar-kampioenschap bestaan, met in die serie de meeste Amerikaanse topteams en de meeste topcoureurs. Daarnaast ontstond er een nieuwe wedstrijdserie, de Indy Racing League, die qua teams en coureurs minder sterk bezet was, maar die wel één grote troefkaart had: veruit de populairste en bekendste race, de Indy 500, was een onderdeel van die Indy Racing League.

IndyCar Series

Uiteindelijk werd de concurrentiestrijd tussen de Indy Racing League en het ChampCar-kampioenschap gewonnen door de Indy Racing League (die in de tussenliggende jaren een andere officiële naam had aangenomen: de IndyCar Series). In 2008 ging ChampCar failliet. Sindsdien worden de IndyCar Series beschouwd als de onbetwiste eredivisie van formuleracing in Amerika.

Kalender: IndyCar Series 2020

Hieronder vindt u de kalender voor de IndyCar Series in het seizoen 2020. In totaal stonden er oorspronkelijk 17 races op deze kalender. Vanwege het coronavirus wordt een aantal races echter afgelast. Mogelijk worden hiervoor later nog vervangende data gezocht. Zodra daar meer info over bekend is, wordt het hier gemeld.

Indianapolis en Detroit

Op twee locaties worden twee races gehouden: Indianapolis en Detroit. Op 9 mei rijdt men in Indianapolis de IndyCar Grand Prix op het zogenaamde 'binnencircuit' (de baan waarop in de periode 2000-2007 ook de Formule 1 Grand Prix van Indianapolis werd verreden). Op 24 mei rijdt men in Indianapolis de Indy 500. Deze 'grootste autorace op aarde' wordt op de 'oval' (het ovalen circuit) van de Indianapolis Motor Speedway gehouden. In Detroit rijdt men een eerste race op 30 mei en een tweede race op 31 mei. Beide keren wordt de race op hetzelfde circuit verreden (Belle Isle Park).

Kalender: wedstrijden IndyCar Series 2020

 • Afgelast (Coronavirus): 15 maart - GP of St. Petersburg, Streets of St. Petersburg (Florida)
 • Afgelast (Coronavirus): 5 april - Indy GP of Alabama, Barber Motorsports Park, Birmingham (Alabama)
 • Afgelast (Coronavirus): 19 april - Grand Prix of Long Beach, Streets of Long Beach (Californië)
 • Afgelast (Coronavirus): 26 april - Indycar Challenge, Circuit of the Americas, Austin (Texas)
 • 30 mei: Chevrolet Detroit GP, The Raceway on Belle Isle (Michigan)
 • 31 mei: Chevrolet Detroit GP, The Raceway on Belle Isle (Michigan)
 • 6 juni: Texas Indy 600, Texas Motor Speedway, Fort Worth (Texas)
 • 4 juli: IndyCar GP, Indianapolis Motor Speedway Road Course (Indiana)
 • 21 juni: REV Group Grand Prix at Road America, Elkhart Lake (Wisconsin)
 • 27 juni: Indy Richmond 300, Richmond Raceway (Virginia)
 • 12 juli: Honda Indy Toronto, Exhibition Place, Toronto (Ontario)
 • 18 juli: Iowa 300, Iowa Speedway, Newton (Iowa)
 • 16 augustus, Honda Indy 200 Mid-Ohio, Lexington (Ohio)
 • 22 agustus (krijgt nieuwe datum): Bommarito Automotive Group 500, Gateway Park (Illinois)
 • 23 augustus: Indy 500, Indianapolis Motor Speedway (Indiana)
 • 6 september: GP of Portland, Portland International Raceway (Oregon)
 • 20 september: Grand Prix of Monterey, Laguna Seca (Californië)

Deelnemers IndyCar Series 2020: met o.a. Rinus van Kalmthout

Op de deelnemerslijst van het kampioenschap van de IndyCar Series 2019 staan veel namen van prominente coureurs die in de loop der jaren faam hebben gemaakt in de IndyCars, zoals Tony Kanaan, Scot Dixon, Will Power en Marco Andretti. Op de startlijst van dit seizoen staan ook veel coureurs die Europese autoliefhebbers in het verleden in de Formule 1 zagen rijden, zoals Max Chilton, Marcus Ericsson, Sebastien Bourdais, Takuma Sato en natuurlijk de Nederlander Rinus van Kalmthout (a.k.a. 'Rinus VeeKay'). Fernando Alonso doet in 2020 weer mee met de kwalificatie voor de Indy 500; hij rijdt zeer waarschijnlijk echter de overige wedstrijden van het kampioenschap niet.

Nederlander in de IndyCars 2020: Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay)

Rinus van Kalmthout werd op 11 september 2000 geboren in Hoofddorp. Zijn vader is Marijn van Kalmthout, een ondernemer die eveneens actief is als autocoureur. Rinus van Kalmthout was in z'n jonge jaren een getalenteerde karter. In 2017 besloot de Nederlander om te proberen om in de Verenigde Staten een professionele carrière als autocoureur op te bouwen. In 2018 maakte hij indruk door de eindoverwinning te pakken in de wedstrijdserie Pro Mazda Championship. In 2019 werd hij tweede in de eindstand van de Indy Light (de opleidingsklasse van de IndyCars). In dat jaar won Rinus van Kalmthout de eindstand van de F3 Asian Winter Series. In 2020 debuteert hij in de koningsklasse van het Amerikaanse Formule-racen (de IndyCar Series) bij het team Ed Carpenter Racing. In Amerika gebruikt Van Kalmthout zijn bijnaam 'Rinus VeeKay' als racenaam, mede omdat dit makkelijker uit te spreken is voor het Amerikaanse publiek.

Live op tv in Nederland: IndyCar Series bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten van de IndyCar Series zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden de races vaak live uit op abonneezenders, zoals kanaal Ziggo Sport Racing en Ziggo Sport Docu. Om zo'n zender te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Sommige races worden echter ook uitgezonden op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die 'gratis' te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft.

Welke zender? Hoe laat?

In de loop van het seizoen wordt hieronder gemeld op welke zender(s) van Ziggo de volgende wedstrijd van de IndyCar Series in Nederland wordt uitgezonden en hoe laat die uitzending begint.

Afgelast wegens Coronavirus: Indycar St. Petersburg op 15 maart 2020

Op zondag 15 maart 2020 zou in het Amerikaanse St. Petersburg de eerste race van het seizoen verreden worden. Die race is echter afgelast vanwege het coronavirus.

Livestream IndyCar

Livestream Ziggo Sport

De wedstrijden van de IndyCar Series worden in Nederland ook via een livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men deze races bekijken op een smartphone of een computer. De officiële livestream van elke wedstrijd bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Men kan zo'n livestream bekijken als men een betaald abonnement op die app heeft. Via die app kan men overigens ook per livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken.

Livestream PPV?

Indien men geen vast abonnement heeft op Ziggo en toch een race wil bekijken, hoe kan men dan legaal zo'n officiële livestream verkrijgen in Nederland? Dan kan men een livestream voor enkele euro's kopen via PPV (Pay Per View). Men vindt elke stream op de wedstrijddag op de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke race begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal. Ook bij alle overige sportwedstrijden die deze sportomroep op televisie uitzendt, kan men als niet-abonnee een livestream kopen via PPV.

Go App?

Kan men deze races ook bekijken via een livestream op de reguliere Go App? Dat ligt aan zowel het abonnement dat iemand heeft, als ook aan de zender waarop de race exact wordt uitgezonden. De Go App is de applicatie waarover alle klanten van digitale tv bij Ziggo beschikken, waarmee zij online per livestream naar televisie kunnen kijken. Zij kunnen via die app per livestream elke zender bekijken uit het zenderpakket dat zij ook thuis kunnen bekijken. Races die live worden uitgezonden op Ziggo Sport 14 (digitaal kanaal 14) zijn dus wel automatisch ook per livestream te bekijken door mensen met een regulier abonnement op digitale tv bij Ziggo. (De zender Ziggo Sport 14 zit namelijk in hun standaard tv-pakket en behoort dus ook tot de zenders die zij per livestream op de Go App kunnen bekijken. Diverse races worden echter exclusief live uitgezonden op een abonneezender zoals Ziggo Sport Racing; die zender zit niet in het standaardpakket en die kan dus ook niet elke klant automatisch per livestream op die Go App bekijken. Wie een aanvullend abonnement heeft gekocht op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, kan deze Indycar Series wel via die abonneezenders per livestream op de Go App bekijken. Ook mensen die dat zenderpakket als een gratis bonus hebben gekozen (bijvoorbeeld bij combinaties van diverse abonnementen op mobiele telefoon, internet en tv), kunnen per livestream die zender op de reguliere Go App bekijken. Zij hoeven dus niets bij te betalen om deze zenders niet alleen op tv, maar ook online te kunnen ontvangen; voor hen is dit eigenlijk dus een soort gratis livestream. Elke livestream op die app kan men niet alleen thuis op de computer of smartphone bekijken. Men kan elke livestream als klant van Ziggo op elke locatie in de EU bekijken, waar men een internetverbinding heeft. Ook in sommige andere landen kan men zo'n livestream op die app bekijken, waaronder Groot-Brittannië en Noorwegen.

Wie echter niet het aanvullende pakket van deze sportzenders heeft, kan de uitzendingen van deze Amerikaanse races op die abonneezenders niet per livestream op die app bekijken. De hoop is echter wel dat mede door de komst van de Nederlander Rinus van Kalmthout er mogelijk wat meer wedstrijden van de IndyCar Series op het 'op net' (kanaal 14) worden uitgezonden en dus via de livestream op de Go App bekeken kunnen worden.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Indycar Series per livestream te bekijken op de populaire NLziet-app? Neen, op die app is niet een zender te vinden, waarmee men via een livestream naar de race van de IndyCar Series kan kijken. De exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) van deze wedstrijden zijn in Nederland namelijk in handen van Ziggo Sport Totaal en hun zenders zijn niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream Indycars via iTV-app?

Is het ook mogelijk voor klanten van digitale tv bij KPN om via hun iTV-app per livestream naar de Ziggo Sport-uitzendingen van de Indycar Series te kijken? Men kan die races alleen op die app per livestream bekijken indien men een aanvullend abonnement heeft op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft. Wie geen aanvullend abonnement heeft, kan niet per livestream naar deze races van de IndyCar Series kijken.

Voorgaande editie: IndyCar Series 2019

In 2019 werd het eindklassement van de IndyCar Series gewonnen door de Amerikaan Josef Newgarden. Hij haalde 641 punten. Op de tweede plek van de eindstand van deze 'Series' eindigde de Fransman Simon Pagenaud met 616 punten. De Amerikaan Alexander Rossi werd derde in de eindstand met 608 punten.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp het EK voetbal 2021 speelt Oranje tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde van het Europees kampi…
Formule 1: GP van Australië 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Australië 2020, live op tv en livestreamOp zondag 15 maart 2020 zou in Melbourne de Grand Prix van Australië plaatsvinden. Dit zou de eerste wedstrijd zijn van…
Voetbal 2020: Everton-Liverpool afgelast wegens coronavirusVoetbal 2020: Everton-Liverpool afgelast wegens coronavirusOp maandag 16 maart 2020 zou in de Engelse Premier League de wedstrijd Everton-Liverpool gespeeld worden. Het duel tusse…

Formule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestreamOp zondag 7 juni 2020 zou de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan verreden worden. Deze race zou plaatsvinden op het st…
Formule 1: Testdagen Barcelona 2020 via een livestreamFormule 1: Testdagen Barcelona 2020 via een livestreamVanaf woensdag 19 februari 2020 wordt er een reeks testsessies gehouden voor de Formule 1. Deze testdagen vinden plaats…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/American_Automobile_Association
 • https://en.wikipedia.org/wiki/IndyCar_Series
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Champ_Car
 • http://info.ziggosporttotaal.nl/
 • https://www.indycar.com/Schedule

Reageer op het artikel "IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!