InfoNu.nl > Sport > Racesport > IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender

IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender

IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender Op 15 maart 2020 gaat het seizoen van de IndyCar Series van start. Dit is de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. De bekendste wedstrijd op de kalender van de IndyCar Series is de Indy 500, die op 24 mei 2020 wordt verreden. Aan dit seizoen doet ook de Nederlander Rinus van Kalmthout mee. In Amerika is hij vooral bekend onder zijn bijnaam 'Rinus Veekay'. De wedstrijden van de IndyCar Series zijn in Nederland live op tv te bekijken bij Ziggo Sport. Daarnaast kan men deze races ook online via een livestream volgen.

Geschiedenis van de IndyCar

Oorsprong: AAA

In 1902 werd de American Automobile Association opgericht. Dit is een soort Amerikaanse ANWB. Deze bond organiseerde en reglementeerde in de loop der jaren ook allerlei autoraces in Amerika. Vanaf 1916 organiseerden zij een kampioenschap voor formulewagens, dat beschouwd wordt als de voorloper van de IndyCar Series.

USAC

In 1955 vond er een grote ramp plaats in Frankrijk bij de 24 uur van Le Mans. Een racewagen schoot het publiek in, met als gevolg dat de coureur en maar liefst 82 toeschouwers overleden. Mede door deze ramp kreeg de autosport in die tijd wereldwijd een inktzwart imago. Dit was voor de AAA een belangrijke reden om te stoppen met het organiseren van races en zich op haar andere functies te richten (zoals verzekeringen en pechhulp voor automobilisten).

Als gevolg daarvan werd er een nieuwe organisatie opgericht, de USAC, die in het gat sprong dat de AAA achterliet in de Amerikaanse autosport. Van 1956 tot eind jaren zeventig was de USAC de toonaangevende organisatie in het Amerikaanse autoracen. Zij organiseerden in die tijd ook het belangrijkste Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens: de USAC Championship Car Series. Dit was als het ware de Amerikaanse tegenhanger van de (meer op Europa gerichte) Formule 1.

ChampCar

Eind jaren zeventig raakte de USAC door diverse redenen in een crisis. Een aantal ontevreden teameigenaren richtten toen een nieuwe serie voor formulewagens op: de CART ChampCar Series. Dit werd toen de meest prestigieuze Amerikaanse wedstrijdserie voor formulewagens. Doorgaans werden die Amerikaanse formulewagens in die tijd 'IndyCars' genoemd. Die naam was een verwijzing naar de belangrijkste race die een onderdeel van deze wedstrijdserie was: de Indy 500.

Indy Racing League vs ChampCar

Midden jaren negentig kwam het wederom tot een groot conflict binnen het Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens. Hierdoor kwam het tot een grote splitsing. Enerzijds bleef het ChampCar-kampioenschap bestaan, met in die serie de meeste Amerikaanse topteams en de meeste topcoureurs. Daarnaast ontstond er een nieuwe wedstrijdserie, de Indy Racing League, die qua teams en coureurs minder sterk bezet was, maar die wel één grote troefkaart had: veruit de populairste en bekendste race, de Indy 500, was een onderdeel van die Indy Racing League.

IndyCar Series

Uiteindelijk werd de concurrentiestrijd tussen de Indy Racing League en het ChampCar-kampioenschap gewonnen door de Indy Racing League (die in de tussenliggende jaren een andere officiële naam had aangenomen: de IndyCar Series). In 2008 ging ChampCar failliet. Sindsdien worden de IndyCar Series beschouwd als de onbetwiste eredivisie van formuleracing in Amerika.

Kalender: IndyCar Series 2020

Hieronder vindt u de kalender voor de IndyCar Series in het seizoen 2020. In totaal staan er 17 races op deze kalender. Op twee locaties worden twee races gehouden: Indianapolis en Detroit. Op 9 mei rijdt men in Indianapolis de IndyCar Grand Prix op het zogenaamde 'binnencircuit' (de baan waarop in de periode 2000-2007 ook de Formule 1 Grand Prix van Indianapolis werd verreden). Op 24 mei rijdt men in Indianapolis de Indy 500. Deze 'grootste autorace op aarde' wordt op de 'oval' (het ovalen circuit) van de Indianapolis Motor Speedway gehouden. In Detroit rijdt men een eerste race op 30 mei en een tweede race op 31 mei. Beide keren wordt de race op hetzelfde circuit verreden (Belle Isle Park).

Kalender: wedstrijden IndyCar Series 2020

 • 15 maart: GP of St. Petersburg, Streets of St. Petersburg (Florida)
 • 5 april: Indy GP of Alabama, Barber Motorsports Park, Birmingham (Alabama)
 • 19 april: Grand Prix of Long Beach, Streets of Long Beach (Californië)
 • 26 april: Indycar Challenge, ircuit of the Americas, Austin (Texas)
 • 9 mei: IndyCar GP, Indianapolis Motor Speedway Road Course (Indiana)
 • 24 mei: Indy 500, Indianapolis Motor Speedway (Indiana)
 • 30 mei: Chevrolet Detroit GP, The Raceway on Belle Isle (Michigan)
 • 31 mei: Chevrolet Detroit GP, The Raceway on Belle Isle (Michigan)
 • 6 juni: Texas Indy 600, Texas Motor Speedway, Fort Worth (Texas)
 • 21 juni: REV Group Grand Prix at Road America, Elkhart Lake (Wisconsin)
 • 27 juni: Indy Richmond 300, Richmond Raceway (Virginia)
 • 12 juli: Honda Indy Toronto, Exhibition Place, Toronto (Ontario)
 • 18 juli: Iowa 300, Iowa Speedway, Newton (Iowa)
 • 16 augustus, Honda Indy 200 Mid-Ohio, Lexington (Ohio)
 • 22 augustus: Bommarito Automotive Group 500, Gateway Park (Illinois)
 • 6 september: GP of Portland, Portland International Raceway (Oregon)
 • 20 september: Grand Prix of Monterey, Laguna Seca (Californië)

Deelnemers IndyCar Series 2020: met o.a. Rinus van Kalmthout

Op de deelnemerslijst van het kampioenschap van de IndyCar Series 2019 staan veel namen van prominente coureurs die in de loop der jaren faam hebben gemaakt in de IndyCars, zoals Tony Kanaan, Scot Dixon, Will Power en Marco Andretti. Op de startlijst van dit seizoen staan ook veel coureurs die Europese autoliefhebbers in het verleden in de Formule 1 zagen rijden, zoals Max Chilton, Marcus Ericsson, Sebastien Bourdais, Takuma Sato en natuurlijk de Nederlander Rinus van Kalmthout (a.k.a. 'Rinus VeeKay'). Mogelijk rijdt Fernando Alonso in 2020 weer de Indy 500; hij rijdt zeer waarschijnlijk echter de overige wedstrijden van het kampioenschap niet.

Live op tv in Nederland: IndyCar Series bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten van de IndyCar Series zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden de races live uit op hun kanaal Ziggo Sport Racing. Om die zender te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Sommige races worden echter ook uitgezonden op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft.

Welke zender? Hoe laat?

In de loop van het seizoen wordt hieronder gemeld op welke zender(s) de volgende wedstrijd van de IndyCar Series in Nederland wordt uitgezonden en hoe laat die uitzending begint.

Livestream IndyCar

De wedstrijden van de IndyCar Series worden in Nederland ook via een livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men deze races bekijken op een smartphone of een computer. De officiële livestream van elke wedstrijd bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men kan zo'n livestream bekijken als men een betaald abonnement op die app heeft. Via die app kan men overigens ook per livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken.

Wie geen vast abonnement heeft en toch de livestream van een race wil bekijken, kan een stream voor enkele euro's kopen via PPV (Pay Per View) op de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke race begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal.

Voorgaande editie: IndyCar Series 2019

In 2019 werd het eindklassement van de IndyCar Series gewonnen door de Amerikaan Josef Newgarden. Hij haalde 641 punten. Op de tweede plek eindigde de Fransman Simon Pagenaud met 616 punten. De Amerikaan Alexander Rossi werd derde in de eindstand met 608 punten.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 18 juni 2020 speelt Oranje op het EK voetbal 2020 tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsro…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
EK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamNederland speelt op 22 juni 2020 haar derde poulewedstrijd op het EK voetbal 2020. Het is echter nog niet bekend wie de…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…
Hoe laat Formule 1 op TV in 2020? Nederlandse tijdenHoe laat Formule 1 op TV in 2020? Nederlandse tijdenVanaf 15 maart 2020 beginnen de Formule I races weer. De motoren van de Formule 1 raceauto's ronken weer op diverse circ…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/American_Automobile_Association
 • https://en.wikipedia.org/wiki/IndyCar_Series
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Champ_Car
 • http://info.ziggosporttotaal.nl/
 • https://www.indycar.com/Schedule

Reageer op het artikel "IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalender"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!