Formule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestream Op zondag 29 september 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Rusland gehouden. Dit is de achtste editie van de Russische Grand Prix. De wedstrijd wordt verreden op het Sochi Autodrom. De Grand Prix van Rusland is op diverse tv-zenders live te bekijken. Ook kan men deze Russische autorace online via een livestream volgen. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van de GP Rusland en op welke zenders zijn die te volgen? Waar vindt men een livestream voor de GP Rusland 2019? Hoe is de geschiedenis van de Russische Grand Prix verlopen?

Geschiedenis Russische Grand Prix

Oertijd van de GP van Rusland (Sint-Petersburg)

De eerste editie van de Grand Prix van Rusland werd verreden in 1913. Die wedstrijd was een onderdeel van het officiële Grand Prix Championship, wat een voorloper was van het WK Formule 1. De Grand Prix van Rusland vond in 1913 plaats in Sint-Petersburg en werd gewonnen door de Rus Georgy Suveron. In 1914 werd er wederom in Sint-Petersburg een GP van Rusland verreden. Die wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Willy Scholl. In 1914 brak echter de Eerste Wereldoorlog uit. Vervolgens brak in 1917 de Russische Revolutie uit. Mede als gevolg van deze grote gebeurtenissen kwam er een einde aan de Russische Grand Prix in Sint-Petersburg.

Formule 1 in Sochi vanaf 2014

Honderd jaar nadat in 1914 de tweede editie van de GP van Rusland was verreden, werd in 2014 de derde editie van deze Grand Prix gehouden. De locatie was echter niet meer Sint-Petersburg, maar de Russische badplaats Sochi. Dat is sindsdien de vaste locatie voor de jaarlijkse Formule 1 Grand Prix van Rusland.

Erelijst GP Rusland

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van de Formule 1 GP van Rusland eruit? Lewis Hamilton won deze race drie keer: in 2014, 2015 en 2018. Nico Rosberg won deze race in 2016. Valtteri Bottas won in 2017. Opvallend genoeg reden al deze coureurs in een Mercedes. Bij de edities van 1913 en 1914 werd de race gewonnen door coureurs in een auto van het merk Benz, wat nota bene één van de twee voorlopers was van het merk Mercedes-Benz. Eigenlijk zijn alle overwinningen in de Grand Prix van Rusland in de periode 1913-2018 dus geboekt door auto's uit het Mercedes-Benz-concern.

Circuit: Sochi Autodrom

De Formule 1 Grand Prix van Rusland 2019 wordt verreden op het Sochi Autodrom. Dit circuit werd geopend in 2014. De ontwerper is de bekende architect Hermann Tilke. Het is gebouwd in het Olympisch Park Sochi, waar in 2014 onder meer de Olympische schaatswedstrijden werden gehouden. Het circuit telt 18 bochten en heeft een lengte van 5,848 kilometer. Het is deels een stratencircuit.

Formule 1 en Rusland

In 2010 was Vitali Petrov de eerste Russische coureur die deelnam aan het wereldkampioenschap Formule 1. Hij was drie seizoenen actief in deze klasse. Een hoogtepunt was zijn derde plek in de Grand Prix van Australië in 2011. Een andere Rus die actief was in de Formule 1 was Sergej Sirotkin. Hij reed in 2018 voor Williams. In dat jaar scoorde Sirotkin één WK-punt: hij werd tiende in de Grand Prix van Italië. Anno 2019 is er één Russische coureur actief in de Formule 1: Daniil Kvjat. Hij rijdt voor Toro Rosso. Hoogtepunten uit zijn F1-carrière waren een derde plek in de Grand Prix van China (2016) en eveneens een derde plek in de Grand Prix van Duitsland (2019).

Kalender Formule 1 in het seizoen 2019

Op de kalender van het seizoen 2019 staan 21 races. De openingsrace was op 17 maart in Australië. De GP van Rusland is de vijftiende wedstrijd van dit seizoen. De zestiende race is de GP Japan 2019 in Suzuka op 13 oktober. Daarna volgt op 27 oktober de Formule 1 GP Mexico. De laatste race van dit Formule 1-seizoen wordt op 1 december in Abu Dhabi verreden.

Programma Formule 1 GP van Rusland 2019

Hoe ziet het programma van de Formule 1 GP Rusland 2019 eruit? Hieronder vindt het tijdschema van deze Russische F1 Grand Prix. Let op: dit zijn de tijdstippen voor de kijkers (live op tv en via de livestream) in Nederland en België. In dit schema is dus het tijdsverschil met Sochi verrekend.

Programma vrijdag 27 september 2019

 • 10u00-11u30: Eerste vrije training
 • 14u00-15u30: Tweede vrije training

Programma zaterdag 28 september 2019

 • 11u00-12u00: Derde vrije training
 • 14u00-15u00: Kwalificatie

Programma zondag 29 september 2019

 • 13u10: Start van de race

Live op tv: F1 Grand Prix van Rusland

GP Rusland live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De Formule 1 GP van Rusland wordt live op tv uitgezonden door diverse zenders, waaronder het Nederlandse Ziggo Sport. Om de live-uitzending van Ziggo Sport te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op digitale tv bij Ziggo, of op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Bij Ziggo Sport Totaal zijn bij de Formule 1 GP Rusland 2019 alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien. Vanwege het tijdsverschil met Sochi zijn al de live-uitzendingen van de GP Rusland in Nederland en België vroeger te zien dan men bij veel andere Formule 1 GP's gewend is.

Uitzendschema: GP Rusland live bij Ziggo Sport Totaal (live tv en livestream)

 • Vr. 27 september om 09u55: live de 1e vrije training van de GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Vr. 27 september om 13u55: live de 2e vrije training GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Vr. 27 september om 22u30:Talkshow Formule 1 Café live op Ziggo Sport en livestream
 • Za. 28 september om 10u55: live de 3e vrije training GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Za. 28 september om 13u15: live de kwalificatie van de GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Zo. 29 september om 12u00: Voorbeschouwing op F1 GP Rusland 2019 op Ziggo Sport en livestream
 • Zo. 29 september om 13u10: start GP Rusland 2019 live op Ziggo Sport en livestream

Live kwalificatie en race van GP Rusland in België op Telenet Play Sports

In België wordt de Formule 1 GP van Rusland 2019 live uitgezonden door Play Sports. Om een uitzending van Telenet Play Sports te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Play Sports te hebben. Zij zenden de race en de kwalificatie live uit. De live tv-uitzending van de kwalificatie voor de Russische Formule 1 Grand Prix begint op 28 september om 13u45. De live-uitzending van de race in Sochi begint op zondag 29 september om 12u45.

F1 Grand Prix Rusland live op RTL Deutschland

Wie geen abonnement heeft bij Ziggo of Play Sports, maar toch de Formule 1 Grand Prix van Rusland wil bekijken, kan die race 'gratis' zien via het Duitse RTL. Die zender zit immers bij de meeste tv-kijkers in Nederland en België in het standaardpakket. De live tv-uitzending van de race begint op zondag 29 september om 12u00. Op zaterdagmiddag is bij hen ook live de kwalificatie te zien. De vrije trainingen van de GP Rusland 2019 zijn niet bij hen live op tv te zien, maar wel zenden zij een samenvatting op tv uit.

Livestream GP Rusland 2019

Livestream Ziggo Sport Totaal

In Nederland kan men de Russische Grand Prix online bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men op een smartphone of computer deze Formule 1-race bekijken. De officiële livestream van deze Russische Grand Prix voor Nederlandse kijkers bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Men dient wel een abonnement op die app te hebben. Indien men geen abonnement bij hen heeft en toch deze livestream van de Formule 1 GP van Rusland wil bekijken, dan kan men die stream kopen via PPV (Pay Per View) op de website van Ziggo Sport. Op de Ziggo Sport Go App heeft men de beschikking over diverse kanalen waarmee men per livestream naar deze GP Rusland kan kijken. Men kan kiezen voor een livestream van de reguliere live tv-uitzending, maar men kan bijvoorbeeld ook kiezen om de Formule 1-race te bekijken via een stream waarbij men 'on board' live meekijkt met een coureur.

Livestream GP Rusland via Go App

De Formule 1 Grand Prix van Rusland 2019 kan ook bekeken worden via een livestream op de Go App (online tv). Met deze app kan men online (via een livestream) naar televisiezenders kijken. Hiermee kan men per livestream tv kijken en dus ook zenders bekijken waarop deze race live wordt uitgezonden, zoals Ziggo Sport 14 en RTL Deutschland. Elke livestream op die app kan men niet alleen in Nederland, maar in alle landen van de EU bekijken. Deze dienst is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Wie een abonnement voor digitale tv bij hen heeft, kan deze dienst anno 2019 automatisch gebruiken om per livestream tv te kijken. Voor hen is dit dus in de praktijk een 'gratis livestream' van de GP Rusland. Indien men geen aanvullend abonnement heeft op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, dan kan men op die app alleen de 'reguliere' live tv-uitzending per livestream kijken (op Ziggo Sport 14 en RTL Deutschland). De extra kanalen, met onder meer 'on board'-beelden, live timing, enzovoort, zijn alleen voorbehouden aan degenen die een aanvullend abonnement hebben. Zo'n aanvullend abonnement kan men kopen bij Ziggo Sport; het is echter ook mogelijk om zo'n abonnement op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te kiezen als 'gratis bonus', voor mensen die abonnementen combineren van mobiele telefonie bij Vodafone en digitale tv bij Ziggo.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (hele EU): kwalificatie en race

Men kan de GP van Rusland ook bekijken via een livestream van Play Sports. Deze dienst is een onderdeel van Telenet. Hun livestream is onder meer te vinden op de Play Sports Go App. Hiermee kan men per livestream in de hele EU naar sportuitzendingen kijken. Per livestream zijn bij hen de kwalificatie en de race van de GP Rusland live te bekijken. De livestream van de kwalificatie voor de Formule 1 GP Rusland begint op zaterdag 28 september om 13u45. De livestream voor de GP in Sochi begint bij hen op zondagmiddag 29 september om 12u45. Play Sports zendt behalve Formule 1 ook veel veldrijden, mxgp, hockey en voetbal via hun livestream uit. Het voetbalaanbod bestaat grotendeels uit Belgische wedstrijden, maar er zijn per competitieweekend vaak ook één of twee topwedstrijden uit de Nederlandse eredivisie via hun livestream te bekijken. Men dient wel een abonnement te hebben om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Als men geen vast abonnement wil hebben, kan men ervoor kiezen om bij deze Vlaamse sportomroep een abonnement te kiezen voor één etmaal (een dagpas) of voor één weekend (een weekendpas).

Livestream GP Rusland via F1 Tv Pro

De officiële livestream van de Formule 1-organisatie is te vinden bij F1 Tv Pro. Dit is een Engelstalige livestream. Om die livestream van deze Formule 1-race te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die digitale dienst te hebben. Men kan bij hen niet alleen per livestream naar een F1 GP of een kwalificatie kijken. Ook kan men beelden van veel oude GP's als abonnee op die app via een stream terugkijken.

Formule 1 GP Rusland 2019 bij NPO en Sporza

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de Formule 1 Grand Prix van Rusland op zondag 29 september 2019 live op tv of via een livestream uit te zenden. Wel kan men bij hen de stand in deze GP Rusland live bij hen volgen via teletekst en via hun live-blog. Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft ook niet de uitzendrechten om deze Formule 1 GP live op tv of per livestream uit te zenden. (Dat hebben ze alleen bij de GP België, die ze dus wel live op tv en via een gratis livestream uitzenden.) Sporza zendt in de namiddag van zondag 29 september wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Formule 1 GP Rusland 2019.

Live sport op 29 september 2019

Welke overige grote sportevenementen kan men op 29 september live op tv of via een livestream bekijken? Op die zondag wordt de wegrit van de heren elite (profs) gehouden van het WK wielrennen 2019. Die wegrit is live te zien bij onder meer Sporza, NOS (NPO) en Eurosport. Sporza biedt een gratis livestream aan van die wedstrijd voor kijkers in België. Via die gratis livestream van Sporza is de hele wedstrijd integraal (van start tot finish) te bekijken. Bij de NPO kunnen kijkers uit Nederland dat kampioenschap via een gratis livestream bekijken. Eurosport zendt het WK net als Sporza integraal via een stream uit, maar die livestream van Eurosport is niet gratis. Men dient een abonnement op de Eurosport Player te hebben om die stream te kunnen bekijken.

Op die zondag is ook het WK atletiek 2019 bezig. Ook dat is deels live te zien bij de NOS en Sporza. Bij dat WK biedt de NOS eveneens een gratis livestream aan. Ook bij Sporza is dit WK deels via een gratis livestream te bekijken. Hierbij geldt ook weer dat zo'n gratis livestream geo-restricted is: de gratis stream van Sporza kan men alleen in België bekijken en de gratis livestream van de NOS alleen in Nederland. Op zondagmiddag kan men bij Sporza ook via een gratis livestream naar het EK volleybal voor heren kijken. Op de vroege ochtend van 29 september kan men via een gratis livestream bij Veronica naar het kickboksgala Glory 68 kijken. Op de middag van 29 september wordt ook de MXGP of Nations (motorcross) gehouden. Die cross is in België live te zien bij Play Sports. In Nederland is dat evenement via een gratis livestream te zien bij de NPO (NOS Studio Sport). Op zondag 29 september kan men ook live op tv en per livestream kijken naar het WK rugby 2019 bij Ziggo Sport Totaal.

Uitslag Formule 1 GP Rusland 2019

 1. Lewis Hamilton (UK-Mercedes F1) in 1u33'38"992
 2. Valtteri Bottas (Fin-Mercedes F1) op 3"829
 3. Charles Leclerc (Mon-Ferrari) op 5"212
 4. Max Verstappen (Ned-Red Bull Racing) op 14"210
 5. Alexander Albon (Thai-Red Bull Racing) op 38"348
 6. Carlos Sainz jr. (Spa-McLaren) op 45"889
 7. Sergio Perez (Mex-Racing Point) op 48"728
 8. Lando Norris (UK-McLaren) op 57"749
 9. Kevin Magnussen (Den-Haas F1) op 58"779
 10. Nico Hülkenberg (Dui-Renault) op 59"841

Volgende Formule 1 Grand Prix: GP Japan

Wat is de volgende race op de Formule 1 kalender van het seizoen 2019, na afloop van de Grand Prix van Rusland in Sochi? Dat is de GP Japan 2019 in Suzuka op 13 oktober. Ook die Formule 1 GP is weer live op tv en via een livestream te bekijken bij onder meer Ziggo Sport en Play Sports.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Damesvoetbal 2019: Nederland-Rusland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2019: Nederland-Rusland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op dinsdag 8 oktober 2019 tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
Formule 1: GP van Italië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Italië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 8 september 2019 wordt de Grand Prix van Italië verreden. Dit is de 89e editie van de Italiaanse Grand Prix. D…
Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…

Formule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Amerika verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het 'Circui…
Formule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Mexico verreden. Deze race vindt plaats op het 'Autodromo He…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3006/formule-1-grand-prix-van-rusland-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sochi_Autodrom
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Rusland
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniil_Kvjat

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!