Formule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestream Op zondag 13 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Japan verreden. Deze autorace wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men de Formule 1 Grand Prix van Japan 2019 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis: F1 Grand Prix van Japan

1976 en 1977: Fuji Speedway

De eerste Formule 1 Grand Prix van Japan werd gehouden in 1976. Dat jaar ging de zege naar de Amerikaan Mario Andretti. In 1977 werd de GP van Japan gewonnen door James Hunt. Die twee edities in 1976 en 1977 werden verreden op de Fuji Speedway. Bij de Japans Grand Prix van 1977 vond er een drama plaats: bij een crash van Gilles Villeneuve raakte hij met z'n auto buiten de baan, op een plek waar officieel geen publiek mocht staan, maar waar toch mensen stonden. Twee toeschouwers overleden bij dit ongeluk. Na die editie verdween de GP van Japan voor vele jaren van de kalender.

1987-2006: Suzuka

In 1987 keerde de Japanse Grand Prix terug op de kalender van de Formule 1. Dat jaar werd de race gehouden op de Suzuka International Racing Course. Dit bleef vervolgens jarenlang de vaste locatie van de Japans Grand Prix. Vaak werd deze race in de slotfase van het seizoen verreden en vond er een spannende strijd plaats om de wereldtitel. Met name de edities van 1989 en 1990 werden legendarisch vanwege de grote strijd die er toen woedde tussen Ayrton Senna en Alain Prost.

2007 en 2008: Fuji Speedway

In 2007 en 2008 werd de Formule 1 GP van Japan niet op Suzuka verreden, maar weer op de Fuji Speedway. Dat circuit was in de tussenliggende jaren sterk gerenoveerd. Er waren plannen om de Formule 1 Grand Prix van Japan voortaan afwisselend het ene jaar in Fuji en het andere jaar in Suzuka te laten verrijden. Ook waren er nog ambitieuzere ideeën, om voortaan ieder jaar twee Formule 1 GP's in Japan te laten verrijden: de ene GP in Fuji en de andere GP in Suzuka.

2009: terugkeer naar Suzuka

Door de mondiale economische crisis die in 2008 uitbrak, kwam er echter een einde aan de grootse plannen van het circuit in Fuji. Dat circuit besloot zich terug te trekken als kandidaat voor de organisatie van toekomstige Formule 1-races, waarna Suzuka weer de thuisbasis werd van de Grand Prix van Japan.

Erelijst Formule 1 GP Japan

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van de Formule 1 GP van Japan eruit? De succesvolste coureur uit de historie van de Japanse Grand Prix is Michael Schumacher. Hij won deze GP zes keer. Lewis Hamilton won vijf keer deze Grand Prix. Sebastian Vettel won vier keer de GP van Japan.

Circuit: Suzuka International Racing Course

Het Suzuka International Racing Course werd geopend in 1962. Het was oorspronkelijk vooral bedoeld als een testcircuit voor Nissan. De ontwerper van het circuit in Suzuka was de Nederlander Hans Hugenholtz, die directeur was van het circuit in Zandvoort. Het circuit in Suzuka heeft een lengte van 5,807 kilometer en telt 17 bochten. Opvallend aan het ontwerp van dit circuit is, dat het de vorm van een 8 heeft. Rond dit circuit is een groot amusementspark gebouwd, 'Motopia', met allerlei attracties, golfbanen, monorails, zwembaden, hotels, enzovoort.

Kalender Formule 1 in 2019

Hoe ziet de kalender van het Formule 1-seizoen 2019 eruit? Er worden in dit seizoen 21 races verreden. De GP Japan is de 17e race. De 18e wedstrijd is de Formule 1 GP Mexico (17 oktober). Daarna volgt op 3 november de GP van Amerika in Austin (Texas).

Programma F1 Grand Prix van Japan 2019

Hoe ziet het tijdschema van de Japanse Grand Prix eruit in 2019? Hieronder vindt u het programma van deze Formule 1 Grand Prix. De tijdstippen in dit schema zijn de tijden voor de kijkers (via tv of livestream) in Nederland en België. De tijdsverschillen tussen Europa en Japan zijn hierin dus verwerkt. Vanwege dat tijdsverschil is deze GP, die in Japan 's middags wordt verreden, voor de kijkers in Europa 's ochtends vroeg te zien. Als gevolg van de extreme weersomstandigheden (een tyfoon) hebben er diverse wijzigingen plaatsgevonden in het programma.

Programma Grand Prix van Japan 2019

Vrijdag 11 oktober 2019

 • 03u00-04u30 1e vrije training
 • 07u00-08u30 2e vrije training

Zaterdag 12 oktober 2019

 • 05u00-06u00 3e vrije training: afgelast wegens tyfoon
 • Kwalificatie: verzet naar zondag wegens tyfoon

Zondag 13 oktober 2019

 • 3u00 kwalificatie GP van Japan
 • 07u10 start van de GP van Japan 2019

Live op tv: GP Japan 2019

Live op tv: welke zenders?

De Formule 1 Grand Prix van Japan is live op tv te zien bij onder meer Ziggo Sport Totaal, Telenet Play Sports en RTL Deutschland.

Live op tv bij Ziggo Sport

Bij Ziggo Sport zijn bij deze Japanse Grand Prix alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien. De live-uitzendingen van Ziggo Sport zijn te bekijken door iedereen die een abonnement voor digitale tv heeft bij Ziggo. Daarnaast kan men die uitzendingen ook bekijken als men een abonnement heeft op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Vanwege het grote tijdsverschil met Japan zijn de kwalificatie en de race in Nederland en België 's ochtends vroeg te zien. Vanwege de extreme weersomstandigheden in Japan (dreiging van een tyfoon) is de derde vrije training afgelast en is de kwalificatie naar zondag verzet.

Uitzendschema: Formule 1 GP Japan 2019 bij Ziggo Sport (tv en livestream)

 • Vr. 11 oktober: 02u55 live vrije training 1 op tv en livestream
 • Vr. 11 oktober: 06u55 live vrije training 2 op tv en livestream
 • Vr. 11 oktober: 23u00 Talkshow Formule 1 Café op tv en livestream
 • Za. 12 oktober: 3e vrije training is afgelast wegens tyfoon, kwalificatie verzet naar zondag
 • Zo. 13 oktober: 02u15 live voorbeschouwing op de kwalificatie van de GP Japan op tv en livestream
 • Zo. 13 oktober: 03u00 live kwalificatie GP Japan op tv en livestream
 • Zo. 13 oktober: 06u00 live voorbeschouwing GP Japan op tv en livestream
 • Zo. 13 oktober: 07u10 live start GP Japan op tv en livestream

Live op tv bij Play Sports: kwalificatie en race

Bij Play Sports zijn de vrije trainingen van de Japanse GP niet live op tv te zien, maar wel de kwalificatie en de race. De uitzendingen van Telenet Play Sports zijn te bekijken door abonnees van die Vlaamse sportomroep. De kwalificatie voor deze GP is op zaterdag 12 oktober vanaf 07u45 live bij hen te zien. De race is op zondag 13 oktober vanaf 6u45 live bij hen te zien.

Live bij RTL Deutschland

De tv-uitzendingen van de Formule 1 GP's van RTL Deutschland zijn in Nederland en België zeer populair. Die commerciële Duitse omroep zit namelijk bij velen in het standaard zenderpakket van hun tv-aanbieder. Nederlanders die geen abonnement hebben bij Ziggo en Belgen die geen abonnement hebben bij Telenet Play Sports, kunnen op deze zender dus alsnog 'gratis' naar de GP Formule 1 van Japan kijken.

Livestream GP Japan 2019

Met een livestream kan men deze Formule 1 GP op een computer of smartphone bekijken. Er zijn ook diverse aanbieders van een livestream voor de GP Japan 2019. Voor elke legale livestream van deze race dient men echter wel een abonnement te hebben.

Livestream Ziggo Sport Totaal Go App

In Nederland wordt de officiële livestream van de GP Japan aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Hun livestream van de F1 GP Japan bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Om die app te gebruiken, dient men wel een abonnement erop te hebben. Op die app heeft men de beschikking over diverse kanalen tijdens deze Formule 1-race. Men kan niet alleen per livestream naar de reguliere tv-uitzending kijken, ook kan men de live timing volgen en er is onder meer ook een kanaal beschikbaar met 'on board'-beelden.

Livestream Formule 1 GP Japan 2019 via de Go App

Het is echter ook mogelijk om de GP Japan te bekijken via de reguliere Go App (online tv). Daarmee kan men de reguliere tv-uitzending van Ziggo Sport 14 per livestream bekijken. Met deze app kunnen alle klanten van digitale tv van Ziggo per livestream tv kijken. Men kan op die app als klant van Ziggo elke zender per livestream bekijken, die men ook thuis op het televisietoestel kan bekijken. Via deze app kan men dus als reguliere Ziggo-klant ook per livestream naar de tv-uitzending van RTL Deutschland kijken. Die zender zit immers ook in het standaard tv-zenderpakket van klanten van Ziggo en kan men dus ook per livestream op die app bekijken.

Livestream GP Japan bij Play Sports (hele EU)

Er wordt ook een livestream van de Formule 1 GP Japan 2019 aangeboden door Telenet Play Sports. Op hun livestream zijn bij de GP Japan 2019 de kwalificatie en de race. Hun livestream van de kwalificatie begint op zaterdagochtend om 7u45. Hun livestream van de race begint op zondagochtend om 6u45. Play Sports is een Vlaamse sportomroep. Wanneer men een abonnement heeft op hun Play Sports Go App, dan kan men daarmee hun live-uitzendingen in de hele EU per livestream bekijken.

Livestream F1 Tv Pro

Zowel in Nederland als België kan men de GP Japan 2019 ook legaal bekijken op een livestream van F1 TV Pro, als men hiervoor een abonnement heeft. Die livestream is echter wel een Engelstalige stream. Via deze app heeft men ook de beschikking over een groot aantal kanalen waarmee men niet alleen de race-uitzending per livestream kan bekijken, maar ook de 'pit lane', enzovoort. Ook kan men op die app per stream naar oude Formule 1-races kijken.

GP Japan bij de NOS en Sporza

De NOS heeft niet de uitzendrechten om deze race live op tv of per livestream uit te zenden. Wel kan men deze race bij hen live volgen via hun liveticker (live-blog). Sporza heeft ook niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of livestream. Zij zenden echter op zondagmiddag op VRT één wel een uitgebreide samenvatting van deze Japanse Formule 1 Grand Prix uit.

Uitslag GP Japan 2019

 1. Valtteri Bottas (Fin-Team Mercedes) in 1u21'46"755
 2. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari F1) op 13"343
 3. Lewis Hamilton (UK-Team Mercedes) 13"858
 4. Alexander Albon (Tha-Red Bull Racing) 59"537
 5. Carlos Sainz (Spa-McLaren) 1'09"101
 6. Daniel Ricciardo (Aus-Renault) op 1 ronde
 7. Charles Leclerc (Mon-Ferrari F1) op 1 ronde
 8. Pierre Gasly (Fra-Toro Rosso) op 1 ronde
 9. Sergio Perez (Mex-Racing Point F1) op 1 ronde
 10. Nico Hulkenberg (Dui-Renault) op 1 ronde

Sport live op 13 oktober

Welke overige interessante sportevenementen kan men op 13 oktober 2019 live op tv of per livestream bekijken, naast deze Formule 1 GP? Op die middag wordt de wielerklassieker Parijs-Tours live uitgezonden door onder meer Sporza. Voor kijkers uit België bieden zij ook een gratis livestream aan van die wedstrijd. Ook kan men op die zondagmiddag naar de Superprestige Cyclocross Gieten kijken op tv of per livestream (bij onder meer Ziggo Sport en Play Sports). Op die avond speelt het Nederlandse elftal een interland tegen Wit-Rusland. Die EK-kwalificatiewedstrijd wordt door de NPO live op tv uitgezonden. Ook bieden zij een gratis livestream aan van die wedstrijd voor kijkers in Nederland. In België is dat duel live op tv en per livestream te zien bij Eleven Sports. Op 13 oktober is ook het WK turnen via een gratis livestream bij NOS Studio Sport te volgen. Eveneens kan men op die dag live op tv en via een livestream (bij RTL7 of Eleven Sports) naar de finale van de Darts World Grand Prix kijken.

Volgende Formule 1-race: GP Mexico 2019

Wat is na deze Grand Prix van Japan de eerstvolgende Formule 1-race? Dat is de Formule 1 GP Mexico (17 oktober). Die race is ook weer live op tv en per livestream te zien bij onder meer Ziggo Sport en Play Sports.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Rusland 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland 2020, live op tv en livestreamOp zondag 27 september 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Rusland gehouden. Dit is de negende editie van de Russisch…
Formule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Mexico verreden. Deze race vindt plaats op het 'Autodromo He…
Formule 1: GP Singapore 2019 live op tv en livestreamFormule 1: GP Singapore 2019 live op tv en livestreamOp zondag 22 september 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Singapore gehouden. De wedstrijd wordt verreden op het 'Ma…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…

Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…
Formule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Amerika verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het 'Circui…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fuji_Speedway
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzuka_International_Racing_Course
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Japan
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Hugenholtz

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!