Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestream

Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pace. Dit circuit bevindt zich bij de wijk Interlagos, die een onderdeel is van de stad Sao Paulo. De GP van Brazilië is live op tv te bekijken. Ook is de Braziliaanse Formule 1 Grand Prix op Interlagos per livestream online te volgen.

Geschiedenis: Grand Prix van Brazilië

De eerste editie van de Grand Prix van Brazilië werd verreden in 1972. De zege ging dat jaar naar de Argentijn Carlos Reutemann. Die eerste editie telde echter nog niet officieel mee voor het WK Formule 1. In 1973 werd deze race een officieel onderdeel van het wereldkampioenschap. Dat jaar ging de zege in de Braziliaanse Grand Prix naar de Braziliaan Emerson Fittipaldi.

Interlagos en Jacarepagua

De locatie waarop de Formule 1 van Brazilië in die begintijd (1972-1977) werd verreden was het circuit Interlagos bij Sao Paulo. In 1978 verhuisde de Braziliaanse Grand Prix voor één jaar naar het circuit Jacarepagua (bij Rio de Janeiro). In 1979 en 1980 was de race weer op Interlagos. Vervolgens werd de GP van Brazilië in de periode 1981-1989 elk jaar op het circuit Jacarepagua gehouden. In 1990 keerde de Braziliaanse Grand Prix weer terug op interlagos en dat is sindsdien de vaste locatie van dit evenement gebleven.

Erelijst GP Brazilië

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de Braziliaanse Grand Prix eruit? Alain Prost is de succesvolste coureur uit de historie van de GP van Brazilië: deze Fransman won de race zes keer. Carlos Reutemann en Michael Schumacher pakten vier keer de zege in deze GP. Sebastian Vettel won deze Braziliaanse Formule 1-race drie keer.

Brazilië en de Formule 1

Brazilië is een land dat veel grote Formule 1-coureurs heeft voortgebracht. De meest legendarische Braziliaanse coureur is de drievoudige wereldkampioen Ayrton Senna. Een andere grootheid is de eveneens drievoudige wereldkampioen Nelson Piquet. Een andere mythische coureur uit Brazilië is Emerson Fittipaldi. Hij won twee keer het wereldkampioenschap Formule 1, maar maakte ook veel furore in de Amerikaanse Indycars. Zo won hij twee keer de Indy 500. Andere sterke Braziliaanse Formule 1-coureurs waren onder meer Carlos Pace, Rubens Barrichello en Felipe Massa.

Corona: geen GP Brazilië in 2020, wel weer GP Brazilië 2021

In 2020 stond de Braziliaanse Formule 1 Grand Prix oorspronkelijk ook op de kalender, maar deze editie ging uiteindelijk niet door vanwege de coronacrisis. Brazilië is zwaar getroffen door die crisis. Vanwege die coronacrisis heeft de mondiale Formule 1-organisatie in dat seizoen sowieso geprobeerd om de reizen van het Formule 1-circus te beperken. Er vindt daarom in dat jaar geen enkele race plaats op het Amerikaanse continent. De races worden alleen in Europa en het Midden-Oosten gehouden. De Braziliaanse Grand Prix staat in 2021 wel weer op de kalender.

Programma GP Brazilië

Hieronder vindt u het programma van de Formule 1 GP van Brazilië. In dit schema zijn de tijdsverschillen tussen Brazilië en Nederland verrekend. De tijden in dit overzicht zijn dus de tijdstippen waarop de kijkers in Nederland live op tv en per livestream dit evenement kunnen bekijken. Dit tijdschema is overigens nog onder voorbehoud: er kunnen per jaar nog wijzigingen in plaatsvinden.

Programma vrijdag

 • 15u00-16u30: 1e vrije training
 • 19u00-20u30: 2e vrije training

Programma zaterdag

 • 16u00-17u00: 3e vrije training
 • 19u00-20u15: Kwalificatie GP Brazilië

Programma zondag

 • 18u10: start F1 Grand Prix Brazilië

Circuit Interlagos: Autódromo José Carlos Pace

De Formule 1 Grand Prix Brazilië 2021 wordt verreden op het circuit Autódromo José Carlos Pace, dat zich bevindt bij de wijk Interlagos in de Braziliaanse stad Sao Paolo. De racebaan heeft een lengte van 4,309 kilometer en telt 15 bochten. Het circuit is vernoemd naar de autocoureur Carlos Pace. Hij won in 1975 de GP van Brazilië op dit circuit. In 1977 overleed hij door een vliegtuigcrash.

Live op tv: F1 Grand Prix Brazilië

De Formule 1 Grand Prix van Braziliëwordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De live tv-uitzendingen van deze Formule 1 GP vinden anno 2021 en 2022 plaats op de zenders Ziggo Sport 14 (voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo) en op Ziggo Sport Select (voor abonnees van het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal). Hieronder vindt u het schema van de uitzendingen van deze omroep bij deze Formule 1 GP van Brazilië.

Uitzendschema: Formule 1 GP Brazilië live bij Ziggo Sport (tv en livestream)

 • Vrijdag 14u55: 1e vrije training live op Ziggo Sport 14 (tv) en livestream
 • Vrijdag 18u55: 2e vrije training live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag 22u30: Formule 1 Café (talkshow) op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 15u55: 3e vrije training live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 18u15: kwalificatie GP Brazilië live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 16u55: voorbeschouwing GP Brazilië op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 18u10: start GP Brazilië live op Ziggo Sport 14 en livestream

Formule 1 GP Brazilië live op overige tv-omroepen

In België is de Braziliaanse Grand Prix live op tv te zien bij Telenet Play Sports. In Duitsland wordt de wedstrijd live op tv uitgezonden door RTL Deutschland. Nederlanders en Belgen die geen abonnement hebben op Ziggo of Play Sports, konden jarenlang de GP Brazilië gratis op tv bekijken bij RTL Deutschland. Die zender zit bij veruit de meeste tv-aanbieders in de lage landen namelijk in het basis zenderpakket. Helaas zenden zij met ingang van 2021 de Formule 1 niet meer live uit. Bij Telenet Play Sports zendt men behalve de race ook de kwalificatie live uit. Bij hen zijn de vrije trainingen echter niet live te zien. Bij Ziggo Sport zendt men bij elke Formule 1 GP zowel de vrije trainingen, de kwalificatie en de race live uit.

Livestream GP Brazilië Formule 1

Livestream Ziggo bij de Formule 1

De F1 Grand Prix van Brazilië is in Nederland online te bekijken via een livestream bij Ziggo Sport Totaal. Hun officiële livestream van deze Formule 1 GP bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Die app is te gebruiken voor mensen met een vast abonnement, maar ook voor mensen die een livestream van één evenement kopen (Pay Per View). Op die app vindt men niet alleen de livestream van de reguliere live-uitzending van de F1 GP Brazilië, maar ook kanalen met extra opties (zoals live tv-timing, on board beelden en een stream van de pitstraat).

Livestream GP Brazilië Formule 1 via Go App

Het is echter ook mogelijk om de GP Brazilië te bekijken via de Go App (online tv). Deze reguliere Go App dient men niet te verwarren met de hierboven genoemde Ziggo Sport Go App. De reguliere Go App is een standaard-dienst voor de klanten van digitale tv bij Ziggo, waarmee zij online (per livestream) naar televisie kunnen kijken. Elke livestream die ze hierop kunnen ontvangen, mogen zij in de hele EU bekijken. Zij hoeven hiervoor niets bij te betalen, dus in de praktijk is dat een 'gratis livestream'. Zij kunnen daarop per livestream naar de live tv-uitzendingen van Ziggo Sport 14 kijken. Het is echter ook mogelijk om op die app de live tv-uitzending van RTL Deutschland bij deze Braziliaanse Formule 1-race te bekijken. Via de reguliere Go App kan men als klant van VodafoneZiggo precies dezelfde tv-zenders per livestream bekijken (op elke locatie in de hele EU, waar men wifi heeft) als men thuis in de woonkamer op het televisietoestel kan bekijken. Het abonnement dat men voor de digitale tv heeft wordt dus gekoppeld aan deze app, zodat men daarop exact diezelfde kanalen per livestream kan ontvangen. Indien men dus een aanvullend abonnement heeft voor het complete tv-zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, dan kan men op die extra zenders tijdens Formule 1-races allerlei extra beelden ontvangen op de F1 Tv Go App (met live tv-timing, on board-camera's, enzovoort). Indien men echter niet zo'n aanvullend abonnement heeft, maar alleen een standaard zenderpakket voor digitale tv, dan kan men niet die extra's per livestream ontvangen, maar alleen de reguliere uitzendingen van de Formule 1 GP van Brazilië op Ziggo Sport 14.

Livestream Play Sports bij de Braziliaanse F1 Grand Prix (hele EU)

Er wordt ook een livestream aangeboden door Telenet Play Sports. Via die livestream zijn bij deze Braziliaanse GP de kwalificatie en de race live te zien. De livestream van de kwalificatie voor deze Braziliaanse F1 Grand Prix begint bij hen op de zaterdag om 18u45. Op zondag begint hun livestream van deze Braziliaanse Formule 1 Gp om 17u45. Vrije trainingen van de GP Brazilië 2021 zijn niet bij hen op de livestream te bekijken. Play Sports is de sportomroep van het Vlaamse bedrijf Telenet. Men kan een abonnement op hun Play Sports Go App nemen, waarmee men in de hele EU per livestream naar hun sportuitzendingen kan kijken. Wie geen vast abonnement wil, kan kiezen om rondom de Braziliaanse Grand Prix een dagpas of weekendpas voor de livestream van Play Sports te kopen.

Livestream F1 TV Pro van deze GP

In Nederland en België kan men ook een abonnement nemen op F1 TV Pro, waarmee men via een livestream naar deze Braziliaanse Grand Prix kan kijken. (Dit is niet een gratis dienst; men dient hierop een betaald abonnement te hebben, of een gekoppeld abonnement met Ziggo.) Anno 2021 is er Nederlandstalig commentaar bij die livestream. Er is echter ook Engelstalig commentaar op de livestream beschikbaar. Er zijn allerlei opties om per livestream te bekijke op die app. Zo kan men ook een livestream van de pitlane bekijken. Of een livestream van 'on board-beelden'. Behalve zo'n livestream heeft men als abonnee van die dienst ook allerlei andere opties; zo kan men ook allerlei oude GP's streamen uit het archief van de Formule 1.

Livestream Formule 1 GP Brazilië via iTV-app?

Is het ook mogelijk om deze Braziliaanse Formule 1 Grand Prix per livestream te bekijken bij KPN op de iTV-app? Voor klanten van interactieve tv bij KPN, die een aanvullend abonnement hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, is het sowieso mogelijk om per livestream de tv-uitzendingen op die app te bekijken. Voor klanten van interactieve tv bij KPN die niet zo'n aanvullend pakket hebben, is het wel mogelijk om zonder iets bij te betalen (dus in principe 'gratis') de uitzending van RTL Deutschland bij deze Braziliaanse F1 Grand Prix te bekijken. Via die app kan men namelijk via een 'gratis' livestream naar alle tv-zenders kijken, die men ook thuis op televisie kan bekijken. Het is voor hen daarentegen niet mogelijk om op die app per livestream 'gratis' naar de Ziggo Sport-uitzending van deze Formule 1 GP Brazilië op Interlagos te bekijken.

F1 GP Brazilië bij de NPO en Sporza?

Het Vlaamse Sporza heeft niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of gratis livestream van deze Braziliaanse Formule 1 Grand Prix. (De enige race die zij op de gratis livestream uitzenden is de Formule 1 G België.) Wel is er op de avond van de zaondag bij hen een uitgebreide samenvatting van de GP op tv te zien. Het Nederlandse NOS zendt de race ook niet live op tv of via een gratis livestream uit; wel kan men het verloop van de Formule 1 GP Brazilië bij hen volgen via een liveticker (blog) op hun website; eveneens houdt men de stand van deze F1-race bij op NOS-teletekst.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP Japan, live op tv en livestreamFormule 1: GP Japan, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_Grand_Prix
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_Formule_1
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3010/formule-1-grand-prix-van-brazilie-2019/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!