Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcours

Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcours Op zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de provincie Vlaams-Brabant ligt. De Gooikse Pijl 2020 is op het internet te bekijken via een livestream. Wat is de lengte van het parcours? Welke deelnemers staan bij de Gooikse Pijl op de startlijst? Hoe is de historie van deze Vlaamse koers verlopen?

Wielrennen en België

Wielrennen is een extreem populaire sport in Vlaanderen. De eerste grote Vlaamse held in het wegwielrennen was Cyrille van Hauwaert, die in 1908 de Italiaanse topkoers Milaan-San Remo won. Zijn bijnaam werd 'de Leeuw van Vlaanderen'. In die periode was Vlaanderen nog een relatief arme streek: de meeste macht en het meeste geld was in het toenmalige België geconcentreerd in Wallonië.

De internationale successen van Van Hauwaert en overige Vlaamse coureurs zorgden voor een sterker zelfbewustzijn van veel Vlamingen. Ook bood het profwielrennen aan heel wat Vlaamse jongeren van arme afkomst de kans om veel geld te verdienen. Wielrennen werd in die periode extreem populair in Vlaanderen: bij allerlei jaarmarkten en kermissen werden profwielerkoersen georganiseerd (kermiskoersen), waar vele duizenden toeschouwers naartoe kwamen.

De Vlaamse wielrenners werden volkshelden. Het wielrennen werd het hoofdonderwerp waarmee kranten zoals Sportwereld (van Karel Van Wijnendaele) hun pagina's volschreven. Het wielrennen werd een onderdeel van de Vlaamse identiteit; op den duur kreeg het wielrennen in Vlaanderen een bijna religieuze status. Dat is sindsdien altijd zo gebleven: in de 21e eeuw is het wielrennen nog steeds extreem populair in Vlaanderen.

Gooikse Pijl: erelijst

De Gooikse Pijl is een wielerkoers die sinds 2004 wordt gehouden. De eerste editie werd gewonnen door Renaud Boxus. Mooie namen op de erelijst zijn onder meer Jurgen Roelandts (2005), Roy Jans (2014), Oliver Naesen (2015), Kenny Dehaus (2017) en Pascal Ackermann (2019). De Gooikse Pijl wordt georganiseerd door Gooik Sportief.

Locatie: Gooik

De Gooikse Pijl wordt verreden in en rond de plaats Gooik. Deze gemeente ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Anno 2020 telt de gemeente circa 9000 inwoners. De bijnaam van Gooik is 'de parel van het Pajottenland'. De beroemdste bezienswaardigheid van deze plaats is de Sint-Niklaaskerk. Deze heeft een romaanse toren uit de 12e eeuw.

Parcours Gooikse Pijl

Deze koers wordt verreden op een circuit van ruim 20 kilometer. Het parcours gaat behalve door Gooik onder meer ook door Oetingen en Leerbeek. De totale lengte van het parcours is circa 194 kilometer.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers? Interessante namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Tim Merlier, Alvaro Hodeg, Gianni Vermeersch, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Taco van der Hoorn, Danny van Poppel, Jan-Willem van Schip, Wouter Wippert en Coen Vermeltfoort.

Livestream Gooikse Pijl 2020

De Gooikse Pijl wordt wel uitgezonden via een livestream van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men deze Gooikse Pijl op zondag 20 september op een computer of smartphone bekijken. De livestream van de Gooikse Pijl begint om circa 14u30. Dit is een gratis livestream. De livestream is op die zaterdagmiddag onder meer te vinden in de rubriek 'nu live' van de site van Sporza. Ook is de gratis livestream op die zaterdag te vinden in de rubriek wielrennen op die website. Eveneens is het mogelijk om deze livestream te bekijken op de Sporza App. Via die app is de livestream in de hele EU te bekijken.

De livestream is niet te bekijken via een reguliere tv-app, zoals de Telenet-app, Ziggo Go of de iTV-app. Op die applicaties zijn namelijk alleen televisie-uitzendingen via een livestream te bekijken en niet uitzendingen die exclusief online (via een stream) worden aangeboden.

Gooikse Pijl op tv?

Op de avond van 20 september kan men bij Sporza om 23u00 een uitgebreide samenvatting van de Gooikse Pijl op tv zien.

Uitslag Gooikse Pijl 2020

  1. Danny Van Poppel
  2. Thijssen
  3. De Kleijn

Wielrennen live op tv (en via de livestream)

Welke wielerkoersen zijn in deze periode live op tv en via een livestream te volgen? Bij Sporza, Eurosport en de NOS wordt elke dag de Tour de France live op tv en via de livestream uitgezonden. De livestream van Sporza is gratis beschikbaar voor kijkers in België, de stream van de NOS is gratis voor kijkers in Nederland. De livestream van Eurosport is alleen door abonnees te bekijken. In de periode daarna kan men ook live op tv en per livestream kijken naar het WK wielrennen 2020. Op vrijdag 25 september is bijvoorbeeld live op televisie en middels de livestream het WK tijdrijden 2020 voor heren elite (profs) te zien. De wegrit van de heren elite is op zondag 27 september live op televisie en op de livestream te zien.
© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gouden Pijl Emmen 2021 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2021 - live op tv en livestreamIn augustus 2021 wordt de Gouden Pijl van Emmen verreden. Het is de 43e editie van dit criterium. Het parcours van deze…
Voetbal 2020: Granada-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2020: Granada-PSV, live tv en livestreamOp donderdag 3 december 2020 wordt de wedstrijd Granada-PSV gespeeld. Dit is een wedstrijd in de groepsfase van de Europ…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstr…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP van Brazilië 2021, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2021, live op tv en livestreamIn het najaar van 2021 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo Jo…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingarchives.com/wcd.php?landid=17&cid=239029
  • http://www.heistsepijl.be/nieuwsitem/246
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heistse_Pijl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Van_Itterbeeck
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Benny_Heylen

Reageer op het artikel "Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcours"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!