InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestream Op zondag 26 mei 2019 wordt de Grand Prix van Monaco verreden. Dit is de 77e editie van deze legendarische race. De GP van Monaco is de zesde race van het Formule 1-seizoen 2019. Deze Grand Prix in het Mediterrane prinsdom wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men de GP van Monaco 2019 online per livestream bekijken. Hoe ziet het programma van de Grand Prix van Monaco 2019 eruit? Via welke zenders kan men in Nederland en België live op tv naar deze race kijken? Waar vindt men een livestream van de GP Monaco 2019? De Grand Prix van Monaco is de wedstrijd met de grootste uitstraling van alle Formule 1 GP's. Deels komt dat door het glamoureuze decor van de steenrijke ministaat. Anderzijds komt dat door het stratencircuit dat er voor zorgt dat de wedstrijd dikwijls zeer spectaculair is. In 1996 arriveerden bijvoorbeeld slechts 4 auto's aan de finish van deze GP. De Fransman Olivier Panis won dat jaar de Grand Prix van Monaco.

Geschiedenis

De Grand Prix van Monaco werd voor het eerst verreden in 1929. De Brit William Grover-Williams won dat jaar in een Bugatti. De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de GP van Monaco is Ayrton Senna. Hij won deze wedstrijd maar liefst zes keer: in 1987, 1989, 1990, 1991, 1992 en 1993.

Circuit van Monaco

De wedstrijd wordt verreden op het 'Circuit de Monaco'. Dit stratencircuit wordt ook vaak het Circuit de Monte Carlo genoemd. Dat komt doordat het circuit grotendeels door de befaamde wijk Monte Carlo gaat. Het circuit is 3,34 kilometer lang en telt 18 bochten. De wegen zijn vaak erg smal, waardoor het moeilijk is om in te halen. Een befaamd onderdeel van het circuit is een tunnel, die onder een hotel en een congrescentrum door gaat.

Louis Chiron

Eén van de bochten op het circuit heet de Louis Chiron-bocht. Deze is vernoemd naar de Monagaskische autocoureur Louis Chiron. Hij won de Grand Prix van Monaco in 1931. Daarmee is hij tot op heden de enige coureur van Monagaskische afkomst die hierin slaagde. Chiron bleef tot op zeer hoge leeftijd actief als coureur. Op 58-jarige leeftijd reed hij in 1958 zijn laatste GP van Monaco. Hij is daarmee de oudste coureur die ooit deze wedstrijd heeft gereden.

Programma GP Monaco 2019

Hoe ziet het programma van de GP Monaco 2019 eruit? Anders dan bij de andere GP's, vinden in Monaco de eerste twee trainingen voor de Formule 1-coureurs niet op vrijdag, maar op donderdag plaats. Hieronder vindt u het programma van de F1 Grand Prix Monaco 2019.

Programma donderdag 23 mei 2019

 • 11u00-12u30: Eerste vrije training
 • 15u00-16u30: Tweede vrije training

Programma zaterdag 25 mei 2019

 • 12u00-13u00: Derde vrije training
 • 15u00-16u00: Kwalificatie F1 GP Monaco

Porgramma zondag 26 mei 2019

 • 15u10: start GP Monaco 2019

F1 Seizoen 2019

Het Formule 1-seizoen 2019 bestaat in totaal uit 21 wedstrijden. De GP van Monaco is de zesde wedstrijd op deze kalender. De zevende race is de F1 Grand Prix van Canada op 9 juni. De 21e en laatste wedstrijd van het seizoen 2019 wordt verreden op zondag 1 december in Abu Dhabi.

Puntentelling Formule 1

De puntentelling van de Formule 1 is in het seizoen 2019 grotendeels hetzelfde als in 2018. De winnaar van elke race ontvangt 25 punten. De eerste tien in de uitslag van elke race krijgen punten. De nummer tien in de uitslag krijgt één punt. Het enige verschil in de puntentelling is, dat met ingang van 2019 de coureur met de snelste ronde in de race een bonuspunt krijgt (indien de coureur althans in de top 10 van de uitslag eindigt).

Status: de grote drie

De Grand Prix van Monaco wordt gerekend tot de drie grootste autoraces ter wereld. De overige twee races die tot de 'grote drie' worden gerekend zijn de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Opvallend genoeg worden twee van die wedstrijden vaak op dezelfde datum verreden. Zowel de Indy 500 als de F1 GP Monaco worden doorgaans op de laatste zondag van mei verreden. Ook in 2019 is dat het geval: de Indy 500 wordt net als de GP Monaco op zondag 26 mei 2019 verreden.

Live op tv: GP Monaco 2019 in Nederland (26 mei 2019)

De uitzendrechten van alle wedstrijden van het Formule 1-seizoen 2019 zijn voor Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden dus ook deze GP van Monaco live op tv uit. De race op zondag 26 mei en de kwalificatie op zaterdag 25 mei zijn live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die 'gratis' te ontvangen is door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. De vrije trainingen van de GP van Monaco 2019 zijn live te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Hieronder vindt u het uitzendschema van Ziggo Sport bij de GP Monaco 2019. De GP Monaco is ook live op tv te zien bij diverse andere zenders, waaronder RTL Deutschland. Dit is een goede 'gratis' optie voor veel Nederlanders die geen abonnement bij Ziggo hebben en toch de GP Monaco 2019 willen bekijken.

Uitzendschema: GP Monaco 2019 bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Do. 23 mei om 10u55: 1e vrije training van de GP Monaco live
 • Do. 23 mei om 14u55: 2e vrije training live
 • Vr. 24 mei om 22u30: Talkshow Formule 1 Café live
 • Za. 25 mei om 11u55: 3e vrije training live
 • Za. 25 mei om 14u15: Kwalificatie GP Monaco 2019 live
 • Zo. 26 mei om 14u00: Voorbeschouwing op race live
 • Zo. 26 mei om 15u10: start F1 GP van Monaco

Livestream GP Monaco 2019 in Nederland

De livestream voor Nederland van de GP Monaco 2019 wordt aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream van de GP Monaco kan men deze Monegaskische autorace live bekijken op een computer of smartphone. De officiële Nederlandse livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Hierbij heeft men ook diverse extra opties. Behalve de reguliere wedstrijdbeelden, kan men ook op kanalen kijken naar de live timing, een livestream van de pitlane, on board-beelden, enzovoort. Om deze officiële livestream van de GP Monaco te bekijken, dient men wel een abonnement op de Ziggo Sport Totaal Go App te hebben. Men kan deze livestream echter ook via PPV verkrijgen.

Alternatief: livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de F1 Grand Prix van Monaco op een livestream van de Go App (online tv) te bekijken. Dit is een dienst waarmee men online per livestream tv kan kijken. Daarnaast kan men op die app ook een week lang elke tv-uitzending terugkijken. Men kan hierop dus ook een week lang de tv-uitzending van de GP Monaco 2019 terugkijken. Deze streamingdienst is een product van VodafoneZiggo. Elke klant met een abonnement op digitale tv bij Ziggo kan 'gratis' via de livestream op die app naar televisie kijken. Zo kan men dus eigenlijk via een 'gratis livestream' naar de live tv-uitzending van de GP van Monaco op kanaal 14 (Ziggo Sport) kijken. Ook kan men als klant van Ziggo dan via een gratis livestream op deze app ook naar de Duitse live tv-uitzending van de GP Monaco 2019 op RTL Deutschland kijken. Men heeft op de reguliere Ziggo Go App echter niet de extra opties van Ziggo Sport (zoals extra kanalen met on board-beelden, live timing, enzovoort) die men wel bij de livestream op de Ziggo Sport Go App heeft. Elke livestream op deze app (dus ook de streams van de live-uitzendingen van Ziggo Sport en RTL Deutschland) zijn in de hele EU te bekijken. In de meeste landen buiten de Europese unie is elke livestream op deze Ziggo Go App 'geo-blocked' (geblokkeerd).

GP Monaco 2019 live op tv in België (26 mei 2019)

In België is de Grand Prix van Monaco in 2019 live op tv te bekijken bij Telenet Play Sports. Dit is een Vlaams sportzenderpakket dat onder meer veel voetbal, veldrijden, hockey, motorcross en dus ook Formule 1 live uitzendt. Om de races bij Play Sports op tv te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. De live-uitzending van de kwalificatie begint bij hen op zaterdag 25 mei om 14u45 op de zender Play Sports 1. Op zondag begint bij hen de live tv-uitzending van de race om 14u45 op de zender Play Sports 3.

Livestream Play Sports (EU)

Het is ook mogelijk om de GP van Monaco 2019 via een livestream van Telenet Play Sports te bekijken. Hun livestream op de Play Sports Go App is in de gehele EU te bekijken. Ook biedt men enkele extra kanalen met een livestream van de pitlane, live timing, enzovoort. Anders dan bij Ziggo, zendt men bij Play Sports overigens niet de vrije trainingen uit. De kwalificatie en de race in Monaco zijn wel beiden per livestream te bekijken. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag om 14u45 op hun kanaal 1. De livestream van de race begint op zondag om 14u45 op hun kanaal 3. Play Sports is een onderdeel van het Belgische media- en telecombedrijf Telenet. Bij Play Sports biedt men op tv en per livestream veel sportevenementen live aan. Naast Formule 1 focussen zij zich ook op onder meer veldrijden en voetbal. Ook is er bij hen behoorlijk veel hockey en motorcross live te bekijken op tv of online via een livestream. Hun stream is niet een gratis livestream. Men kan bij de Play Sports Go App een vast abonnement nemen, waarmee men dus betaalt om al hun uitzendingen per livestream te bekijken. Men kan echter ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men één etmaal of één weekend elke livestream van hen kan bekijken. Mensen die in Vlaanderen reeds tv kijken via Telenet Play Sports, hebben de Go App niet nodig om een livestream online te bekijken. Zij kunnen op de reguliere website van Play Sports inloggen om elke livestream te bekijken.

Livestream F1 Tv Pro

Verder is het ook mogelijk om deze GP te bekijken (met Engelstalig commentaar) op de F1 Pro TV-livestream. Om de livestream van F1 Pro TV te kunnen bekijken moet men echter wel een abonnement op dienst hebben. Deze streamingdienst was sinds 2018 beschikbaar in België en is in 2019 voor het eerst ook beschikbaar in Nederland. Behalve een reguliere livestream bij de race, kwalificatie en trainingen van de GP Monaco 2019, zijn er ook bij deze streamingdienst veel extra's beschikbaar (pitlane, on board, enzovoort). Ook biedt men bij F1 Tv Pro de mogelijkheid aan om in het archief van de Formule 1 rond te neuzen, zodat men ook per stream naar allerlei oude races kan kijken. Naast het F1 Pro Tv-abonnement, biedt men ook een goedkoper abonnement aan: F1 Access. Met dat goedkopere abonnement kan men niet per livestream naar de race, kwalificatie en training kijken, maar kan men wel per stream naar vroegere wedstrijden kijken.

Live bij de NOS? Liveticker en teletekst

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) beschikt niet over de uitzendrechten om de Formule 1 Grand Prix van Monaco 2019 live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel kan men het verloop van de GP Monaco bij hen volgen via een liveticker (blog) op hun site en via teletekst. Ook wordt men op zondagmiddag 26 mei op Radio 1 via live flitsen op de hoogte gehouden van het verloop van de GP Monaco 2019.

Live op 26 mei 2019, autosport en motorsport: Indy 500 en MXGP Frankrijk

Indy 500 2019 live op tv en livestream

Er wordt op zondag 26 mei 2019 ook een andere buitengewoon prestigieuze autorace verreden: de Indy 500 van 2019. Die wedstrijd wordt eveneens live op tv en online per livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De live tv-uitzending begint op Ziggo Sport (kanaal 14) om circa 18u10. Vanaf circa 17u00 kan men de voorbeschouwing op de Indy 500 reeds live volgen via Ziggo Sport Racing en via de livestream.

Motorcross: MXGP Frankrijk live op tv en livestream

Ook in de wereld van de motorcross wordt op 26 mei een topwedstrijd verreden: de MXGP van Frankrijk. Deze race wordt in België live op tv en via de livestream uitgezonden door Play Sports. In Nederland kan men deze race bekijken via een gratis livestream. Deze gratis livestream bevindt zich op de middag van zondag 26 mei 2019 op de website van de NOS. De gratis livestream van de eerste manche van de MXGP Frankrijk begint bij hen om 14u15. De gratis livestream van de tweede manche van deze motorcross begint om circa 17u10.

Uitslag F1 Grand Prix Monaco 2019

 1. L. Hamilton (Mercedes)
 2. S. Vettel (Ferrari) +2.602
 3. V. Bottas (Mercedes) +3.162
 4. M. Verstappen (Red Bull) +5.537
 5. P. Gasly (Red Bull) +9.946
 6. C. Sainz Jr. (McLaren) +53.454
 7. D. Kvyat (Toro Rosso) +54.574
 8. A. Albon (Toro Rosso) +55.200
 9. R. Grosjean (Haas) +1:00.894
 10. D. Ricciardo (Renault) +1:01.034

Volgende Formule 1-race live op tv en livestream: F1 Grand Prix Canada

Wat is de eerstvolgende Formule 1-race na de GP Monaco 2019? Dat is op 9 juni de F1 Grand Prix van Canada 2019. Deze race vindt plaats in Montreal op het Circuit Gilles Villeneuve. Ook die Canadese Grand Prix is weer live op tv en online per livestream te zien bij onder meer Ziggo Sport Totaal en Play Sports.

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
Formule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamOp zondag 14 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië verreden. Dit is de 74e editie van de British…
Formule 1: GP van Australië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Australië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 maart 2019 vindt in Melbourne de Grand Prix van Australië plaats. Dit is de eerste wedstrijd van het Formul…
Formule 1: GP van Spanje 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Spanje 2019, live op tv en livestreamOp zondag 12 mei 2019 wordt de Formule 1 GP van Spanje verreden. Deze Grand Prix vindt plaats op het Circuit de Cataluny…
Bronnen en referenties
 • http://www.formula1monaco.com/
 • http://en.wikipedia.org
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.formule1.nl

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!