Dressuur op L-niveau

Dressuur op L-niveau Als je met je paard wedstrijden wilt rijden kun je lid worden van een rijvereniging die is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Zij organiseren landelijk officiële dressuurwedstrijden. Deze dressuurwedstrijden zijn onderverdeeld in rubrieken, B, L1, L2, M1, M2, Z1 en Z2. Wat er tijdens zo'n dressuurwedstrijd van ruiter en paard wordt verwacht verschilt per rubriek. In dit artikel wordt beschreven wat een dressuurproef in de klasse L inhoudt.

Starten in de L-klasse

De klasse L bestaat uit twee rubrieken, het L1 en het L2. De L staat voor licht. Voor de L-rubrieken zit de klasse B (basis). Na de L-rubrieken volgen nog de klassen M(middel) en Z (zwaar). Heb je met je paard voldoende winstpunten behaald in de klasse B, dan mag je starten in het L1. Heb je als ruiter eerder M1 gestart met een ander paard, dan mag je met een ongeklasseerd paard kiezen of je eerst B gaat starten of gelijk L1. Je mag dan versneld promoveren.

L1-proeven

In de L1-proeven geldt, dat de ruiter moet lichtrijden, tenzij doorzitten wordt gevraagd.
In een L1 proef komen, in vergelijking met B-proeven, een paar nieuwe, moeilijkere elementen voor:
 • Wijken voor linkerbeen
 • Wijken voor het rechterbeen
 • Halthouden
 • Volte 15 meter
 • Slangevolte
 • Middengalop

Wijken voor het linkerbeen

Wijken voor het linker- en rechterbeen vallen onder de zijgangen. In een L1-proef wordt deze oefening ingezet vanaf de letter A op de korte zijde. Moet je wijken voor het linkerbeen, dan kom je vanaf de linkerhand. Je wendt af bij A, door druk van de linkerkuit van de ruiter beweegt het paard op twee hoefslagen voorwaarts en opzij (naar rechts). Het paard is daarbij licht naar links gesteld. Het paard kijkt dus tegengesteld in de richting waar hij gaat. Het paard moet minimaal 5 meter wijken, waarbij de benen aan de binnenzijde de benen aan de buitenzijde voorlangs moeten kruisen.

Wijken voor het rechterbeen

Wijken voor het rechterbeen wordt ingezet vanaf de rechterhand. Door druk van de rechterkuit van de ruiter beweegt het paard voorwaarts en zijwaarts naar links. Het paard is hierbij naar rechts gesteld. Het paard moet minimaal 5 meter wijken, waarbij de benen aan de binnenzijde de benen aan de buitenzijde voorlangs moeten kruisen.

Bij de boordeling van het wijken let de jury op verschillende dingen:
 • De voorhand moet iets aan de achterhand vooraf gaan
 • Niet te veel stelling
 • Paard moet voorwaarts blijven
 • Paard moet duidelijk scharen met voor- en achterbenen

Halthouden

Het halthouden wordt per rubriek anders beoordeeld en hangt samen met de africhtingsgraad van het paard. De bedoeling is, dat het paard vierkant staat, onbeweeglijk en recht. Het paard is nageeflijk, ontspannen in kaak en hals, met het gewicht gelijkmatig verdeeld over vier benen. In het L1 hoeft het paard nog niet vierkant te staan. Wel moet het gewicht gelijkmatig verdeeld zijn over vier benen. De jury let op de overgang naar het halthouden, het onbeweeglijk staan van het paard en de overgang vanuit het halthouden.

Volte 15 m

Een volte 15 meter kan zowel vanaf de lange- als de korte zijde gereden worden. De diameter van de volte moet 15 meter zijn. Het paard moet naar de lijn van de volte gesteld en gebogen zijn. De jury beoordeelt op de juiste stelling en buiging. De volte mag niet te groot zijn. Te klein is ook niet de bedoeling, maar wordt minder zwaar aangerekend, omdat de moeilijkheidsgraad hiervan hoger ligt.

Slangevolte

Een slangevolte bestaat uit halve voltes die verbonden zijn met rechte verbindingslijnen. Bij het passeren van de AC-lijn moet het paard parallel zijn aan de korte zijde. Een slangevolte kan uit meerdere bogen bestaan. De jury beoordeelt of alle bogen evenredig groot zijn, het paard op de AC-lijn recht gesteld is en het paard na het passeren van de AC-lijn netjes wordt omgesteld. Tijdens dit figuur moet de ruiter doorzitten.

Middengalop

In het L1 moeten ruiter en paard enkele sprongen middengalop tonen op de volte. In de middengalop moet het paard zijn sprongen zichtbaar verlengen. Het paard verruimt middelmatig en verlengt iets in bovenlijn en hals. De jury beoordeelt of het paard zijn sprongen verruimt en niet versnelt. De beweging moet in evenwicht en ontspannen zijn en komt vanuit een duidelijke impuls vanuit de achterhand.

L2-proeven

In de L2-proeven geldt, dat de ruiter moet doorzitten, tenzij lichtrijden wordt gevraagd.
Ook in de L2-proeven komen weer wat nieuwe, moeilijkere elementen voor:
 • Door een S van hand veranderen
 • Wijken voor het linker- en rechterbeen 10 meter
 • Halthouden en enkele passen achterwaarts
 • Middengalop op de lange zijde

Door een S van hand veranderen

Deze figuur wordt gereden vanaf de lange zijde bij B of bij E en heeft tot doel om van hand te veranderen. Vanaf B of E wordt een halve volte halve baan gereden. Op de AC-lijn is het paard een paardlengte recht gesteld, waarna nogmaals een halve volte halve baan wordt ingezet in tegengestelde richting. De jury beoordeelt of de figuur netjes wordt verdeeld over twee gelijke halve voltes halve baan. Er wordt gekeken of het paard goed wordt recht gesteld op de AC-lijn en of het paard voldoende stelling en buiging heeft volgens de lijn van de voltes.

Wijken voor het linker- en rechterbeen 10 meter

In de L2 proeven wordt de oefening van het wijken uitgebreid tot 10 meter. Dit betekent dat je vanaf de AC-lijn moet wijken naar de hoefslag. De beoordeling van de jury is verder hetzelfde als bij het L1.

Halthouden en enkele passen achterwaarts

Het halthouden is reeds bij het L1 besproken. Het paard moet recht achterwaarts, waarbij hij zijn benen als diagonale paren oplicht en neerzet. De jury kijkt in deze oefening naar de gehoorzaamheid van het paard. Het paard moet actief achterwaarts gaan en mag niet slepen met zijn benen. Het paard mag niet scheef gaan. Tijdens de gehele oefening moet het paard netjes nageeflijk blijven. Na het achterwaarts gaan moet het paard zonder aarzeling in stap of draf overgaan. De beoordeling is afhankelijk van de africhtingsgraad van het paard.

Middengalop op de lange zijde

De beoordeling van de middengalop is hetzelfde als in het L1. Op de lange zijde moet het paard wel recht zijn en aan het eind van de lange zijde moet het paard zichtbaar worden terug genomen naar arbeidsgalop.

Verder worden ruiter en paard tijdens de gehele proef beoordeeld op de drie gangen, stap, draf en galop, de impuls, het rechtgerichte, ontspannen en in aanleuning gaande paard, de houding en zit van de ruiter, de rijvaardigheid en het effect van de hulpen en de verzorging van het geheel. In het artikel Dressuur op B-niveau. lees je hier meer over.

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
ORUN Opleiding: Instructeur Niveau 2ORUN Opleiding: Instructeur Niveau 2Voor wie zijn lesbevoegdheid wil halen in de paardensport, zelf beter wilt leren rijden, of een opleiding wilt volgen to…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Dressuur op M2-niveauDressuur op M2-niveauRijd je al een tijdje wedstrijden met jouw paard en heb je de rubrieken B, L1, L2 en M1 met goed gevolg doorlopen, dan m…

Bergvakantie met fietsen in de bergenBergvakantie met fietsen in de bergenFietsen in de bergen is niet voor iedereen weggelegd maar met de juiste training vooraf en goed materiaal is er soms mee…
Ameland Adventurerun - halve marathonAmeland Adventurerun - halve marathonDe Ameland Adventurerun is een hardloopevenement op Ameland in de adventtijd. Half december komen duizenden sporters naa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Guilaine, Pixabay
 • KNHS; Dressuur- en Menproeven; uitgave 2011
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 08-12-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.