Tennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestream

Tennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestream Van 27 september tot en met 11 oktober wordt Roland Garros 2020 gehouden. Het is de 124e editie van dit Franse tennistoernooi. Roland Garros 2020 wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook kan men Roland Garros 2020 online via een livestream bekijken. De Nederlandse Kiki Bertens behoort bij dit Grand Slam-toernooi tot de prominente deelnemers aan het dames enkelspel. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van dit toernooi? Waar vindt men een livestream van Roland Garros 2020? Hoe is de geschiedenis van het 'French Open' te Parijs verlopen?

Nieuwe data Roland Garros

Oorspronkelijk zou op zondag 24 mei de eerste ronde van Roland Garros 2020 beginnen. Vanwege het coronavirus werd dit toernooi echter uitgesteld naar een latere datum in het jaar. Als nieuwe data koos men in eerste instantie 20 september tot en met 4 oktober. Er waren echter diverse praktische bezwaren tegen die data. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen om het toernooi plaats te laten vinden van 27 september tot en met 11 oktober.

Geschiedenis van Roland Garros

Ontstaan

Dit toernooi bestaat sinds 1891. In de begintijd was het officieel het Frans kampioenschap tennis. Aan dit toernooi mochten wel buitenlandse spelers meedoen, maar alleen als zij lid waren van een Franse tennisclub. De eerste editie werd bijvoorbeeld gewonnen door de Brit H. Briggs, die in Frankrijk woonde en lid was van de Club Stade Français. Jarenlang bleef hij de enige niet-Franse winnaar van dit kampioenschap.

Open Franse tenniskampioenschappen

Pas in 1925 werd dit toernooi werkelijk een internationaal evenement, waaraan alle amateurtennissers ter wereld mee mochten. In de daaropvolgende periode groeide het 'French Open', samen met het US Open, het Australian Open en Wimbledon uit tot de vier meest prestigieuze toernooien in de tenniswereld: de grandslamtoernooien.

Decennialang mochten echter alleen amateurs deelnemen aan deze toernooien. Dat veranderde in 1968. In mei van dat jaar was het French Open het eerste grandslamtoernooi waaraan ook profs mochten deelnemen. Dit was een revolutie die de tenniswereld voor altijd veranderde. Ook in alle daaropvolgende grandslamtoernooien mochten profs deelnemen.

Naamgever: Roland Garros

In 1928 werd er een nieuw stadion voor het tennistoernooi gebouwd. Dit werd vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier en oorlogsheld Roland Garros (1888-1918). Later werd het gehele toernooi naar hem vernoemd. De officiële Franse naam van het 'French Open' is sindsdien: 'Les Internationaux de France de Roland-Garros'. Roland Garros was tijdens zijn leven lid van de omnisportvereniging Stade Francais. Een opvallend detail is, dat hij binnen die club veel meer actief was in het wielrennen en rugby, dan in het tennis.

Erelijst Roland Garros

De succesvolste tennisser uit de geschiedenis van het herentoernooi van Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal. Hij won dit toernooi elf keer. De succesvolste dame uit de historie van dit toernooi is de Amerikaanse Chris Evert. Zij zegevierde zeven keer in het enkelspel bij het French Open.

Nederlanders en Belgen op Roland Garros

Welke tennissers uit de lage landen hebben in de loop der jaren grote successen geboekt op Roland Garros? Vijf keer werd het dames enkelspel gewonnen door een Belgische dame. De Waalse Justine Henin pakte de eindzege vier keer. De Vlaamse Nelly Landry won Roland Garros één keer (in 1948). De eerste speelster uit de lage landen die dit Franse toernooi won, was ook de enige Nederlandse winnaar van het enkelspel op dit toernooi: Kea Bouman in 1927.

Data: Roland Garros 2020

Het kwalificatietoernooi van Roland Garros 2020 begint op maandag 21 september. Het hoofdtoernooi begint op zondag 27 september. Aan het hoofdtoernooi van Roland Garros doen bij zowel de heren als bij de dames in het enkelspel 128 deelnemers mee. Bij het dubbelspel doen 64 koppels mee aan het herentoernooi en eveneens 64 aan het damestoernooi. Aan het 'mixed double' van Roland Garros doen 32 koppels mee.

Programma Roland Garros 2020

De eerst drie ronden van het enkelspel bij de heren en de dames worden gespeeld in de eerste week van het toernooi (van zondag 27 september tot en met zondag 4 oktober). In de tweede week van Roland Garros speelt men vervolgens de achtste finales (laatste zestien), kwartfinales, halve finales en finale. De finale van het damesenkelspel van Roland Garros 2020 wordt gespeeld op zaterdag 10 oktober. De finale van het herenenkelspel wordt op de middag van zondag 11 oktober gespeeld.

Nederlandse deelnemers: programma Kiki Bertens

Aan het damesenkelespel doet minstens één dame mee: Kiki Bertens. Zij wordt beschouwd als één van de favorieten voor de eindzege. Kiki Bertens is als vierde geplaatst bij Roland Garros 2020. Er bestaat zeker de mogelijkheid dat naast Bertens er ook nog andere Nederlanders meedoen aan het enkelspel. Dit is afhankelijk van hun plek in september op de wereldranglijst en anders van hun prestaties in het kwalificatietoernooi. Zodra bekend is welke Nederlanders meedoen aan het hoofdtoernooi, dan wordt die info hier geplaatst.

Wie zijn de tegenstanders van de Nederlanders in de eerste ronde? Hoe ziet hun loting eruit? T.z.t. vindt u hier die info. Tijdens het toernooi worden hier de uitslagen van de partijen van de Nederlanders in het enkelspel bijgehouden.

Live op tv: Roland Garros 2020 op Eurosport

In Nederland en België wordt Roland Garros 2020 live op tv uitgezonden door Eurosport. Tennis is sowieso één van de sporten waar deze sportzender altijd heel veel aandacht aan besteedt. Voeg daarbij het feit dat deze sportomroep een Frans bedrijf is en dan kan men concluderen dat men doorgaans een buitengewoon groot deel van de programmering van hun zenders tijdens dit toernooi gevuld is met het French Open. In 2020 is er echter relatief wel wat minder tennis van Roland Garros live te zien op hun hoofdnet tijdens de eerste week van het toernooi, in verband met de Giro d'Italia (meer info: zie verderop).

Wedstrijden live

De live tv-uitzendingen vinden plaats op de zenders Eurosport1 en Eurosport2. De zender Eurosport1 is het hoofdnet van deze Europese sportomroep. Deze zender zit in het standaardpakket van de meeste tv-kijkers in Nederland en België. Eurosport2 zit helaas niet in de meeste standaard tv-pakketten zit. Om die zender te kunnen ontvangen, dient men meestal een abonnement op een extra pakket te hebben. De meeste grote wedstrijden zijn echter wel op Eurosport1 te zien.

Bij deze sportzender zendt men op tv overigens logischerwijs vooral de grote wedstrijden van de topspelers live uit, die plaatsvinden op de drie grote courts. Het 'Centre Court' van dit tennispark is het Court Philippe-Chatrier, met een capaciteit van 14.840 toeschouwers. De op één na grootste locatie is het Court Suzanne-Lenglen, met een capaciteit van 10.068 toeschouwers. Daarna volgt het Court 1, met een capaciteit van 3.800. De wedstrijden die men bij deze sportomroep niet live op tv kan zien, kan men overigens bij hen meestal wel online per livestream bekijken (zie verderop).

Kwalificatietoernooi Roland Garros deels ook live

Ook in de week voorafgaand aan Roland Garros heeft Eurosport diverse live-uitzendingen ingepland op tv en per livestream (Eurosport Player), waarin wedstrijden worden uitgezonden van het kwalificatietoernooi van Roland Garros 2020. Hieronder vindt u t.z.t. het uitzendschema van de het kwalificatietoernooi. Bij elke dag wordt vermeld of de live-uitzending plaatsvindt op Eurosport1 of Eurosport2.

Uitzendschema: hoofdtoernooi Roland Garros live op tv bij Eurosport

Eerste week: Roland Garros

Op 27 september worden vanaf 's ochtends 10u55 de eerste partijen uitgezonden van het hoofdtoernooi van Roland Garros 2020 op zowel Eurosport1 als op Eurosport2. Op de meeste dagen begint de live-uitzending om 10u55. T.z.t. vindt u hier het uitzendschema van de eerste week.

Uitzendschema tweede week (hoofdtoernooi) op Eurosport

In de tweede week beginnen de live tv-uitzendingen vaak wat later dan in de eerste week, mede omdat er in de tweede week minder partijen worden gespeeld en het programma vaak dus wat later begint. De zender Eurosport1 staat in de tweede week grotendeels in het teken van Roland Garros. T.z.t. vindt u hier het uitzendschema.

Live op tv bij Sporza? Niet in 2020

Jarenlang werd Roland Garros uitgebreid live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Ook boden zij doorgaans op elke wedstrijddag een gratis livestream aan van Roland Garros. (Daarbij dient wel te worden aangetekend dat deze gratis livestream alleen te bekijken was door kijkers in België. Voor kijkers vanuit andere landen zoals Nederland was die gratis livestream 'geo-blocked'.) Anno 2020 heeft Sporza (VRT) echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van Roland Garros. Deels heeft dat te maken met bezuinigingen bij Sporza, waardoor men op diverse uitzendrechten bespaart. Zo zond Sporza ook jarenlang MXGP live op tv en online via een gratis livestream uit. Anno 2020 heeft men ook niet meer van de uitzendrechten van alle manches van de MXP. Daarnaast bespaart men bij Sporza ook enigszins op uitzendrechten van tennis, aangezien de grote populariteitshype van het tennis in België, die mede was ontstaan door toppers zoals Clijsters en Henin, in de loop der jaren duidelijk is verminderd.

Live op tv bij NOS Studio Sport? Neen

Is Roland Garros live op tv (of online via een gratis livestream) te bekijken bij de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport)? Neen, in het verleden had de NOS diverse malen de live-uitzendrechten gehad van het tennistoernooi van Roland Garros, maar anno 2020 is dat niet meer het geval, dus bij hen is het toernooi niet live op tv of online via een livestream te volgen.

Livestream Roland Garros 2020

Livestream Eurosport

Roland Garros 2020 is ook online te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream kan men op het internet op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer naar dit tennistoernooi kijken. Er is op elke wedstrijddag van Rokand Garros een reeks livestreams te vinden op de Eurosport Player. Helaas is het op deze app niet gratis om een livestream te gebruiken. Men dient een betaald abonnement op deze app te hebben om zo'n livestream van Roland Garros te kunnen bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar wedstrijden van Roland Garro 2019 kijken, men kan ook de stream van de wedstrijden na afloop terugkijken.

Heel veel partijen te zien via de livestream van Eurosport

Op die Eurosport Player vindt men niet alleen de livestream van de tv-uitzending, maar ook streams van overige wedstrijden die tegelijk worden gespeeld. Tijdens het kwalificatietoernooi zijn bijvoorbeeld elke dag vanaf 9u55 de partijen op maar liefst tien banen bij Eurosport online per livestream te volgen. De eerste uitzending van het kwalificatietoernooi begint al op maandag 21 september om 9u55.

De livestreams van deze app bieden zo natuurlijk een prachtige kans voor tennisliefhebbers uit Nederland en België om live per stream te kijken naar de pogingen van diverse tennissers uit de lage landen, om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren. Helaas kan niet gegarandeerd worden dat alle partijen per livestream online te zien zijn, maar het overgrote merendeel van de partijen is dat zeker wel. Hieronder vindt u het uitzendschema van de livestreams voor het kwalificatietoernooi.

Uitzendschema livestream hoofdtoernooi Roland Garros 2020 bij Eurosport

Het hoofdtoernooi begint op zondag 27 september Tijdens de eerste anderhalve week kan men op de Eurosport Player elke dag vanaf 's ochtends circa half elf per livestream naar Roland Garros kijken. (Op de meeste courts begint de eerste wedstrijd van de dag officieel rond 11u00; voorafgaand daaraan ziet men de spelers via de livestream al inspelen.) De livestream duurt dagelijks tot circa 21u30.

In de slotfase van het toernooi (halve finales en finales) is het aantal wedstrijden dat per dag wordt gespeeld natuurlijk wat minder groot dan in de beginfase. Vandaar dat in die slotfase van het toernooi er niet meer elke dag al om 10u23 een stream te bekijken is, maar er soms pas wat later op de dag een livestream beschikbaar is. Via de Eurosport Player is tijdens het hoofdtoernooi weer nagenoeg elke wedstrijd per livestream te bekijken. Behalve partijen in het enkelspel, kan men ook wedstrijden uit het dubbelspel live bekijken via zo'n livestream. Op de website van deze sportomroep staat er tijdens de wedstrijddag per livestream aangegeven, welke wedstrijd daar op dat moment te zien is. Zo'n uitgebreide aanbieding qua uitzendingen per livestream heeft Eurosport ook bij de andere Grand Slam-toernooi. Ook bij Wimbledon 2019 kan men dus nagenoeg alle wedstrijden online live bekijken bij hen.

Online uitzendschema: livestream 2e week van het hoofdtoernooi van Roland Garros 2020:

Hieronder vindt u het uitzendschema van de livestream van Eurosport bij de tweede week van Roland Garros 2020. Op de livestream beginnen in deze week de uitzendingen vaak vroeger dan de tv-uitzendingen. Dit heeft mede te maken met het feit dat het dubbelspel van Roland Garros 2020 ook volop live te zien is op de livestream. Op tv focust men zich daarentegen grotendeels op het enkelspel bij Roland Garros 2020.

Alternatief: livestream Roland Garros via Go App

Het is ook mogelijk om Roland Garros 2020 via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Met die dienst kan men op het internet (per livestream) naar tv-zenders kijken uit het zenderpakket van Ziggo. Met de Go App kan men immers in de hele EU per livestream naar de tv-uitzendingen kijken. Om zo'n livestream te kunnen bekijken dient men wel een abonnement te hebben op digitale tv bij Ziggo. Men kan op die app dezelfde zenders per livestream bekijken als op tv. Met een standaardabonnement kan men hierop dus de live tv-uitzendingen van Eurosport1 op die app per livestream bekijken. De uitzendingen van de zender Eurosport2 kan men bij deze app alleen maar per livestream bekijken als men een aanvullend tv-abonnement heeft, met een extra zenderpakket waartoe deze tv-zender behoort. Men hoeft als tv-abonnee van Ziggo niets extra bij te betalen om op de Go App naar een livestream van een televisiezender te kijken. In de praktijk is dit dus, voor veel mensen die reeds een tv-abonnement bij Ziggo hebben, een soort gratis livestream van Roland Garros 2020.

Livestream en terugkijken Roland Garros

Bij de Go App kan men niet alleen per livestream naar het tennistoernooi van Roland Garros 2020 kijken. Men kan op die app ook achteraf (een week lang) elke stream van de live tv-uitzendingen van Roland Garros nog terugkijken.

Livestream Go App versus stream Eurosport Player

Voor de fanatieke tennisfans biedt de livestream op de Go App wel duidelijk minder opties dan de Eurosport Player. Op die laatstgenoemde app van die sportzender kan men immers per livestream elke wedstrijd op elk court bekijken. Via de Go App kan men daarentegen per livestream alleen de wedstrijden bekijken die ook live op tv te zien zijn. Voor de algemene sportliefhebbers, die niet heel fanatiek ook de wedstrijden van minder bekende tennissers per livestream wil zien, is de Go App echter vaak wel een goed alternatief. De meeste wedstrijden van de internationale toppers, de Nederlanders en de Belgen zijn doorgaans immers via die app wel per livestream te bekijken. Toch lijkt dat bij Roland Garros 2020 wel wat minder het geval te zijn dan bij andere grote toernooien. Doordat men 's middags de voorkeur geeft op Eurosport 1 aan de Giro boven Roland Garros, zijn er heel wat minder topwedstrijden op dat hoofdnet van die sportomroep te bekijken. Hierdoor zijn er logischerwijs dus ook heel wat minder wedstrijden te bekijken via een livestream op de Go App. De meeste abonnees van Ziggo hebben immers een standaardabonnement, waarmee ze op de Go App alleen per livestream naar Eurosport 1 kunnen kijken en niet naar het tweede net van deze sportomroep.

Livestream Roland Garros bij NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om Roland Garros 2020 te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, het is niet mogelijk om het 'French Open' in 2020 live te bekijken via een livestream op die NLziet-app. Via die app kan men immers alleen per livestream kijken naar zenders van de NPO, Talpa en RTL Nederland. De omroepen die Roland Garros live op tv uitzenden werken niet mee aan deze app en zijn dus ook niet per livestream op dat platform te bekijken.

Tennis live op tv en livestream

Welke interessante tennistoernooien zijn live te bekijken in de periode na Roland Garros 2020? Vanaf 8 juni kan men bij Ziggo Sport live op tv en online via de livestream kijken naar het grastoernooi van Den Bosch. In de daaropvolgende periode zijn ook de grastoernooien van Eastbourne, Halle en Birmingham live op tv te zien. Dit staat natuurlijk allemaal in het teken van de voorbereiding op het grootste tennistoernooi van het jaar: Wimbledon.

Voorgaande editie: finales enkelspel Roland Garros 2019

  • Finale dames enkelspel, Barty-Vondrousova: 6-1 6-3
  • Finale heren enkelspel, Nadal-Thiem: 6-3 5-7 6-1 6-1

Lees verder

© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK tennis 2020 via een livestream: het programmaNK tennis 2020 via een livestream: het programmaIn de zomer van 2020 wordt in Amstelveen het NK tennis gehouden. Het hoofdtoernooi begint op dinsdag 28 juli 2020. De fi…
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Tennis: US Open 2020, live op tv en livestreamTennis: US Open 2020, live op tv en livestreamOp maandag 31 augustus begint het US Open 2020. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 13 september. Het evenement v…
Grand Slams van Roger Federer en Rafael NadalGrand Slams van Roger Federer en Rafael NadalDe Grand Slam toernooien, ook wel majors genoemd, zijn de vier belangrijkste jaarlijkse tennistoernooien. Zij bieden de…

De volledige erelijst Davis Cup winnaars - 1900-2019De Davis Cup is in 1899 ontsproten uit het brein van een viertal leden van Harvard University. In 1900 vond de eerste on…
Tennisbaan huren in Amsterdam en omgevingTennisbaan huren in Amsterdam en omgevingTennis is booming in de regio Amsterdam. Er zijn in Amsterdam en haar directe omgeving meer dan dertig tennisclubs. Bij…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stade_Roland_Garros
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mats_Wilander
  • https://en.wikipedia.org/wiki/French_Open
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Georges_Garros
  • http://www.rolandgarros.com/
  • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/

Reageer op het artikel "Tennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!