UFC 249: Khabib-Tony Ferguson, live tv en livestream

UFC 249: Khabib-Tony Ferguson, live tv en livestream Op zaterdag 18 april 2020 zou het vechtsportgala UFC 249 gehouden worden. Dit evenement zou plaatsvinden in Brooklyn, New York (USA). Vanwege het coronavirus kan dit evenement echter niet plaatsvinden in de Verenigde Staten. De hoofdwedstrijd van dit gala is een wereldtitelgevecht in het lichtgewicht. Dit gaat tussen de regerende wereldkampioen Khabib Nurmagomedov (Rusland) en zijn uitdager Tony Ferguson (Verenigde Staten).

Coronacrisis: Nieuwe datum? Nieuwe locatie?

Dana White, de baas van de UFC, heeft nog de hoop dat dit evenement in het voorjaar van 2020 op een andere locatie alsnog plaats kan vinden. Het is echter zeer af te wachten of dit plan slaagt. (Een mogelijke locatie die hiervoor genoemd is, is Dubai. Een andere mogelijke locatie is Rusland.) Indien hier meer info over bekend is, wordt die informatie hier geplaatst.

Coronacrisis en de sportwereld

Ontzettend veel sportwedstrijden zijn in de lente van 2020 afgelast vanwege de coronacrisis. Deze crisis heeft een enorme impact op de sportwereld, maar vanzelfsprekend ook op de rest van de maatschappij. Ontwikkelingen rondom de coronacrisis zijn te volgen via de NOS journaals, die in deze coronacrisistijd extra vaak worden uitgezonden. Nederlandse kabinetsmaatregelen worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. Men probeert in deze coronacrisis daarnaast minstens één keer per week een coronadebat in de Tweede Kamer te houden. Vanwege enorme mondiale omvang van de coronacrisis, is de kans groot dat het plan van de UFC om toch in april een wedstrijd tussen Khabib en Ferguson plaats te laten vinden, zal mislukken.

Geschiedenis van UFC

UFC is een afkorting van 'Ultimate Fighting Championship'. Dit fenomeen ontstond begin jaren negentig. Er werd toen gezocht naar een concept om sporters uit verschillende vechtsporten (martial arts) het tegen elkaar op te laten nemen, om zo te strijden om de titel 'de beste vechtsporter ter wereld'. Op 12 november 1993 werd er voor het eerst een groot evenement gehouden onder de naam UFC. Dit vond plaats in Denver en werd gewonnen door Royce Gracie. In de finale versloeg hij de Nederlander Gerard Gordeau. Dit toernooi werd publicitair een groot succes en daarna volgden er meer van dit type evenementen.

Vale tudo

In de begintijd was UFC nog een erg extreme vorm van vechtsport. De basis van de regels kwam uit de Braziliaanse vechtsport 'vale tudo'. De naam van die sport is eigenlijk Portugees voor: 'alles mag'. Toch waren er in de praktijk een paar dingen die niet mochten: bijten en in de ogen krabben. Men werd echter niet gediskwalificeerd als men dit toch deed, men kreeg slechts een boete bij zo'n overtreding.

Extreem

De wedstrijden in die oertijd waren zeer extreem. De gevechten werden niet in rondes ingedeeld, er waren geen verschillende gewichtsklassen, er was geen puntentelling, pas bij een knock-out eindigde een wedstrijd. In die oertijd werd UFC vaak 'kooivechten' genoemd en men noemde de wedstrijden ook wel 'menselijke hanengevechten'. Dat extreme imago uit de begintijd is altijd deels aan de UFC blijven kleven. In de praktijk is de UFC in de loop der tijd echter steeds meer een 'normale' vorm van Mixed Martial Arts (gemengde vechtkunst) geworden, met meer regelgeving, jurybeslissingen, enzovoort.

Groei

UFC heeft in de loop der jaren een grote groei doorgemaakt, mede door fusies en overnames van diverse andere grote vechtsportorganisaties, waarbij meestal ook de grote sterren van die andere organisaties zich vervolgens aansloten bij UFC. Op den duur is UFC uitgegroeid tot de toonaangevende bond op het gebied van de MMA (Mixed Martial Arts).

Biografie: Khabib Nurmagomedov

Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov werd op 20 september 1988 geboren in de plaats Dagestan, wat toen nog een onderdeel was van de Sovjet-Unie. Khabib is een soennitische moslim. In zijn jonge jaren beoefende Khabib diverse vechtsporten, daaronder waren worstelen (vrije stijl), judo, sambo en pankration. Later is Khabib zich gaan focussen op Mixed Martial Arts (MMA).

Statistieken en erelijst

Khabib Nurmagomedov heeft een lengte van 1'78. Zijn wedstrijdgewicht is circa 70 kilo. In 2008 debuteerde deze Rus als profvechter in de MMA. Sindsdien heeft hij 28 MMA-partijen gevochten. Hij won ze allemaal. Acht keer won hij via een knock-out. Een hoogtepunt in zijn carrière was het behalen van de UFC-wereldtitel in het Lightweight op 7 april 2018. Khabib versloeg toen Al Iaquinta. Dit was overigens niet de eerste wereldtitel van Khabib Nurmagomedov: in 2008 en 2009 had deze Rus reeds wereldtitels gewonnen in de vechtsport Sambo.

Schrijfwijze: Chabib of Khabib

Zoals vaak het geval is bij Russiche namen, worden er in Westerse media verschillende schrijfwijzen gebruikt van de naam van deze topvechter. Men schrijft in Nederland soms ook wel Chabib Noermagomedov. Doorgaans wordt hij echter kortweg 'Khabib' genoemd. Een bijnaam van deze Russische vechtsporter is 'The Eagle'.

'Gevecht van de eeuw': Khabib-McGregor (oktober 2018)

Op zaterdag 6 oktober 2018 werd in Las Vegas het vechtsportgala UFC 229 georganiseerd. Het hoofdgevecht van dit evenement was het wereldtitelgevecht 'Khabib vs McGregor'. Door de UFC werd dit aangekondigd als 'het gevecht van de eeuw'. Khabib (Rusland) was de regerende wereldkampioen in de gewichtsklasse Lightweight. Conor McGregor (Ierland) was jarenlang de grootste ster in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). Hij was ex-wereldkampioen in het Lightweight. Door diverse oorzaken (waaronder een uitstap naar het boksen) moest McGregor z'n MMa-wereldtitel bij de UFC inleveren. De Ier was erop gebrand om die wereldtitel in dit gevecht te heroveren.

Khabib Nurmagomedov won dit gevecht echter overtuigend en heeft zijn wereldtitel dus behouden. In de vierde ronde gaf McGregor de strijd op, vanwege een verstikkende nekklem van Khabib, waar de Ier niet uit kon komen. Na afloop van de wedstrijd werd het evenement ontsierd door een reeks beschamende incidenten, waaronder vechtpartijen tussen Khabib en een begeleider van McGregor, ook was er een agressieve fan van Khabib die McGregor aanviel, enzovoort.

Titelverdediging tegen Poirier

Op 7 september 2019 verdedigde Khabib wederom zijn wereldtitel. Ditmaal was de tegenstander Dustin Poirier.
Het evenement vond plaats in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Khabib won via een 'submission' in de derde ronde van Poirier. Hiermee behield Khabib dus zijn wereldtitel (en zijn ongeslagen status binnen de UFC).

Biografie: Tony Ferguson

Anthony Armand Ferguson Padilla werd op 12 februari 1984 geboren in Oxnard, Californië (USA). Tony Ferguson groeide op in Muskegon (Michigan). Hij heeft Mexicaanse roots. Zijn achternaam Ferguson komt van zijn stiefvader, die Schotse roots heeft. In zijn jonge jaren deed Tony Ferguson aan honkbal, American Football en worstelen. Met name als worstelaar boekte hij grote successen. In 2007 stapte Tony Ferguson over naar MMA (Mixed Martial Arts). Sindsdien heeft Tony Ferguson 28 officiële profpartijen gevochtend, waarvan hij er 25 won. Tony Ferguson heeft een lengte van 183 centimeter. Ferguson heeft een 'reach' van 194 centimeter.

Programma UFC 249 op 18 april 2020

Het titelgevecht van Khabib tegen Ferguson is het hoofdgevecht van het gala UFC 249. Welke andere gevechten staan op het programma? Daarover zijn diverse geruchten, maar er is nog niet veel zeker. Het enige andere gevecht dat definitief is bevestigd voor het hoofdprogramma van dit gala is een gevecht in het middengewicht tussen Uriah Hall en Ronald Souza. Volgens het geruchtencircuit vindt er op dit evenement waarschijnlijk ook een wedstrijd plaats tussen twee ex-wereldkampioenen bij de dames in het 'straw-weight': Rose Namajunas en Jessica Andrade. T.z.t. vindt u hier het complete programma van dit vechtsportgala.

Livestream Persconferentie op 6 maart 2020

Op 6 maart vindt er in Las Vegas een persconferentie plaats waarin wordt voorbeschouwd op het gevecht tussen Khabib Nurmagomedov en Tony Ferguson dat op UFC 249 plaatsvindt. De persconferentie is via een gratis livestream te volgen op het YouTube-channel van de UFC. De livestream begint in de nacht van 6 op 7 maart om ongeveer 0u00 Nederlandse tijd.

Locatie: Brookly, New York (USA)

Het vechtsportgala vindt plaats in het Barclays Center. Dit bevindt zich in de New Yorkse wijk Brooklyn. Deze indoor arena is de thuisbasis van het NBA-team New York Nets. Het Barclays Center werd geopend in september 2012. Bij het vechtsportgala UFC 249 heeft het een capaciteit van circa 16.000 toeschouwers.

UFC 249 met Khabib-Tony Ferguson live op tv (18 april 2020)

Nederland (Talpa): live op welke zender?

Jarenlang waren de uitzendrechten (live tv en livestream) in Nederland in handen van FOX Sports. Met ingang van 2019 zijn de uitzendrechten echter in handen van Talpa (SBS Broadcasting). Zij beschikken onder meer over de zenders Veronica Tv, SBS6, SBS9 en NET5. Ze zenden UFC 249 live uit op de zender SBS9.

Hoe laat begint de live tv-uitzending?0

Vanaf hoe laat kan men live op tv kijken naar de uitzending van dit vechtsportgala met als hoofdwedstrijd Khabib-Ferguson? Zodra dat bekend is, wordt dat hier gemeld.

België: live op tv bij Eleven Sports

Op welke tv-zender is dit evenement live te zien in België? Dit vechtsportgala wordt live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Die zender is in Vlaanderen onder meer ook te ontvangen voor abonnees van Play Sports.

Livestream UFC 249 (hoofdprogramma), inclusief Khabib-Ferguson

Gratis livestream Nederland

Het is ook mogelijk om UFC 249 te bekijken via een livestream. Met een livestream kan men dit vechtsportgala van de UFC live bekijken op een computer of smartphone. Er wordt voor de Nederlandse kijkers een gratis livestream van dit evenement (inclusief het gevecht Khabib-Ferguson) verzorgd door Talpa. Hun gratis livestream van dit vechtsportgala is in de nacht van 18 op 19 april 2020 te vinden op de site van het mediaplatform Kijk. Ook vindt men een link naar deze livestream in die nacht op de site van Veronica Tv.

Inloggen livestream

Om bij Talpa die gratis livestream te bekijken, dient men wel in te loggen. Men kan bij die livestream van UFC 249 inloggen met een Kijk-account. Het is echter ook mogelijk om bij deze livestream van dit Amerikaanse vechtsportgala in te loggen met een Facebook-account. Deze livestream van dit gala met Khabib-Ferguson is wel geo-restricted. Buiten Nederland mag men deze gratis livestream van het vechtsportgala UFC 249 niet gebruiken. Bij Talpa zendt men ook veel andere grote vechtsportevenementen per livestream uit. Zo zijn de gala's van Glory Kickboxing ook bij hen via een gratis livestream te zien. Ook heel wat andere grote sportevenementen zij via een gratis livestream bij het multimediaplatform Kijk van Talpa te bekijken. Zo zenden zij ook veel interlands van de Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal) via zo'n gratis livestream uit. Ook de wedstrijden van de Champions League zijn bij hen via een gratis livestream te bekijken.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Men kan onder meer ook een livestream vinden via de Telenet Play Sports Go App van het gala UFC249. Via die app kan men niet alleen zenders van Play Sports via een livestream bekijken, maar ook de zender van Eleven Sports waarop dit gevecht tussen Germaine de Randamie en Amanda Nunes live te zien is in de nacht van 18 op 19 april 2020. Hun livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream van de Play Sports Go App is in de hele EU live te bekijken. Is dit een gratis livestream van dit MMA-evenement? Neen, men dient te betalen om naar een livestream op de Play Sports Go App te kunnen kijken. Dit kan men doen door een vast abonnement te nemen, waarmee men dus fulltime elke livestream kan bekijken. Wie echter geen vast abonnement op die dienst heeft, kan de livestream voor dit gala ook verkrijgen door een dagpas of weekendpas aan te schaffen.

Livestream Telenet Play Sports

Mensen in Vlaanderen, die een abonnement hebben op digitale tv bij Telenet en daaraan gekoppeld een abonnement hebben op het zenderpakket Play Sports, kunnen het hoofdprogramma van het vechtsportgala UFC249 (inclusief 'Khabib vs Tony Ferguson' ook per livestream bekijken via de site van Play Sports. Zij kunnen inloggen op die site en dan daarop per livestream naar de zenders van Play Sports en Eleven Sports kijken.

Livestream voorprogramma's: UFC Tv

Het voorprogramma van dit evenement is ook live online per livestream te bekijken. Die livestream bevindt zich op de site van UFC Tv. Dit is echter geen gratis livestream. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement op hun Fight Pass te hebben. Het hoofdprogramma van dit evenement (inclusief het gevecht tussen Tony Ferguson en Khabib) is niet per livestream op die site te bekijken voor de Fight Pass-abonnees. Om die livestream in landen zoals de Verenigde Staten te kunnen bekijken, dient men een PPV-stream te kopen.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kickboksen: Enfusion Live Eindhoven 2020 via een livestreamKickboksen: Enfusion Live Eindhoven 2020 via een livestreamIn Eindhoven vindt op zaterdag 29 februari 2020 een groot kickboksgala plaats. Op het programma van dit gala staat onder…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Vietnam verreden. Deze race wordt gehouden op het Hanoi Street…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 zou het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Ned…

MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) in 2020MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) in 2020In 2020 wordt er door Bellator MMA hoogstwaarschijnlijk een groot vechtsportgala gehouden in Nederland. Het Amerikaanse…
MMA: Bellator Milaan 2019 met Melvin Manhoef, live op tvMMA: Bellator Milaan 2019 met Melvin Manhoef, live op tvOp zaterdag 12 oktober 2019 wordt het vechtsportgala 'Bellator 230 - Milaan' georganiseerd. Het hoofdgevecht op het prog…
Bronnen en referenties
  • http://frontpage.fok.nl/nieuws/760422/1/1/50/overeem-aankomend-weekend-weer-in-actie-tijdens-ufc-209.html
  • https://www.foxsports.nl/meer-sport/nieuws/artikel/1972972/overeem-vecht-december-tegen-ngannou
  • http://uk.ufc.com/schedule/event/NL
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Fighting_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Alistair_Overeem
  • http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/gkhan-saki-terug-actie-op-ufc-226

Reageer op het artikel "UFC 249: Khabib-Tony Ferguson, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Special: MMA
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!