InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > UFC 2019: Overeem-Rozenstruik, live op tv en livestream

UFC 2019: Overeem-Rozenstruik, live op tv en livestream

UFC 2019: Overeem-Rozenstruik, live op tv en livestream Op zaterdag 7 december 2019 wordt er in de Amerikaanse hoofdstad Washington door de UFC een vechtsportgala georganiseerd. De UFC is wereldwijd de leidende organisatie in de MMA (Mixed Martial Arts). De hoofdwedstrijd op het programma is een gevecht van de Nederlander Alistair Overeem tegen de Surinamer Jairzinho Rozenstruik. Een andere interessante wedstrijd op het programma gaat tussen de Nederlander Stefan Struve en de Amerikaan Ben Rothwell. Het evenement 'UFC Washington' wordt door diverse omroepen op tv uitgezonden. Ook is dit Amerikaanse vechtsportgala live op het internet te bekijken via een livestream.

Historie van de UFC

De UFC is begin jaren negentig opgericht in de Verenigde Staten. UFC staat voor het 'Ultimate Fighting Championship'. Bij de UFC had men als doel om strijders uit diverse vechtsporten tegen elkaar te laten vechten. Aan de basis van de ideeën van de UFC lag oorspronkelijk de vechtsport 'vale tudo'. Bij die Braziliaanse sport is heel veel toegestaan, behalve bijvoorbeeld in de ogen krabben en bijten.

Kooivechten?

In die begintijd waren de gevechten bij de UFC erg extreem. Een partij eindigde pas als één van de twee vechters knock-out ging of het opgaf. Er was geen puntentelling en er werd nauwelijks ingegrepen door een scheidsrechter of jury. In die tijd noemde men deze sport vaak 'kooivechten' of 'menselijke hanengevechten'.

MMA

Dat imago uit de begintijd heeft de UFC nog erg lang met zich meegedragen. In werkelijkheid zijn er in de loop der jaren echter meer regels gekomen en ook veel meer toezicht van jury's, scheidsrechter en ringarts. De sport die bij de UFC wordt beoefend noemt men officieel MMA (Mixed Martial Arts).

UFC

De UFC was in de begintijd nog maar een kleine organisatie. In de loop der tijd is deze Amerikaanse bond, door grote investeringen en overnames van andere vechtsportbonden, uitgegroeid tot de leidende internationale organisatie in de Mixed Martial Arts. Een concurrerende organisatie is Bellator, die wordt beschouwd als de op één na belangrijkste bond binnen de MMA.

Nederland en UFC: o.a. Gordeau, De Randamie, Overeem en Struve

Nederlanders spelen van oudsher een aanzienlijke rol binnen vechtsporten zoals Mixed Martial Arts en kickboksen. In de oertijd van de UFC behoorde reeds een Nederlander tot de sterren van deze organisatie. De Nederlander Gerard Gordeau was in 1993 de verliezende finalist bij het eerste grote vechtsportgala van de UFC. Een andere UFC-ster uit Nederland is Germaine de Randamie. Zij veroverde op 11 februari 2017 de wereldtitel in het 'featherweight' (vedergewicht), door de Amerikaanse Holly Holms te verslaan. Twee grote Nederlandse UFC-helden in het zwaargewicht bij de heren zijn Alistair Overeem en Stefan Struve. Zij komen beiden in actie op het gala op 7 december 2019 in Washington.

Biografie Alistair Overeem

Alistair Overeem werd op 17 mei 1980 in Engeland geboren. Hij verhuisde op jonge leeftijd met zijn moeder en zijn broer Valentijn naar Nederland. Alistair Overeem begon als 15-jarige met vechtsport. Dit was het begin van een glorieuze carrière. Alistair Overeem werd wereldkampioen MMA (bij de bond Strikforce) en wereldkampioen kickboksen (bij K-1). In 2011 stapte Overeem over naar de bond UFC. In september 2016 streed Alistair Overeem in Cleveland (USA) tegen Stipe Miocic om het wereldkampioenschap MMA bij de UFC in het zwaargewicht (heavyweight). Alistair Overeem verloor deze wedstrijd door een knock-out in de eerste ronde. In de loop der jaren vocht Overeem 63 professionele MMA-partijen, waarvan hij er 45 won.

Tegenstander Overeem? Niet Harris maar Rozenstruik

Oorspronkelijk zou Overeem het op dit gala opnemen tegen de Amerikaan Walt Harris. Door zeer treurige privéomstandigheden (de stiefdochter van Harris wordt vermist), heeft Harris besloten om deze wedstrijd niet te vechten. De UFC zocht daarom een vervangende tegenstander voor Overeem. Dat werd uiteindelijk Rozenstruik.

Biografie: Jairzinho Rozenstruik

Op 17 maart 1988 werd Jairzinho Rozenstruik geboren in Paramaribo (Suriname). Van 2009 tot 2016 was Rozenstruik een professionele kickbokser. Hoogtepunten uit die periode zijn onder meer zeges op Benjamin Adegbuyi en Donegi Abena. In totaal vocht Rozenstruik 85 kickbokswedstrijden, waarvan hij er 76 won. Sinds 2017 focust Rozenstruik zich op MMA (Mixed Martial Arts). De Surinamer heeft 9 officiële MMA-partijen gevochten en heeft ze allemaal gewonnen.

Biografie: Steven Struve

Op 18 februari 1988 werd Steven Struve geboren in Beverwijk. Sinds 2005 is hij profvechter in de MMA (Mixed Martial Arts). Sinds 2009 is hij actief in de UFC, de mondiale eredivisie van de MMA. Struve heeft een lengte van 213 centimeter. Daarmee is hij de langste vechter die onder contract staat bij de UFC. In de loop der jaren heeft Struve 40 officiële MMA-partijen gevochten, waarvan hij er 29 won (waarvan 8 via knock-out). Hij leed in zijn MMA-partijen elf nederlagen. Struve vocht in z'n vechtsportcarrière ook vier kickbokswedstrijden en pakte in al die vier wedstrijden de zege (drie keer via knock-out). Struve heeft in de loop van zijn carrière last gehad met diverse zware fysieke problemen, waaronder hartproblemen. In februari 2019 kondigde hij aan, in de ocatogan na een winstpartij, dat hij een punt achter zijn carrière wilde zetten. Later is hij daar echter op terug gekomen en heeft hij alsnog besloten om zijn vechtsportcarrière voort te zetten.

Programma: UFC Washington op 7 december 2019

Hoe ziet het programma eruit van het gala UFC Washington dat op 7 decebemer 2019 in de Amerikaanse hoofdstad wordt gehouden? Hieronder vindt u het voorlopige programma. Er kunnen nog wijzigingen in dit schema plaatsvinden.

Programma UFC Washington 2019 (Main Card)

 • Vedergewicht: Bryce Mitchell - Matt Sayles
 • Dames Strawweight: Cortney Casey - Virna Jandiroba
 • Bantamgewicht: Cody Stamann - Song Yadong
 • Weltergewicht: Carlos Condit - Mickey Gall
 • Zwaargewicht: Stefan Struve - Ben Rothwell
 • Dames Strawweight: Cláudia Gadelha - Cynthia Calvillo
 • Dames Bantamgewicht: Aspen Ladd - Yana Kunitskaya
 • Zwaargewicht: Alistair Overeem - Jairzinho Rozenstruik

Op tv in Nederland: UFC Washington (met Overeem, Rozenstruik en Struve)

Uitzendrechten: Talpa

De uitzendrechten van de evenementen van de UFC zijn met ingang van 2019 in handen van Talpa (SBS Broadcasting). Zij zijn de eigenaren van diverse zenders, waaronder Veronica Tv, SBS9 en SBS6 Tot en met december 2018 waren de uitzendrechten voor Nederland (tv en livestream) in handen van FOX Sports. Voor vechtsportliefhebbers in Nederland lijkt het in theorie een grote vooruitgang te zijn dat de rechten naar Talpa (SBS Broadcasting) zijn verhuisd, aangezien men de evenementen van de UFC hierdoor voortaan op een 'open net' kan bekijken, terwijl de wedstrijden voorheen live te zien waren op abonneezenders.

Welke zender?

Op welke zender is dit evenement te zien? Dat is nog niet geheel zeker. Waarschijnlijk is er in de nacht van 7 op 8 december een live tv-uitzending op SBS9 en wordt er later een uitgebreide samevatting van dit evenement uitgezonden op Veronica Tv. Zodra hierover meer bekend is, wordt dat hier gemeld.

Hoe laat begint de tv-uitzending van UFC Washington?

Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzending plaatsvindt, wordt die info hier geplaatst.

Livestream UFC Washington op 7 december 2019 (met Overeem, Rozenstruik en Struve)

Gratis livestream in Nederland

UFC Washington wordt voor Nederlandse kijkers online uitgezonden via een gratis livestream. Met die stream is het gehele hoofdprogramma live te zien. De livestream bevindt zich op die avond op de website van Veronica Tv.

Veronica zendt ook veel andere sportevenementen online uit via een livestream. Daaronder zijn veel voetbalwedstrijden uit de Champions League, maar ook kickboksgala's zoals Glory Arnhem op 21 december en MMA-gala's van de UFC. Om een livestream bij hen te bekijken, dient men soms in te loggen op de site van Veronica. Men hoeft voor het bekijken van zo'n livestream niet per se een apart account aan te maken. Men kan bij zo'n gratis livestream van Veronica doorgaans ook inloggen met een Facebook-account. De livestream is ook te vinden via het online streamingplatform Kijk. De officiële livestream van Veronica (en Kijk) is alleen in Nederland te bekijken. Voor andere landen is deze gratis livestream van de Veronica-uitzending van UFC Washington 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream PreLims?

Het voorprogramma van dit evenement, de zogenaamde 'PreLims', worden live uitgezonden op het internet via een stream van UFC Tv. Om de livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement op de UFC Fight Pass te hebben. Die livestream is dus niet te zien bij Veronica; ook kan men niet live deze stream via de Ziggo Go App bekijken.

Stream: achteraf terugkijken van UFC Washington

Men kan het evenement ook achteraf nog online bekijken via een stream. Op Veronica zet men achteraf van elke aparte wedstrijd een stream op hun site. De stream van het volledige evenement is onder meer te zien via Kijk of via Ziggo Go.

UFC Washington, live op tv in België

De UFC Washington wordt in België live op tv uitgezonden. De uitzendrechten (live tv en livestream) zijn in België in handen van Eleven Sports. Deze zender is te bekijken voor abonnees van Eleven Sports, maar daarnaast kan men onder meer ook via Telenet Play Sports naar die zender kijken.

Livestream Play Sports: UFC op 7 december 2019

UFC Washington is ook via een livestream van Play Sports te bekijken. Via die livestream ziet men de live tv-uitzending van Eleven Sports. Op die livestream kan men dus het vechtsportgala, inclusief de wedstrijden van Alistair Overeem en Stefan Struve, op een smartphone of computer bekijken. Abonnees van tv via Telenet Play Sports kunnen de livestream van dit gala vinden op de website van die omroep. Daarnaast is het ook mogelijk om de livestream van dit Amerikaanse evenement te bekijken op de Play Sports Go App. Deze streamingdienst is ook beschikbaar voor mensen die geen tv-abonnement bij Telenet hebben. Men kan op die app een puur digitaal abonnement nemen, waarmee men steeds elke livestream van hen kan bekijken. Wie echter geen vast abonnement wil hebben en toch één of enkele evenementen bij hen per livestream wil bekijken, kan ervoor kiezen om een dagpas of weekendpas te kopen. Daarmee kan men respectievelijk één etmaal of één weekend elke livestream van Play Sports bekijken. Play Sports zendt behalve UFC ook live op telvisie en via de livestream veel voetbal, Formule 1 en veldrijden uit.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UFC 244: Masvidal-Nate Diaz, live op tv en livestreamUFC 244: Masvidal-Nate Diaz, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 november 2019 wordt in New York (USA) het vechtsportgala UFC 244 georganiseerd. De locatie van dit eveneme…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Voetbal 2019: PSV-Heerenveen, live op tv en livestreamVoetbal 2019: PSV-Heerenveen, live op tv en livestreamOp zondag 24 november 2019 wordt de competitiewedstrijd PSV-SC Heerenveen gespeeld. Men kan deze wedstrijd tussen de clu…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
Bronnen en referenties
 • http://www.nu.nl/sport-overig/4545855/ufc-keert-in-september-terug-rotterdam.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UFC_Fight_Night:_Overeem_vs._Arlovski
 • http://uk.ufc.com/news/UFC-Announces-Three-Further-European-Events-for-2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Fighting_Championship
 • http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/gokhan-saki-tekent-bij-ufc/
 • http://www.dailystar.co.uk/sport/ufc/617262/Gokan-Saki-signs-with-UFC-UFC-Rotterdam

Reageer op het artikel "UFC 2019: Overeem-Rozenstruik, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Special: MMA
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!