UFC: Khabib Nurmagomedov, live op tv en livestream

UFC: Khabib Nurmagomedov, live op tv en livestream Khabib Nurmagomedov (Rusland) behoort tot de grootste sterren uit de wereld van de Mixed Martial Arts (MMA). Khabib maakte veel indruk bij zijn wereldtitelgevechten in de gewichtsklasse 'lightweight' (lichtgewicht) bij de UFC. De gevechten van Khabib bij de UFC zijn live op tv te zien. Ook worden de wedstrijden van de fenomenale vechter Khabi Nurmagomedov op het internet via een livestream uitgezonden.

Ultimate Fighting Championship (UFC)

UFC is een afkorting van Ultimate Fighting Championship. Deze organisatie bestaat sinds 1993. Het is in de loop der tijd uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). De voorzitter van de UFC is Dana White. Bij de UFC zijn ook diverse Nederlandse topvechters actief, waaronder Alistair Overeem, Stefan Struve en Germaine de Randamie. Tot de grootste sterren van de UFC behoren de Ier Conor McGregor en de Rus Khabib Nurmagomedov.

Biografie: Khabib Nurmagomedov

Op 20 september 1988 werd Khabib Nurmagomedov geboren in Dagestan, wat toen nog een onderdeel was van de Sovjet-Unie. Khabib is een soennitische moslim. In z'n jonge jaren beoefende hij diverse vechtsporten, waaronder worstelen (vrije stijl), Sambo, judo en pankration. Later ging Khabib Nurmagomedov zich focussen op Mixed Martial Arts (MMA).

Statistieken en erelijst

Khabib heeft een lengte van 178 centimeter. Het wedstrijdgewicht van deze Rus is doorgaans circa 70 kilo. In 2008 debuteerde hij als profvechter in de MMA. In de periode 2008-2020 heeft hij 29 MMA-partijen gevochten en hij won ze allemaal. Acht keer won Khabib via een knock-out. Een hoogtepunt in zijn carrière was het behalen van de UFC-wereldtitel in het Lightweight op 7 april 2018. Hij versloeg toen Al Iaquinta. Dit was overigens niet de eerste wereldtitel van Khabib Nurmagomedov: in 2008 en 2009 had hij al wereldtitels gewonnen in de vechtsport Sambo, die vooral in Rusland zeer populair is.

Schrijfwijze: Chabib of Khabib

Zoals vaak het geval is bij Russische namen, worden er in Westerse media verschillende schrijfwijzen van zijn naam gebruikt. In Nederland schrijft men bijvoorbeeld soms Chabib Noermagomedov. Doorgaans wordt hij echter kortweg 'Khabib' genoemd. Zijn bijnaam is 'The Eagle'.

'Gevecht van de eeuw': Khabib-McGregor (oktober 2018)

Op zaterdag 6 oktober 2018 werd in Las Vegas het vechtsportgala UFC 229 georganiseerd. Het hoofdgevecht van dit evenement was het wereldtitelgevecht 'Khabib vs McGregor'. Dit werd door de UFC aangekondigd als 'het gevecht van de eeuw'. Khabib (Rusland) was de regerende wereldkampioen in de gewichtsklasse Lightweight. Conor McGregor (Ierland) was al jarenlang de grootste ster in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). McGregor was ex-wereldkampioen in het Lightweight. Door diverse oorzaken (waaronder een uitstap naar het boksen) moest McGregor z'n wereldtitel bij de UFC inleveren. Hij was erop gebrand om die wereldtitel in dit gevecht te heroveren.

Khabib Nurmagomedov won dit gevecht en heeft zijn wereldtitel dus behouden. In de vierde ronde gaf McGregor de strijd op, vanwege een verstikkende nekklem van Khabib, waar de Ier niet uit kon komen. Na afloop van de wedstrijd werd het evenement ontsierd door een reeks beschamende incidenten, waaronder vechtpartijen tussen Khabib en een begeleider van Conor McGregor. Ook was er een agressieve fan van Khabib die McGregor aanviel.

Khabib-Poirier

Op 7 september 2019 verdedigde Khabib zijn wereldtitel tegen de Amerikaan Justin Poirier. Deze wedstrijd vond plaats in Abu Dhabi. Khabib Nurmagomedov won op overtuigende wijze via een submission in de derde ronde. Zo behield hij dus zowel zijn wereldtitel, als zijn ongeslagen status.

Voorjaar 2020: Coronavirus en de Interim Titel

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Khabib in het voorjaar van 2020 een wereldtitelgevecht zou hebben tegen Tony Ferguson. Vanwege het coronavirus kon deze wedstrijd niet doorgaan. Als gevolg van de reisrestricties mocht Khabib namelijk niet vanuit Rusland naar de Verenigde Staten reizen. De UFC organiseerde daarom in mei een 'interim titelgevecht' van Tony Ferguson tegen Justin Gaethje. De winnaar van dit gevecht zou de 'interim titel' in de gewichtsklasse lichtgewicht krijgen en zou het later in het jaar 2020 mogen opnemen tegen Khabib voor de echte wereldtitel. Justin Gaethje won: hij pakte de zege via een technische knock-out in de vijfde ronde.

Oktober 2020: Gaethje

Vervolgens zou Gaethje het opnemen tegen Khabib.
De wedstrijd leek oorspronkelijk gepland te worden als het hoofdgevecht van het evenement UFC 253. Dit evenement zou oorspronkelijk op 19 september 2020 gehouden worden. Mede vanwege trieste privéomstandigheden van Khabib (het overlijden van zijn vader) vond het gevecht echter niet in september plaats, maar in oktober op het vechtsportgala UFC 254. Het gevecht werd gehouden op het Fight Island van de UFC in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Khabib won op overtuigende wijze via een 'technical submission' en behield zijn ongeslagen status. Na afloop van het gevecht kondigde hij aan dat hij zou stoppen met z'n vechtsportcarrière. Later werd duidelijk dat zij beslissing toch niet zo definitief was.

Live op tv UFC met Khabib: welke zender?

Op tv in Nederland: welke zender)

De live-uitzendrechten (tv en livestream) van de vechtsportgala van de UFC zijn in Nederland in handen van Talpa. Bij hen is zo'n evenement op tv te zien op de zender SBS9.

Live op tv in België

In België wordt het vechtsportgala met als hoofdwedstrijd Khabib-Gaethje live op tv uitgezonden door Eleven Sports Network. Die zender zit bij de meeste tv-providers niet in het basispakket. Wel zit Eleven Sports bij diverse tv-providers (waaronder Proximus en Telenet) in het 'sportzenderspakket'. Wie bijvoorbeeld bij Telenet het aanvullende sportpakket (Telenet Play Sports) neemt, krijgt een groot aantal sportzenders, waaronder Eleven Sports.

Livestream UFC met Khabib

Livestream UFC in Nederland (gratis)

In Nederland wordt een livestream verzorgd door de streamingdienst Kijk van deze vechtsportgala's. Het multimediaplatform Kijk is een onderdeel van Talpa. Dit is een gratis livestream. Bij hen is alleen het hoofdprogramma op de gratis livestream te zien. De gratis livestream is onder meer te vinden op de site van Kijk. Ook op de site van Veronica Tv bevindt zich een link naar de gratis livestream.

Livestream UFC in België

In België wordt kan men via een livestream van Eleven Sports Network naar deze evenementen kijken. Hun livestream van zo'n vechtsportgala begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij die sportzender te hebben. Ook bij hen is alleen het hoofdprogramma op de livestream te zien. Wie het voorprogramma via een livestream wil bekijken, kan dat live doen met de UFC Fight Pass.

Livestream UFC via Go App (online tv)?

De UFC is ook online middels een livestream op een tv-app te bekijken, zoals de Go App. Dat is een dienst waarmee de klanten van Ziggo live online per livestream naar tv kunnen kijken. Zij kunnen de tv-uitzending van Talpa via zo'n livestream bekijken. Zo'n livestream is beschikbaar in de hele EU.

Livestream iTV-app? (KPN)

Klanten van Interactieve Tv KPN kunnen dit evenement van de UFC via een livestream op hun smartphone bekijken. Daarvoor kunnen zij de iTV-app gebruiken. Ook hun livestream is in de hele EU te gebruiken. Ook kunnen ze het bekijken middels een livestream op de website van Interactieve Tv.

Livestream UFC Tv (Fight Pass) voor PreLims

De UFC biedt ook een livestream aan op de site van de UFC Fight Pass. Dit is echter geen livestream van het hoofdprogramma van hun evenementen. Dit is een livestream van het voorprogramma. (De wedstrijden van de Main Card zijn dus niet via deze livestream te bekijken.) Om zo'n livestream van de 'PreLims' te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die Fight Pass te hebben. Indien ooit Talpa of Eleven Sports de livestream-uitzendrechten verliest (en daar geen Nederlandse of Belgische vervanger voor komt), dan wordt de site van Fight Pass weer relevanter voor fans in Nederland en België. Dan is de livestream van het hoofdprogramma namelijk wel op die website te verkrijgen.

Livestream PPV

In de Verenigde Staten en veel andere landen is de livestream van het hoofdprogramma alleen beschikbaar via PPV. Dit houdt in dat men deze livestream moet kopen. Wat dat betreft zijn Nederlandse vechtsportfans dus bevoorrecht, dat ze via een gratis livestream van Kijk naar het hoofdprogramma van dit evenement kunnen kijken. In Nederland is in de loop der jaren al meermaals geprobeerd om ook het fenomeen PPV-livestream te populariseren, maar dat was nooit een groot succes. Anno 2021 gaat Glory Kickboxing nogmaals een poging hiertoe doen, door de gevechten van bijvoorbeeld Badr Hari alleen nog maar via een PPV-livestream uit te zenden in Nederland. In de Verenigde Staten gaf men ook massaal geld uit om een PPV-livestream te kopen van de comeback van Mike Tyson. In Nederland was die livestream gratis bij de Persgroep. Ook het gevecht Tyson Fury-Deontay Wilder was in Nederland via een gratis livestream te zien. Die livestream werd verzorgd door Kijk. Maar zelfs ondanks een gratis livestream blijven de kijkcijfers in Nederland vaak laag bij de grote vechtsport. De weinige uitzonderingen daarop zijn de gevechten van de kickbokser Rico Verhoeven die door miljoenen Nederlanders live op tv en per gratis livestream bekeken werden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

UFC 257: Conor McGregor-Dustin Poirier live tv en livestreamUFC 257: Conor McGregor-Dustin Poirier live tv en livestreamOp zaterdag 10 juli 2021 wordt door de UFC er een groot vechtsportgala gehouden in de T-mobile Arena te Nevada (USA). De…
Boksen: Conor McGregor-Manny Pacquiao via livestreamBoksen: Conor McGregor-Manny Pacquiao via livestreamConor McGregor (Ierland) gaat weer de boksring in. Zijn tegenstander is de legendarische bokser Manny Pacquiao (Filipijn…
Bronnen en referenties
  • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/mma-nieuws/khabib-nurmagomedov-vs-justin-gaethje-tijdens-ufc-253/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Gaethje
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Khabib_Nurmagomedov
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.