Voetbal: wedstrijden AZ via een livestream bekijken

Voetbal: wedstrijden AZ via een livestream bekijken Alle wedstrijden die AZ speelt in het Europees voetbal, de eredivisie en het KNVB bekertoernooi worden live op tv uitgezonden. Ook zijn de wedstrijden van de club uit Alkmaar op het internet via een livestream te bekijken. Door welke zenders worden de wedstrijden van de Alkmaarse club uitgezonden? Waar is een livestream van de wedstrijden van AZ te vinden? Hoe is de geschiedenis van de profvoetbalclub AZ verlopen?

AZ

De clubnaam AZ is een afkorting van: Alkmaar Zaanstreek-combinatie. Deze voetbalvereniging ontstond op 10 mei 1967 door een fusie tussen de clubs Alkmaar '54 en FC Zaanstreek. AZ heeft twee grote glorieperiodes beleefd. De eerste glorietijd begon midden jaren zeventig en duurde tot begin jaren tachtig. Een hoogtepunt in die periode was het behalen van de landstitel in 1981. Deze eerste glorietijd was te danken aan de gebroeders Molenaar. Dit waren twee rijke ondernemers uit de Zaanstreek, die de club sponsorden met hun bedrijven. Hun bekendste bedrijf (en jarenlang hoofdsponsor) was Wastora. Toen de bedrijven van de familie Molenaar zich terugtrokken uit AZ, kwam er een einde aan die succesperiode.

DSB

Eind jaren negentig begon de tweede glorietijd van AZ. Ditmaal was het succes voor een groot deel te danken aan de zakenman Dirk Scheringa die veel geld van zijn bedrijven in AZ stak. Tot die bedrijven behoorden DSB Bank en Frisia Financieringen. Ook in deze tweede glorietijd werd er door de club een landstitel behaalde: in 2009 werd AZ landskampioen. Kort daarna kwam het zakenimperium van Dirk Scheringa in grote problemen. Als gevolg daarvan verloor AZ de DSB Bank als hoofdsponsor. Opvallend genoeg is AZ daarna echter veel minder ver teruggevallen dan na de eerste glorieperiode het geval was. Ook na het vertrek van Dirk Scheringa en hoofdsponsor DSB is AZ een toonaangevende club gebleven in de Nederlandse eredivisie.

Cupfighter

AZ staat traditioneel bekend als een sterke 'cupfighter'. Op de ranglijst van clubs die het vaakst de KNVB beker hebben gewonnen, staat AZ anno 2022 op de vierde plek. Op de eerste drie plekken van die ranglijst staan vanzelfsprekend de traditionele topclubs. AFC Ajax won 18 keer de KNVB beker, Feyenoord won hem 12 keer en PSV won de beker 9 keer. AZ won de KNVB beker vier keer: in 1978, 1981, 1982 en 2013. De club uit Alkmaar deelt de vierde plek in deze ranglijst met de Haagse voetbalclub Quick, die eveneens vier keer de beker won. Het Haagse Quick won de beker in 1909, 1910, 1911 en 1916. AZ was ook drie keer de verliezende finalist bij de KNVB beker: in 2007, 2017 en 2018.

AZ live op tv: welke wedstrijd bij welke omroep?

Door welke omroepen worden de wedstrijden van AZ live op tv uitgezonden? Veruit de meeste wedstrijden van de Alkmaarse club zijn in Nederland live te zien bij ESPN (het voormalige FOX Sports). Zij zenden op hun zenders alle wedstrijd uit die AZ speelt in de eredivisie, de KNVB Beker en de UEFA Europa League. Soms is een duel van AZ in de Europa League ook live te zien bij Talpa of Telenet Play Sports. Wanneer AZ de Champions League haalt, dan zijn de wedstrijden bij RTL7 te zien op hun tv-zenders. RTL7 zond jarenlang de Europa League uit, maar met ingang van medio 2021 zenden zij de Champions League live uit. Hun contract met dit hoofdtoernooi van de UEFA Champions League geldt ook in 2022, 2023 en 2024.

Livestream AZ

Livestream wedstrijden AZ bij ESPN (eredivisie en Europees voetbal)

Met een livestream van ESPN Sports (het voormalige FOX Sports) zijn veruit de meeste wedstrijden van de Alkmaarse club online te bekijken: eredivisieduels, bekerwedstrijden en duels uit de UEFA Conference League en de UEFA Europa League. Middels zo'n livestream kan men zo'n duel dus op een smartphone of computer te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de ESPN Sports Go App. Zo'n livestream van de club uit Alkmaar begint op hetzelfde moment als hun live tv-uitzending. De livestream van de voorbeschouwing is daarvoor te zien. Zo'n stream van ESPN Sports is de officiële livestream voor Nederland. Ook alle andere wedstrijden uit de eredivisie en veel andere wedstrijden uit de Europa League en het bekertoernooi zijn bij hen per livestream te zien. Zo'n livestream is alleen te bekijken door abonnees van ESPN Sports. Wie geen abonnement bij hen heeft, kan sommige duels duel alsnog via een legale livestream op een tv-app kijken (zoals de Go App of de iTV-app). Dat geldt met name voor wedstrijden die live op tv en per livestream door ESPN1 worden uitgezonden.

Livestream AZ in de hele EU via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar AZ te kijken. Dit is een dienst van VodafoneZiggo, waarmee in de hele EU online (via een livestream) naar tv kan worden gekeken. Ook in diverse andere landen (waaronder Noorwegen en Groot-Brittannië) is die app beschikbaar om er per livestream tv mee te kijken. Die livestream-applicatie is te gebruiken door alle klanten van Ziggo. Via die app kan men dus ook per livestream kijken naar dit duel. Via die applicatie zijn online (per livestream) dezelfde kanalen te bekijken als thuis op televisie. Is een wedstrijd te zien op kanaal 1 van ESPN, dan is die principe ook op deze app voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo te bekijken. Ziggo-klanten met een aanvullend abonnement kunnen ook de wedstrijden op de andere ESPN-kanalen met deze livestream-applicatie bekijken. Duels die op RTL7 worden uitgezonden zijn sowieso per livestream door alle Ziggo-klanten op die app te zien (niet alleen in 2022, maar ook in 2023, 2024 en daaropvolgende jaren). Ook indien AZ ooit in de Champions League speelt, zijn de wedstrijden middels die app te zien.

Livestream AZ via Play Sports

Sommige wedstrijden van AZ bij via een livestream te zien van Telenet Play Sports. Zij zenden per speelronde circa twee wedstrijden uit de eredivisie live uit op hun livestream. Dit gaat doorgaans om topduels, dus als AZ tegen de Nederlandse topclubs speelt, dan is hun duel hierop vaak per livestream te zien. Bovendien zenden ze ook weleens Europese duels van AZ uit met de livestream. Hun stream is niet een gratis livestream. Men dient een abonnement te hebben op de Play Sports Go App om een livestream te kunnen bekijken op die app. Telenet Play Sports is een Vlaamse sportomroep die via de livestream en op tv veel voetbal, veldrijden, hockey en formule 1 live uitzendt. Bij diverse veldritten hebben zij zelfs de exclusieve live-rechten voor een uitzending per livestream. Elke livestream van hen is door hun klanten in de gehele EU te bekijken. Wie geen vast abonnement op de app van deze sportomroep wil, heeft de mogelijkheid om een dagpas te kopen, waarmee de klant een etmaal lang een livestream van elke live-uitzending van hen kan bekijken.

iTV livestream bij de match AZ(KPN)

Is het voor klanten van Interactieve Tv bij KPN mogelijk om live een duel van AZ op het internet te bekijken met een livestream op de iTV-app? Ja, want klanten met zo'n abonnement kunnen live op die app per livestream naar alle zenders kijken die men ook op tv kan ontvangen. Tot de kanalen die in het basiskanaal per livestream beschikbaar zijn, behoort sowieso ESPN1. (De overige kanalen van die sportomroep zijn met een aanvullend abonnement te bekijken.) Eke livestream op de iTV-app kan men in alle landen van de Europese Unie bekijken.

Interactieve tv livestream van AZ? (KPN)

De hierboven genoemde app (iTV) is bedoeld om per livestream op een smartphone te kijken. Ook is die app geschikt om op een tablet live tv te kijken via een livestream. Wanneer men als klant van klant van KPN bij een wedstrijd van AZ op een desktop computer (of laptop) via een livestream de live-uitzending van wil bekijken, dan kan men daarentegen de site van Interactieve Tv bekijken. Hierop kan men als klant van KPN inloggen en heeft men in de praktijk dezelfde opties als men op een smartphone heeft bij de iTV-app. Ook via site kan men dus als klant van KPN per livestream anno 2022, 2023 en 2024 in heel de EU deze wedstrijd bekijken. In de meeste overige landen buiten Europa is deze livestream geo-blocked.

Livestream AZ bij RTL?

RTL Nederland biedt ook een livestream aan indien zij incidenteel op RTL7 een wedstrijd van AZ live uitzenden. Zo'n gratis livestream van het Europees voetbal is te vinden via de zoekfunctie op hun site.

Livestream van AZ bij Kijk (Talpa)?

Er wordt een gratis livestream van de streamingdienst Kijk aangeboden indien een duel van AZ live wordt uitgezonden op één van de zenders van Talpa (Veronica, SBS6 of SBS9). Dit geldt soms voor duels in de Europa League of de Conference League. Of zij een duel van de Alkmaarse club live via zo'n gratis stream uitzenden, is telkens afhankelijk van het aanbod van de overige Europese wedstrijden van Nederlandse teams op die datum.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de KNVB Beker, Champions League, eredivisie en Europa League worden live op tv uitge…

KNVB Bekerfinale live op tv en livestreamKNVB Bekerfinale live op tv en livestreamDe KNVB bekerfinale wordt jaarlijks gespeeld in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De finale van he…
AC Parma, de teloorgang van een succesvolle voetbalclubAC Parma, de teloorgang van een succesvolle voetbalclubIn de jaren negentig van de twintigste eeuw was AC Parma een bekende naam in de Europese voetbalwereld. Internationaal b…
Bronnen en referenties
  • http://www.foxtv.nl/knvb-samenvattingen
  • http://www.knvb.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Twente
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/PEC_Zwolle_in_het_bekertoernooi
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.