EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestream

EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestream Op 12 juni 2021 speelt België zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal 2021. De tegenstander is Rusland. De wedstrijd vindt plaats in het Nieuwe Zenitstadion te Sint-Petersburg (Rusland). De wedstrijd België-Rusland is live op tv te zien. Ook kan men de match België-Rusland via een livestream online bekijken.

Coronavirus: EK uitgesteld naar 2021

Oorspronkelijk zou dit Europees kampioenschap voetbal in 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is dit voetbaltoernooi verzet naar de zomer van 2021.

Sint-Petersburg

De wedstrijd van de Rode Duivels tegen Rusland op het EK voetbal 2021 vindt plaats in Sint-Petersburg. Deze stad werd in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote. De plaats is overigens niet vernoemd naar deze tsaar, maar naar de apostel Petrus, die de beschermheilige is van deze Russische stad.

Venster op het westen

Eén van de doelen van de stichting van deze stad was, dat de tsaar wilde dat Rusland een nieuwe havenstad zou krijgen, van waaruit men beter contact kon hebben met West- en Noord-Europa. Tsaar Peter was immers een voorstander van meer 'westerse invloeden' in Rusland, op gebieden zoals techniek, economie, enzovoort.

Voormalige hoofdstad

Sint-Petersburg werd in 1713 de hoofdstad van Rusland. In 1728 verloor het die status voor enkele jaren, maar vanaf 1732 tot en met 1918 was het wederom de hoofdstad van Rusland. Vervolgens koos het Sovjet-regime ervoor om de oude hoofdstad Moskou vanaf 1918 weer als officiële hoofdstad te gebruiken.

Sint-Petersburg, Petrograd en Leningrad

In de periode 1914-1924 heette de stad officieel niet Sint-Petersburg, maar Petrograd. Vervolgens droeg de stad van 1924 tot 1991 als officiële naam Leningrad, wat bedoeld was als een eerbetoon aan de in 1924 overleden Sovjet-leider Vladimir Iljitsj Lenin.
Bij de val van het communistische regime in 1991 kreeg de stad weer zijn oude naam Sint Petersburg. Dit was het gevolg van een referendum, waarbij de inwoners mochten kiezen of de plaats Leningrad zou blijven heten, of zn oude naam terug zou krijgen. Tegelijkertijd werd er echter ook een referendum gehouden over de naam van het gebied rondom dat stad, dat de naam Oblast Leningrad droeg. Opvallend genoeg kozen de kiezers hierbij ervoor om de naam Oblast Leningrad te behouden. Sinds 1991 heet de stad dus weer Sint Petersburg, maar het gebied er omheen heeft de naam Oblast Leningrad gehouden.

Algemene info Sint-Petersburg

De stad Sint-Petersburg wordt in de 21e eeuw beschouwd als de op één na belangrijkste stad van Rusland (na de hoofdstad Moskou). De plaats heeft ruim 5 miljoen inwoners. De beroemdste bezienswaardigheid is het museum de Hermitage. De stad was de geboorteplaats van de Russische president Vladimir Poetin. Deze plaats was ook de woonplaats van diverse literaire grootheden, zoals Aleksandr Poesjkin, Nikolaj Gogol en Fjodor Dostojevski. Veel beroemde meesterwerken spelen zich ook af in deze stad, zoals de legendarische roman 'Misdaad en straf' (Schuld en boete) van Dostojevski.

Nieuwe Zenitstadion

De halve finale van het wereldkampioenschap voetbal tussen België en Frankrijk wordt gespeeld in het Nieuwe Zenitstadion. Dit stadion is de thuisbasis van de club FK Zenit Sint-Petersburg. Het stadion werd in april 2017 geopend en heeft een capaciteit van ruim 66.000 toeschouwers. Dit sportcomplex is gebouwd op het eiland Krestovski, nabij de stad Sint Petersburg.
Het Nieuwe Zenitstadion was ook één van de speellocaties tijdens de Confederations Cup in de zomer van 2017. Er werd toen zelfs de finale gespeeld, waarin Duitsland van Chili won. Bij het WK voetbal 2018 werden er zeven wedstrijden in dit stadion gespeeld.

België op het EK voetbal 2021

De Rode Duivels zijn bij de poulefase van het EK voetbal 2021 ingedeeld in groep B, samen met Rusland, Denemarken en Finland. De Rode Duivels spelen hun tweede poulewedstrijd op 17 juni: België-Denemarken. Daarna volgt op 21 juni hun derde en laatste poulewedstrijd België-Finland.

Wedstrijdinfo Rusland-België op 12 juni 2021: opstellingen, statistieken, scheidsrechter, hoe laat is de aftrap?

Hoe laat is de aftrap van dit duel van de Rode Duivels tegen Rusland? Zodra dat bekend is, wordt die informatie hier gemeld. Ook wordt hier t.z.t. de naam van de scheidsrechter geplaatst. Met welke opstelling speelt België? En hoe ziet de opstelling van Rusland eruit? Voorafgaand aan dit duel worden hier de opstellingen geplaatst.

Live op tv: België-Rusland op 12 juni 2021 (EK voetbal)

Deze wedstrijd tussen België en Rusland op het EK voetbal 2021 wordt live op tv en per livestream uitgezonden door vele omroepen, waaronder het Nederlandse NOS en het Vlaamse VRT (Sporza). Zodra bekend is hoe laat hun live tv-uitzendingen beginnen en op welke zenders die plaatsvinden, dan wordt die info hier gemeld.

Livestream België-Rusland (EK voetbal op 12 juni 2021)

Livestream Sporza (VRT, Vlaanderen)

De poulewedstrijd tussen België en Rusland is ook op het internet via een livestream te volgen. Het Vlaamse Sporza (VRT) biedt bijvoorbeeld zo'n livestream aan. Via zo'n livestream kan men gratis op bijvoorbeeld een computer of smartphone naar deze topwedstrijd van het EK voetbal kijken. De livestream van Sporza is echter alleen voor de Vlaamse kijkers bedoeld; deze stream is geo-restricted. Voor kijkers in andere landen dan België is de officiële livestream bij Sporza van deze halve finale 'geo-blocked' (geblokkeerd). Sporza heeft namelijk alleen maar de uitzendrechten om in België een livestream te verzorgen van de EK-wedstrijden.

Dat is natuurlijk jammerlijk nieuws voor Nederlanders die de match België-Frankrijk juist in een geheel Vlaamse sfeer via een Belgische livestream willen bekijken. In Nederland dient men de wedstrijd België-Frankrijk dus eigenlijk via een livestream van de NOS te bekijken. (Meer info over die Nederlandse livestream: zie verderop.) Het is echter wel mogelijk om via een omweg, namelijk via een tv-app (zoals Ziggo Go of iTV) alsnog per livestream naar de Vlaamse uitzending van dit duel van België te kijken.

Voor Vlaamse kijkers is de livestream van België-Frankrijk op de wedstrijddag (12 juni 2021) te vinden op de website van Sporza. Ook de overige wedstrijden van het EK voetbal zijn per livestream bij Sporza te zien voor kijkers in Vlaanderen. Elke livestream is op de wedstrijddag te vinden op de site van Sporza in de rubriek 'nu live'. Ook op diverse andere plekken van dit site staat op de wedstrijddag duidelijk aangegeven waar men een livestream van een bepaalde match kan vinden. Zo vindt men de Vlaamse livestream van België-Rusland op de avond van 12 juni ook duidelijk aangegeven op de hoofdpagina van die site van Sporza.

Livestream NPO (NOS, Nederland)

Ook de Nederlanders publieke omroep (NPO) biedt een gratis livestream aan van elke wedstrijd van het EK voetbal 2021, waaronder dus ook deze halve finale België-Rusland. Deze livestream van België-Rusland is alleen maar in Nederland te bekijken. Voor andere landen is elke stream van de NOS bij het WK voetbal 'geo-blocked', dus ook deze livestream van België-Rusland. (De NOS heeft namelijk officieel alleen maar de rechten om een livestream voor Nederland te verzorgen.) De livestream van deze wedstrijd tussen België en Rusland bevindt zich op 12 juni 2021 op de website van de NOS. Ook kan men de livestream van Rusland-België op de NOS-app bekijken. De livestream van de match België-Rusland begint tegelijk met de live-tv uitzending. Men kan op die Nederlandse livestream dus niet allen de wedstrijd, maar ook de voorbeschouwing op de topmatch België-Rusland bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/Rode_Duivels/1.2549858
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_1912_Summer_Olympics
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Finland_national_football_team
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/index.html

Reageer op het artikel "EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!