EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestream

EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestream Op zaterdag 12 juni 2021 speelt België zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal 2021. De tegenstander is Rusland. De wedstrijd vindt plaats in het Nieuwe Zenitstadion te Sint-Petersburg (Rusland). De wedstrijd België-Rusland is live op tv te zien. Ook kan men de match België-Rusland via een livestream online bekijken. Door welke omroepen wordt dit duel van de Rode Duivels in België en Nederland live op tv uitgezonden? Waar is een livestream van België-Rusland te vinden?

Sint-Petersburg

De wedstrijd van de Rode Duivels tegen Rusland op het EK voetbal 2021 vindt plaats in Sint-Petersburg. Deze stad werd in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote. De plaats is overigens niet vernoemd naar deze tsaar, maar naar de apostel Petrus, die de beschermheilige is van deze Russische stad.

Venster op het westen

Eén van de doelen van de stichting van deze stad was, dat de tsaar wilde dat Rusland een nieuwe havenstad zou krijgen, van waaruit men beter contact kon hebben met West- en Noord-Europa. Tsaar Peter was immers een voorstander van meer 'westerse invloeden' in Rusland, op gebieden zoals techniek, economie, enzovoort.

Voormalige hoofdstad

Sint-Petersburg werd in 1713 de hoofdstad van Rusland. In 1728 verloor het die status voor enkele jaren, maar vanaf 1732 tot en met 1918 was het wederom de hoofdstad van Rusland. Vervolgens koos het Sovjet-regime ervoor om de oude hoofdstad Moskou vanaf 1918 weer als officiële hoofdstad te gebruiken.

Sint-Petersburg, Petrograd en Leningrad

In de periode 1914-1924 heette de stad officieel niet Sint-Petersburg, maar Petrograd. Vervolgens droeg de stad van 1924 tot 1991 als officiële naam Leningrad, wat bedoeld was als een eerbetoon aan de in 1924 overleden Sovjet-leider Vladimir Iljitsj Lenin.
Bij de val van het communistische regime in 1991 kreeg de stad weer zijn oude naam Sint Petersburg. Dit was het gevolg van een referendum, waarbij de inwoners mochten kiezen of de plaats Leningrad zou blijven heten, of zín oude naam terug zou krijgen. Tegelijkertijd werd er echter ook een referendum gehouden over de naam van het gebied rondom dat stad, dat de naam Oblast Leningrad droeg. Opvallend genoeg kozen de kiezers hierbij ervoor om de naam Oblast Leningrad te behouden. Sinds 1991 heet de stad dus weer Sint Petersburg, maar het gebied er omheen heeft de naam Oblast Leningrad gehouden.

Algemene info Sint-Petersburg

De stad Sint-Petersburg wordt in de 21e eeuw beschouwd als de op één na belangrijkste stad van Rusland (na de hoofdstad Moskou). De plaats heeft ruim 5 miljoen inwoners. De beroemdste bezienswaardigheid is het museum de Hermitage. De stad was de geboorteplaats van de Russische president Vladimir Poetin. Deze plaats was ook de woonplaats van diverse literaire grootheden, zoals Aleksandr Poesjkin, Nikolaj Gogol en Fjodor Dostojevski. Veel beroemde meesterwerken spelen zich ook af in deze stad, zoals de legendarische roman 'Misdaad en straf' (Schuld en boete) van Dostojevski.

Nieuwe Zenitstadion

De wedstrijd op het EK voetbal tussen België en Rusland wordt gespeeld in het Nieuwe Zenitstadion. Dit stadion is de thuisbasis van de club FK Zenit Sint-Petersburg. Het stadion werd in april 2017 geopend en heeft een capaciteit van ruim 66.000 toeschouwers. Dit sportcomplex is gebouwd op het eiland Krestovski, nabij de stad Sint Petersburg. Het Nieuwe Zenitstadion was ook één van de speellocaties tijdens de Confederations Cup in de zomer van 2017. Er werd toen zelfs de finale gespeeld, waarin Duitsland van Chili won. Bij het WK voetbal 2018 werden er zeven wedstrijden in dit stadion gespeeld.

Coronavirus: EK uitgesteld naar 2021

Oorspronkelijk zou dit Europees kampioenschap voetbal in 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is dit Europese voetbaltoernooi verzet naar de zomer van 2021.

Eerste wedstrijd van België op het EK voetbal 2021

De Rode Duivels zijn bij de poulefase van het EK voetbal 2021 ingedeeld in groep B, samen met Rusland, Denemarken en Finland. De Rode Duivels spelen hun tweede poulewedstrijd op 17 juni: België-Denemarken. Daarna volgt op 21 juni hun derde en laatste poulewedstrijd van de Rode Duivels: België-Finland.

Rusland-België op 12 juni 2021: Hoe laat? Opstellingen?

Hoe laat?

Hoe laat is de aftrap van dit duel van de Rode Duivels tegen Rusland? De aftrap is om 21u00 CET (= de tijd in België en Nederland). Het is dan 22u00 plaatselijke tijd in St. Petersburg (Rusland).

Opstelling België? Opstelling Rusland?

Met welke opstelling spelen de Rode Duivels hun eerste duel op dit Europese kampioenschap? En hoe ziet de opstelling van het Russische team eruit? Hieronder vindt u de opstellingen van deze twee ploegen. Kevin de Bruyne mist deze wedstrijd vanwege het blessureleed dat hij opliep in de Champions League-finale.

Opstelling Rusland:

Shunin, Mario Fernandes, Barinov, Dzhikiya, Semenov, Zhirkov, Zobnin, Ozdoev, Golovin, Kuzyayev en Dzyuba.

Opstelling België:

Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Boyata, Castagne, Tielemans, Dendoncker, Thorgan Hazard, Mertens, Carrasco en Lukaku.

Uitslag Rusland-België: 0-3

De Belgen wonnen het duel met 0-3. De doelpunten werden gemaakt door Lukaku (10 en 88) en Meunier (34).

Live op tv: België-Rusland op 12 juni 2021 (EK voetbal), welke zender?

Hoe laat en welke zender in Vlaanderen?

Deze wedstrijd tussen België en Rusland op het EK voetbal 2021 wordt live op tv en per livestream uitgezonden door vele omroepen. In Vlaanderen is het duel live op tv te zien bij Sporza (VRT). Hoe laat begint de Vlaamse live-uitzending en op welke zender vindt die plaats? Hun live tv-uitzending begint op zaterdag 12 juni 2021 om 20u10 op de zender VRT één. De aftrap is live te zien om 21u00.

Hoe laat en welke zender in Nederland?

In Nederland wordt dit eerste duel van de Rode Duivels op het EK voetbal op 12 juni 2021 live op tv uitgezonden door de NPO (NOS Studio Sport). Hun live tv-uitzending van de eerste helft vindt plaats op de tv-zender NPO3 (Nederland 3). Oorspronkelijk zou de wedstrijd van de Rode Duivels integraal op NPO1 worden uitgezonden, maar omdat het duel tussen Denemarken en Finland enige tijd stil heeft gelegen (als gevolg van de gruwelijke gebeurtenis met Eriksen), is de tweede helft van die Scandinavische wedstrijd eerst nog live op de zender NPO1 te zien. De tweede helft van het duel van de Rode Duivels is wel op NPO1 live te zien.

Livestream België-Rusland (EK voetbal op 12 juni 2021)

Livestream België-Rusland bij Sporza (VRT, Vlaanderen)

De poulewedstrijd tussen België en Rusland is ook op het internet via een livestream te volgen. Het Vlaamse Sporza (VRT) biedt bijvoorbeeld zo'n livestream aan. Via zo'n livestream kan men gratis op bijvoorbeeld een computer of smartphone naar deze topwedstrijd van het EK voetbal kijken. De livestream van Sporza is echter alleen voor de Vlaamse kijkers bedoeld; deze stream is geo-restricted. Voor kijkers in andere landen dan België is de officiële livestream bij Sporza van dit duel van de Rode Duivels 'geo-blocked' (geblokkeerd). Sporza heeft namelijk alleen maar de uitzendrechten om in België een livestream te verzorgen van de wedstrijden van het EK voetbal.

Dat is natuurlijk jammerlijk nieuws voor Nederlanders die de match België-Rusland juist in een geheel Vlaamse sfeer via een Belgische livestream willen bekijken. In Nederland dient men de wedstrijd België-Rusland dus eigenlijk via een livestream van de NOS te bekijken. (Meer info over die Nederlandse livestream waarmee het duel van de Rode Duivels op het EK live te bekijken is: zie verderop.) Het is echter wel mogelijk om via een omweg, namelijk via een tv-app (zoals Ziggo Go of iTV) alsnog geheel legaal per livestream naar de Vlaamse uitzending van dit duel van België te kijken.

Livestream Rode Duivels op 12 juni 2021

De livestream van België-Rusland is op de wedstrijddag (12 juni 2021) voor de Belgische kijkers te vinden op de website van Sporza. Ook de overige wedstrijden van het EK voetbal zijn per livestream bij Sporza te zien voor kijkers in Vlaanderen. (Dat geldt niet alleen voor wedstrijden van de Rode Duivels op dit EK, maar ook voor alle andere matches.) Elke livestream is op de wedstrijddag te vinden op de site van Sporza in de rubriek 'nu live'. Ook op diverse andere plekken van dit site staat op de wedstrijddag duidelijk aangegeven waar men een livestream van een bepaalde match kan vinden. Zo vindt men de Vlaamse livestream van België-Rusland op de avond van 12 juni ook duidelijk aangegeven op de hoofdpagina van die site van Sporza. De stream van dit duel is ook live te bekijken via de Sporza App. Die stream van deze applicatie is overigens wel live buiten België te bekijken. De livestream is beschikbaar in alle landen van de EU en in diverse landen daarbuiten. Om zo'n stream op die applicatie te kunnen gebruiken, dient u echter wel eerst de app in België te hebben gedownload. Zo'n stream van de Rode Duivels bij Sporza is namelijk puur voor Belgische kijkers bedoeld en op deze manier wil men voorkomen dat sportfans van elders massaal deze app gebruiken.

Livestream België-Rusland bij de NPO (NOS, Nederland)

Ook de Nederlanders publieke omroep (NPO) biedt een gratis livestream aan van elke wedstrijd van het EK voetbal 2021, waaronder dus ook België-Rusland. Deze livestream van België-Rusland is alleen maar in Nederland te bekijken. Voor andere landen is elke stream van de website van de NOS bij het EK voetbal 'geo-blocked', dus ook deze livestream van België-Rusland. (De NOS heeft namelijk officieel alleen maar de rechten om een livestream van het EK voetbal voor kijkers in Nederland te verzorgen.) De livestream van deze wedstrijd tussen België en Rusland bevindt zich op 12 juni 2021 op de website van de NOS. Ook kan men de livestream van Rusland-België op de NOS-app bekijken. (Daarmee is de gratis livestream wel in andere EU-landen te bekijken.) De livestream van de match België-Rusland begint tegelijk met de live-tv uitzending. Men kan op die Nederlandse livestream dus niet allen de wedstrijd, maar ook de voorbeschouwing op de topmatch België-Rusland bekijken.

Livestream Rode Duivels op 12 juni 2021 met de Go App (online live tv)

De wedstrijd van de Rode Duivels is ook met een livestream van de Go App (online live tv) te bekijken op zaterdag 12 juni 2021. Hiermee is de livestream te gebruiken in elk EU-land en ook in diverse landen daarbuiten, zoals Noorwegen en IJsland. Zo'n tv-app zoals de Go App is dus erg hand voor mensen die op vakantie in het buitenland zijn en toch de Vlaamse (Sporza) of Nederlandse (NOS) live tv-uitzending van dit duel van de Rode Duivels willen bekijken. Met deze tv-app zijn namelijk dezelfde zenders live via een stream op een computer, smartphone of laptop te bekijken op elke locatie waar men wifi heeft, als thuis op het tv-toestel. De hierboven genoemde Go App is een dienst van VodafoneZiggo en is 'gratis' voor hun klanten. Veel andere tv-providers hebben echter ook zo'n televisie-app, waarmee online via een livestream tv kan worden bekeken. In België bieden onder meer Telenet en Proximus zo'n livestream-app aan voor klanten van digitale televisie. Niet alleen is het mogelijk om een duel via zo'n applicatie live te bekijken, ook kan men vaak een uitzending van een duel met zo'n applicatie via een stream terugkijken.

Livestream Rode Duivels op het EK voetbal via iTV (online live tv)

Ook klanten van KPN kunnen per livestream naar de Rode Duivels kijken in de hele EU. Zij kunnen de live tv-uitzendingen van Sporza en de NOS bekijken op hun iTV-app. Die specifieke applicatie is vooral bedoeld voor het bekijken van zulke live-uitzendingen op een smartphone of tablet. KPN biedt ook een site aan voor klanten van Interactieve Tv bij hen. Wie inlogt op die site van de KPN kan daarmee in de hele EU per livestream naar tv kijken en dus op een desktop computer of laptop live naar tv-uitzendingen kijken, zoals de live-verslagen van Sporza en de NOS bij dit EK voetbal.

Livestream Rusland-België (EK voetbal) op 12 juni 2021 bij NPO Start

Het duel van de Rode Duivels tegen Rusland is ook via een livestream van NPO Start te bekijken. Met NPO Start kunnen mensen in Nederland gratis live online kijken (met een livestream) naar de zenders van de publieke omroep (NPO). Zo kunnen zij dus ook met een livestream naar de live-uitzending van NOS Studio Sport kijken bij dit eerste duel van de Rode Duivels op het EK voetbal in de zomer van 2021.

Livestream België-Rusland bij NLZIET op 12 juni 2021

Het is ook mogelijk om de interland van de Rode Duivels tegen Rusland met een livestream van NLZIET te bekijken. Bij die streamingdienst is alleen een livestream van de live-uitzending van de NOS te vinden. Zo'n livestream van dit duel van België op het EK voetbal is voor abonnees van die dienst in de hele EU live te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamVoetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamDe bijnaam van het Belgische nationale voetbalelftal is 'De Rode Duivels'. De wedstrijden van het Belgische nationale te…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…

Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)De top tien rijkste clubs ter wereld wordt vooral gekenmerkt door clubs uit de Engelse voetbalcompetitie; de Premier Lea…
Helden uit het voetbal: PeléHelden uit het voetbal: PeléPelé of Edson Arantes do Nascimento was een bijzonder getalenteerde voetballer, groeide op in de sloppenwijken van Brazi…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/Rode_Duivels/1.2549858
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_1912_Summer_Olympics
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Finland_national_football_team
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/index.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.