Voetbal: Ajax-PSV live op tv en livestream

Voetbal: Ajax-PSV live op tv en livestream AFC Ajax en PSV Eindhoven behoren samen met Feyenoord tot de traditionele top drie van het Nederlandse voetbal. Hoewel er doorgaans een minder felle rivaliteit is tussen Ajax en PSV dan tussen de aartsvijanden Ajax en Feyenoord, zijn ook de wedstrijden tussen PSV en Ajax wel vaak zwaar beladen. Op welke zender is de topper tussen Ajax en PSV live op tv te zien? Waar vindt men een livestream van een duel tussen PSV en Ajax? Hoe hebben Ajax en PSV in de loop der jaren gepresteerd?

A.F.C. Ajax

De oorsprong van Ajax

In 1893 werd in Amsterdam door drie vrienden een voetbalvereniging opgericht die de naam Union droeg. Datzelfde jaar werd de naam van de club veranderd in Ajax. Deze club ging na drie jaar reeds ter ziele, mede omdat ze op zoek moesten naar een nieuw terrein om op te voetballen en ze daar niet in slaagden.

Enkele jaren later, in het voorjaar van 1900, werd er een poging gedaan om de club Ajax nieuw leven in te blazen. Op 18 maart 1900 vond er in een café aan de Kalverstraat in Amsterdam een vergadering plaats, waarin officieel werd besloten tot het oprichten van het 'nieuwe' Ajax. Sindsdien geldt 18 maart 1900 als de officiële oprichtingsdatum van AFC Ajax.

Erelijst van Ajax

Ajax zou uitgroeien tot de succesvolste club van Nederland. Ook internationaal boekte Ajax enorm veel grote successen. Hoe ziet anno 2022 de erelijst van AFC Ajax eruit? De internationale hoogtepunten van Ajax waren drie eindzeges in de Europacup I (1971, 1972 en 1973) en de eindzege in de Champions League (1995). Ook won de club twee keer de Wereldbeker, één keer de Europacup II en een keer de UEFA Cup. In Nederland pakte Ajax 35 keer de nationale titel en 20 keer de beker.

PSV

Op 31 augustus 1913 werd PSV opgericht in Eindhoven. Oorspronkelijk was deze club een sportvereniging voor de arbeiders van elektronicagigant Philips. Sinds 1928 mogen ook mensen die niet bij Philips werken bij PSV actief zijn. PSV ontwikkelde zich in de loop der jaren tot één van de succesvolste sportclubs van Nederland. De club is bij het grote publiek het bekendst van zijn voetbalafdeling. Hoe ziet de erelijst van de voetballers van PSV eruit anno 2022? 24 keer behaalde PSV het landskampioenschap. De Eindhovense club won negen keer de KNVB Beker. Internationale successen waren de eindzeges in de UEFA Cup (1978) en de Europa Cup I (1988).

Statistieken: Ajax versus PSV

Hoe hebben de Amsterdamse club en PSV in de loop der jaren gepresteerd in hun onderlinge ontmoetingen? In de periode van 1928 tot aan 2022 werd er in totaal 172 keer een officiële wedstrijd gespeeld tussen de Amsterdamse 'Godenzonen' en PSV. (Dit gaat dus om wedstrijden in de eredivisie, maar ook in de KNVB Beker, de Johan Cruijff Schaal en oefenwedstrijden.) Daarbij werd de zege 78 keer door de Amsterdamse club behaald en 64 keer door PSV.

Live op tv: Ajax-PSV

Op welke zender vinden in Nederland de live-uitzendingen van de toppers tussen PSV en Ajax plaats? De live tv-uitzendingen zijn te zien op ESPN Sports. Wanneer u geen tv-pakket heeft waarin deze zenders zitten, maar toch live op tv de wedstrijden tussen PSV en Ajax wil bekijken, dan is het mogelijk om via uw tv-provider een dagpas voor deze sportomroep te kopen. .

Ajax-PSV en PSV-Ajax bij ESPN Sports o.a. voor KPN-klanten gratis live op tv?

Tot vreugde van veel voetbalfans was de zender FOX Sports 1 sinds 23 juli 2019 'gratis' live te zien voor abonnees van interactieve tv KPN. Later gold dat ook voor haar opvolger ESPN. Die zender zit sindsdien in het basispakket van KPN op kanaal 14. Ook bij veel andere tv-providers is dat hoofdnet van ESPN tijdelijk of structureel 'gratis' te bekijken binnen een standaard zenderpakket. Sinds de zomer van 2020 is die zender ook gratis te zien bij Ziggo. Bij veel andere tv-providers is dit ook het geval, zoals bij Odido. Houdt dit in dat men de wedstrijden tussen Ajax en PSV gratis live kan bekijken bij al die tv-providers die ESPN 1 'gratis' uitzenden? Dat wisselt per keer. Soms zijn ze wel 'gratis' live te bekijken. Maar even vaak zijn deze wedstrijden niet 'gratis' voor iedereen live op tv of via een gratis livestream te bekijken, aangezien deze wedstrijden dan op een abonneekanaal worden uitgezonden.

België: topper tussen Ajax en PSV live op tv bij Telenet Play Sports?

In België zijn de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van het Nederlandse voetbal in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden ook veel andere wedstrijden van Ajax en PSV live op tv uit (en online live via een livestream).

Livestream PSV-Ajax en livestream Ajax-PSV

Livestream topper tussen Ajax en PSV bij ESPN Sports

Er wordt een livestream van elke topper tussen Ajax en PSV verzorgd door ESPN Sports. Met die stream kan men dus live op een smartphone of computer naar deze wedstrijden kijken. Zo'n livestream van een duel tussen de Amsterdamse club en PSV Eindhoven bevindt zich op hun ESPN Sports Go App. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Men kan een livestream op de ESPN Watch Sports Go App echter alleen bekijken als men een vast abonnement op die dienst heeft. Het is niet meer mogelijk om voor hun livestream een dagpas te kopen. Ook is het niet meer mogelijk om een livestream bij ESPN Sports te verkrijgen via PPV (Pay Per View).

Livestream PSV-Ajax via Go App (hele EU)

Is het mogelijk om de voetbalwedstrijd Ajax-PSV online via een livestream van de Go App (online tv) te bekijken? Voor mensen met een aanvullend abonnement op ESPN Sports is dit duel inderdaad per livestream op die app te bekijken. Met die applicatie kan men in de hele EU (en in diverse andere landen) op een smartphone of computer per livestream naar deze wedstrijd (en veel andere Nederlandse voetbalwedstrijden) kijken. Dit is overigens dankzij een deal tussen Ziggo en ESPN Sports sinds eind juli 2020 een stuk toegankelijker geworden als het gaat om de zender ESPN Sports 1 (waarop dit duel helaas niet te zien is). Op deze app van VodafoneZiggo kon men voorheen alleen via een livestream bekijken, als men een abonnement had op zowel ESPN Sports als op digitale tv bij Ziggo. Via die app kunnen abonnees van Ziggo namelijk per livestream (op een smartphone, laptop, tablet of desktop computer) dezelfde zenders kijken als thuis op hun tv. Als zij dus thuis deze zender van ESPN Sports als abonnee kunnen bekijken, dan kunnen zij dat ook live online per livestream via de Go App. Dankzij een deal tussen Ziggo en KPN is met ingang van 1 augustus 2020 (minstens tot 1 januari 2021) de zender ESPN Sports 1 gratis live op tv en per livestream te bekijken door abonnees van digitale tv bij Ziggo. Die gratis livestream zit, anders dan bij KPN, niet op kanaal 14, maar op kanaal 421. Ziggo heeft net als KPN ook een gratis sportzender op digitaal kanaal 14, die men ook per 'gratis' livestream kan ontvangen (als klant van hen), doch bij Ziggo zit op dat kanaal de sportzender Ziggo Sport en dus niet ESPN Sports 1 (zoals bij KPN het geval is). Op hun livestream is daarentegen wel Formule 1 te zien. Ook veel buitenlands voetbal is live online op de livestream van het kanaal 14 van Ziggo te zien. Eveneens is bijvoorbeeld het handbal van het Nederlandse damesteam via zo'n livestream op dat kanaal te bekijken.

Livestream Ajax-PSV bij Play Sports (hele EU)

De wedstrijd van Ajax tegen PSV is ook via een livestream van Telenet Play Sport te bekijken. Hun livestream begint enkele minuten voor de aftrap. De meeste competitiewedstrijden van Ajax en PSV zijn via een livestream bij hen te bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Wie een tv-abonnement op deze dienst heeft, kan zo'n livestream via de website van die Vlaamse sportomroep bekijken. Het is echter ook mogelijk om deze wedstrijd te bekijken via een livestream op de Play Sports Go App. Is dit een gratis livestream? Om deze stream live op die app te kunnen bekijken, dient men een betaald online abonnement te nemen op die app, dus neen, dit is niet een gratis livestream van de eredivisieduels van Ajax. Wie geen vast abonnement heeft op deze Belgische sportomroep maar toch één livestream of enkele livestreams van hen wil bekijken, kan een dagpas kopen. Daarmee kan men één etmaal elke livestream van hen bekijken. Ook bieden zij een weekendpas aan, waarmee men een heel weekend elke livestream van hen live kan bekijken. Op hun app is elke livestream te bekijken in de gehele EU. Deze sportomroep zendt veel Belgisch voetbal uit live op tv en per livestream, maar ook veel topwedstrijden uit andere competities, waaronder de wedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord. Ook in het seizoen 2021-2022 en 2022-2023 beschikken zij over live-uitzendrechten (live tv en livestream). Behalve voetbal kan men op de Play Sports Go App online live per livestream ook van veel andere topsporten genieten, zoals Formule 1, motorcross (MXGP), UFC (MMA) en veldrijden. Met name in het veldrijden hebben zij ook dikwijls de exclusieve uitzendrechten van een live-uitzending (livestream en tv). Dan is dus alleen bij hen en nergens anders de officiële livestream van zo'n wedstrijd te vinden. Dat gold enige jaren bijvoorbeeld voor de Cyclocross van Gullegem. Ook bij de Sluitingsprijs Oostmalle hadden zij jarenlang zij mondiaal de exclusieve livestream.

Livestream PSV-Ajax via iTV-app?

Is deze wedstrijd tussen Ajax en PSV via een livestream te zien op de iTV-app? Of via een livestream op de KPN-site van Interactieve Tv? Indien men zowel een abonnement op ESPN Sports als op Interactieve Tv bij KPN heeft, kan men via die app en site per livestream naar alle tv-zenders van die sportomroep kijken. Indien men echter geen aanvullend abonnement heeft, dan kan men alsnog wel 'gratis' via die app per livestream naar de eerste zender van die sportomroep kijken, aangezien die in het standaardpakket van KPN zit. Dat is echter niet de zender waarop dit duel te zien is. Die 'gratis' livestream bevindt zich op de iTV-app op kanaal 14. Via zowel die app als die site kan men bij KPN elke zender per livestream bekijken, die men thuis ook op het televisietoestel kan bekijken. Zo'n livestream bij KPN kan men als abonnee niet alleen thuis gebruiken, of op een andere locatie in Nederland, maar overal in de EU. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander land in de Europese Unie via de livestream naar diverse wedstrijden uit de Nederlandse eredivisie kijken. Eveneens in sommige regio's buiten Europa is deze livestream te bekijken, zoals Martinique en Frans-Guyana. Veel andere tv-providers bieden aan hun abonnees eveneens een app aan die vergelijkbaar is met de iTV-app en de Ziggo Go app. Ook bijvoorbeeld bij Odido hebben abonnees zo'n app waarmee per livestream naar tv kan worden gekeken op een smartphone of computer. Daarop is dus ook live via een stream ESPN te zien.

Datum: o.a. op 23 januari 2022, meestal ook op zondag in 2023, 2024 en 2025

Zolang de eredivisie bestaat hebben deze twee clubs uit Amsterdam en Eindhoven daar altijd veel van uitgemaakt. Elk jaar spelen zij dus minstens twee keer tegen elkaar. Daarnaast ontmoeten de clubs elkaar dikwijls in de KNVB beker of de Johan Cruijff Schaal. Op welke datum wordt dit topduel gespeeld in het een eredivisiewedstrijd is? In Nederland kiest men er doorgaans voor om zo'n topduel op een zondag te spelen, aangezien dat commercieel gezien de interessantste dag is. Zo wordt de wedstrijd PSV-Ajax gespeeld op zondag 23 januari 2022. Hoe laat is dan de aftrap? Die was om 14u30. Ook Ajax-PSV wordt in dat seizoen gespeeld op een zondag. Ook in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 zal men steeds proberen om het duel tussen deze topclubs in de eredivisie op een zondag te programmeren. Soms is dat echter om praktische redenen niet mogelijk. Bekerduels vinden overigens doordeweeks plaats, behalve de finale.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamVoetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamAFC Ajax speelt in de UEFA Europa League tegen Lille OSC uit Frankrijk. Op donderdag 25 februari speelt de Amsterdams cl…
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de KNVB Beker, Champions League, eredivisie en Europa League worden live op tv uitge…
Voetbal: Ajax-FC Utrecht, live op tv en livestreamVoetbal: Ajax-FC Utrecht, live op tv en livestreamEr bestaat al jaren een grote rivaliteit tussen de voetbalclubs FC Utrecht en Ajax. De wedstrijden tussen Ajax en FC Utr…

El Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamEl Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamFC Barcelona en Real Madrid zijn twee clubs met een rijke geschiedenis. De bijnaam van de wedstrijd tussen deze twee Spa…
Eerste Divisie: alle kampioenen (1957-2020)Eerste Divisie: alle kampioenen (1957-2020)De Eerste Divisie, het tweede voetbalniveau van Nederland, is opgericht in 1956. Ieder seizoen gaat de kampioen van de E…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_AFC_Ajax
  • https://www2.telenet.be/nl/producten/tv-en-entertainment/play-sports/play-sports-go/
  • https://live.foxsports.nl/live/tv-gids/live-uitzendingen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.