WK Brazilië – bijzondere gebeurtenissen en akkefietjes
Brazilië is in juni en juli 2014 gastland van het WK voetballen. Daar wordt uiteraard gevoetbald, veel gevoetbald, maar rondom de wedstrijden om het wereldkampioenschap zijn er enkele bijzondere voorvallen. Nummer één van die lijst is het bijtincident van Suárez, waarvan de man uit Uruguay zelf zegt dat hij met zijn mond op de arm van zijn tegenstander viel. Die verklaring is al een bijzonderheid op zich. Wij verzamelden nog enkele opmerkelijkheden gebeurtenissen die tijdens het Wereldkampioenschap in Brazilië plaatsgrepen.
Hersenschudding
Bruno Martins Indi is de pechvogel in de wedstrijd van 18 juni tussen Oranje en Australië in Porto Alegre. Hij wordt op slag van rust per brancard van het veld gedragen. Later blijkt dat hij een lichte hersenschudding heeft opgelopen en de volgende wedstrijden niet kan spelen.
Martins Indi werd onderuit geschoffeld door spits Tim Cahill. Hij kwam daarbij ongelukkig op zijn hoofd terecht en bleef liggen.
De Feyenoord-verdediger bracht de nacht door in Porto Alegre en vloog de volgende dag pas terug naar Rio de Janeiro, waar Oranje verbleef.
Martins Indi kon minimaal een week niet worden opgesteld door Louis van Gaal. Hij trad weer aan op 29 juni in de wedstrijd tegen Mexico. Van Gaal had vooraf aangegeven Martins Indi te sparen, maar moest hem vrij snel het veld in sturen na het uitvallen van Nigel de Jong wegens een liesblessure.
Jaws
Jaws is de nieuwe naam voor Luis Suárez. De hele wereld kijkt met verbazing en afgrijzen naar het bijtincident met Luis Suárez in de hoofdrol, tijdens de wedstrijd Uruguay-Italië op 24 juni. Suárez zette zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini. Het is niet de eerste keer dat Suárez deze wildebeestenneiging vertoont. Vooral de Engelse kranten gaan helemaal los en maken grote krantenkoppen met grappen. "Jaws III,” wordt het incident genoemd.
Suárez krijgt straf van de FIFA en kan de rest van het WK thuis op de bank gaan zitten. Zijn team verliest op 28 juni de wedstrijd tegen Colombia en is uitgespeeld op dit toernooi. Suárez mocht niet meespelen en in het stadion komen. Hij was niet meer in beeld.
Gebroken neus
Amerikaanse middenvelder Jermaine Jones brak zijn neus tijdens de wedstrijd tussen Amerika en Duitsland op 26 juni. Amerika verloor van Duitsland met 0-1. Tijdens de wedstrijd kwam Jones in botsing met teamgenoot Alejandro Bedoya. Hij speelde de wedstrijd uit. De volgende dag bleek dat de neus gebroken was. Hij kan de volgende wedstrijd tegen België ook spelen, zelfs zonder een beschermend masker. De deskundigen spreken van een 'mooie breuk.'
Klap
De FIFA heeft wat te onderzoeken. Tijdens de rust in de wedstrijd Brazilië-Chili op 28 juni zou de woordvoerder van de Braziliaanse voetbalbond een klap hebben uitgedeeld aan Chili-speler Mauricio Pinilla.
Toen beide teams na het rustsignaal richting kleedkamers liepen zou Rodrigo Paiva een duw hebben uitgedeeld aan Pinilla. Geen klap, zegt Paiva, maar hij ontkent niet dat er wat aan de hand was. Er werd over en weer geduwd. De FIFA schorst de Paiva aanvankelijk voor één wedstrijd en later voor drie en een boete van 8.200 euro. Paiva komt dat WK niet meer aan de bak: hij mag het kampienschap verlaten.
Doodgeschoten
De Colombianen wonnen op 28 juni van Uruguay en waren buiten zinnen van vreugde. Die zaterdag werd het halen van de kwart finales uitbundig gevierd. Op het Bolivarplein in Bogota kwamen duizenden mensen samen. De festiviteiten waren niet zonder incidenten en een daarvan wierp een zware schaduw over de feestvreugde.
Er raakten bij schietincidenten mensen gewond en een 25-jarige vrouw werd gedood. Vijf anderen raakten gewond. De festiviteiten liepen uit op honderden vechtpartijen. De vrouw werd niet getroffen door een verloren kogel van een waarschuwingsschot, maar, naar later bleek, was het slachtoffer van een afrekening.
Na de eerste wedstrijden van het Colombiaanse nationale team waren er ook al vele vechtpartijen en tientallen verkeersongevallen waarbij negen doden te betreuren vielen.
Weggestuurd
Kevin-Prince Boateng van Ghana werd door de Ghanese bondscoach naar huis gestuurd. Hij zou de trainer tijdens een training hebben beledigd. Ook Sulley Muntari kon naar huis.
Volgens Boateng berust het hele incident op een misverstand. Sulley Muntari en hij trapten wat balletjes en oefenden wat en maakten geintjes tegen elkaar waar ze erg om moesten lachen. De coach legde daarop de training stil en vroeg wat er was. Boateng meldde dat alles in orde was en bondscoach Kwesi Appiah stuurde daarop beide mannen naar de kleedkamer. Onder vier ogen uitpraten was er niet meer bij. Boateng werd geschorst.
Beide voetballers verlieten kamp-Ghana nog voordat Ghana tegen Portugal streed en verloor. Ghana overleefde net als Portugal de groepsfase niet.
Elleboogstoot
De wedstrijd Ecuador tegen Frankrijk was op 25 juni amper begonnen of Mamadou Sakho deelde een onvervalste elleboogstoot uit aan Segundo Castillo. De scheidsrechter zag het niet en de overtreding werd niet bestraft. Sakho verdiende een rode kaart maar kon doorspelen.
Oor
Na de wedstrijd Engeland tegen Uruguay vond een bizar incident plaats. Een supporter beet na de wedstrijd een deel van het linkeroor af van een andere Engelse fan. Het slachtoffer deed aangifte. De Braziliaanse politie onderzocht meteen de kwestie, maar kon geen dader vinden. Wel is de naam van de mogelijke dader bekend. Het bijtincident kan geen
Suárezje genoemd worden, want het had plaats voor de beet van de Uruguayaan.
Vlag BH
De Chileense journaliste Jhendelyn Nunez draaide helemaal door toen Alexis Sanchez scoorde tegen Brazilië. Ze bekeek de wedstrijd in het mediadorp en trok haar shirtje omhoog om haar mooie borsten te laten zien die omhuld waren door de Chileense vlag.
Het zal niet meer dan luttele seconden te zien zijn geweest maar toch wist een omstander er een filmpje van te maken. Dat filmpje was slechts kort te zien op internet. Het YouTube account dat hem had gepubliceerd werd geblokkeerd wegens portretrechtschending.
Tweets
Er worden miljoenen tweets verstuurd over het WK tijdens het WK. In de groepsfase alleen al zijn er ruim 300 miljoen tweets verstuurd. Twitter analyseerde alle tweets rondom de 42 wedstrijden. Het is drukker op Twitter dan tijdens de Olympische Zomerspelen 2012. De openingswedstrijd op 12 juni was tot en met de groepsfase het populairst. Gedurende de wedstrijd Brazilië tegen Kroatië werden er 12,2 miljoen keer berichtjes getwitterd.
Rondom Oranje werden de meeste tweets verstuurd tijdens Nederlandse tegen Spanje: 8,3 miljoen tweets.
Rouwband
Op 24 juni spelen alle spelers van Ivoorkust tegen Griekenland met een rouwband. Ze eren op die manier Oyala Ibrahim Touré, de broer van spelers Kolo en Yaya Touré. Oyala Ibrahim Touré overleed vijf dagen eerder aan kanker. Beide broers stonden wel op het veld om voor hun land te spelen.
Scheenbeen
Tijdens de wedstrijd van Mexico tegen Oranje, op 29 juni, breekt Héctor Moreno zijn been. Moreno tackelde Robben en verdiende eigenlijk een strafschop maar die werd niet gegeven. De Mexicaan gleed met zijn scheenbeen vol tegen Robben aan en brak zijn linkerscheenbeen. Hij probeerde nog verder te voetballen maar moest opgeven. Er kwam een brancard aan te pas om hem van het veld te dragen.
Poen
De ploegen van Kameroen en Ghana lieten al voor het WK van zich horen. De 'Ontembare Leeuwen' van Kameroen vertrokken bijna een dag later dan gepland naar Brazilië, omdat ze meer geld wilden van de nationale voetbalbond.
De Ghanezen dreigden zelfs in Brazilië met een staking en riepen tijdens het WK om meer geld. De president stuurde een vliegtuig met drie miljoen dollar in contanten. De tas met geld voorkwam een voetbalstaking in het WK-land. Het hielp de teams niet naar de volgende ronde. Uiteindelijk verloren de Ghanese sportminister en zijn plaatsvervangers hun banen omwille van de slechte prestaties van de voetballers.
Staartje
De presidenten van zowel Kameroen als Ghana willen een onderzoek naar de prestaties van hun nationale teams in Brazilië. Beide teams werden uitgeschakeld in de groepsfase. Kameroen won geen enkele wedstrijd van zijn poule en Ghana haalde alleen een punt tegen Duitsland. Hun prestaties kunnen een politiek staartje krijgen.
Honderd
Als Dirk Kuijt zondag 29 juni 2014 aantreedt voor Oranje, is dat zijn honderdste wedstrijd als international. Hij is de zevende Nederlander die deze mijlpaal haalt.
De andere leden van de Club van Honderd zijn Edwin van der Sar, Frank de Boer, Rafael van der Vaart, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en Phillip Cocu hebben honderd of meer interlands achter hun naam staan. Kuijt debuteerde op 3 september 2004 in het Nederlands elftal in een vriendschappelijke duel met Liechtenstein (3-0). In zijn honderd interlands scoorde Kuijt 24 keer.
Wervel
Neymar van Brazilië raakte op 4 juli 2014 geblesseerd in de wedstrijd in de kwartfinale tegen Colombia. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal werd de Braziliaan onderuitgeschopt door Juan Zuniga van Colombia. Hij zette zijn knie in de onderrug van Neymar, waardoor de spits een gebroken wervel opliep. Zijn WK is voorbij. Brazilië won wel van Colombia. De FIFA deed onderzoek naar het voorval en besluit Zuniga niet te straffen. Het was een ongelukkige botsing, is de conclusie.
Geniaal
Bloedstollend spannend was het, toen Nederland in de kwartfinale na 90 minuten spelen en een verlenging van twee keer 15 minuten nog altijd op 0-0 stond.
In binnen- en buitenland wordt Van Gaal geroemd om zijn beslissing doelman Jasper Cillessen voor de penaltyserie te wisselen voor reservedoelman Tim Krul. Ierse voetbalcommentatoren (ten tijde van de wedstrijd zitten we in Ierland) spreken van
‘het genie Van Gaal’, de
‘man met een groot ego maar ook met een groot hart voor zijn mannen.’ Van Gaal, zeggen de Ierse voetbalexperts, is een man die tegen zijn spelers zegt dat ze niet bang moeten zijn omdat hij niet bang is en omdat, hoe de bal ook rolt, hij de verantwoording op zich neemt. De Ierse commentatoren waren voor de penaltyreeks helemaal niet zeker dat de doelmanwissel verstandig was. De invallende man had immers nog geen bal aangeraakt, zat niet in de wedstrijd en moest ‘koud’ strafschoppen stoppen. Ze waren er geheel en al niet gerust op. De coach is ofwel een genie of onverantwoord bezig, was hun commentaar.
De invallende doelman werd de held van Oranje door twee penalty’s te stoppen. Nederland gaat door naar de halve finale. De Ierse commentatoren prezen Van Gaal de hemel in: hij was onmiskenbaar geniaal.
Verdwijnschuim, bal, schoenen en haar
Tijdens het WK in Brazilië in 2014 wordt voor het eerst verdwijnschuim gebruikt. Lees hier over dat
vanishing foam. Een ander bijzonderheid tijdens het voetbalkampioenschap is de bal.
Het is een bal met een verhaal.
Oogstrelend zijn de tattoos en
de kapsels van de mannen op het veld. Bijna nog oogstrelender zijn de schoenen. In
alle kleuren van de regenboog schieten ze over het groene gras. Mooi is de
Nederlandse geschiedenis van het stukje Brazilië waar gevoetbald wordt. Leuk zijn de
Hollandse jurkjes met Braziliaans motief.
Kampioen
De grootste bijzonderheid van het wereldkampioenschap voetballen is de kampioen, de ploeg die de meeste wedstrijden met een goed gevolg afsluit. Nederland redde het net niet, want het verloor de halve finale van Argentinië in de strafschoppenreeks. De ploeg speelde daarna op 12 juli in het Estádio Nacional in Brasilia een mooie wedstrijd om de 3e en 4e plaats tegen Brazilië en won. De Nederlanders gingen met de bronzen medaille naar huis.
De kampioenswedstrijd wordt op zondag 13 juli 2014 gespeeld in Estádio do Maracanã in Rio de Janeiro. Het is een gerenoveerd stadion met een WK-capaciteit van iets meer dan 70.000 bezoekers: 73.531.
Duitsland speelt tegen Argentinië, Müller tegen Messi. Het is de ploeg van Müller die met de kampioensbeker naar huis gaat. Het lukte Messi niet zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Duitsland is het eerste Europese land dat op het Zuid-Amerikaanse continent de beker wint. In de 113e minuut van de wedstrijd schiet Götze het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd. Voor Duitsland is het genoeg: Wereldkampioen!
Lees verder