Belgen in de Tour de France 2020

Belgen in de Tour de France 2020 Op zaterdag 29 augustus gaat de Ronde van Frankrijk 2020 van start. De slotetappe vindt plaats op zondag 20 september. Welke Belgische deelnemers staan bij de Tour de France 2020 op de startlijst? Wat zijn de ambities en doelen van deze Belgische deelnemers in deze Ronde van Frankrijk? Hoe heeft België in de loop der jaren in de Tour gepresteerd?

Geschiedenis: Belgische successen in de Tour

De Ronde van Frankrijk werd 18 keer door een Belgische wielrenner gewonnen. De succesvolste Belg was natuurlijk Eddy Merckx. Deze kannibaal pakte vijf keer de eindzege in de Tour de France. Een andere Belgische grootheid uit de Tourhistorie was Philippe Thys, die drie keer de eindzege pakte (in 1913, 1914 en 1920). Andere Belgen die meermaals de Tour wonnen waren Firmin Lambot (1919 en 1922) en Sylvère Maes (1936 en 1939).

Eddy Merckx is ook de succesvolste Belgische rittenkaper uit de historie van de Tour de France. Hij won 34 Touretappes. Daarmee is hij overigens niet alleen de Belgische recordhouder, maar ook wereldrecordhouder. Nummer twee in de mondiale lijst met renners met de meeste ritzeges in de Fransman Bernard Hinault. Na Merckx was Freddy Maertens de succesvolste Belgische rittenkaper in de Tour. Hij won 15 ritten.

Parcours Tour de France 2020

Hoe ziet het parcours van de Tour de France 2020 eruit? Er is in 2020 geen proloog. Op 29 augustus staat er een openingsrit in Nice op het programma. Reeds op de tweede dag moet er behoorlijk worden geklommen tijdens deze Tour. Op 20 september wordt de slotrit in Parijs verreden.

Klassementen Tour

De belangrijkste klassementsrenners strijden in de Tour 2020 weer om de gele trui. Daarnaast strijden de klimmers ook om de bolletjestrui. De sprinters in de Tour strijden om de groene trui. De jonge klassementsrenners strijden om de witte trui.

Tour de France 2020 live op tv

De Ronde van Frankrijk wordt in 2020 in Vlaanderen weer live op tv en via een livestream uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). Daarnaast kan men ook naar de Tour de France 2020 kijken bij Eurosport en het Nederlandse NOS.

Belgische deelnemers Tour de France 2020

Welke Belgische deelnemers staan op de startlijst van de Tour de France 2020? Hieronder vindt u een overzicht van alle Belgische coureurs op de deelnemerslijst van de Ronde van Frankrijk.

Belgen bij Lotto-Soudal: De Gendt, Frison, Gilbert, Cras en De Buyst

In de Tourselectie van Lotto-Soudal zitten zes Belgen: Thomas de Gendt, Frederik Frison, Steff Crass, Philippe Glbert en Jasper de Buyst. In de vlakke etappes zal deze ploeg menigmaal moeten werken voor hun sprintkopman (de Australiër Caleb Ewan). Vooral De Buyst is een grote specialist in het aantrekken van de sprint voor een topsprinter. In de heuvelritten en bergetappes krijgen Wellens, De Gendt, Gilbert en Cras echter vaak een vrije rol om ten aanval te trekken en te proberen om een etappe te winnen. Cras is een jong klimtalent. Ex-wereldkampioen Gilbert is natuurlijk een grote specialist in aankomsten bergop. Oorspronkelijk zat ook Tim Wellens in de selectie van deze ploeg. Het was de bedoeling dat hij de Tour 2020 ook als een vrijbuiter zou rijden. Door een zware valpartij op een training in de aanloop naar de Tour kan hij echter niet van start gaan. Hij werd in de selectie vervangen door Frederik Frison. In de Tour van 2020 heeft Frison vooral een dienende rol voor z'n kopmannen.

Jumbo-Visma: Van Aert

In de Tourselectie van het Nederlandse team Jumbo-Visma zit één Belg: Wout van Aert. Hij maakte grote indruk in de voorbereiding op de Tour 2019, door zowel een tijdrit als een massasprint te winnen in de Dauphiné. Vervolgens reed hij in 2019 een ijzersterke Tour. Hij won een etappe door de sprint te winnen van een uitgedund peloton. In andere ritten maakte hij indruk door sterk voor het team te werken. Helaas kwam hij zwaar ten val tijdens de tijdrit, waardoor hij op moest geven. In 2020 maakte hij enorm veel indruk door in de zomer zowel de Strade Bianche en Milaan-San Remo te winnen. In de Tour is hij op papier één van de meesterknechten bij Jumbo-Visma, maar daarnaast zou hij in diverse ritten ook wel weer een vrije rol krijgen, om voor de etappezege te mogen strijden.

Belgen bij Deceuninck-Quickstep: Devenyns en Declercq

In de Tourselectie van Deceuninck-Quickstep zitten twee Belgen: Dries Devenyns en Tim Declercq. Beiden hebben een dienende rol in dit topteam. Devenyns is een oersterke coureur op heuvelachtige parcoursen en in het middengebergte. Declercq is een tempobeul die meestal vooral indruk maakt op de vlakkere parcoursen.

CCC: Van Avermaet

Voor het Poolse team CCC gaat Olympisch kampioen Greg van Avermaet in de Tour 2020 weer op jacht naar een etappezege. Hij is vooral sterk in etappes met heuvelachtige finales.

Sunweb: Tiesj Benoot

Op 11 maart 1994 werd Tiesj Benoot geboren in Gent. Als jonge profwielrenner maakte hij veel indruk als klassiekercoureur. In latere jaren demonstreerde Benoot dat hij ook een sterke klimmer is. Benoot is in de Tour van 2020 één van de speerpunten van Team Sunweb. Zijn hoofddoel is niet het algemeen klassement, maar het winnen van een etappe.

AG2R: Oliver Naesen

Op de startlijst van de Tour de France 2020 staat waarschijnlijk ook weer de ex-Belgische kampioen Oliver Naesen. Hij rijdt in deze Ronde van Frankrijk voor AG2R. Naesen is in dat team tijdens de Tour doorgaans een meesterknecht voor kopman Bardet in met name de vlakke en heuvelachtige ritten. In de Tour van 2020 krijgt deze Belg echter waarschijnlijk wat meer vrijheid en mag hij op jacht gaan naar een ritzege.

Israel: Ben Hermans en Tom van Asbroeck

Voor het team Israel-Start Up Nation gaan twee Belgen van start: Ben Hermans en Tom van Asbroeck. Hermans is vooral goed op heuvelachtige parcoursen en in het middengebergte. Van Asbroeck is een coureur met een goede eindsprint. Op papier moet Van Asbroeck echter in de sprints vooral werken als 'lead-out' voor Greipel.

Drie snelle Belgen: Stuyven, Theuns, Keukeleire en Debusschere

Bij Trek Segafredo zitten de snelle Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns in de selectie, maar zij zijn nog niet zeker van deelname aan deze Tour. Voor het Amerikaanse EF Education First gaat Jens Keukeleire van start. Bij B&B Hotels-Vital zit de snelle Belg Jens Debusschere in de Tourselectie. Deze vier Belgen behoren alle vier niet tot de allersnelste sprinters in de grote massasprints. Toch zijn ze wel dusdanig snel, dat ze in staat moeten worden geacht om diverse korte eindklasseringen te behalen en mogelijk zelfs een etappe kunnen winnen, bijvoorbeeld via een sprint van een uitgedund peloton of van een kopgroep. Van dit viertal hebben Stuyven, Keukeleire en Theuns in de praktijk wat meer een vrije rol om voor zichzelf te kunnen rijden, terwijl Debusschere vooral voor z'n Franse kopman Coquard moet rijden.

Uitslagen Tour de France 2020

De Tour 2020 werd gewonnnen door de Sloveen Pogacar, voor zijn landgenoot Roglic. Veruit de sterkste Belgische deelnemer in deze ronde was Wout van Aert. Hij was verantwoordelijk voor de enige twee Belgische ritzeges in deze Tour. Daarnaast maakte hij veel indruk als meesterknecht voor Roglic. In het algemeen klassement eindigde van Aert, ondanks al het werk dat hij als knecht deed, ook al beste Belg: hij werd 20e.
© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Deelnemers Vuelta 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Vuelta 2020: startlijst met rugnummersDe 75e editie van de Ronde van Spanje wordt verreden in het najaar van 2020. De start van deze wielerwedstrijd is op 20…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…

30 day fitness challengesDe 30 day fitness challenges zijn razend populair. Of je nu je buik, billen, armen, rug of je complete lichaam strakker…
Bankdrukken en techniek10 tips om je techniek bij het bankdrukken te verbeteren. Je zult je maximale gewicht in korte tijd fors verhogen! Een v…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149921&c=3
  • http://letour.fr
  • http://www.sporza.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.