InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Tour de France 2017

Favorieten Tour de France 2017

Favorieten Tour de France 2017 Op zaterdag 1 juli 2017 gaat de 104e editie van de Tour de France van start in Düsseldorf (Duitsland). Op zondag 23 juli eindigt deze Ronde van Frankrijk in Parijs. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2017? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat vanzelfsprekend Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2017

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2017 eruit? De Ronde van Frankrijk 2017 begint op 1 juli met een tijdrit van 13 kilometer in Düsseldorf. De tweede week van deze Tour staat in het teken van de Pyreneeën. De derde week staat grotendeels in het teken van de Alpen. De Tour 2017 eindigt op zondag 23 juli in de Franse hoofdstad Parijs.

Favorieten Tour 2017: belangrijkste klassementsrenners

Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en reed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen voor Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. In 2015 won hij wederom de Tour en in 2016 behaalde hij zijn derde eindzege in de Tour. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder. In 2017 is hij wederom de topfavoriet voor de Tourzege.

Nairo Quintana

De Colombiaan Nairo Quintana werd geboren op 4 februari 1990 in de plaats Tunja. Hij won in 2010 de Tour de L'Avenir (Ronde van de Toekomst). Quintana beleefde in 2013 een buitengewoon indrukwekkend Tourdebuut: de pas 23-jarige renner werd tweede in het algemeen klassement. Hij won in die Tour het jongerenklassement, het bergklassement en één etappe.

In 2014 koos hij ervoor om niet de Tour te rijden, maar zich op de Giro te focussen. Hij won die Giro d'Italia. In 2015 startte hij weer in de Tour. Wederom werd hij tweede in het eindklassement en ook won hij wederom het jongerenklassement. Bergop was hij in diverse grote etappes sterker dan Tourwinnaar Chris Froome.

In 2016 waren de verwachtingen met betrekking tot Quintana voor de Tour hoog. Hij kon het echter Froome bergop ditmaal nooit echt lastig maken, maar toch werd hij nog derde in het eindklassement. In het najaar van 2016 was Quintana echter wel sterker dan Froome in de Vuelta. Quintana won het eindklassement van die Ronde van Spanje, terwijl Froome als tweede eindigde. In de Tour van 2017 moet Quintana wederom beschouwd worden als de belangrijkste concurrent van Chris Froome.

Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. Bardet is in de Tour van 2017 de kopman van het Franse team AG2R.

Pinot?

In theorie moet ook de Fransman Thibaut Pinot tot de kanshebbers voor een podiumplek worden gerekend. Deze kopman van het team FDJ heeft echter aangegeven dat hij zich in 2017 vooral op een goed eindklassement in de Giro d'Italia wil richten. Daarna zal hij wel de Tour rijden, maar daarin zal hij zich waarschijnlijk meer richten op dagzeges dan op het klassement.

Pinot werd op 29 mei 1990 geboren. In 2014 werd hij derde in het eindklassement van de Tour de France en won hij het jongerenklassement. Pinot is buitengewoon getalenteerd als klimmer en daarnaast heeft hij zich ook ontwikkeld tot een goede tijdrijder. Fysiek is hij dus een absoluut wereldtopper, maar mentaal heeft hij nog weleens problemen. Zo heeft hij meerdere keren in zijn carrière last gehad van daalangst en daarnaast heeft hij ook problemen gehad met het omgaan met tegenslagen. Daarnaast zijn z'n prestaties doorgaans ook wisselvalliger (en onvoorspelbaarder) dan van de meeste topklassementsrenners.

Alberto Contador en Nibali?

Contador en Nibali behoren tot de allerbeste ronderenners van hun generatie. Ze zijn beiden ex-Tourwinaars en wonnen beiden daarnaast ook de Giro en de Vuelta. Indien zij deelnemen aan de Tour 2017, dan moeten zij zeker weer gerekend worden tot de kanshebbers voor een topklassering (mogelijk zelfs een podiumplek), maar toch lijken hun absolute topjaren voorbij te zijn en moeten ze anno 2017 niet meer gerekend worden tot de favorieten voor de eindzege. Contador heeft aangegeven dat hij zich in 2017 weer helemaal op de Tour wil focussen. Bij het team Trek zal hij de Tourkopman zijn en ondersteund worden door onder meer Bauke Mollema. Deze Nederlander zal in de Tour 2017 dus niet voor zijn eigen kansen gaan; hij is daarentegen wel de kopman van Trek in de Giro d'Italia 2017.

Overige klassementsrenners

Andere klassementsrenners die gerekend moeten worden tot de kanshebbers voor de topklasseringen zijn onder meer Aru, Valverde, Majka, Adam Yates, Richie Porte en Louis Meintjes. Zodra er meer bekend is over de startlijst van de Tour 2017 (en bekend is welke renners als kopmannen worden uitgespeeld door de teams), dan zal hier een uitgebreider overzicht worden geplaatst.

Nederlanders

Diverse Nederlanders behoren ook tot de kanshebbers voor een klassering in de top tien, waaronder Robert Gesink, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman. Het is echter nog onduidelijk of deze renners daadwerkelijk in 2017 zich op de Tour gaan focussen, of toch meer klassementsambities hebben in andere grote rondes. Als hier meer over bekend is, wordt het hier gemeld.

Voorgaande editie: uitslag Tour de France 2016

 1. Chris Froome (UK)
 2. Romain Bardet (FRA)
 3. Nairo Quintana (COL)
 4. Adam Yates (UK)
 5. Richie Porte (AUS)
 6. Alejandro Valverde (SPA)
 7. Joaquim Rodríguez (SPA)
 8. Louis Meintjes (ZAF)
 9. Daniel Martin (IER)
 10. Roman Kreuziger (TSJ)

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2017: parcours en rittenschemaTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 start op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit, Duitsland, en slechts op 50 kilometer afstand…
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Favorieten Tour de France 2014Op zaterdag 5 juli 2014 gaat in Leeds (Engeland) de 101e editie van de Tour de France van start. Welke klassementsrenner…
Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Welke wielrenners doen mee aan het jongerenklassement van de Tour de France 2014? En welke talenten behoren tot de belan…
Favorieten Tour de France 2016Favorieten Tour de France 2016De Tour de France 2016 gaat op zaterdag 2 juli van start. Deze Tour begint op het Franse eiland Mont-Saint-Michel. Op zo…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!