InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Tour de France 2017

Favorieten Tour de France 2017

Favorieten Tour de France 2017 Op zaterdag 1 juli 2017 gaat de 104e editie van de Tour de France van start in Düsseldorf (Duitsland). Op zondag 23 juli eindigt deze Ronde van Frankrijk in Parijs. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2017? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat vanzelfsprekend Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2017

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2017 eruit? De Ronde van Frankrijk 2017 begint op 1 juli met een tijdrit in Düsseldorf van 14 kilometer. De tweede week van deze Tour staat in het teken van de Pyreneeën. De derde week staat grotendeels in het teken van de Alpen. De Tour 2017 eindigt op zondag 23 juli in de Franse hoofdstad Parijs.

Startlijst Tour de France 2017

Welke ploegen staan in 2017 op de startlijst van de Tour de France? In Düsseldorf gaan 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: 18 World Tour Teams en 4 ProContinentale Teams. Tot de World Tour Teams behoren het Nederlands-Duitse Team Sunweb Giant en het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo. Namens België nemen er drie ploegen deel aan de Tour 2017: Lotto-Soudal, QuickStep en (middels een wildcard) Wanty-Groupe Gobert.

Favorieten Tour 2017: belangrijkste klassementsrenners

Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en reed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen voor Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. In 2015 won hij wederom de Tour en in 2016 behaalde hij zijn derde eindzege in de Tour. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder. In 2017 is hij wederom de topfavoriet voor de Tourzege, ook al is hij in de voorbereidingswedstrijden voor de Tour duidelijk wat minder sterk geweest, dan hij in de voorgaande jaren was.

Nairo Quintana

De Colombiaan Nairo Quintana werd geboren op 4 februari 1990 in de plaats Tunja. Hij won in 2010 de Tour de L'Avenir (Ronde van de Toekomst). Quintana beleefde in 2013 een buitengewoon indrukwekkend Tourdebuut: de pas 23-jarige renner werd tweede in het algemeen klassement. Hij won in die Tour het jongerenklassement, het bergklassement en één etappe.

In 2014 koos hij ervoor om niet de Tour te rijden, maar zich op de Giro te focussen. Hij won die Giro d'Italia. In 2015 startte hij weer in de Tour. Wederom werd hij tweede in het eindklassement en ook won hij wederom het jongerenklassement. Bergop was hij in diverse grote etappes sterker dan Tourwinnaar Chris Froome.

In 2016 waren de verwachtingen met betrekking tot Quintana voor de Tour hoog. Hij kon het echter Froome bergop ditmaal nooit echt lastig maken, maar toch werd hij nog derde in het eindklassement. In het najaar van 2016 was Quintana echter wel sterker dan Froome in de Vuelta. Quintana won het eindklassement van die Ronde van Spanje, terwijl Froome als tweede eindigde. In de Tour van 2017 moet Quintana wederom beschouwd worden als de belangrijkste concurrent van Chris Froome.

Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. Bardet is in de Tour van 2017 de kopman van het Franse team AG2R.

Alberto Contador

De Spanjaard Alberto Contador behoort tot de allerbeste ronderenners van zijn generatie. Op zijn erelijst staan twee eindzeges in de Tour, twee eindzeges in de Giro en drie eindzeges in de Vuelta. Daarnaast won hij oorspronkelijk nog één keer extra de Tour (2010) en één keer extra de Giro (2011), maar die twee eindzeges moest hij later inleveren vanwege de lang slepende 'clenbuterol-affaire'.

Contador heeft aangegeven dat hij zich in 2017 weer helemaal op de Tour wil focussen. Hij is nog steeds een buitengewoon goede en attractieve (aanvallende) coureur, maar mede aangezien hij inmiddels al 34 jaar is, zijn er wel heel wat wielerkenners die twijfelen of Contador inmiddels niet enigszins over zijn top heen is als klassementsrenner voor grote rondes. Maar zelfs als hij niet meer de ultieme topvorm uit zijn gloriejaren behaalt, dan moet hij nog steeds gerekend worden tot de hoofdrolspelers in deze Tour, mede vanwege zijn aanvallende stijl, waarmee hij een bepalende factor kan zijn in het wedstrijdverhaal van grote bergetappes. Bij het team Trek zal Contador de Tourkopman zijn en ondersteund worden door onder meer Bauke Mollema. Deze Nederlander zal in de Tour 2017 dus niet voor zijn eigen kansen gaan; hij is daarentegen wel de kopman van Trek in de Giro d'Italia 2017

Fabio Aru

De Italiaan Fabio Aru werd op 3 juli 1990 geboren. Zijn grootste prestatie was de eindzege in het Vuelta 2017. Ook eindigde hij twee keer op het eindpodium van de Giro: hij werd derde in 2014 en tweede in 2015. In 2016 deed hij voor het eerst mee aan de Tour de France. Hij startte met hoge verwachtingen, men beschouwde hem als één van de belangrijke podiumkandidaten, maar deze ronde werd een ontgoocheling: Aru eindigde slechts als 13e in de Tour 2016.

In 2017 was Aru oorspronkelijk van plan om zich helemaal op de Giro d'Italia te focussen. Wegens blessureleed kon hij hier echter niet aan meedoen. Daarom is hij zich alsnog op de Tour 2017 gaan focussen. Hij zal er zeer op gebrand zijn om revanche te nemen op zijn tegenvallende Tour van 2016 en hij moet toch weer gerekend worden tot de kandidaten voor een topklassering in het eindklassement van de Tour 2017.

Richie Porte

De Australiër Richie Porte werd op 30 januari 1985 geboren in Launceston. Hij was jarenlang een superknecht voor Chris Froome in de bergetappes. Porte was in die tijd vaak zo sterk, dat velen in hem een potentiële winnaar van grote rondes (Tour, Giro, Vuelta) zagen, indien hij de kans zou krijgen om als kopman op te treden. Later heeft hij als kopman heel wat prestigieuze wedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en twee keer Parijs-Nice.

Wanneer Porte echter in de grote rondes de kans als kopman kreeg, dan kon hij de hoge verwachtingen meestal niet waarmaken; soms door tegenslag, maar vaak ook omdat hij in de loop van de drie weken minstens tijdens één belangrijke rit een mindere dag had. Richie Porte zal er zeer op gebrand zijn om in de Tour 2017 te bewijzen dat hij wel degelijk een podiumplek kan behalen in een grote ronde van drie weken. In 2016 was hij daar al erg dichtbij: ondanks dat hij al in de beginfase van de Tour heel wat tijd verloor door mechanische pech, werd hij toch nog vijfde in het eindklassement. Zijn ex-kopman Froome beschouwt Richie Porte ook als één van zijn allerbelangrijkste concurrenten voor de Tourzege in 2017.

Pinot?

In theorie moet ook de Fransman Thibaut Pinot tot de kanshebbers voor een podiumplek worden gerekend. Deze kopman van het team FDJ heeft echter aangegeven dat hij zich in 2017 vooral op een goed eindklassement in de Giro d'Italia wil richten. Daarna zal hij wel de Tour rijden, maar daarin zal hij zich waarschijnlijk meer richten op dagzeges dan op het klassement.

Pinot werd op 29 mei 1990 geboren. In 2014 werd hij derde in het eindklassement van de Tour de France en won hij het jongerenklassement. Pinot is buitengewoon getalenteerd als klimmer en daarnaast heeft hij zich ook ontwikkeld tot een goede tijdrijder. Fysiek is hij dus een absoluut wereldtopper, maar mentaal heeft hij nog weleens problemen. Zo heeft hij meerdere keren in zijn carrière last gehad van daalangst en daarnaast heeft hij ook problemen gehad met het omgaan met tegenslagen. Daarnaast zijn z'n prestaties doorgaans ook wisselvalliger (en onvoorspelbaarder) dan van de meeste topklassementsrenners.

Overige klassementsrenners

Andere klassementsrenners die gerekend moeten worden tot de kanshebbers voor de topklasseringen zijn onder meer Alejandro Valverde, Rafal Majka, Esteban Chavez, Rigoberto Uran, Andrew Talansky, Jakob Fuglsang, Darwin Atapuma, Matthias Frank, Daniel Martin, Simon Yates, Louis Meintjes en Emanuel Buchmann. Bij team Sky zijn er diverse renners die in potentie een goed klassement kunnen rijden, zoals Landa, Nieve, Henao en Thomas, maar in de praktijk zullen zij waarschijnlijk vooral veel moeten knechten voor hun onbetwiste kopman Chris Froome. Bij de Tourselectie van Orica werd Kreuziger gepresenteerd als een superknecht voor Yates en Chaves, maar ook hijzelf heeft natuurlijk de potentie om (indien hij niet te veel voor die twee kopmannen moet werken) in 2017 weer een goed klassement te rijden.

Bij het team Bahrain-Merida heeft de Spanjaard Jon Izagirre de vrijheid om voor het klassement te rijden. Hij is een zeer goede tijdrijder en kan ook goed klimmen. In de Tour 2016 won hij een bergrit. In kleine rondes heeft hij al goede klassementen gereden. Zo stond hij op het podium in de rondes van Romandië, het Baskenland en Zwitserland, en won hij de Ronde van Polen. De reeds 28-jarige Spanjaard heeft echter nog nooit voor een goed algemeen klassement gereden in een grote ronde, zoals de Tour. Hoewel er veel voortekenen zijn, dat hij als goede klimmer en goede tijdrijder dat moet kunnen, is het dus nog af te wachten of hij daadwerkelijk in een ronde van drie weken, zoals de Tour, een hoofdrol in het klassement kan spelen.

TEAMLottoNL-Jumbo

Bij het Nederlandse TEAMLottoNL zijn de Nieuw-Zeelander George Bennett en de Sloveen Primož Roglič twee renners die volgens veel kenners in potentie een goed klassement kunnen rijden in de Tour. Zij hebben echter aangegeven zich vooral op dagzeges in de Tour 2017 te willen richten. Toch is het goed mogelijk dat dergelijke coureurs, mede door het koersverloop, tijdens de Tour alsnog besluiten om zich toch op het algemeen klassement te gaan focussen.

Bij het Nederlands-Duitse team Sunweb staat er een groot vraagteken achter het vormpeil van Warren Barguil. Deze Franse klimmer zou eigenlijk als klassementskopman van start gaan in de Tour de France 2017. Zijn voorbereiding werd echter verstoord door zwaar blessureleed. Het is daarom nog af te wachten of z'n conditie in de Tour 2017 goed genoeg is om drie weken lang mee te strijden om het klassement. Waarschijnlijk zal hij zich daarom in de praktijk meer richten op ritzeges dan op het algemeen klassement.

Overige klimmers

Er zijn ook allerlei andere renners die in het verleden hebben bewezen dat ze goed kunnen klimmen en die in potentie een behoorlijk goed klassement kunnen rijden, maar die in de Tour 2017 niet van start gaan in de rol van 'klassementsrenner'. Zij richten zich bijvoorbeeld primair op aanvallen (en etappes winnen) of juist knechtenwerk voor een topkopman. Zulke klimmers die zich in de Tour 2017 waarschijnlijk niet op het klassement zullen focussen zijn onder meer Pierre Rolland (Cannondale), Nicolas Roche (BMC), Daniel Navarro (Cofidis), Alexis Vuillermoz (AG2R), Robert Kišerlovski (Astana), Janez Brajkovič (Bahrein), Dario Cataldo (Astana), Andrey Amador (Movistar), Haimar Zubeldia (Trek) en Damiano Caruso (BMC).

Van deze groep hebben Rolland, Brajkovic en Navarro in theorie vooral ambities als aanvallers, het merendeel van de overige hierboven genoemde namen gaat in deze Tour in theorie vooral van start als klimknecht van hun kopman. Ook bij deze renners geldt echter dat zij in de praktijk, door wijzigende omstandigheden, mogelijk onverwacht alsnog een rol als klassementsrenner kunnen krijgen in de Tour 2017.

Nederlanders

Mogelijk zal er geen Nederlander meespelen om de topklasseringen in het algemeen klassement van de Tour 2017. Robert Gesink heeft aangegeven dat hij zich in de Tour 2017 meer wil richten op ritzeges dan op het algemeen klassement. Een andere Nederlandse topklassementsrenner, Bauke Mollema, zal in de Tour 2017 vooral moeten knechten voor zijn kopman Contador.

De Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman zullen niet in de Tour 2017 starten, aangezien dit niet in hun seizoensplanning past. Ook de Nederlandse klimmer Wout Poels rijdt in 2017 niet de Tour de France. Hij sukkelde lang met een knieblessure. Kort voor de Tour 2017 maakte hij zijn rentree, maar Team Sky concludeerde dat de vorm van Poels nog niet goed genoeg was om opgenomen te worden in hun Tourselectie.

Trivia Tour 2017

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2017? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums.

De Tour de France 2017 wordt elke dag live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Door Eurosport worden zelfs bijna alle etappes integraal uitgezonden (van start tot finish), al zijn helaas de meeste Touruitzendingen van hen op de zender Eurosport2. De Tour is ook live te volgen op het internet via livestreams van de hierboven genoemde omroepen.

Voorgaande editie: uitslag Tour de France 2016

 1. Chris Froome (UK)
 2. Romain Bardet (FRA)
 3. Nairo Quintana (COL)
 4. Adam Yates (UK)
 5. Richie Porte (AUS)
 6. Alejandro Valverde (SPA)
 7. Joaquim Rodríguez (SPA)
 8. Louis Meintjes (ZAF)
 9. Daniel Martin (IER)
 10. Roman Kreuziger (TSJ)

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2017: parcours en rittenschemaTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 start op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit, Duitsland, en slechts op 50 kilometer afstand…
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Favorieten Tour de France 2014Op zaterdag 5 juli 2014 gaat in Leeds (Engeland) de 101e editie van de Tour de France van start. Welke klassementsrenner…
Favorieten Vuelta 2017Favorieten Vuelta 2017De Vuelta Ciclista a Espana 2017 wordt verreden van 19 augustus tot en met 10 september. Dit is de 72e editie van de Ron…
Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Welke wielrenners doen mee aan het jongerenklassement van de Tour de France 2014? En welke talenten behoren tot de belan…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!