Wat is het nut van een fitnesstracker?

Wat is het nut van een fitnesstracker? Een fitnesstracker kan worden gebruikt om precies bij te houden wat je aan sport doet. Er zijn verschillende fitnesshorloges en fitnesstrackers die je kunnen helpen tijdens je trainingssessie en het afvallen. Hebben deze gadgets eigenlijk wel nut en waarom kunnen ze jou helpen om beter te kunnen sporten?

Wat zijn fitnesstrackers?

Een fitnesstracker wordt ook vaak een sporthorloge genoemd. Het is een apparaat dat je om je arm kan doen, net zoals een normaal horloge en tijdens het sporten kun je allerlei nuttige informatie lezen. Er kunnen verschillende functies in zitten, zoals:
 • Een hartslagmeter
 • Stappenteller
 • Stopwatch
 • Slaapmonitor
 • Berekening van het aantal verbrande calorieën
 • Meting van de afstand en tijd, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen
 • Kan worden gecombineerd met fitnessapps

De functies werken lang niet bij alle fitnesstrackers. Het is erg afhankelijk van het type dat je hebt. Sommige trackers zijn erg uitgebreid, andere hebben slechts een paar functies.

Constant alles bijhouden

Eén van de grote voordelen van een fitnesstracker is dat je constant alles bij kunt houden. Wanneer je bijvoorbeeld een x-aantal stappen per dag wilt zetten, kun je de hele dag bekijken of je op schema loopt. En omdat je het horloge om hebt, laat je het niet even ergens liggen, zoals bijvoorbeeld met een telefoon wel eens kan voorkomen.

Bewustwording met een fitnesstracker

Vaak zijn we ons er helemaal niet van bewust hoe veel we bewegen (of juist hoe weinig). Met een sporthorloge kun je juist beter op de hoogte zijn van alles wat je doet en word je er meer bewust van. Dit maakt bijvoorbeeld het afvallen of het verbeteren van je sportprestaties een heel stuk gemakkelijker.

Persoonlijke coach

Een fitnesstracker kun je vergelijken met een soort persoonlijke coach. Je kunt jezelf constant verbeteren en zo steeds een stukje verder gaan. Het is een goede manier om jezelf uit te dagen. Daarnaast bespaar je een hoop geld op een echte trainer.

Sporthorloge is motiverend

Wanneer je constant op je horloge kunt zien hoe fit jij die dag bent, werkt dat heel motiverend. Het maakt het veel gemakkelijker om toch nog even een stukje te wandelen. Je bent eerder geneigd om de auto wat verderop te parkeren en behaalt betere prestaties.

Delen op social media

Er zijn fitnesstrackers die je gegevens opslaan en kunnen versturen naar bijvoorbeeld social media. Zo kun jij je resultaten delen en vergelijken met anderen. Leuk om trots te laten zien welk record je hebt behaald. Soms is het niet mogelijk de resultaten direct te delen met social media, maar in dat geval kun je de tracker ook koppelen aan een fitnessapp. Zo kun je via een omweg nog steeds je prestaties delen.

Een mobiele telefoon kan toch ook?

Een mobiele telefoon in plaats van een sporthorloge kan natuurlijk ook. Toch is dat niet altijd even praktisch. Een smartphone is erg groot en wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen, heb je meestal geen zakken om de telefoon in te doen. Ook heb je de telefoon niet altijd bij je. Als je in huis bijvoorbeeld even de trap op loopt, heb je je telefoon misschien nog beneden op tafel liggen. Zo klopt de meting natuurlijk alsnog niet helemaal.

Kun je afvallen met een sporthorloge?

Veel mensen hebben al gemerkt dat ze flink profijt hebben van een fitnesstrackers. Er zijn op websites als bol. com verschillende reacties te lezen van mensen die flink wat kilo’s zijn kwijtgeraakt. Zeker wanneer je het bewegen combineert met gezond eten, is het mogelijk om met behulp van een sporthorloge af te vallen. Wel is het volledig afhankelijk va je eigen inzet.

Welke fitnesstrackers zijn er zoal?

Je kunt verschillende fitnesstrackers aanschaffen. Er zijn allerlei bekende merken die je kunt kopen, zoals:
 • Fitbit
 • TomTom
 • Nike
 • Garmin
 • Sigma
 • Polar

Bedenk van tevoren wat jij graag wilt meten en welke functies voor jou van belang zijn. Sommige functies bij geavanceerde trackers heb je misschien helemaal niet nodig en het zou zonde zijn als je dan veel geld neerlegt voor een sporthorloge dat eigenlijk ook goedkoper kon.

Waar te koop?

Je kunt fitnesstrackers kopen bij elektronicawinkels, maar ook online zijn er genoeg mogelijkheden om en goed sporthorloge te kopen dat bij jou past.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garmin Forerunner 920XT: veelzijdige activity trackerGarmin Forerunner 920XT: veelzijdige activity trackerDe Garmin Forerunner 920XT is een geavanceerde fitnesstracker met ontzettend veel functies. Het is één van de duurdere s…
Garmin Swim: een fitnesstracker voor in het zwembadGarmin Swim: een fitnesstracker voor in het zwembadVoor hardlopers en fietsers is het aanbod in fitnesstrackers ontzettend groot. Wanneer je echter graag het zwembad indui…
Suunto Ambit3 Peak: tracker om te fietsen, lopen of zwemmenWie een veelzijdige fitnesstracker zoekt, kan kiezen voor de Suunto Ambit Peak. Dit is geen goedkope activity tracker, m…
Sporthorloges waar je mee kunt zwemmenSporthorloges waar je mee kunt zwemmenEen sporthorloge kan je helpen om een stuk actiever bezig te zijn, omdat je je sportieve resultaten constant kunt bekijk…

Je paard beleren: Halstermak makenJe paard beleren: Halstermak makenHet allereerste wat je jouw onbeleerde paard moet leren, is het dragen van een halster. Een halster netjes om en af doen…
Sportschoenen: voor elke sport de juiste schoenenVoetballen op de blote voeten? Menige profspeler is zo ooit begonnen en heeft blootsvoets de eerste technieken van het v…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.