Mont Ventoux Dénivélé Challenge 2020, live tv en livestream

Mont Ventoux Dénivélé Challenge 2020, live tv en livestream Op donderdag 6 augustus 2020 wordt de Mont Ventoux Dénivélé Challenge verreden. Dit is jaarlijks profwielerwedstrijd op de flanken van één van de beroemdste bergen uit de wielergeschiedenis. De Mont Ventoux Dénivélé Challenge 2020 wordt op tv uitgezonden. Ook is het mogelijk om deze koers op 6 augustus 2020 via een livestream op het internet te volgen.

Mont Ventoux

De reus van de Provence

Deze berg spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Deels komt dit doordat de Ventoux de enige hoge berg is (met een top rond de 2000 meter) in de Provence. Daardoor heeft deze opvallende berg de bijnaam 'de Reus van de Provence' gekregen. In de 14e eeuw schreef de legendarische Italiaanse dichter Petrarca over deze fascinerende berg. Hij beklom de Ventoux toen 'louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen'. In de Nederlandse literatuur is de Ventoux vereeuwigd in een beroemd sonnet van Jan Kal, dat begint met de regel 'Dichten is als fietsen op de Mont Ventoux'.

Wielerhistorie: Tom Simpson

Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw is de Ventoux vooral bekend vanwege het wielrennen. De klim is beroemd omdat hij zwaar is, omdat het landschap op de top er zo heroïsch uitziet (het lijkt op een maanlandschap), maar vooral omdat op die klim in 1967 de wereldtopper Tom Simpson overleed tijdens een etappe van de Tour de France. Hij stierf waarschijnlijk als gevolg van een combinatie van hitte, uitputting, uitdroging en amfetamines. Op de plek waar hij overleed is een monument geplaatst. Jaarlijks beklimmen duizenden wielertoeristen de Mont Ventoux en de meesten stoppen tijdens de klim even bij dat monument om Simpson te eren.

Etymologie

Wat is de oorsprong van de naam 'Mont Ventoux'? Over de etymologie van die naam bestaat enige onduidelijkheid. Meestal wordt aangenomen dat de berg vernoemd is naar Vintour. Dat was de Keltische 'God van de Wind'. Eén van bijnamen van de berg is ook 'de Berg van de Wind', omdat er vaak enorm harde windvlagen zijn bovenop die berg. Toch is die naamverklaring niet zeker. Er zijn ook taalkundigen die menen dat de naam van de berg een verbastering is van het Gallische 'Ven-tops', dat betekent 'besneeuwde top'.

Wielerwedstrijden op de Mont Ventoux

In 1951 werd de Ventoux voor het eerst opgenomen in het parcours van een etappe van de Tour de France. De etappezege ging toen naar Lucien Lazarides. In totaal is de Mont Ventoux in de periode 1951-2020 zestien keer opgenomen in het parcours van de Tour. Ook is de berg diverse malen opgenomen in andere wielerkoersen, zoals Parijs-Nice en de Dauphiné.

Mont Ventoux Dénivélé Challenge

Sinds 2019 is de Mont Ventoux het decor van een jaarlijkse profwielerwedstrijd die op deze berg finisht: de Mont Ventoux Dénivélé Challenge. In de zomer van 2019 werd de eerste editie van deze Dénivélé Challenge gewonnen door de Spanjaar Jesus Herrada.

Parcours

Hoe ziet het parcours van deze Dénivélé Challenge eruit? De route heeft een lengte van 179 kilometer. De start is 's ochtends rond 10u35. De finish wordt verwacht rond 16u00. Tijdens deze wedstrijd wordt twee keer de Mont Ventoux deels beklommen. Beide keren rijden de renners op die berg niet helemaal tot aan de top. De eerste keer beklimming van die mythische berg vindt ongeveer halverwege de koers plaats. De renners klimmen vanuit Bedoin en rijden dan tot aan 'Chalet Reynard'. Die eerste beklimming heeft een lengte van circa 15 kilometer. Vanaf Chalet Reynard nemen ze een afdaling. Daarna rijden ze weer terug naar de berg en beklimmen hem wederom vanaf Bedoin. Deze tweede keer beklimmen ze de berg wat verder, namelijk tot aan het punt 'Col des Tempêtes' (kort na het monument van Simpson). Daar ligt de finish. Die tweede beklimming heeft een lengte van circa 21 kilometer.

Deelnemers Ventoux Dénivélé Challenge: startlijst met rugnummers

Interessante deelnemers op de startlijst met rugnummers van deze 'Dénivélé Challenge' zijn onder meer: Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana, Jesus Herrada, Fabio Aru, Richie Porte, Guillaume Martin, Pierre Latour, Rein Taaramae en Giulio Ciccone. Op de oorspronkelijke startlijst stond ook Romain Bardet, maar vanwege blessureleed (als gevolg van een valpartij) kan hij uiteindelijk niet van start gaan in deze wielerwedstrijd.

Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv

Welke zender? Eurosport 2

Eurosport zendt deze koers in een groot aantal landen op tv uit. In Nederland en België zendt men deze wedstrijd helaas alleen uit op de abonneezender Eurosport 2. De koers is in de lage landen ook online via een livestream bij hen te volgen.

Hoe laat?

De live tv-uitzending begint op donderdag 6 augustus 2020 om 14u00.

Livestream Mont Ventoux Dénivélé Challenge 2020

Livestream Eurosport

Deze koers is via een livestream van Eurosport te volgen. Met zo'n livestream kan men de live-uitzending van Eurosport op een computer of smartphone bekijken. De livestream begin om 14u00. Deze livestream van de 'Dénivélé Challenge' bevindt zich op donderdag 6 augustus op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport echter niet gratis. Om deze livestream van de Dénivélé Challenge bij die sportomroep te bekijken, dient men een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Als later in het jaar 2020 de Tour de France doorgaat (zoals men hoopt), dan wordt die ook dagelijks via een livestream door Eurosport uitgezonden. Bij de Ronde van Frankrijk is Eurosport de enige omroep in Nederland en België elke etappe van start tot finish via een livestream uitzendt. Bij Sporza en de NOS zendt men bij die 'echte' Ronde van Frankrijk de meeste etappes op de livestream en op tv pas vanaf circa 14u10 uit. Bij de Giro heeft Eurosport zelfs officieel de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor Nederland en Vlaanderen. Ook extreem veel andere grote koersen zijn bij hen via de livestream te bekijken. Op de dag van de Mont Ventoux Dénivélé Challenge is bijvoorbeeld ook de Ronde van Polen per livestream bij hen te zien. Eveneens bieden ze op die dag een livestream aan van Milaan-Turijn. In het daaropvolgende weekend is er bij hen een livestream te vinden van Milaan-San Remo. Ook zijn in dat weekend de etappes van de Tour de L'Ain via een livestream bij hen te bekijken.

Livestream Go App

Is het mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) op donderdag 6 augustus 2020 naar de Mont Ventoux Dénivélé Challenge te kijken op een computer of smartphone? Het is mogelijk om deze Franse klimkoers via een livestream op die app van VodafoneZiggo te bekijken, indien men een abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo, doch wel met een aanvullend abonnement op een zenderpakket waarin de zender Eurosport2. Die zender zit namelijk niet in het standaardpakket van Ziggo. Via hun Go App kan men alleen per livestream naar de tv-zenders kijken die men als abonnee ook thuis op tv kan kijken. Die zenders zijn dan echter wel allemaal in de hele EU per livestream op die app te bekijken op een smartphone of computer. Ook in sommige landen buiten de EU is het mogelijk om via die app per livestream naar tv te kijken. Tot die landen behoren Noorwegen en IJsland.

Livestream iTV-app

Is het mogelijk om de Mont Ventoux Denivélé Challenge via de iTV-app van KPN per livestream te bekijken? Ook bij die app geldt dat die zender per livestream alleen te ontvangen is voor mensen die een aanvullend tv-zenderpakket hebben, waar deze extra sportzender zit. Wie dat aanvullende abonnement heeft, kan ook bij KPN die Denivélé Challenge in de hele EU via een livestream bekijken.

Uitslag Mont Ventoux Dénivélé Challenge 2020:

 1. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana 4:56:39
 2. Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo op 18 sec.
 3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis op 59 sec.
 4. Pierre Latour (Fra) AG2R op 1:29
 5. Fabio Aru (Ita) UAE - Team Emirates op 1:38
 6. Harold A. Tejada Canacue (Col) Astana op 1:43
 7. Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo op 1:51
 8. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic op 1:57
 9. Jesus Herrada (Spa) Cofidis op 2:15
 10. Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ op 2:32

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
WK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstWK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstHet WK wielrennen 2020 wordt gehouden in Italië (Imola). Op zondag 27 september wordt de wegrit voor de heren elite (pro…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstr…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

Slotrit Tour de France 2020, live op tv en livestreamSlotrit Tour de France 2020, live op tv en livestreamSinds 1975 is het traditie dat de laatste etappe van de Tour de France finisht op de Champs-Élysées in Parijs. De eerste…
Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…
Bronnen en referenties
 • Alpe d'Huez - Johan Faber - Uitgeverij Thomas Rap
 • Van Santender naar Santender - Peter Winnen - Uitgeverij Thomas Rap
 • Het laatste geel - Mart Smeets - Nieuw Amsterdam
 • Tourspecial 2018 - Wieler Revue

Reageer op het artikel "Mont Ventoux Dénivélé Challenge 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!