InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Nederlandse zeges op l'Alpe d'Huez

Nederlandse zeges op l'Alpe d'Huez

L'Alpe d'Huez heeft de bijnaam 'de Nederlandse berg'. Acht keer slaagde een Nederlander erin om op deze berg een Tour-etappe te winnen.

Zoetemelk

In 1976 was Joop Zoetemelk de eerste Nederlander die op l'Alpe d'Huez een etappe won.
In die tijd was er nog een extra Nederlands tintje aan deze 'Nederlands berg': het perscentrum was in een kerk die gesticht was en geleid werd door de Nederlandse pastoor Jaap Reuten.

Kuiper

In 1977 en 1978 won Hennie Kuiper op l'Alpe d'Huez.
Die zege in 1978 kreeg hij pas in tweede instantie, nadat Michel Pollentier (op dat moment de leider in de Tour) werd gediskwalificeerd, omdat hij probeerde te frauderen bij de dopingcontrole.

In 1979 won Joop Zoetemelk voor de tweede keer op l'Alpe d'Huez.

Winnen

Peter winnen zorgde in 1981 voor een grote verrassing, door als Tourdebutant op l'Alpe d'Huez te winnen. In 1983 won hij nogmaals op 'de Nederlandse berg'. Deze zeges heeft hij beschreven in zijn boek 'Van Santender Naar Santender'. De pagina's die hij over zijn eerste zege op die col schreef, behoren tot de mooiste pagina's die ooit over wielrennen zijn geschreven.

Rooks

In 1988 won Steven Rooks de etappe naar l'Alpe d'Huez.
Hij reed tijdens die Tour de France verschrikkelijk sterk bergop. Rooks won uiteindleijk de bergtrui en werd tweede in het algemeen klassement.

Theunisse

In 1989 trok Gert-Jan Theunisse al vroeg ten aanval in de rit naar l'Alpe d'Huez. Dat was eigenlijk letterlijk en figuurlijk een woede-aanval: Theunisse demarreerde om alle frustraties van zich af te fietsen, die in hem waren opgehoopt, vanwege de problemen binnen zijn PDM-ploeg. Hij vond dat PDM tactisch erg zwak reed. Er waren vier renners die goed mee konden in de bergen, maar die werkten te weinig samen. Alle vier leken ze zichzelf als kopman te beschouwen.
De ploegleiding was het overigens niet eens met de vroege aanval van Theunisse in die etappe naar l'Alpe d'Huez. Zij vonden het veel te risicovol. Een assistent-ploegleider probeerde hem nog over te halen om zich in te houden. Als reactie daarop smeet Theunisse een bidon naar hem en reed vervolgens voluit door.
Na een glorieuze solo kwam Theunisse winnend aan op l'Alpe d'Huez.

En toen?

Theunisse is voorlopig de laatste Nederlandse winnaar op de 'Nederlandse berg'.
Nederland heeft nog steeds het record met acht overwinningen op l'Alpe d'Huez, maar Italië staat daar niet ver meer achter. De Italianen wonnen zeven keer op deze mythische Alp.

Kan Robert Gesink, Steven Kruijswijk of Bauke Mollema in de toekomst voor een negende zege zorgen?
© 2011 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez is niet alleen de naam van een ski-oord, maar ook van de legendarische berg uit de Tour de France. Op Alpe d…
Tour de France - L'Alpe d’HuezTour de France - L'Alpe d’HuezVoor veel wielerliefhebbers de ultieme rit. De aankomst op de berg Alpe d’Huez die een hoogte kent van 1860 meter. Een e…
Tour 2015 – 20e etappe: Modane - L’Alpe d’Huez (bergrit)Tour 2015 – 20e etappe: Modane - L’Alpe d’Huez (bergrit)Op zaterdag 25 juli wordt de 20e etappe verreden van de Tour de France. Dit is de laatste bergetappe van deze Tour. De s…
Vier maal klimmen in de Tour de FranceDe Tour de France brengt de wielrenners door de verschillende landschappen van Frankrijk. Het landschap varieert dermate…
Tour de France 2015: parcours en rittenschemaTour de France 2015: parcours en rittenschemaVan zaterdag 4 juli tot en met zondag 26 juli 2015 vindt de 102e editie van de Tour de France plaats. Deze Ronde van Fra…
Bronnen en referenties
  • Alpe d'Huez - Johan Faber - Uitgeverij Thomas Rap
  • Van Santender naar Santender - Peter Winnen - Uitgeverij Thomas Rap
  • Het laatste geel - Mart Smeets - Nieuw Amsterdam

Reageer op het artikel "Nederlandse zeges op l'Alpe d'Huez"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!