Virtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestream

Virtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestream Vanwege het coronavirus kunnen veel wielerwedstrijden niet doorgaan in de eerste helft van het seizoen 2020. Daarom wordt er in juli 2020 een soort virtuele Tour de France georganiseerd. Dit eRacing-evenement bestaat uit zes etappes. De virtuele Tour de France wordt live op tv uitgezonden. Ook zijn de ritten allemaal online via een livestream te volgen.

Coronavirus en het wielrennen

Er is mondiaal vanwege het coronavirus een enorme crisis ontstaan. Vanzelfsprekend heeft dit ook grote gevolgen voor de sportwereld. In het wielrennen zijn veel grote wedstrijden vanwege de coronacrisis afgelast, of verzet naar latere periodes in het jaar. De Tour de France 2020 begint bijvoorbeeld pas op 29 augustus 2020.

Om de wielrenners tijdens deze coronacrisis toch wat wedstrijden te gunnen en de wielerliefhebbers ook wat kijkplezier (live op tv of per livestream) te geven, is men 'virtuele wielerwedstrijden' op gaan zetten.

Virtuele wielerwedstrijden: eRacing in 2020

Zo werd er begin april een Virtuele Ronde van Vlaanderen verreden, die massaal live op tv en per livestream werd bekeken. Ook werd er in die maand een Virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) opgezet, waar eveneens velen live op tv en per livestream naar keken. In Italië zette men ook een eRacing-wielerkoers op: de Virtuele Giro d'Italia, die eveneens in april begon. Ook organiseerde men in Italië een virtuele 'Challenge of Stars'. In mei 2020 stond er vervolgens dus de Tour of All op de kalender, een soort officieuze virtuele Tour de France die is opgezet door Eurosport en Zwift. De 'eRAce' was ook live op tv en via de livestream bij Eurosport te zien. Met dit evenement van Zwift haalde men geld op voor 'Artsen zonder grenzen'. Die officieuze Tour de France werd een succes, vandaar dat de Tourorganisatie interesse kreeg om samen met Zwift in juli 2020 een officiële Virtuele Tour de France op te zette.

Parcours Virtuele Tour de France 2020 (via Zwift)

Hoe ziet het parcours van deze virtuele wielerwedstrijd eruit? De etappes worden alleen in de weekends verreden. De openingsrit van dit eRacing-evenement vindt plaats op zaterdag 4 juli. De slotrit is op zondag 19 juli. De etappes duren allen ongeveer een uur. Qua parcours zijn het doorgaans verkorte versies van 'echte' Touretappes. Zo is de openingsrit net als bij de echte Tour de France in Nice. Ook is de slotrit, net als in het echt, op de Champs-Elysées te Parijs. De koninginnenrit is de etappe op 18 juli op de Mont Ventoux. De renners rijden op die virtuele berg overigens niet helemaal naar de top; de finish ligt bij Chalet-Reynard.

Etappeschema eRacing Tour de France van Zwift:

  • Za. 4 juli, rit 1: Nice 36,4 km (heuvelachtige etappe)
  • Zo. 5 juli, rit 2: Nice 29,5 km (middengebergte)
  • Za. 11 juli, rit 3: Noord-Oost Frankrijk 48 km (vlakke etappe)
  • Zo. 12 juli, rit 4: Zuid-West Frankrijk, 45,8 km (heuvelrit)
  • Za. 18 juli, rit 5: Mont Ventoux (aankomst aan Chalet-Reynard) 22,9 km (bergetappe)
  • Zo. 19 juli, rit 6: Paris Champs-Elysées 42,8 km (vlakke etappe)

Deelnemers: startlijst Virtuele tour de France

Klassement: per team

Wie zijn de deelnemers aan deze Virtuele Tour de France 2020? Er is een herenwedstrijd en een dameswedstrijd. Aan beide wedstrijden doet een groot aantal topteams mee. Bij de heren doen 23 profteams mee, bij de dames staan er 17 profteams op de startlijst. Per etappe kan een ploeg bepalen welke renners ze inschrijven. Er wordt daarom ook geen individueel algemeen klassement opgemaakt (aangezien de renners niet elke etappe rijden), maar wel een algemeen ploegenklassement. De opbrengsten van dit evenement gaan naar goede doelen.

Prominente deelnemers

Bij de herenwedstrijd staan onder meer Egan Bernal, Chris Froome, Mathieu van der Poel, Greg van Avermaet en Geraint Thomas op de voorlopige deelnemerslijst. Bij de dames behoren onder meer Anna van der Breggen Marianne Vos, Kirsten Wild en Chloé Dygert-Owen tot de deelnemers.

Virtuele Tour de France 2020 live op tv bij Sporza en Eurosport

Live op tv bij Sporza

De Virtuele Tour de France 2020 wordt live op tv uitgezonden door diverse omroepen, waaronder Sporza (VRT). Hoe laat beginnen hun live tv-uitzendingen? Op de meeste wedstrijddagen beginnen hun live tv-uitzendingen om 15u00. Op welke zender van de VRT vinden de live-uitzendingen plaats? De ive tv-uitzendingen zijn op zaterdag 4 juli en zondag 5 juli op de zender VRT één en beginnen om 15u00. Ook op zaterdag 11 juli en zondag 12 juli beginnen de live tv-uitzendingen om 15u00 op VRT één.

Live op tv bij Eurosport

Ook Eurosport zendt de Virtuele Tour de France live op tv uit. Hun ive tv-uitzendingen beginnen op zaterdag 4 juli en zondag 5 juli om 15u00 op de zender Eurosport 1. Ook op zaterdag 11 juli en zondag 12 juli beginnen de live-uitzendingen om 15u00 op Eurosport 1. Later in de zomer van 2020 zenden Sporza en Eurosport ook de 'echte' Tour de France live uit op tv.

NOS? Alleen samenvattingen op tv

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft ook de uitzendrechten van dit eRacing-evenement, maar zij kiezen ervoor om deze 'virtual Tour de France' alleen korte samenvattingen op tv uit te zenden.

Livestream Virtuele Tour de France via Zwift

Livestream Sporza (VRT)

De etappes van de Virtuele Tour de France zijn te bekijken via een livestream van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men de live tv-uitzendingen van Sporza tijdens deze Virtuele Tour de France bekijken op een computer of smartphone. De livestream van elke etappe van deze virtuele koers begint op elke wedstrijddag om circa 15u00. Het is een gratis livestream. De officiële livestream van Sporza bij dit evenement van Zwift is echter wel geo-restricted. Kijkers van buiten België mogen deze livestream niet gebruiken.

Livestream Eurosport

Elke etappe van deze Virtuele Tour de France is ook via een livestream van Eurosport te volgen. De livestream van de Virtuele Tour de France begint dagelijks om circa 15u00. Met zo'n livestream kan men de live tv-uitzendingen van Euorosport op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport echter niet gratis. Om deze Virtuele Tour de France 2020 van Zwift via de livestream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Als later in het jaar 2020 alsnog de 'echte' Ronde van Frankrijk doorgaat (zoals men hoopt), dan wordt die ook dagelijks via een livestream door Eurosport uitgezonden. Bij de 'echte' Ronde van Frankrijk is Eurosport de enige omroep in Nederland en België elke etappe van start tot finish via een livestream uitzendt. Bij Sporza en de NOS zendt men bij die 'echte' Ronde van Frankrijk de meeste etappes op de livestream en op tv pas vanaf circa 14u10 uit.

Livestream Virtuele Tour de France via Go App

Het is ook mogelijk om deze virtuele Tour de France te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men online (per livestream) naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder Eurosport1 en VRT één. Het is een dienst van Ziggo. Wie een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft, kan elke tv-zender uit zijn of haar standaardpakket automatisch gratis bekijken via een livestream op de app en site van Ziggo Go. Elke livestream van hen is te bekijken in de hele EU. Ook in diverse landen buiten de Europese Unie kan men via hun app per livestream naar televisie kijken, waaronder Noorwegen, IJsland en Groot-Brittannië. Via de app kan men niet alleen via een livestream naar de Zwift Tour kijken, ook kan men alle tv-uitzendingen van deze virtuele wielerwedstrijd via een stream een week lang terugkijken.

Livestream Zwift

Het online platform Zwift, dat deze eRace mede organiseert, produceert ook een livestream van dit evenement. Deze stream is op de wedstrijddagen te vinden op de site van Zwift.

Livestream Virtuele Tour de France van Zwift via GCN

Er wordt ook een livestream voor deze Tour de France van Zwift aangeboden door het Global Cycling Network (GCN). Dit is een Engelstalige stream van deze Virtuele Tour de France via Zwift.

Livestream Zwift Tour de France via iTV

Klanten van de KPN kunnen de live tv-uitzendingen van deze virtuele wielerwedstrijd bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kan namelijk iedereen die een abonnement heeft voor interactieve tv bij KPN per livestream naar alle zenders uit zijn of haar tv-pakket kijken. Eurosport1 en VRT één zitten in het standaardpakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op die app bekijken. Elke livestream is bij hen in de hele EU te bekijken. Eveneens kunnen klanten van KPN via een livestream naar televisie kijken (en dus ook naar deze Virtuele Tour de France van Zwift) op de site van Interactieve Tv.

Livestream NOS?

Wordt dit eRacing-evenement ook via een gratis livestream uitgezonden door de NOS? Zij hebben wel de uitzendrechten (tv en stream) van dit evenement, dus velen hadden verwacht dat zij een gratis livestream zouden aanbieden, zoals zij ook deden bij de Digital Swiss. Helaas biedt de NOS uiteindelijk toch niet een livestream aan van dit eRacing-evenement.

Uitslagen 2020

De openingsrit van dit 'eRacing-evenement' op zaterdag 4 juli 2020 werd gewonnen door Gibbons. De tweede etappe op zondag 5 juli werd gewonnen door Julien Bernard.

Mont Ventoux

De grootste hindernis in de Virtuele Tour de France is dus de Mont Ventoux. Dit is één van de beroemdste bergen uit de wielergeschiedenis.

De reus van de Provence

Deze berg spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Deels komt dit doordat de Ventoux de enige hoge berg is (met een top rond de 2000 meter) in de Provence. Daardoor heeft deze opvallende berg de bijnaam 'de Reus van de Provence' gekregen. In de 14e eeuw schreef de legendarische Italiaanse dichter Petrarca over deze fascinerende berg. Hij beklom de Ventoux toen 'louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen'. In de Nederlandse literatuur is de Ventoux vereeuwigd in een beroemd sonnet van Jan Kal, dat begint met de regel 'Dichten is als fietsen op de Mont Ventoux'.

Wielerhistorie: Tom Simpson

Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw is de Ventoux vooral bekend vanwege het wielrennen. De klim is beroemd omdat hij zwaar is, omdat het landschap op de top er zo heroïsch uitziet (het lijkt op een maanlandschap), maar vooral omdat op die klim in 1967 de wereldtopper Tom Simpson overleed tijdens een etappe van de Tour de France. Hij stierf waarschijnlijk als gevolg van een combinatie van hitte, uitputting, uitdroging en amfetamines. Op de plek waar hij overleed is een monument geplaatst. Jaarlijks beklimmen duizenden wielertoeristen de Ventoux en de meesten stoppen tijdens de klim even bij dat monument om Simpson te eren.

Etymologie

Wat is de oorsprong van de naam 'Mont Ventoux'? Over de etymologie van die naam bestaat enige onduidelijkheid. Meestal wordt aangenomen dat de berg vernoemd is naar Vintour. Dat was de Keltische 'God van de Wind'. Eén van bijnamen van de berg is ook 'de Berg van de Wind', omdat er vaak enorm harde windvlagen zijn bovenop die berg. Toch is die naamverklaring niet zeker. Er zijn ook taalkundigen die menen dat de naam van de berg een verbastering is van het Gallische 'Ven-tops', dat betekent 'besneeuwde top'.

Wielerwedstrijden op de Ventoux

In 1951 werd de Ventoux voor het eerst opgenomen in het parcours van een etappe van de Tour de France. De etappezege ging toen naar Lucien Lazarides. In totaal is de Ventoux in de periode 1951-2020 zestien keer opgenomen in het parcours van de Tour. Ook is de berg diverse malen opgenomen in andere wielerkoersen, zoals Parijs-Nice en de Dauphiné.

Mont Ventoux Dénivélé Challenge

Sinds 2019 is de Mont Ventoux het decor van een jaarlijkse profwielerwedstrijd die op deze berg finisht: de Mont Ventoux Dénivélé Challenge. In de zomer van 2019 werd de eerste editie gewonnen door de Spanjaar Jesus Herrada.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp zaterdag 19 september wordt de 20e etappe verreden van de Tour de France 2020. Dit is een individuele tijdrit. De sta…
Snooker: Coral Tour Championship 2020, live tv en livestreamSnooker: Coral Tour Championship 2020, live tv en livestreamVan zaterdag 20 juni tot en met vrijdag 26 juni 2020 wordt het Coral Tour Championship Snooker gespeeld. Het evenement v…
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 zou van start gaan op zaterdag 14 augustus. Vanwege het coronavirus gaat deze koers echter wat…
Tour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 29 augustus van start. Er is bij de Tour 2020 geen proloog. Deze Ronde van Frank…

Slotrit Tour de France 2020, live op tv en livestreamSlotrit Tour de France 2020, live op tv en livestreamSinds 1975 is het traditie dat de laatste etappe van de Tour de France finisht op de Champs-Élysées in Parijs. De eerste…
Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…
Bronnen en referenties
  • Alpe d'Huez - Johan Faber - Uitgeverij Thomas Rap
  • Van Santender naar Santender - Peter Winnen - Uitgeverij Thomas Rap
  • Het laatste geel - Mart Smeets - Nieuw Amsterdam
  • Tourspecial 2018 - Wieler Revue

Reageer op het artikel "Virtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!