InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)

WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)

WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck) De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit WK wielrennen vindt plaats in en rond Innsbruck (Oostenrijk). Het WK wielrennen 2018 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men via een livestream het WK wielrennen 2018 online volgen.

Historie: WK wielrennen

Het eerste officiële WK wegwielrennen werd in 1921 georganiseerd. Indertijd was er alleen een officieel WK voor amateurs (heren). Sinds 1927 wordt er ook een WK voor profs (heren) georganiseerd. Pas in 1958 werd er voor het eerst een officieel WK voor dames verreden. In vroeger tijden werden er naast de individuele wegrit tijdens het WK ook ploegentijdritten verreden voor landenploegen (heren amateurs en dames).

In 1994 werd dat WK Ploegentijdrit voor landenploegen vervangen door wereldkampioenschappen op de individuele tijdrit. Sinds 2013 wordt er naast de wegritten en de individuele tijdritten ook weer een WK Ploegentijdrit georganiseerd. Dat is echter niet meer een ploegentijdrit voor landenteams (zoals vroeger), doch voor sponsorploegen. De andere WK's (wegrit en individuele tijdrit) worden heden ten dage, net als vroeger, nog wel verreden door landenploegen. Het WK ploegentijdrit voor sponsorploegen verdwijnt na 2018 echter van het programma van het WK. Er zijn plannen om dit te vervangen door een ander WK ploegentijdrit (weer met landenteams, waarbij heren- en damesteams elkaar in een soort estafettevorm zouden moeten aflossen), maar hierover is nog geen definitieve beslissing genomen.

Programma WK wielrennen 2018 in Innsbruck (Tirol)

Het eerste onderdeel dat op het programma van dit wereldkampioenschap staat is het WK ploegentijdrit dat op zondag 23 september wordt verreden. Vervolgens staan op 24, 25 en 26 september de individuele tijdritten van het WK tijdrijden op het programma. Daarna volgen de wegwedstrijden, met op zaterdag 29 september de wegrit voor dames elite en op zondag 30 september wegrit voor heren elite (profs).

Programma: wedstrijden WK wielrennen 2018


WK wielrennen 2018 live op tv en livestream: welke zenders?

Het WK wielrennen in Tirol is in Nederland en België live te zien bij de volgende omroepen: Eurosport, VRT (Sporza) en NOS (Studio Sport). Het Vlaamse Sporza zendt alle wedstrijden van dit WK live op tv en per livestream uit. Eurosport zendt bijna alle wedstrijden van dit WK live op tv uit (de enige wedstrijd die Eurosport niet live op tv uitzendt, het WK ploegentijdrit voor vrouwen, zenden zij wel live online uit via een livestream). Het Nederlandse NOS Studio Sport focust zich puur op de wedstrijden van de heren elite en dames elite. Hieronder vindt u info over de uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS bij dit WK wielrennen.

WK wielrennen live op tv bij Eurosport

Historie: Eurosport en het WK wielrennen

Eén van de veelgebruikte reclameslogans van Eurosport is 'Eurosport - the Home of Cycling'. Om die leus kracht bij te zetten, heeft men in de loop der jaren tv-contracten getekend met allerlei wielerkoersen over de hele wereld. Jarenlang zond Eurosport ook het WK wielrennen live uit; in de jaren negentig en de eerste jaren van de 21e eeuw was het zelfs dikwijls de enige zender die alle wedstrijden van het WK live op tv uitzond, van de tijdrit voor junior-dames tot en met de wegrit van de profs. Helaas kwam er een einde aan dit tv-contract en verloor Eurosport vervolgens voor enige jaren de uitzendrechten van het WK wielrennen. Voor veel wielerliefhebbers was dit onwennig: juist 'The Home of Cycling', de zender die jaarlijks zoveel wielerwedstrijden live uitzond op tv en livestream, zond in die periode dus niet het WK wielrennen live uit.

Contract met de UCI sinds 2017

In 2017 kwam daar gelukkig verandering in. Eurosport tekende in dat jaar een groot nieuw tv-contract met de internationale wielerbond UCI, waardoor ze voortaan veel evenementen van de UCI live op tv en per livestream konden uitzenden, waaronder ook de wereldbeker veldrijden, het WK veldrijden, het WK baanwielrennen en het WK wegwielrennen. Tot vreugde van velen keerde het WK wegwielrennen in 2017 dus weer terug in de tv-programmering van deze sportzender.

Ook in 2018 wordt het WK wielrennen weer door Eurosport live uitgezonden. Bijna alle wedstrijden van dit WK zijn bij Eurosport live op de tv-zender Eurosport 1 te zien. Een uitzondering hierop is het WK ploegentijdrit voor dames dat door Eurosport niet live op tv wordt uitgezonden, maar wel op het internet via een livestream.

Livestream: Eurosport Player

Alle wedstrijden van het WK wielrennen 2018 worden live uitgezonden via een livestream op de Eurosport Player. Met die app kan men per livestream naar het WK wielrennen 2018 kijken op een smartphone, laptop, tablet of andere computer. Men dient echter wel een betaald abonnement op die app te hebben, om deze livestreams te kunnen bekijken.

Uitzendschema Eurosport: WK wielrennen 2018

Hieronder vindt u het uitzendschema voor het wereldkampioenschap wielrennen te Innsbruck 2018. Het WK ploegentijdrit is bij Eurosport alleen op de livestream te zien en niet op tv; dit WK wordt op de zondagochtend echter wel live op tv uitgezonden door het Vlaamse Sporza (vanaf 11u00 op Canvas).

Eurosport: uitzendschema WK wielrennen 2018 live tv en livestream

 • Zo. 23 sept. om 10u10: WK ploegentijdrit dames op de livestream
 • Zo. 23 sept. om 15u05: WK ploegentijdrit heren op Eurosport 1 en livestream
 • Ma. 24 sept. om 10u05: Tijdrit junior-dames op Eurosport 1 en livestream
 • Ma. 24 sept. om 14u35: Tijdrit beloften op Eurosport 1 en livestream
 • Di. 25 sept. om 10u00: Tijdrit junioren op Eurosport 1 en livestream
 • Di. 25 sept. om 14u30: WK tijdrijden dames op Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 26 sept. om 14u00: WK tijdrijden heren (profs) op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 27 sept. 9u00: Wegrit junior-dames op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 27 sept. 15u00: Wegrit junioren op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 28 sept. 12u00: Wegrit beloften op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 29 sept. 14u00: wegrit dames elite op Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 30 sept: wegrit heren elite (profs) 9u40 op livestream, 11u45 op Eurosport 1

WK wielrennen 2018 live bij Sporza

In het wielergekke Vlaanderen besteedt de publieke omroep VRT (Sporza) jaarlijks ook veel aandacht aan het WK wielrennen. In 2018 zendt men alle wedstrijden van het WK wielrennen live op tv en per livestream uit. Hieronder vindt u het uitzendschema van Sporza voor het WK wielrennen 2018 in Innsbruck. Op zondagochtend 30 september begint de live tv-uitzending van de wegrit van de heren elite (profs) om 9u00 op VRT één met een voorbeschouwing. Vervolgens verhuist de live tv-uitzending om 10u00 naar de zender Canvas. Om circa 13u30 verhuist de live tv-uitzending vervolgens weer naar de zender VRT één, waar dan de rest van de middag dit WK te zien is.

Livestream Sporza

De live tv-uitzendingen van Sporza van het WK wielrennen 2018 zijn ook online te volgen via een livestream. In verband met de uitzendrechten is die livestream van Sporza echter wel 'geo-restricted', wat in de praktijk inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream van het WK wielrennen 2018 mag kijken. De livestream van Sporza begint bij sommige WK's al wat eerder dan de live tv-uitzending.

Sporza: uitzendschema WK wielrennen 2018 live tv en livestream

 • Zo. 23 sept. om 11u00 WK ploegentijdrit dames op Canvas, om 10u00 via livestream
 • Zo. 23 sept. om 14u30: WK ploegentijdrit heren op VRT één en livestream
 • Ma. 24 sept. om 11u00: Tijdrit junior-vrouwen op VRT één, om 10u00 via livestream
 • Ma. 24 sept. om 14u30: Tijdrit beloften op Canvas en livestream, tv-uitzending verhuist om 15u45 naar één
 • Di. 25 sept. om 11u00: Tijdrit junioren op VRT één, vanaf 10u00 via livestream
 • Di. 25 sept. om 14u30: WK tijdrijden dames elite op VRT één en livestream
 • Wo. 26 sept. om 14u00: WK tijdrijden heren elite (profs) op VRT één en livestream
 • Do. 27 sept. om 10u00: WK wegrit junior-vrouwen op VRT één, vanaf 9u00 via livestream
 • Do. 27 sept. om 14u30: WK wegrit junioren op Canvas en livestream
 • Vr. 28 sept. om 13u30: WK wegrit beloften op VRT één, 12u10 op de livestream
 • Za. 29 sept. om 12u00: WK wegrit dames elite op VRT één en livestream
 • Zo. 30 sept. om 9u00: WK wegrit heren elite (profs) op VRT één, Canvas en livestream

NOS Studio Sport: live op tv en livestream

Net als Eurosport en Sporza (VRT) heeft ook het Nederlandse NOS Studio Sport de uitzendrechten van het WK wielrennen 2018. Zij zenden de wegritten en tijdritten van de heren elite (profs) en dames elite live op tv uit. Daarnaast zendt de NOS ook deels het WK ploegentijdrit live uit. De WK-uitzendingen van de NOS zijn live ook online via een livestream op hun website te volgen, maar daarbij geldt net als bij Sporza dat deze officieel 'geo-restricted' zijn. In het geval van de NOS betekent dit, dat de livestreams alleen in Nederland te bekijken zijn.

Uitzendschema: WK wielrennen live op tv en livestream bij de NOS in 2018


Uitslagen wegritten WK wielrennen 2018

Wegrit Junior-dames:

 1. Laura Stigger (Oos)
 2. Marie Le Net (Fra)
 3. Simone Boilard (Can)

Wegrit Junioren:

 1. Remco Evenepoel (Bel)
 2. Marius Mayrhofer (Dui)
 3. Alessandro Fancellu (Ita)

Wegrit Heren Beloften (U23):

 1. Marc Hirschi (Zwi)
 2. Bjorg Lambrecht (Bel)
 3. Jaakko Hanninen (Fin)

Wegrit Dames Elite:

 1. Anna van der Breggen (Ned)
 2. Amanda Spratt (Aus)
 3. Tatiana Guderzo (Ita)

Wegrit Heren Elite (profs):

 1. Alejandro Valverde (Spa)
 2. Romain Bardet (Fra)
 3. Michael Woods (Can)

Deelnemers: selecties van Nederland en België voor het WK wielrennen 2018

Hieronder vindt u de selecties van Nederland en België voor het wereldkampioenschap wielrennen 2018. Oorspronkelijk zat ook Dylan van Baarle van Team Sky in de Nederlandse selectie voor het WK tijdrijden van de heren elite (profs), maar wegens blessureleed kan hij niet deelnemen. Hij werd vervangen door Jos van Emden. In de selectie voor de wegrit van de dames zat oorspronkelijk Sabrina Stultiens (Waow Deals). Ook zij kan echter niet deelnemen wegens blessureleed. Zij werd vervangen door Jeanne Korevaar.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK wielrennen 2018

 • Wegrit heren elite: Tom Dumoulin (Team Sunweb), Steven Kruijswijk (TEAMLottoNL-Jumbo), Wilco Kelderman (Team Sunweb), Bauke Mollema (Trek Segafredo), Pieter Weening (Roompot), Sam Oomen (Team Sunweb), Wout Poels (Team Sky) en Antwan Tolhoek (TEAMLottoNL-Jumbo).
 • Tijdrit heren elite: Tom Dumoulin (Team Sunweb), Jos van Emden (TEAMLottoNL-Jumbo) en Wilco Kelderman (Team Sunweb).
 • Wegrit dames elite: Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), Lucinda Brand (Team Sunweb), Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), Ellen van Dijk (Team Sunweb), Janneke Ensing (Alé Cipollini), Amy Pieters (Boels Dolmans) en Jeanne Korevaar (Waow Deals).
 • Tijdrit dames elite: Lucinda Brand (Team Sunweb), Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), Ellen van Dijk (Team Sunweb) en Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott).
 • Wegrit beloften heren (U23): Thymen Arensman, Pascal Eenkhoorn, Ide Schelling, Jan Maas en Julius van den Berg.
 • Tijdrit beloften: Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg.
 • Tijdrit junior-dames: Rozemarijn Ammerlaan en Britt Knaven.
 • Wegrit junior-dames: Rozemarijn Ammerlaan, Eva Jonkers, Sylvie Swinkels, Silke Smulders en Femke Gerritsen.
 • Wegrit junioren: Enzo Leijnse, Axel van der Tuuk, Casper van Uden, Rick Pluimers en Wessel Krul.
 • Tijdrit junioren: Enzo Leijnse en Manuel Michielsen.

Deelnemers: Belgische selectie voor het WK wielrennen

 • Wegrit heren elite: Greg Van Avermaet (BMC), Tim Wellens (Lotto Soudal) Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Dylan Teuns (BMC), Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Serge Pauwels (Dimension Data), Laurens De Plus (QuickStpe) en Xandro Meurisse (Wanty).
 • Tijdrit heren elite: Victor Campenaerts (Lotto Soudal) en Laurens de Plus (QuickStep).
 • Wegrit dames elite: Sofie de Vuyst, Valery Demey, Kaat Hannes, Kelly van den Steen, Julie van de Velde en Githa Michiels.
 • Tijdrit dames elit: Ann-Sophie Duyck.
 • Wegrit beloften heren (U23): Bjorn Lambrecht, Brent van Moer, Kenny Molly, Steff Cras en Victor Verschaeve.
 • Tijdrit beloften: Senne Leysen en Brent van Moer.
 • Tijdrit junior-dames: Shari Bossuyt.
 • Wegrit junior-dames: Shari Bossuyt.
 • Wegrit junioren: Remco Evenepoel, Henri Vandenabeele, Steven Pattyn, Ilan van Wilder, Aaron van der Beken en Xandres Vervloesem.
 • Tijdrit junioren: Remco Evenepoel, Ilan van Wilder en Branko Huys.

Lees verder

© 2014 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Vlaanderen 2018 live bij Sporza, NOS en EurosportRonde van Vlaanderen 2018 live bij Sporza, NOS en EurosportOp zondag 1 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2018 verreden. Dit is de 102e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, begint op zaterdag 7 juli 2018 met de sta…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
Tour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamTour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamOp zondag 15 juli 2018 wordt de negende etappe verreden van de Tour de France. De start van deze rit is in Arras. De fin…
Clásica San Sebastián 2018, live op tv en livestreamClásica San Sebastián 2018, live op tv en livestreamDe Clásica Ciclista San Sebastián 2018 wordt verreden op zaterdag 4 augustus. Dit is de enige Spaanse eendagswedstrijd d…
Bronnen en referenties
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2014/parcours-wk-wegwedstrijd-ponferrada-2014/
 • http://www.mundialciclismoponferrada.com/home
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!