WK wielrennen 2020 live op tv en livestream

WK wielrennen 2020 live op tv en livestream De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2020 worden gehouden van donderdag 24 september tot en met zondag 27 september. De locatie van dit wereldkampioenschap is het autocircuit van Imola in Italië. Het WK wielrennen 2020 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men via een livestream het WK wielrennen 2020 online volgen.

Coronavirus: Imola als nieuwe locatie

Oorspronkelijk zou dit WK wielrennen plaatsvinden in de Zwitserse plaatsen Martigny en Aigle. Vanwege extra maatregelen die de Zwitserse overheid neemt ter bestrijding van de coronacrisis, wordt het WK wielrennen echter uiteindelijk niet in Zwitserland gehouden. De UCI is daarom op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor het WK wielrennen. Dat werd uiteindelijk Imola in Italië. Vanwege de coronacrisis heeft men wel gekozen voor een WK wielrennen met een beperkter programma dan men oorspronkelijk van plan was.

Historie: WK wielrennen

Het eerste officiële WK wegwielrennen werd in 1921 georganiseerd. Indertijd was er alleen een officieel WK voor amateurs (heren). Sinds 1927 wordt er ook een WK voor profs (heren) georganiseerd. Pas in 1958 werd er voor het eerst een officieel WK voor dames verreden. In vroeger tijden werden er naast de individuele wegrit tijdens het WK ook ploegentijdritten verreden voor landenploegen (heren amateurs en dames).

In 1994 werd dat WK Ploegentijdrit voor landenploegen vervangen door wereldkampioenschappen op de individuele tijdrit. Vanaf 2013 wordt er naast de wegritten en de individuele tijdritten ook weer een WK Ploegentijdrit georganiseerd. Dat is echter niet meer een ploegentijdrit voor landenteams (zoals vroeger), doch voor sponsorploegen. De andere WK's (wegrit en individuele tijdrit) worden heden ten dage, net als vroeger, nog wel verreden door landenploegen. Het WK ploegentijdrit voor sponsorploegen verdween na 2018 echter van het programma van het WK wielrennen. Het werd met ingang van 2019 vervangen door een nieuw type WK ploegentijdrit (met landenteams, waarbij heren- en damesteams elkaar in een soort estafettevorm moeten aflossen).

Programma WK wielrennen 2020 in Imola (Italië)

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2020 eruit? Hieronder vindt u het schema van alle wedstrijden van dit WK wielrennen. Als gevolg van de coronacrisis zijn de wedstrijden van de junioren, junior-dames en heren beloften (U23) bij dit WK wielrennen afgelast. Ook de Mixed Relay (Team Time Trial) gaat op dit nieuwe WK wielrennen niet door.

Programma: wedstrijden WK wielrennen 2020


WK wielrennen 2020 live op tv en livestream: welke zenders?

Het WK wielrennen 2020 is in Nederland en België live op tv te zien bij de volgende omroepen: Eurosport, VRT (Sporza) en NOS (Studio Sport). Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden waarschijnlijk weer alle wedstrijden van dit WK live op tv en per livestream uit. Het Nederlandse NOS Studio Sport focust zich puur op de wedstrijden van de heren elite en dames elite. Hieronder vindt u info over de live-uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS bij dit WK wielrennen.

WK wielrennen live op tv bij Eurosport

Historie: Eurosport en het WK wielrennen

Eén van de veelgebruikte reclameslogans van Eurosport is 'Eurosport - the Home of Cycling'. Om die leus kracht bij te zetten, heeft men in de loop der jaren tv-contracten getekend met allerlei wielerkoersen over de hele wereld. Jarenlang zond Eurosport ook het WK wielrennen live uit; in de jaren negentig en de eerste jaren van de 21e eeuw was het zelfs dikwijls de enige zender die alle wedstrijden van het WK wielrennen live op tv uitzond, van de tijdrit voor junior-dames tot en met de wegrit van de profs. Helaas kwam er een einde aan dit tv-contract en verloor Eurosport vervolgens voor enige jaren de uitzendrechten van het WK wielrennen. Voor veel wielerliefhebbers was dit onwennig: juist 'The Home of Cycling', de zender die jaarlijks zoveel wielerwedstrijden live uitzond op tv en livestream, zond in die periode dus niet het WK wielrennen live uit.

Contract met de UCI sinds 2017

In 2017 kwam daar gelukkig verandering in. Eurosport tekende in dat jaar een groot nieuw tv-contract met de internationale wielerbond UCI, waardoor ze voortaan veel evenementen van de UCI live op tv en per livestream konden uitzenden, waaronder ook de wereldbeker veldrijden, het WK veldrijden, het WK baanwielrennen en het WK wegwielrennen. Tot vreugde van velen keerde het WK wegwielrennen in 2017 dus weer terug in de tv-programmering van deze sportzender.

WK wielrennen in 2020 weer op Eurosport

Hoe laat en welke zender?

Ook in 2020 wordt het WK wielrennen weer door Eurosport live uitgezonden. Alle wedstrijden van dit kampioenschap zijn live bij hen te bekijken op het hoofdnet Eurosport1. Hun live tv-uitzending van de wegrit van de heren begint wel wat later dan op andere zenders. Dit komt doordat zij die middag op die zender eerst de MotoGP live uitzenden.

Uitzendschema: WK wielrennen bij Eurosport

 • Do. 24 september: tijdrit dames om 14u35 op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 25 september: tijdrit heren om 14u20 op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 26 september: wegrit dames om 15u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 27 september: wegrit heren om 15u30 op Eurosport 1 en livestream

Livestream: Eurosport Player

Alle wedstrijden van het WK wielrennen 2020 worden live uitgezonden via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream kan men live naar het WK wielrennen 2020 kijken op een smartphone, laptop, tablet of andere computer. Die officiële livestream van deze sportomroep bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient echter wel een betaald abonnement op die app te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. Eurosport presenteert zich online als 'The House of Cycling'. Enorm veel wielerwedstrijden kan men als abonnee van de Eurosport Player per livestream in de loop van het seizoen. Bij de Ronde van Italië heeft deze sportomroep zelfs de exclusieve officiële livestream voor Nederland en Vlaanderen. Bij de Ronde van Frankrijk is deze sportomroep de enige aanbieder van een integrale livestream van alle etappes. Dat houdt in dat men als abonnee van die dienst elke etappe live van start tot finish op hun livestream kan bekijken. Niet alleen de koersen die deze sportomroep live op tv uitzendt, maar ook diverse andere wegkoersen zijn bij hen in de loop van het jaar per livestream te zien. Behalve wegwielerwedstrijden, zijn er ook heel wat veldritten en baanwielerwedstrijden bij hen per livestream te zien.

WK wielrennen 2020 live bij Sporza

In het wielergekke Vlaanderen besteedt de publieke omroep VRT (Sporza) jaarlijks ook veel live aandacht aan het WK wielrennen. In 2020 zendt men wederom alle wedstrijden van het WK wielrennen live op tv en per livestream uit. Hieronder vindt u het uitzendschema van de live-uitzendingen van Sporza voor dit wereldkampioenschap wielrennen. Bij elke uitzending staat vermeld op welke zender de live-uitzending begint.

Integrale live-uitzending van het WK voor heren elite (profs) bij Sporza op 27 september

De wegrit van de profs op zondag 27 september wordt weer integraal (van start tot finish) live uitgezonden door Sporza op tv (en via hun livestream). De live tv-uitzending van die wegrit begint op zondagochtend bij Sporza al om 9u30 op de zender VRT één.

WK wielrennen 2020 live bij Sporza (VRT)

 • Do. 24 september: dames elite om 14u30 op VRT één en livestream
 • Vr. 25 september: heren elite om 14u20 op VRT één en livestream
 • Za. 26 september: wegrit dames om 13u30 op VRT één en livestream
 • Zo. 27 september: wegrit heren om 9u30 op VRT één en livestream

Livestream WK wielrennen bij Sporza

Het WK wielrennen 2020 is ook online te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream die men op de wedstrijddagen van dit wereldkampioenschap onder meer kan vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun website. Ook kan men de livestream van dit mondiale wielerkampioenschap op de wedstrijddagen via de startpagina van die website. Eveneens is die gratis livestream op elke wedstrijddag te vinden in het menu 'wielrennen' op hun site. In verband met de uitzendrechten is die livestream van Sporza echter wel 'geo-restricted', wat in de praktijk inhoudt dat men alleen in België naar deze gratis livestream van het WK wielrennen 2019 mag kijken.

NOS Studio Sport: live op tv en livestream

Net als Eurosport en Sporza (VRT) heeft ook het Nederlandse NOS Studio Sport de uitzendrechten van het WK wielrennen 2020. Zij zenden de wegritten en tijdritten van de heren elite (profs) en dames elite live op tv uit. Daarnaast zendt de NOS ook deels het wereldkampioenschap ploegentijdrit live uit. De uitzendingen van de NOS bij dit wereldkampioenschap wielrennen zijn live ook online via een livestream op hun website te volgen. Dat is een gratis livestream. Hierbij geldt net als bij Sporza dat deze officieel 'geo-restricted' zijn. In het geval van de NOS betekent dit, dat elke livestream van hen bij dit wereldkampioenschap wielrennen alleen in Nederland te bekijken is.

WK wielrennen 2020 live bij de NOS

 • Do. 24 september: tijdrit dames om 14u35 op NPO1 en livestream
 • Vr. 25 september: tijdrit heren om 14u25 op NPO1 en livestream
 • Za. 26 september: wegrit dames om 14u00 op NPO1 en livestream
 • Zo. 27 september: wegrit heren om 13u10 op NPO1 en livestream

Livestream WK wielrennen 2020 via een tv-app

Livestream WK wielrennen via Go App

Het is ook mogelijk om het WK wielrennen via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men online live naar tv-uitzendingen kijken. Men kan hierop live tv-uitzendingen van het WK wielrennen bekijken van diverse omroepen, waaronder Sporza, de NOS en Eurosport. Dit is app van Ziggo. Elke livestream op die app (en dus ook elke stream van dit wielerkampioenschap) kan men in de gehele EU bekijken. Ook in diverse landen buiten de Europese Unie kan men legaal per livestream tv kijken op die app. Tot die overige landen waar men op die app per livestream tv kan kijken, behoren Noorwegen, Martinique, IJsland, Frans-Guyana en Liechtenstein. Met de Go App kan men niet alleen via een stream live naar tv kijken, maar ook een week lang elke uitzending van dit wielerkampioenschap terugkijken.

Livestream WK wielrennen via NLziet

Ook kan men dit WK wielrennen online via een livestream op de NLziet-app volgen, indien men een abonnement op die dienst heeft.
Hierop kan men bij dit wereldkampioenschap wielrennen echter alleen de live tv-uitzendingen van de NOS volgen. De live-uitzendingen van Sporza en Eurosport van dit wereldkampioenschap wielrennen zijn niet per livestream op die app te volgen.

Livestream via NPO Start

Het is ook mogelijk om de wereldkampioenschappen wielrennen via een livestream bij NPO Start te bekijken. Zij bieden een gratis livestream aan van de zenders van de publieke omroep van Nederland (NPO). Die livestream is zowel beschikbaar op hun app als op hun site. Met NPO Start kan men dus alleen per gratis livestream naar de live-uitzendingen van de NOS op dit wereldkampioenschap wielrennen kijken en dus niet naar de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij dit mondiale wielerkampioenschap. Buiten Nederland is elke livestream van NPO Start overigens 'geo-blocked'; men kan dus alleen in Nederland per stream via die app naar de uitzendingen van de NOS van dit mondiaal wielerkampioenschap kijken.

Livestream WK wielrennen via iTV-app

Voor klanten van KPN bestaat er de mogelijkheid om per livestream op een smartphone (of tablet) naar tv te kijken op de iTV-app. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de live tv-uitzendingen van de NOS, Eurosport en Sporza kijken bij dit wereldkampioenschap wielrennen. Zo'n livestream op de iTV-app is beschikbaar voor iedereen die hiervoor een geschikt abonnement bij KPN heeft (een regulier abonnement op 'interactieve tv'). Elke livestream op de iTV-app is in de gehele EU te bekijken.

Livestream Interactieve Tv

Klanten van KPN die een abonnement hebben op de dienst 'interactieve tv' kunnen ook via de site van die dienst per livestream naar tv kijken en daarop dus de live-uitzendingen van dit mondiale wielerkampioenschap bekijken. Die site is vooral bedoeld voor mensen die op een desktop computer of laptop per livestream naar tv willen kijken. De hierboven genoemde iTV-app is daarentegen geoptimaliseerd voor mensen die op een smartphone of tablet per livestream tv willen kijken.

Livestream FloBikes

Het is ook mogelijk om bij het Noord-Amerikaanse FloBikes per livestream naar dit wereldkampioenschap wielrennen te kijken. Men dient wel een betaald abonnement op die dienst te hebben om bij hen een stream van dit wereldkampioenschap wielrennen te kunnen bekijken. FloBikes heeft een groeiende populariteit als aanbieder van uitzendingen van wielerkoersen per livestream. Behalve wegwielerwedstrijden bieden zij ook veel veldritten per livestream aan. Vaak is hun livestream echter geo-restricted. Hierdoor kunnen kijkers uit bijvoorbeeld Nederland en België niet altijd die livestream van FloBikes bekijken. FloBikes is een onderdeel van de grote organisatie FloSports, die mondiaal veel sportevenementen online (via een livestream) uitzendt.

Livestream WK wielrennen bij de UCI?

De internationale wielerbond UCI biedt ook een livestream aan van de wedstrijden van het WK wielrennen 2020. Dit is in principe een gratis livestream. Hun livestream is echter zeer geo-restricted. Men mag die livestream officieel alleen bekijken in landen waar geen omroep is die de live-uitzendrechten (tv of stream) heeft van dit wereldkampioenschap wielrennen. Hun gratis livestream van dit WK wielrennen is dus niet te bekijken in Nederland. Ook in België mag men deze gratis livestream van de UCI officieel niet bekijken.

Deelnemers: selecties van Nederland en België voor het WK wielrennen 2020

Hoe zien de Belgische en Nederlandse selecties eruit voor het wereldkampioenschap wielrennen 2020 in Imola (Italië)? Hieronder vindt u hier de selecties van Nederland en België voor alle wedstrijden van dit WK wielrennen.

Nederlandse selectie wegritten WK wielrennen 2020:

 • Heren elite: Tom Dumoulin, Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pieter Weening, Sam Oomen, Martijn Tusveld, Pascal Eenkhoorn en Dylan van Baarle.
 • Dames elite: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Chantal Van den Broek-Blaak, Amy Pieters en Demi Vollering.

Nederlandse selectie tijdritten WK wielrennen 2020:

 • Heren elite: Dom Dumoulin en Jos van Emden
 • Dames elite: Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Belgische selectie wegritten WK wielrennen 2020:

 • Heren elite: Wout van Aert, Greg van Avermaet, Tiesj Benoot, Tim Wellens, Pieter Serry, Oliver Naesen, Jasper Stuyven en Loic Vliegen.
 • Dames elite: Julie van de Velde, Lone Meertens, Valerie Demey, Mieke Dockx, Jesse Vandenbulcke en Fien van Eynde.

Belgische selectie tijdritten WK wielrennen 2020:

 • Heren elite: Wout van Aert en Victor Campenaerts
 • Dames elite: Sara van de Vel en Ann-Sophie Duyck

Voorgaande editie WK wielrennen: uitslagen wegritten 2019:

Junioren:

 1. Quinn Simmons (USA) in 3u38'04"
 2. Alessio Martinelli (Ita) op 56"
 3. Magnus Sheffield (USA) op 1'33"

Junior-dames:

 1. Megan Jastrab (USA) in 2u08'00"
 2. Julie de Wilde (Bel) z.t.
 3. Lieke Nooijen (Ned) z.t.

Beloften:

 1. Samuele Battistella (Ita) in 3u53'52"
 2. Stefan Bissegger (Zwi) z.t.
 3. Tom Pidcock (UK)

De Nederlander Nils Eekhoff kwam bij de wedstrijd van de beloften als eerste over de finish. Na afloop werd hij echter gediskwalificeerd en ging de wereldtitel naar de Italiaan Battistella.

Dames elite:

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) in 4:06:05
 2. Anna van der Breggen (Ned) op 2:15
 3. Amanda Spratt (Aus) op 2:28

Heren elite:

 1. Mads Pedersen (Den) 6:27:28
 2. Matteo Trentin (Ita) z.t.
 3. Stefan Küng (Zwi) op 2 sec.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…

WK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamVan vrijdag 19 maart tot en met zondag 21 maart 2021 vinden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaats in de stad…
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Bronnen en referenties
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2014/parcours-wk-wegwedstrijd-ponferrada-2014/
 • http://www.mundialciclismoponferrada.com/home
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2020 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!