BK wielrennen 2019, live op tv en livestream

BK wielrennen 2019, live op tv en livestream Op zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verreden. Het parcours van deze Belgische kampioenschappen bevindt zich in en rond de Vlaamse stad Gent. Het Belgisch kampioenschap wielrennen 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men het BK wielrennen 2019 online per livestream volgen.

Historie

In 1894 werd het eerste Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg voor profs georganiseerd. De legendarische Leon Houa won dat eerste BK. De Waalse coureur Houa is in de wielergeschiedenis vooral befaamd als de winnaar van de eerste drie edities van Luik-Bastenaken-Luik.

Recordhouder qua aantal zeges in het BK voor heren profs is Tom Steels. Hij won het nationaal kampioenschap vier keer. Rik van Steenbergen en Stijn Devolder wonnen het BK drie keer. Indien Devolder er dus in zou slagen om in 2016 wederom de Belgische driekleur te winnen, dan zou hij mederecordhouder worden. Recente winnaars van het BK voor heren profs zijn Nico Eeckhout (2006), Stijn Devolder (2007, 2010 en 2013), Jurgen Roelandts (2008), Tom Boonen (2009 en 2012), Philippe Gilbert (2011 en 2016), Jens Debusschere (2014), Preben van Hecke (2015), Oliver Naesen (2017) en Yves Lampaert (2018).

Het Belgisch kampioenschap wegwielrennen voor dames bestaat pas sinds 1959. De eerste kampioene was Victoire van Nuffel. De succesvolste coureur op het BK voor dames was Nicole Vandenbroeck. Zij won vijf keer de nationale wegtitel, namelijk in 1969, 1970, 1973, 1974 en 1977. Recente winnaars van het BK voor dames zijn onder meer Liesbet de Vocht (2010 en 2013), Evelyn Arys (2011), Jolien D'Hoore (2012 en 2015), Kaat Hannes (2016) en Annelies Dom (2018).

Parcours BK wielrennen 2019 in Gent

Parcours BK heren elite (profs)

Het parcours van de herenwedstrijd heeft een lengte van 223,8 kilometer. De start is om 12u00 in Gent. In het parcours zijn een aantal bekende kasseistroken opgenomen, namelijk de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte. In de finale rijden de renners diverse plaatselijke rondes in en rond Gent.

Parcours BK dames elite

Het parcours van de dameswedstrijd heeft een lengte van 119,8 kilometer. De start is in Gent om 10u15. In tegenstelling tot de herenwedstrijd, zijn in de route van de dameswedstrijden niet de hierboven genoemde beroemde kasseienstroken opgenomen. Het parcours van de dameswedstrijd bestaat uit acht rondes op de plaatselijke ronde in en rond Gent (waar de heren ook de finale van hun koers rijden).

Deelnemers BK wielrennen 2019: startlijst met rugnummers

Deelnemers: startlijst met rugnummers BK wielrennen voor dames

Op de deelnemerslijst met rugnummers van het BK wielrennen voor dames staan 194 wielrensters. Dit zijn zowel renners uit de categorie dames elite als dames beloften (u23). De regerende kampioene bij de dames elite, Annelies Dom, gaat van start met rugnummer 1. De grootste Belgische wereldtopper in het dameswielrennen, Jolien D'Hoore, heeft rugnummer 21.

Deelnemers: startlijst met rugnummers BK wielrennen voor heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van het BK voor heren elite (profs)? Alle Belgische wielrenners die een volledige proflicentie hebben (bij een World Tour Team, ProContinentaal Team of Continentaal Team) mogen deelnemen aan dit BK wielrennen. Veruit de meeste Belgische profwielrenners zullen daadwerkelijk op de startlijst van deze koers staan. Op de deelnemerslijst staan dus, behalve de bekende wegprofs, ook bijvoorbeeld veldritprofs.

Live op tv bij Sporza

Live op tv: dameswedstrijd (zondagochtend)

Bij het BK wielrennen 2019 worden op zondag 30 juni de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op zondag om 12u15 op de Vlaamse zender VRT één. Vervolgens verhuist de live-uitzending van dat kampioenschap om circa 12u55 naar de Vlaamse zender Canvas. (Bij de VRT verhuist men tijdens een live-uitzending van een sportevenement vaak rond dat tijdstip naar een andere zender. Dit doet men aangezien men op de zender VRT één voorrang geeft aan het journaal dat elke dag op die zender om 13u00 begint.)

Live op tv: herenwedstrijd (zondagmiddag)

Het BK voor de heren elite (profs) wordt live op tv uitgezonden als onderdeel van het programma Sporza op Zondag, op zondagmiddag 30 juni. In dit programma wordt ook uitgebreid voor- en nabeschouwd op dit BK wielrennen. De uitzending van Sporza op Zondag (waarin naast dit BK wielrennen ook andere sporten aan bod komen) begint om 13u30 op één.

Ook op 30 juni: NK live op tv

Op die middag van zondag 30 juni 2019 wordt ook het Nederlands kampioenschap wielrennen verreden. Dat kampioenschap is live op tv te zien bij de NOS op de zender Nederland 1 vanaf circa 15u20. Dat NK vindt plaats in en rondom Ede (Gelderland).

Tour de France live

Voor veel topwielrenners zijn de nationale kampioenschappen de laatste wedstrijd die zij rijden voorafgaand aan de Tour de France 2019. De Tour is ook weer live op tv (en per livestream) te bekijken bij Sporza, NOS en Eurosport.

Livestream BK wielrennen 2019

Livestream Sporza

De officiële livestream van het BK wielrennen wordt in Vlaanderen beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men het BK wielrennen dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de wedstrijddag (zondag 30 juni) op de website van Sporza. Men vindt de gratis livestream van dit BK daar onder meer in de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men de livestream van dit BK op 30 juni in de gratis Sporza-app. Helaas voor Nederlandse wielerfans is de livestream op zowel de site als de app van Sporza wel geo-restricted. Dat houdt in dat de officiële livestream van het BK wielrennen 2019 alleen in België bekeken mag worden. De livestream van het BK begint op zondagmiddag tegelijkertijd met de live tv-uitzending van die koers. De livestream van Sporza bij het BK wielrennen is geheel gratis. Men hoeft ook geen account aan te maken om als Belg deze livestream van het BK op hun website te bekijken; het is een geheel openbare stream voor Belgische kijkers, maar helaas is hij voor andere landen dus wel 'geo-blocked'. Op de site van Sporza wordt in het hele jaar veel wielrennen gratis per livestream uitgezonden. Zo is in de zomer van 2019 ook weer de Tour de France 2019 dagelijks via een livestream bij hen te bekijken. Dat is ook weer een gratis livestream; ook voor die stream geldt echter dat hij officieel alleen in België bekeken mag worden bekeken.

Livestream Go App (EU)

Het is mogelijk om dit BK via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken op de middag van 30 juni 2019. Dit is een geheel legale manier voor kijkers vanuit Nederland om toch per livestream naar dit BK wielrennen te kijken. Op die app kan men per livestream de tv-zender bekijken waarop Sporza dit BK live uitzendt. Deze Go App is een dienst van Ziggo en wie een abonnement voor digitale tv bij hen heeft, mag geheel gratis via die app per livestream naar televisie kijken. Op die manier kan men dus ook als Nederlander in de zomer per livestream de live tv-uitzendingen van de Tour de France 2019 van Sporza bekijken. Zo'n livestream op de Ziggo Go App mag men legaal in de hele EU bekijken. Dit is dus ook een handige optie voor mensen die op vakantie in een EU-land zijn en per livestream toch naar de Nederlandstalige live-uitzendingen van het wielrennen bij de NOS of Sporza willen kijken.

Livestream InteractieveTv

De bovengenoemde optie (de Go App) om vanuit Nederland geheel legaal per livestream naar Sporza te kunnen kijken, is bedoeld voor klanten van Ziggo. Soortgelijke opties om legaal per livestream naar tv te kijken bestaan ook bij diverse andere tv-aanbieders. Bij KPN kan men bijvoorbeeld per livestream naar tv kijken via de site van InteractieveTv of via hun iTV-app.

Uitslagen BK wielrennen 2019

Uitslag BK dames elite:

 1. Jesse Vandenbulcke
 2. Ann-Sophie Duyck
 3. Julie Van de Velde
 4. Mieke Docx
 5. Alana Castrique
 6. Annelies Dom
 7. Kaat Hannes
 8. Kelly Druyts
 9. Nathalie Bex
 10. Ellen Van Loy

Uitslag BK heren elite (profs):

 1. Tim Merlier
 2. Timothy Dupont
 3. Wout van Aert
 4. Philippe Gilbert
 5. Jasper De Buyst
 6. Edward Theuns
 7. Michael Van Staeyen
 8. Kenneth Van Rooy
 9. Jasper Philipsen
 10. Yves Lampaert

Voorgaande editie: Uitslagen BK wielrennen 2018

Uitslag BK wielrennen 2018, heren elite m/c (profs)

 1. Yves Lampaert (Quick-Step) in 4:59:37
 2. Philippe Gilbert (Quick-Step) op 23 sec.
 3. Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) op 29 sec.
 4. Pieter Serry (Quick-Step) op 33 sec.
 5. Sep Vanmarcke (EF Education First) z.t.
 6. Dimitri Claeys (Cofidis) z.t.
 7. Nathan Van Hooydonck (BMC) z.t.
 8. Jens Keukeleire (Lotto Soudal) z.t.
 9. Aime De Gendt (Sport Vlaanderen) z.t.
 10. Ben Hermans (Israel Cycling Academy) z.t.

Uitslag BK wielrennen 2018, dames elite

 1. Annelies Dom
 2. Valerie Demey
 3. Sanne Cant
 4. Sofie de Vuyst
 5. Kaat Hannes

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamKoolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 september 2019 wordt de 104e editie verreden van de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap v…
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…

EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Selectie heren en dames WK hockey 2014Van zaterdag 31 mei 2014 tot en met zondag 15 juni 2014, vinden de wereldkampioenschappen Hockey plaats in Den Haag. Het…
Bronnen en referenties
 • https://www.scribd.com/document/337322799/Parcours-BK-Wielrennen-Antwerpen-2017
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2873376#
 • http://www.belgiancycling.be/content.asp?language=nl&id=376&subid=392&sid=377

Reageer op het artikel "BK wielrennen 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!