InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Veldrit Zolder 2018 (Wereldbeker) - live op tv en livestream

Veldrit Zolder 2018 (Wereldbeker) - live op tv en livestream

Veldrit Zolder 2018 (Wereldbeker) - live op tv en livestream Op woensdag 26 december 2018 wordt de veldrit van Heusden-Zolder (België) verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. De wereldbekercross van Zolder wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de cyclocross van Heusden-Zolder via een livestream online volgen. Het parcours van deze veldrit bevindt zich op en rond het beroemde autocircuit van Zolder. Welke deelnemers staan op tweede kerstdag in Zolder op de startlijst staan van deze wedstrijd? Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Heusden-Zolder verlopen?

Historie: veldrijden in Zolder

WK's in Zolder (weg en veld)

In 1969 werd op het autocircuit van Zolder het WK wegwielrennen gehouden. Bij de profs ging de regenboogtrui toen naar Harm Ottenbros. Begin 1970 werd het WK veldrijden in Zolder gehouden. De Belg Eric de Vlaeminck won de wereldtitel. In 2002 werd voor de tweede keer het WK veldrijden in Zolder gehouden. Dat jaar ging de wereldtitel naar de Belg Mario de Clercq. Later dat jaar werd ook voor de tweede keer het WK wegwielrennen in Zolder gehouden. De regenboogtrui ging toen naar de Italiaanse sprintkoning Mario Cipollini. In 2016 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Zolder verreden. Ditmaal pakte Wout van Aert de wereldtitel bij de heren elite (profs).

Veldrit Heusden-Zolder

De veldrit van Heusden-Zolder (die in de begintijd officieel de naam GP Eric de Vlaeminck droeg) dankt zijn ontstaan aan de voorbereiding op het WK veldrijden dat daar in 2002 zou plaatsvinden. Puur als generale repetitie voor dat evenement besloot men in 2000 alvast een veldrit op deze locatie te organiseren. Die eerste GP Eric de Vlaeminck werd in 2000 door de Belg Sven Nys gewonnen. Oorspronkelijk was dit slechts bedoeld als een eenmalig evenement, het was immers alleen maar bedoeld als een generale repetitie voor het WK. Na het grote succes van het WK veldrijden van 2002 ging men daar in Zolder toch anders over denken en begon men te overwegen om toch vaker op deze locatie crossen te gaan organiseren.

Zomercrossen

In 2003 werd er daarom weer een cyclocross in Zolder georganiseerd. Dit was een experimentele wedstrijd: het was namelijk een zomercross. Bart Wellens pakte de zege in die zomerse wedstrijd. In 2004 werd de wedstrijd wederom middenin in de zomer verreden. Ditmaal won Sven Nys. In de jaren dat die zomercrossen werden verreden, waren er plannen om de veldritkalender te vernieuwen. Men had het idee om voortaan niet alleen in de winter veldritten te organiseren, maar ook een kleine reeks cyclocrossen in de zomer te laten plaatsvinden.

Dit plan is nooit echt goed van de grond gekomen. Na twee jaar was de cross in Zolder nog steeds de enige zomercross. Mede daardoor paste de wedstrijd eigenlijk niet goed in de jaarplanningen van zowel de renners, de wielerfans en de journalisten. Hierdoor kwam er na twee edities een einde aan dit experiment. Vervolgens verdween de veldrit van Zolder enkele jaren van de veldritkalender.

Wereldbeker in Zolder

Met ingang van 2008 ging men toch weer een veldrit in Zolder organiseren. Die werd voortaan 'gewoon' in de winter verreden. De wedstrijd werd in 2008 een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. De cross is sindsdien ieder jaar verreden. In 2008 was de Nederlander Thijs Al de verrassende winnaar van de eerste wereldbekercross in Heusden-Zolder. De Belg Kevin Pauwels won deze wedstrijd twee keer: in 2009 en 2011. De Nederlander Lars Boom zegevierde in 2010. Zijn landgenoot Lars van der Haar pakte de zege in 2013 en 2014. Sven Nys won de wereldbekercross van Zolder in 2012. Mathieu van der Poel won de cyclocross van Zolder in 2015 en 2017. Wout van Aert zegevierde in 2016.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

In 2018 is de cross in Zolder wederom een onderdeel van de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dit klassement begon in september 2018 met twee wedstrijden in Amerika (Iowa en Waterloo). De laatste wedstrijd van de UCI Wereldbeker Veldrijden is de GP Adrie van der Poel die eind januari 2019 plaatsvindt in Hoogerheide (Nederland).

Parcours: locatie

Het parcours van de wereldbekercross van Zolder bevindt zich op en rond het 'Circuit Zolder'. Dit is een befaamd autocircuit, waarop in het verleden tien keer de Grand Prix Formule 1 van België is verreden. Ook werden hier onder meer wedstrijden verreden voor de DTM, de WTCC, Superleague Formula en het FIA GT1-WK. De bekendste autorace die hier jaarlijks wordt verreden is de 24 uur van Zolder. Het adres van Circuit Zolder is Terlamen 30 in Heusden-Zolder. Het circuit staat ook wel bekend onder de naam 'Omloop van Terlaemen'. Het parcours kan men per auto bereiken, door bijvoorbeeld afrit 27 te nemen op de weg E314 en vervolgens de wegwijzers naar het circuit te volgen.

Het circuit ligt nabij de plaats Zolder. De gemeente waarin het circuit ligt heet echter 'Heusden-Zolder'. In het verleden werd de veldrit die op dit circuit werd verreden doorgaans ‘de veldrit van Zolder’ genoemd, maar later is men deze wedstrijd (ter promotie van de gehele gemeente) ‘de veldrit van Heusden-Zolder’ gaan noemen.

Programma veldrit Zolder 2018 - 26 december

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Deelnemers: selecties Nederland en België

Welke deelnemers staan namens Nederland en België op de startlijst in Zolder? Hieronder vindt u de Nederlandse en Belgische selecties. Bij de junioren en beloften mag België van start gaan met twee selecties (een a-team en een b-team) aangezien de wedstrijd in België plaatsvindt.

Nederlandse selectie:

 • Heren Elite (profs): Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Corné van Kessel, David van der Poel, Stan Godrie, Gosse van der Meer en Sieben Wouters.
 • Dames Elite: Marianne Vos, Lucinda Brand, Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Fleur Nagengast, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Denise Betsema. Puck Pieterse en Shirin van Anrooij
 • Heren Beloften (U23): Jens Dekker, Ryan Kamp, Roel van der Stegen, Maik van der Heijden, Mees Hendrikx en Thymen Arensman.
 • Junioren: Noah Vreeswijk, Lars Boven, Luke Verburg, Milan Ziemerink, Twan van der Drift en Hugo Kars.

Belgische selectie:

 • Heren Elite (profs): Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch, Tim Merlier, Kevin Pauwels, Daan Soete, Vincent Baestaens, Nicolas Cleppe, Quinten Hermans, Tom Meeusen, Braam Merlier, Jens Adams, Jim Aernouts, Thijs Aerts, Diether Sweeck en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames Elite: Sanne Cant, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Loes Sels, Marthe Truyen, Joyce Vanderbeken, Kiona Crabbé, Jinse Peeters, Axelle Bellaert en Julie Brouwers.
 • Beloften A-selectie: Eli Iserbyt, Toon Vandebosch, Timo Kielich, Lander Loockx, Niels Vandeputte en Andreas Goeman.
 • Beloften B-selectie: Arno Debeir, Niels Derveaux, Jarno Bellens, Jarno Liessens, Mathijs Wuyts en Anton Ferdinande.
 • Junioren A-selectie: Witse Meeussen, Ward Huybs, Thibau Nys, Yorben Lauryssen, Jelle Vermoote, Joran Wyseure en Ryan Cortjens.
 • Junioren B-selectie: Joachim Van Looveren, Yente Peirens, Jetze Van Campenhout, Emiel Verstrynge, Wout Vervoort en Lennert Belmans.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op tweede kerstdag in Zolder op de startlijst van de cross bij de heren elite (profs)? Hieronder vindt u de complete deelnemerslijst met rugnummers van deze wedstrijd.

Deelnemers Cyclocross Zolder 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. AERT Wout van (Bel)
2. AERTS Toon (Bel)
3. SWEECK Laurens (Bel)
4. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5. HERMANS Quinten (Bel)
6. MERLIER Tim (Bel)
7. SOETE Daan (Bel)
8. PAUWELS Kevin (Bel)
9. AERTS Thijs (Bel)
10. MEEUSEN Tom (Bel)
11. VERMEERSCH Gianni (Bel)
12. AERNOUTS Jim (Bel)
13. SWEECK Diether (Bel)
14. BAESTAENS Vincent (Bel)
15. CLEPPE Nicolas (Bel)
16. ADAMS Jens (Bel)
17. MERLIER Braam (Bel)
18. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19. POEL Mathieu van der (Ned)
20. HAAR Lars van der (Ned)
21. KESSEL Corné van (Ned)
22. POEL David van der (Ned)
23. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
24. WOUTERS Sieben (Ned)
25. GODRIE Stan (Ned)
26. MEER Gosse van der (Ned)
28. CHAINEL Steve (Fra)
29. BOULO Matthieu (Fra)
30. CANAL Fabien (Fra)
31. MENUT David (Fra)
32. GRAS Yan (Fra)
33. DUBAU Joshua (Fra)
34. DUBAU Lucas (Fra)
35. TROPARDY Arthur (Fra)
39. ZAHNER Simon (Zwi)
40. SAGESSER Severin (Zwi)
41. RUEGG Timon (Zwi)
42. BOROS Michael (Tjs)
43. NESVADBA Jan (Tsj)
44. PAPRSTKA Tomas (Tsj)
45. TOUPALIK Adam (Tsj)
46. STYBAR Zdenek (Tsj)
47. ESTEBAN Ismaël (Spa)
48. ORTS LLORET Felipe (Spa)
49. SUAREZ Kevin (Spa)
50. RUIZ Javier (Spa)
51. ANIA Daniel (Spa)
52. JUNQUERA Luis (Spa)
53. WHITE Curtis (USA)
54. HYDE Stephen (USA)
55. WERNER Kerry (USA)
56. KAISER Cody (USA)
57. CLOUTIER Tyler (USA)
58. JUDELSON Max (USA)
59. MEISEN Marcel (Dui)
60. WEBER Sascha (Dui)
61. HAHNEL Frederik (Dui)
62. SCHMIDT Marvin (Dui)
63. EDHOFER Thomas (Dui)
65. THILTGES Scott (Lux)
66. TURCHI Luc (Lux)
67. GLAJZA Ondrej (Slw)
68. HAM Michael van den (Can)
69. JETTE Cameron (Can)
70. TAKENOUCHI Yu (Jpn)
71. MILLBURN Garry (Aus)
72. HANSEN Kenneth (Den)
73. ERIKSSON Martin (Zwe)
74. JANSSON Henrik (Zwe)
75. ERIKSSON David (Zwe)
76. HEIGL Philipp (Oos)

Tickets

Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de wereldbekerveldrit van Zolder gratis. De overige toeschouwers kunnen in de voorverkoop toegangskaarten kopen voor 12 euro. Deze zijn online te bestellen bij Ticketmaster (België).

Live op - Cross Zolder 2018 (World Cup) op 26 december

Live op Sporza

Deze wereldbekerveldrit wordt op de middag van tweede kerstdag live op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep VRT). De uitzending begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse zender één. De start van de wedstrijd voor de heren elite (profs) is om 15u00.

Live op Eurosport

De wereldbekercross wordt ook uitgezonden door Eurosport (live op tv en via livestram). Hun live tv-uitzending van de damescross begint op 26 december om 13u30 op Eurosport 1. Op die zender begint om 15u00 de live tv-uitzending van de herenwedstrijd.

Live op Play Sports

Daarnaast zendt in Vlaanderen ook Telenet Play Sports deze wereldbekercross live op tv uit. Men dient een abonnement op Play Sports te hebben om hun live tv-uitzending te kunnen zien. Hun live-uitzending van de Cyclocross Zolder 2018 begint op de middag van 26 december om 13u30 op de zender Play Sports 6 met de dameswedstrijd. Vanaf circa 14u30 beschouwt men voor op de herenwedstrijd, waarvan men op die zender om 15u00 de start live kan zien.

In Nederland zijn de uitzendrechten van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2018-2019 ook in handen van de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Zij zenden deze Vlaamse wereldbekerveldrit op tweede kerstdag echter niet live op tv uit.

Live veldrijden

Wat zijn de eerstvolgende crossen die na de cyclocross van Heusen-Zolder live op tv en online per livestream bekeken kunnen worden? De kerstvakantie is een drukke periode voor de profveldrijders. Op 28 december staat de Azencross Loenhout op het programma. Daarna volgt de Cyclocross Bredene (29 december). De laatste grote tv-cross van het jaar is de Cyclocross Diegem (30 december). Daarna volgt op 1 januari de eerste veldrit van het jaar 2019: de GP Sven Nys (Baal).

Livestream Cyclocross Zolder 2018

Livestream Sporza

De wedstrijd is ook live op het internet te volgen via een livestream. Sporza stelt bijvoorbeeld een gratis livestream beschikbaar van de Wereldbekercross Zolder. Hiermee kan dus op een computer of een smartphone naar de wereldbekerveldrit van Heudsen-Zolder kijken. Net als de meeste officiële livestreams is die stream echter wel geo-restricted. (In het geval van Sporza betekent dat: deze livestream is officieel alleen te bekijken voor Belgische kijkers). De gratis livestream van de wereldbekerveldrit van Zolder bevindt zich op de website van Sporza. De livestream van de cross van Zolder is op de middag van 26 december onder meer te vinden via het menu 'Nu Live'. Ook kan men op die middag van tweede kerstdag de livestream vinden via de rubriek 'wielrennen' op die site.

Livestream Eurosport

Verder is er een livestream op de Eurosport Player App te vinden van deze Vlaamse veldrit op tweede kerstdag 2018. Deze livestream begint om 13u30 met de damescross. Vanaf 15u00 is er een livestream van de herencross te zien. Om deze livestream van Eurosport bij de veldrit van Zolder te kunnen bekijken dient men wel een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben.

Livestream Telenet Play Sports

Er is op tweede kerstdag 2018 eveneens een livestream van deze Vlaamse veldrit te vinden op de website van Telenet Play Sports. Net als bij de stream van Eurosport, geldt ook bij deze livestream van Play Sports dat men een abonnement op die dienst moet hebben om deze te kunnen bekijken. Hun livestream begint tegelijk met de live tv-uitzendingen van Play Sports bij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden.

Livestream NPO

De NPO (NOS Studio Sport) heeft ook de uitzendrechten van deze manche van de wereldbeker veldrijden (live tv en livestream). Ze zenden hem op tv echter niet live uit. De NPO (NOS Studio Sport) heeft op tweede kerstdag daarentegen wel een livestream van de veldrit van Zolder. Dit is een gratis livestream. Die livestream is dan echter wel geo-restricted is (dus in dit geval: de stream is alleen beschikbaar voor Nederlandse kijkers). Deze gratis livestream bevindt zich op de middag van tweede kerstdag op de site van de NOS in de rubriek 'Sport'. De livestream van de dameswedstrijd begint om circa 13u30. De livestream van de herencross in Zolder begint om circa 15u00.

Livestream via Ziggo Go

Bij Ziggo kan men tv kijken per livestream via de Go App (online tv-kijken). Een voordeel van zo'n livestream is, dat men op de middag van tweede kerstdag zo toch de cross kan volgen via een smartphone of op een laptop, indien men als veldritfan op die middag geen tv tot zijn of haar beschikking heeft. De Go App is bedoeld voor klanten van Ziggo. Met de Go App kan men op die middag van 26 december dus ook per livestream naar de Cyclocross Zolder kijken op Sporza of Eurosport.

Livestream UCI Wereldbeker Veldrijden

De UCI stelt bij elke wereldbekerveldrit ook een livestream beschikbaar. Ook op 26 december 2018 hebben zij dus een livestream van de Cyclocross Zolder. De officiële Engelstalige livestream op het YouTube-Channel van de UCI is gratis, maar deze stream is ook zeer geo-restricted. De livestream mag men in principe alleen bekijken in landen waar geen omroep de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft voor de betreffende wereldbekerveldrit.

FloBikes livestream

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes heeft op tweede kerstdag ook een officiële livestream van de veldrit van Zolder. Hun livestream is bij deze wedstrijd echter alleen maar te bekijken door klanten van hen in Canada. Daarnaast dient men ook nog eens een betaald abonnement op FloBikes te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken.

Uitslag Cyclocross Zolder 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Laurens Sweeck (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Wereldbeker Veldrijden Heusden-Zolder 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'16"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 33"
 3. Wout van Aert (Bel) z.t.
 4. Lars van der Haar (Ned) 1'18"
 5. Daan Soete (Bel) 1'39"
 6. Corné van Kessel (Ned) 1'54"
 7. Tim Merlier (Bel) 1'55"
 8. Toon Aerts (Bel) 1'58"
 9. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'07"
 10. Jens Adams (Bel) 2'40"
 11. Michael Boros (Tsj) 2'51"
 12. Kevin Pauwels (Bel) 2'58"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Veldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de Soudal Cyclocross Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in d…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Eric_De_Vlaeminck
 • http://www.pro-cycling.be/routebeschrijving/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/

Reageer op het artikel "Veldrit Zolder 2018 (Wereldbeker) - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!