InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > BK veldrijden 2020 (Antwerpen), live op tv en livestream

BK veldrijden 2020 (Antwerpen), live op tv en livestream

BK veldrijden 2020 (Antwerpen), live op tv en livestream Op zaterdag 11 januari en zondag 12 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2020 gehouden. Het parcours van dit BK bevindt zich in Antwerpen. Deze kampioenschappen worden live op tv uitgezonden. Ook is het BK veldrijden 2020 via een livestream te bekijken. Op zaterdag 11 januari staat onder meer het BK cyclocross voor de dames elite op het programma. Op zondag 12 januari staat onder meer het BK voor de heren elite (profs) op het programma. Hoe is de geschiedenis van het BK veldrijden verlopen?

Historie BK veldrijden

Het Belgisch kampioenschap cyclocross kent een lange historie. De eerste editie werd in 1910 in Tervuren gehouden. Dat eerste BK veldrijden werd gewonnen door de pas 20-jarige Philippe Thys. Deze buitengewoon getalenteerde coureur zou later één van de grootste wegwielrenners uit de Belgische wielerhistorie worden. Hij won drie keer de Tour de France en daarnaast ook diverse klassiekers, waaronder Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was Maurice Seynaeve de succesvolste Belgische veldrijder. In de jaren dertig won hij vijf keer het Belgisch kampioenschap. Daarnaast won hij ook één keer (in 1936) het officieuze WK veldrijden (het Internationaal Veldritcriterium). Na de Tweede Wereldoorlog werd het Belgische veldrijden in eerste instantie beheerst door Georges Vandermeirsch, die vijf keer het Belgisch kampioenschap won.

Daarna kwamen veldritgrootheden op zoals Firminen van Kerrebroeck en Albert van Damme. Beiden wonnen zes keer het BK veldrijden. Rond 1970 heerste Eric de Vlaeminck, die vier keer het BK won. De jaren tachtig waren het tijdperk van Roland Liboton. In dit decennium slaagde deze 'moddergod' erin om tien keer het Belgisch kampioenschap te winnen. Hij is daarmee de recordhouder. Aan het begin van de 21e eeuw was er de heerschappij van Sven Nys. Hij won het Belgisch kampioenschap 9 keer.

BK veldrijden dames

Pas in 2001, bij het BK in Mol, werd er voor het eerst een officieel Belgisch veldritkampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De eerste kampioene was Kathleen Vermeiren. De recordhoudster qua aantal zeges bij het Belgisch kampioenschap voor de dames elite is Sanne Cant. Zij pakte in de periode 2010-2019 tien jaar op rij de Belgische titel. Drie rensters slaagden erin om het BK Cyclocross voor dames twee keer te winnen. Dit waren Anja Nobus, Hilde Quintens en Loes Sels.

Locatie en parcours: BK in Antwerpen

Historie: Belgisch veldritkampioenschap in Antwerpen

Het BK cyclocross 2020 is het zevende Belgisch kampioenschap veldrijden dat in Antwerpen wordt verreden. Vijf van die Antwerpse kampioenschappen werden verreden in de jaren veertig: in 1941, 1942, 1943, 1944 en 1946. De zesde keer dat het Belgisch kampioenschap op een parcours in Antwerpen plaatsvond was in 2011. Niels Albert won toen bij de heren elite, Sanne Cant pakte de nationale titel dat jaar bij de dames elite.

Locatie: Scheldecross

Het parcours van dit veldritkampioenschap bevindt zich in 2020 aan de 'Linkeroever' van de Schelde in Antwerpen. Deze locatie is in de veldritwereld bekend vanwege de Scheldecross die daar jaarlijks wordt verreden. De start en de finishzijn bij de Gloriantlaan. Nabij het parcours bevinden zich Camping de Molen en het Openluchtzwembad De Molen.

Programma BK veldrijden 2020

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hieronder vindt u het programma van het BK veldrijden 2020. Bij diverse voorgaande edities stonden de wedstrijden voor de heren elite en dames elite op dezelfde dag op het programma. In 2020 is dit niet het geval. De dameswedstrijd is de hoofdwedstrijd van het programma van de zaterdag. De herenwedstrijd is de hoofdwedstrijd van het programma van de zondag.

Programma zaterdag 11 januari 2020

 • 11u00: 1e jaars nieuwelingen (jongens) + meisjes nieuwelingen
 • 13u45: Junioren (live op tv en livestream)
 • 15u15: Dames elite, beloften en junioren (live op tv en livestream)

Programma zondag 12 januari 2020

 • 10u00 2e jaars nieuwelingen (jongens)
 • 11u00 Dames Jeugd
 • 13u45 Heren beloften - U23 (live op tv en livestream)
 • 15u15 Heren elite (live op tv en livestream)

Datum: nationale kampioenschappen veldrijden

In het weekend van 11 en 12 januari staan niet alleen in België, maar ook in heel veel andere landen de nationale kampioenschappen veldrijden op het programma. In Nederland wordt in dat weekend het NK veldrijden 2020 verreden op 11 en 12 janari 2020. Traditioneel staat op de maandag na de nationale kampioenschappen de 'grote herkansingswedstrijd' in Vlaanderen op het programma: de Cyclocross Otegem (13 januari). Aan die cross (die ook live op tv en online per livestream wordt uitgezonden) doen veel Vlaamse en Nederlandse toppers mee. Voor hen is dat de eerste kans om na een teleurstellend nationaal kampioenschap revanche te nemen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemerslijst BK cyclocross voor dames elite (zaterdag 11 januari)

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden 2020? T.z.t. vindt u hier de deelnemerslijst van het Belgisch kampioenschap voor dames elite. De start van dit Belgisch kampioenschap is op zaterdag 11 januari 2020 om 15u15. Dit BK is live op televisie en online via een livestream te bekijken bij Sporza, in een live-uitzending op die zaterdagmiddag, waarin ook al het Belgisch kampioenschap cyclocross voor junioren live te zien is.

Deelnemerslijst BK cyclocross heren elite m.c. (profs) op 12 januari 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden bij de profs? T.z.t. vindt uhier de startlijst met rugnummers van dit kampioenschap. Alle veldritprofs doen automatisch mee aan dit Belgisch kampioenschap veldrijden; renners die een proflicentie hebben hoeven zich niet te kwalificeren voor het Belgisch kampioenschap, zij hebben automatisch startrecht. De start van de profwedstrijd is op zondagmiddag om 15u15, tegelijk met de start van de heren elite zonder contract (de niet-profs). Hoewel beide categorieën dus tegelijk van start gaan en het dus één wedstrijd lijkt, wordt er wel van beide categorieën een aparte uitslag opgemaakt. De wedstrijd van de heren elite is op zondagmiddag 12 januari bij Sporza live op tv en online per livestream te volgen, in een uitzending waarin eerder ook al het BK voor beloften (U23) wordt uitgezonden.

Deelnemerslijst BK cyclocross heren elite z.c. (niet-profs) op 12 januari 2020

Hier vindt u t.z.t. de startlijst van de niet-profs (elite z.c.) bij dit BK veldrijden voor heren elite. Zij gaan dus tegelijkertijd met de profs van start, maar ze rijden officieel wel een eigen kampioenschap, waar dus een aparte uitslag van wordt opgemaakt. De beste elite zonder contract (niet-prof) krijgt dus ook een eigen kampioenstrui.

Live op tv: Sporza

Het BK veldrijden 2020 wordt op zaterdag 11 januari en zondag 12 januari live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op zaterdag zendt men live op tv de wedstrijden van de junioren (jongens) en de dames elite uit. Op zondag zendt men live op tv de wedstrijden van de heren beloften (U23) en de heren elite (profs) uit. Op beide dagen beginnen de live tv-uitzendingen om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De uitzendingen vinden plaats op de Vlaamse zender één.

Programma live tv-uitzendingen van Sporza:

 • Za. 11 januari 13u30 op VRT één, live BK veldrijden: 13u45 start v.d. junioren, om 15u15 start dames
 • Zo. 12 januari 13u30 op VRT één, live BK veldrijden: 13u45 start beloften, om 15u15 start heren elite

Veldrijden live op tv

Wat is na het Belgisch kampioenschap cyclocross de eerstvolgende veldrit die de wielerliefhebbers live op tv en online per livestream kunnen bekijken? Dat is op maandag 13 januari de Internationale Cyclocross Otegem 2019.

Livestream BK veldrijden 2020

Livestream Sporza (VRT)

Het BK veldrijden 2020 is ook op het internet via een livestream te volgen. De officiële livestream van dit BK cyclocross wordt verzorgd door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men het Belgisch kampioenschap veldrijden dus op een smartphone of computer bekijken.

Via de livestream zendt men dezelfde wedstrijden live uit als op tv. Op zaterdag 11 januari is via die livestream vanaf 13u45 de wedstrijd van de junioren live te zien. Later op die zaterdag middag is op die livestream de dameswedstrijd te zien (start om 15u00). Op zondag 12 januari is op de livestream vanaf 13u30 het BK veldrijden voor heren beloften (U23) live te zien. Later op die zondagmiddag kan men op de livestream de wedstrijd van de heren elite (profs) zien. De start van dat BK voor de profs is om 15u00.

Sporza: gratis livestream doch geo-restricted

De livestream bevindt zich op die dagen op de site van Sporza. Men kan deze livestream van het BK dan onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream van dit BK veldrijden via de rubriek 'wielrennen'. Het is een gratis livestream. Verder kan men de livestream van dit BK cyclocross ook vinden op de gratis Sporza App. De livestream van dit BK veldrijden is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat deze officiële gratis livestream van dit BK alleen in België te zien is en in andere landen geblokkeerd is.

Alternatief: livestream Go App

Voor Nederlandse kijkers die dit BK veldrijden toch online via een livestream willen bekijken, bestaat er als legaal alternatief onder meer de Go App (online tv). Hiermee kan men online (dus per livestream) naar tv kijken. Het is een product van Ziggo. Men kan elke livestream op deze app in de gehele EU aanschouwen. Deze livestream-dienst is te gebruiken door iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo. Hiermee kan men op 11 en 12 januari dus ook in Nederland online live naar Sporza kijken en zo alsnog per livestream het Belgisch kampioenschap veldrijden aanschouwen.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om dit Belgisch kampioenschap cyclocross te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, die vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Iedereen die een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN kan met deze app per livestream naar televisie kijken. Men kan op die app dezelfde zenders per livestream ontvangen, als men thuis op tv kan bekijken. De zender VRT één zit in het standaardpakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op de app bekijken. Zo kan men dus op de middag van 11 en 12 januari 2020 per livestream naar dit veldritkampioenschap kijken.

Voorgaande editie: uitslagen BK veldrijden 2019 in Kruibeke

Meisjes Nieuwelingen:

 1. Sterre Vervloet
 2. Dhont Kiona
 3. Chloë Van Den Eede

Jongens Nieuwelingen, 1e jaars:

 1. Aaron Dockx
 2. Niels Ceulemans
 3. Kenay De Moyer

Heren Junioren:

 1. Ryan Cortjens
 2. Witse Meeussen
 3. Thibau Nys

Dames Elite:

 1. Sanne Cant
 2. Loes Sels
 3. Laura Verdonschot

Dames Beloften:

 1. Axelle Bellaert
 2. Marthe Truyen
 3. Jinse Peeters

Junior-dames:

 1. Julie Dewilde
 2. Tessa Zwaenepoel
 3. Kiona Crabbé

Nieuwelingen, 2e jaars jongens:

 1. Jente Michels
 2. Mauro Delmé
 3. Mathis Avondts

Heren Beloften (U23)

 1. Timo Kielich
 2. Lander Loockx
 3. Niels Vandeputte

Heren Elite (profs)

 1. Toon Aerts
 2. Wout van Aert
 3. Michael Vanthourenhout

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
WK veldrijden 2020 live op tv en livestreamWK veldrijden 2020 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden 2020 worden gehouden op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari. Dit WK wordt geor…
Veldrit Zolder 2019 (Wereldbeker) - live op tv en livestreamVeldrit Zolder 2019 (Wereldbeker) - live op tv en livestreamOp donderdag 26 december 2019 wordt de veldrit van Heusden-Zolder (België) verreden. Deze cyclocross is een onderdeel va…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Bronnen en referenties
 • http://www.lille.be/product.aspx?id=116
 • http://www.bk2016.be/renners/parcours
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "BK veldrijden 2020 (Antwerpen), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!