BK veldrijden 2021 (Meulebeke), live op tv en livestream

BK veldrijden 2021 (Meulebeke), live op tv en livestream Op zaterdag 9 januari en zondag 10 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2021 gehouden. Het parcours van dit BK bevindt zich in Meulebeke. Deze kampioenschappen worden live op tv uitgezonden. Ook is het BK veldrijden 2021 via een livestream te bekijken. Op zaterdag 9 januari staat onder meer het BK cyclocross voor de dames elite op het programma. Op zondag 11 januari staat onder meer het BK voor de heren elite (profs) op het programma. Hoe is de geschiedenis van het BK veldrijden verlopen?

Historie BK veldrijden

Het Belgisch kampioenschap cyclocross kent een lange historie. De eerste editie werd in 1910 in Tervuren gehouden. Dat eerste BK veldrijden werd gewonnen door de pas 20-jarige Philippe Thys. Deze buitengewoon getalenteerde coureur zou later één van de grootste wegwielrenners uit de Belgische wielerhistorie worden. Hij won drie keer de Tour de France en daarnaast ook diverse klassiekers, waaronder Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was Maurice Seynaeve de succesvolste Belgische veldrijder. In de jaren dertig won hij vijf keer het Belgisch kampioenschap. Daarnaast won hij ook één keer (in 1936) het officieuze WK veldrijden (het Internationaal Veldritcriterium). Na de Tweede Wereldoorlog werd het Belgische veldrijden in eerste instantie beheerst door Georges Vandermeirsch, die vijf keer het Belgisch kampioenschap won.

Daarna kwamen veldritgrootheden op zoals Firminen van Kerrebroeck en Albert van Damme. Beiden wonnen zes keer het BK veldrijden. Rond 1970 heerste Eric de Vlaeminck, die vier keer het BK won. De jaren tachtig waren het tijdperk van Roland Liboton. In dit decennium slaagde deze 'moddergod' erin om tien keer het Belgisch kampioenschap te winnen. Hij is daarmee de recordhouder. Aan het begin van de 21e eeuw was er de heerschappij van Sven Nys. Hij won het Belgisch kampioenschap 9 keer.

BK veldrijden dames

Pas in 2001, bij het BK in Mol, werd er voor het eerst een officieel Belgisch veldritkampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De eerste kampioene was Kathleen Vermeiren. De recordhoudster qua aantal zeges bij het Belgisch kampioenschap voor de dames elite is Sanne Cant. Zij pakte in de periode 2010-2021 elf jaar op rij de Belgische titel. Drie rensters slaagden erin om het BK Cyclocross voor dames twee keer te winnen. Dit waren Anja Nobus, Hilde Quintens en Loes Sels.

Locatie en parcours: BK in Meulebeke

Het BK cyclocross 2021 wordt verreden in Meulebeke. Dit is de plaats waar gewoonlijk jaarlijks de Berencross wordt verreden. Meulebeke ligt in West-Vlaanderen. Anno 2020 telt deze plaats circa 11.000 inwoners.

Programma BK veldrijden 2021

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hieronder vindt u het programma van het BK veldrijden 2021 (onder voorbehoud). Bij diverse voorgaande edities stonden de wedstrijden voor de heren elite en dames elite op dezelfde dag op het programma. In 2021 is dit niet het geval. De dameswedstrijd is de hoofdwedstrijd van het programma van zaterdag 9 januari 2021. De herenwedstrijd is de hoofdwedstrijd van het programma van zondag 10 januari 2021.

Programma zaterdag 9 januari 2021

 • 11u00: 1e jaars nieuwelingen (jongens) + meisjes nieuwelingen
 • 13u45: Junioren (live op tv en livestream)
 • 15u15: Dames elite, beloften en junioren (live op tv en livestream)

Programma zondag 10 januari 2021

 • 10u00 2e jaars nieuwelingen (jongens)
 • 11u00 Dames Jeugd
 • 13u45 Heren beloften - U23 (live op tv en livestream)
 • 15u15 Heren elite (live op tv en livestream)

Datum: nationale kampioenschappen veldrijden

In het weekend van 9 en 10 januari staan niet alleen in België, maar ook in heel veel andere landen de nationale kampioenschappen veldrijden op het programma. In Nederland wordt in dat weekend het NK veldrijden 2021 verreden op 9 en 10 januari 2021.

Traditioneel staat op de maandag na de nationale kampioenschappen de 'grote herkansingswedstrijd' in Vlaanderen op het programma: de Cyclocross Otegem (11 januari). Aan die cross (die ook live op tv en online per livestream wordt uitgezonden) doen veel Vlaamse en Nederlandse toppers mee. Voor hen is dat de eerste kans om na een teleurstellend nationaal kampioenschap revanche te nemen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemerslijst BK cyclocross voor dames elite (zaterdag 9 januari)

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden 2021? Tz.t. vindt u hier de deelnemerslijst met rugnummers van het Belgisch kampioenschap voor dames. De start van dit Belgisch kampioenschap is op zaterdag 9 januari 2021 om 15u15. Dit BK is live op televisie en online via een livestream te bekijken bij Sporza, in een live-uitzending op die zaterdagmiddag, waarin ook al het Belgisch kampioenschap cyclocross voor junioren live te zien is. De live tv-uitzending en livestream van die juniorenwedstrijd begint om circa 13u30.

Deelnemerslijst BK cyclocross heren elite m.c. (profs) op 10 januari 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden bij de profs? Hier vindt u t.z.t. de voorlopige deelnemerslijst. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van dit kampioenschap. Alle veldritprofs doen automatisch mee aan dit Belgisch kampioenschap veldrijden; renners die een proflicentie hebben hoeven zich niet te kwalificeren voor het Belgisch kampioenschap, zij hebben automatisch startrecht. De start van de profwedstrijd is op zondagmiddag om 15u15, tegelijk met de start van de heren elite zonder contract (de niet-profs). Hoewel beide categorieën dus tegelijk van start gaan en het dus één wedstrijd lijkt, wordt er wel van beide categorieën een aparte uitslag opgemaakt. De wedstrijd van de heren elite is op zondagmiddag 10 januari bij Sporza live op tv en online per livestream te volgen, in een uitzending waarin eerder ook al het BK voor beloften (U23) wordt uitgezonden.

Deelnemerslijst BK cyclocross heren elite z.c. (niet-profs) op 10 januari 2021

Hieronder vindt u t.z.t. de startlijst van de niet-profs (elite z.c.) bij dit BK veldrijden voor heren elite. Zij gaan dus tegelijkertijd met de profs van start, maar ze rijden officieel wel een eigen kampioenschap, waar dus een aparte uitslag van wordt opgemaakt. De beste elite zonder contract (niet-prof) krijgt dus ook een eigen kampioenstrui. Zij zijn ook te zien in de live-uitzending (tv en livestream) van de zondagmiddag, al gaat het merendeel van de aandacht in die uitzending vanzelfsprekend naar de wedstrijd van de elite m.c. (profs).

Live op tv: Sporza

Het BK veldrijden 2021 wordt op zaterdag 9 januari en zondag 10 januari live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op zaterdag zendt men live op tv de wedstrijden van de junioren (jongens) en de dames elite uit. Op zondag zendt men live op tv de wedstrijden van de heren beloften (U23) en de heren elite (profs) uit. Op beide dagen beginnen de live tv-uitzendingen om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De uitzendingen vinden plaats op de Vlaamse zender één.

Programma live tv-uitzendingen van Sporza:

 • Za. 9 januari 13u30 op VRT één, live BK veldrijden: 13u45 start v.d. junioren, om 15u15 start dames
 • Zo. 10 januari 13u30 op VRT één, live BK veldrijden: 13u45 start beloften, om 15u15 start heren elite

Livestream BK veldrijden 2021

Livestream Sporza (VRT)

Er wordt een livestream van dit BK cyclocross verzorgd door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men het Belgisch kampioenschap veldrijden dus op een smartphone of computer bekijken.

Via de livestream zendt men bij het BK veldrijden 2021 dezelfde wedstrijden live uit als op tv. Op zaterdag 9 januari is via die livestream vanaf 13u45 de wedstrijd van de junioren live te zien. Later op die zaterdag middag is op die livestream de dameswedstrijd te zien (start om 15u00). Op zondag 12 januari is op de livestream vanaf 13u30 het BK veldrijden voor heren beloften (U23) live te zien. Later op die zondagmiddag kan men op de livestream de wedstrijd van de heren elite (profs) zien. De start van dat BK voor de profs is om 15u00.

Sporza: gratis livestream doch geo-restricted

De livestream bevindt zich op die dagen op de site van Sporza. Men kan deze livestream van het BK dan onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream van dit BK veldrijden via de rubriek 'wielrennen'. Het is een gratis livestream. Verder kan men de livestream van dit BK cyclocross ook vinden op de gratis Sporza App. De livestream van dit BK veldrijden is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat deze officiële gratis livestream van dit BK alleen in België te zien is. In andere landen is deze gratis livestream van het Belgisch kampioenschap cyclocross geblokkeerd.

Alternatief: livestream Go App

Nederlandse kijkers kunnen dit BK veldrijden online bekijken via de Go App (online tv). Dit is een geheel legaal alternatief. Hiermee kan men online (dus per livestream) naar tv kijken. Het is een product van Ziggo. Men kan elke livestream op deze app in de gehele EU aanschouwen. (Ook in diverse landen buiten de EU kan men via deze app per livestream tv kijken, waaronder Noorwegen en IJsland.) Deze livestream-dienst is te gebruiken door iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo. Hiermee kan men op 9 en 10 januari dus ook in Nederland online live naar Sporza kijken en zo alsnog per livestream het Belgisch kampioenschap veldrijden aanschouwen.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om dit Belgisch kampioenschap cyclocross te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, die vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Iedereen die een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN kan met deze app per livestream naar televisie kijken. Men kan op die app dezelfde zenders per livestream ontvangen, als men thuis op tv kan bekijken. De zender VRT één zit in het standaardpakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op de app bekijken. Zo kan men dus op de middag van 9 en 10 januari 2021 per livestream naar dit veldritkampioenschap kijken. Elke livestream op de iTV-app (en dus ook deze stream van Sporza bij dit veldritkampioenschap) kan men in de hele EU bekijken.

Livestream BK veldrijden via NLziet? Neen

Is er ook een livestream van dit Belgische kampioenschap cyclocross te vinden op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app kan men niet per livestream naar de VRT (Sporza) kijken en dus kan men daarop geen stream van dit veldritkampioenschap vinden.

Livestream FloBikes? Neen

Kan men het BK veldrijden via een livestream bekijken bij FloBikes? Neen, in tegenstelling tot veel andere topveldritten, is dit veldritkampioenschap niet via een livestream bij FloBikes te bekijken. Ook andere nationale kampioenschappen cyclocross zijn niet per livestream op die app te bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen BK cyclocross 2020 in Antwerpen

1e jaars nieuwelingen

 1. Mike Uytterhoeven
 2. Ferre Urkens
 3. Viktor Vandenberghe

Junioren

 1. Thibau Nys
 2. Lennert Belmans
 3. Emiel Verstrynge

Dames Elite (Clubploegen)

 1. Suzanne Verhoeven
 2. Jana Dobbelaere
 3. Joyce Vanderbeken

Dames Beloften (U23)

 1. Marthe Truyen
 2. Kiona Crabbé
 3. Jinse Peeters

Dames Elite (Sponsorploegen)

 1. Sanne Cant
 2. Laura Verdonschot
 3. Ellen Van Loy

Junior-dames

 1. Julie De Wilde
 2. Julie Brouwers
 3. Mirthe Van Den Brande

2e jaars Nieuwelingen (jongens)

 1. Aaron Dockx
 2. Kay De Bruyckere
 3. Dario Van Der Heyden

Nieuwelingen meisjes

 1. Xaydee Van Sinaey
 2. Febe De Smedt
 3. Chloe Van Den Eede

Heren Beloften (U23)

 1. Toon Vandebosch
 2. Niels Vandeputte
 3. Jelle Camps

Heren Elite zonder contract

 1. Wietse Bosmans
 2. Kenneth Van Compernolle
 3. Thomas Verheyen

Heren Elite met contract (profs)

 1. Laurens Sweeck
 2. Eli Iserbyt
 3. Toon Aerts

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamVeldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt de cyclocross van Baden verreden. Het is de eerste internationale cyclocross van het s…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
WK veldrijden 2021 live op tv en livestreamWK veldrijden 2021 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden 2021 worden gehouden op zaterdag 30 januari en zondag 31 januari. Dit WK wordt geor…
Veldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Mol: Zilvermeercross 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 16 januari 2021 wordt de Zilvermeercross 2021 verreden. Dit is de zevende editie van deze veldrit. De Zilver…

EK voetbal 2016, wanneer was Nederland niet gekwalificeerd?EK voetbal 2016, wanneer was Nederland niet gekwalificeerd?Veel Nederlands kijken jaarlijks uit naar een mooie sportzomer. Zodra het WK of EK voetbal weer in aantocht is worden he…
Voetbal 2020: België - Nieuw-Zeeland, live tv en livestreamVoetbal 2020: België - Nieuw-Zeeland, live tv en livestreamOp donderdag 8 oktober 2020 speelt België tegen Nieuw-Zeeland. Dit is een oefenduel De wedstrijd van de Rode Duivels teg…
Bronnen en referenties
 • http://www.lille.be/product.aspx?id=116
 • http://www.bk2016.be/renners/parcours
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "BK veldrijden 2021 (Meulebeke), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!