InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestream

NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestream

NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2019 worden gehouden in en rond Ede (Gelderland). Op woensdag 26 juni staan de tijdritten op het programma. De wegwedstrijd voor de dames elite vindt plaats op zaterdag 29 juni 2019. De wegwedstrijd van de heren elite (profs) wordt verreden op zondag 30 juni. De wegritten van de dames elite en heren elite zijn online per livestream te volgen. Daarnaast wordt de wegrit van de heren elite (op zondagmiddag) ook live op tv uitgezonden.

Geschiedenis NK wielrennen

In 1888 werd in het Groningse dorp Muntendam de eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg georganiseerd. Er was toen alleen een NK voor heren. De zege op dat eerste NK ging naar H.W. van Raden. Op de tweede plek eindigde de Baron van Pallandt. In de jaren negentig van de 19e eeuw werd het NK wegwielrennen vaak in Ede verreden. In die periode werd het NK twee keer gewonnen door de beroemde Jaap Eden. Hij maakte mondiaal vooral faam als schaatser en baanwielrenner, maar hij was ook een sterke wegwielrenner.

Jorinus van der Wiel

De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen is Jorinus van der Wiel. Hij won het NK vijf keer. Zijn eerste titel pakte hij in 1915. Daarna won hij het NK ook nog in 1917, 1918, 1921 en 1925. In 1926 leek hij voor de zesde keer de titel te pakken. Hij kwam als eerste over de finish, maar de nummer twee, Klaas van Nek, tekende protest aan bij de jury, omdat Van der Wiel hem zou hebben 'aangegrepen'. De jury besloot dat dit protest 'gegrond' was, waarna de titel naar Van Nek ging en Van der Wiel in de uitslag op de tweede plek werd geplaatst.

Erelijst NK heren elite

Recente winnaars van het NK wielrennen op de weg zijn onder meer Pim Ligthart (2011), Johnny Hoogerland (2013), Sebastian Langeveld (2014), Dylan Groenewegen (2016), Ramon Sinkeldam (2017) en Mathieu van der Poel (2018). De succesvolste renner uit de recente historie is Niki Terpstra. Hij pakte drie keer de Nederlandse wegtitel: in 2010, 2012 en 2015. Het knappe aan de titels van Terpstra is, dat hij ze zowel won op relatief heuvelachtige parcoursen (zijn twee eerste titels in Limburg) en ook op een vlak parcours (zijn derde titel, die hij in Emmen behaalde).

Erelijst NK dames elite

Pas in 1965 werd er voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap wegwielrennen voor vrouwen georganiseerd. Die eerste titel werd gewonnen door Ineke van IJken, voor Bella Hage en Alie Zijlmans. In de daaropvolgende jaren pakte Bella Hage drie maal de titel: in 1966, 1967 en 1968. Vervolgens begon de heerschappij van Keetie van Oosten-Hage. Zij won het NK wielrennen voor dames in de periode 1969-1976 acht keer op rij en in 1976 won zij haar negende en laatste wegtitel. Zij is daarmee de recordhoudster qua aantal zeges bij het NK wegwielrennen voor dames. De nummer twee op die lijst is Leontien van Moorsel, die zeven keer de wegrit van het NK voor dames elite won. Marianne Vos pakte vier keer de Nederlandse titel. Recente winnaars van het NK voor vrouwen zijn Annemiek van Vleuten (2012), Lucinda Brand (2013 en 2015), Iris Slappendel (2014) en Chantal Blaak (2017 en 2018).

Programma NK wielrennen 2019

Hoe ziet het programma van dit NK wielrennen 2019 eruit? Op woensdag 26 juni wordt het NK tijdrijden in Ede verreden voor de heren beloften (U23), dames elite en heren elite (profs). Op zaterdag 29 juni staan de wegritten op het programma van de heren beloften (U23) en de dames elite. Op zondag 30 juni wordt de wegrit van de heren elite (profs) verreden.

Locatie en parcours wegritten: Ede (Gelderland)

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden gehouden in en rond de Gelderse plaats Ede. Hoe ziet het parcours van het NK wielrennen eruit? De wegritten worden verreden op een parcours van 25,2 kilometer. De start is aan de Arnhemseweg te Ede, nabij het gemeentehuis. Vervolgens rijden de renners langs Bennekom naar Wageningen en vervolgens weer naar Ede. Bij Wageningen zitten er een paar kleine, maar (indien men ze vaak oprijdt) vervelende heuveltjes. Ook vlak voor de finish in Ede bevindt zich een heuveltje. De categorie Heren Beloften (U23) rijdt zes rondes op dat parcours. De Dames Elite rijden vijf rondes op deze omloop. De heren elite (profs) rijden negen rondes.

Parcoursen en starttijden

 • Za. 29 juni, start om 10u00: Heren Beloften (U23), afstand: 147,8 km
 • Za. 29 juni, start om 14u35: Dames Elite, afstand: 122,6 km
 • Zo. 30 juni, start om 12u05: Heren Elite (profs), afstand 223,4 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite met contract? Alle profs met een beroepsrenners a-licentie of een beroepsrenners b-licentie mogen van start gaan in deze koers. Renners met een a-licentie zijn de coureurs die bij de World Tour Teams en de ProContinentale Teams rijden. Profs met een b-licentie zijn coureurs die bij een profcontract hebben bij een 'gewoon' Continentaal niet (niet ProContinentaal) of coureurs die een individueel profcontract hebben (in het verleden hadden vooral veldrijders en baanwielrenners zon individueel contract, maar die rijden anno 2019 meestal ook voor een Continentaal Team). In het verleden ging doorgaans het overgrote merendeel van de Nederlandse profs van start op het NK wielrennen. Dat is in de loop der jaren echter veranderd. In 2019 ontbreken diverse toppers op dit NK wielrennen omdat ze het niet goed vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Tourtoppers Groenewegen, Kruijswijk en Mollema. Oorspronkelijk was Dumoulin wel van plan om het NK te rijden, maar vanwege zijn blessureleed (waardoor hij ook de Tour niet rijdt) gaat hij uiteindelijk niet van start op het Nederlands kampioenschap te Ede. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de wedstrijden voor het NK wielrennen 2019.

Startlijsten met rugnummers: NK wielrennen 2019


Live op tv

Dit Nederlands kampioenschap wielrennen is deels live op televisie te volgen. De NOS Studio Sport zendt sowieso de wedstrijd van de heren elite (op zondag) live op tv uit.

NK dames: zaterdag 29 juni samenvatting op tv, niet live op tv, online wel live (livestream)

De NOS had de gewoonte om het NK wielrennen voor dames ook live op tv uit te zenden. In 2019 is dit helaas niet het geval. Dit komt doordat de NOS die middag live de voorkeur geeft aan een live-uitzending van het WK vrouwenvoetbal 2019. Toch kan men de finale van de wegrit van het NK wielrennen voor dames wel live volgen: online verzorgt men een livestream van deze koers (meer info: zie verderop). Op tv wordt er op zaterdag 29 juni een uitgebreide samenvatting van de dameswedstrijd van het NK wielrennen 2019 op tv uitgezonden door de NOS.

NK heren (profs) live op tv: zondag 30 juni

Op zondag 30 juni wordt de wegrit van de heren elite (profs) van het NK wielrennen 2019 live uitgezonden door Studio Sport. Deze live tv-uitzending is een onderdeel van de grote zondagmiddaguitzending van Studio Sport op de zender Nederland 1 (NPO1). De live tv-uitzending van het NK wielrennen begint om circa 15u20.

Livestream: NK wielrennen live op het internet

Livestream NPO

De wegritten van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor dames elite en heren elite m.c. (profs) zijn ook deels live op het internet te volgen via een livestream. NOS Studio Sport heeft op zijn website op zaterdagmiddag een livestream van het NK voor dames elite. Die gratis livestream begint om circa 15u55. Op zondag is er ook een livestream van het NK voor heren elite met contract (profs). De livestream van de herenwedstrijd begint om circa 15u20. De livestream van het NK wielrennen 2019 bevindt zich op de website van de NOS. Het is ook mogelijk om de livestream van dit NK te volgen via de NOS-app. De livestream van het NK is geheel gratis. Helaas is de gratis livestream wel geo-restricted. Dit houdt in dat men alleen in Nederland naar de officiële livestream van het NK wielrennen kan kijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor het NK wielrennen 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wie toch vanuit het buitenland per livestream naar het NK wil kijken, heeft hiervoor wel legale alternatieven, zoals de Go App (van Ziggo, zie hieronder).

De NOS heeft sowieso een groot aanbod (en nog steeds groeiend aanbod) aan sportwedstrijden die zij online per livestream uitzenden op hun website. Zo zenden zij in juli ook elke etappe van de Tour de France via een livestream uit.

Livestream via Go App

De tv-uitzendingen van het NK Wielrennen zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Op die app kan men online per livestream naar de tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop de NOS het NK uitzendt. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo en zij kunnen hiermee in de hele EU per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream de live tv-uitzending van het Nederlands kampioenschap wielrennen bekijken.

Middag 30 juni: livestream BK

Op de middag van zondag 30 juni wordt ook het Belgisch kampioenschap wielrennen 2019 online uitgezonden via een livestream. De officiële livestream van dat BK wordt geproduceerd door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. Men mag die livestream van het BK op de site van Sporza alleen in België bekijken. Dat geldt ook voor de gratis livestream op de Sporza-app. Toch zijn er wel legale mogelijkheden om deze wedstrijd online via een livestream te bekijken. Dat kan bijvoorbeeld via een livestream op de Go App (online tv). Ook bestaan er dergelijke mogelijkheden via InteractieveTV (KPN).

Uitslagen NK wielrennen 2019

Hieronder vindt u de uitslagen van de wegritten van het NK wielrennen 2019. Bij de wedstrijd van de heren elite (profs) kwam Danny van Poppel als tweede over de finish. Hij werd echter gediskwalificeerd wegens 'onreglementair sprinten', waarbij hij met name Ramon Sinkeldam hinderde.

Uitslag Heren Elite (profs)

 1. Fabio Jakobsen
 2. Moreno Hofland
 3. Bas van der Kooij
 4. Martijn Budding
 5. Cees Bol
 6. Bram Welten
 7. Ramon Sinkeldam
 8. Dennis van Winden
 9. Jesper Asselman
 10. Coen Vermeltfoort

Uitslag Heren Beloften (U23):

 1. David Dekker
 2. Nils Eekhoff
 3. Marijn van den Berg

Uitslag Dames Elite:

 1. Lorena Wiebes
 2. Marianne Vos
 3. Amy Pieters

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamKoolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 september 2019 wordt de 104e editie verreden van de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap v…
WK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2019, live tv en livestreamWK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2019, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen ploegentijdrit voor heren en dames worden verreden op zondag 22 september 2019. Dit is voor he…
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jorinus_van_der_Wiel
 • http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1926/0625
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
 • http://www.cyclingonline.nl/artikel/9767_elite-zonder-contract_sluitstuk_nk_goeree-overflakkee.html
 • http://www.knwu.nl/mededelingen/nk-wielrennen-2017-montferland
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/111815

Reageer op het artikel "NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Bulten, 15-06-2017 19:47 #2
De elite van wielrennend Nederland wordt goed betaald. Jammer dat dit evenement 80 verkeersregelaars nodig heeft die geen cent voor hun werk ontvangen. Adecco ronselt mensen om dit te doen zonder te vermelden dat het een vrijwilligersbaan is.
Vreemde zaak. Bij Eneco-tour en de Giro in 2016 ontving ik als verkeersregelaar wel een afgesproken uurloon met km-vergoeding.
Zou het evenement zonder die mensen nog wel kunnen starten?

Frans Hoogeveen, 18-05-2016 01:39 #1
Lekker vroeg om half negen wielrennen op de buis live volgen. Beetje vroeg voor een NK wedstrijd, dit i.v.m. na afloop van de course het on-interessante EK voetbalgebeuren wat ook op de buis te volgen is. Laten we hopen dat het mede door de wind vanaf het startschot een levendige en boeiende strijd wordt. Kijken of Terpstra en andere 1lingen in de waaier kunnen rijden die ongetwijfeld gevormd wordt door de 2 grote ploegen. Veel kijkgenot hopelijk voor ons allen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!