InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK darts 2020 (PDC) live op tv en livestream

WK darts 2020 (PDC) live op tv en livestream

WK darts 2020 (PDC) live op tv en livestream In de Britse hoofdstad Londen wordt het PDC William Hill World Championship Darts 2020 gehouden. Dit toernooi begint op vrijdag 13 december 2019. De finale staat op 1 januari 2020 op het programma. Het WK darts 2020 wordt in Nederland live op tv uitgezonden door RTL7. Daarnaast is dit WK darts ook op het internet te volgen via een livestream. Het prijzengeld bij het WK darts 2020 bedraagt 2,5 miljoen pond. Tot de prominent deelnemers behoren Michael van Gerwen, Gary Anderson en Rob Cross. Ook ex-wereldkampioen Raymond van Barneveld hoopt zich voor dit WK te plaatsen. Het wordt dan zijn laatste wereldkampioenschap darts.

Datum WK darts 2019 en WK darts 2020

Bij sportliefhebbers die niet heel actief het darts volgen, bestaat er dikwijls enige onduidelijkheid over één facet van de naam van elke editie van het WK darts: het jaartal. Wat is het WK darts 2019 en wat het WK darts 2020?

Jaartal van de datum van de finale geldt

Het WK darts wordt bij de PDC grotendeels in de maand december gespeeld. De finale wordt echter meestal in januari gespeeld. Wanneer bijvoorbeeld in december 2019 wekenlang het WK darts wordt gespeeld, hebben veel buitenstaanders de neiging om dit het WK darts 2019 te noemen, maar aangezien de finale plaatsvindt in januari 2020, heet dat toernooi dan het WK darts 2020.

PDC versus BDO

De dartswereld is al jarenlang verdeeld in twee kampen. Aan de ene kant staan de BDO (British Darts Organisation) en de daaraan gelieerde WDF (World Darts Federation). Daar tegenover staat de PDC (Professional Darts Corporation). De BDO organiseert sinds eind jaren zeventig het officieuze WK darts op Lakeside (Frimley Green). De PDC is de rivaliserende bond die in de jaren negentig is opgericht door topspelers die ontevreden waren over het beleid van de BDO. De PDC organiseert haar eigen toptoernooien, waaronder haar eigen wereldkampioenschap darts: het William Hill PDC WK Darts.

PDC zegeviert

Er heeft jarenlang een scherpe concurrentiestrijd gewoed tussen deze bonden. Uiteindelijk heeft de PDC die strijd op zeer overtuigende wijze gewonnen: zowel financieel als sportief is de PDC anno 2017 vele malen sterker dan de BDO. De enige troef die de BDO jarenlang nog had, was dat het BDO WK darts live op tv werd uitgezonden door de Britse publieke omroep BBC. In 2016 is er echter een einde aan dat contract gekomen. Sindsdien is de prestige van het BDO WK darts (Lakeside) nog verder gedaald. De BDO wordt nog wel beschouwd als een goede kweekvijver van jonge talenten die later doorgaans overstappen naar de PDC.

Prijzengeld WK darts

Toen de PDC in 1994 voor het eerst een eigen WK darts organiseerde, zat er in totaal 64.000 pond in de prijzenpot. De PDC had het in die begintijd financieel gezien nogal moeilijk. Daarom moest men voor het tweede PDC WK darts zelfs besluiten om het prijzengeld te verlagen: in 1995 was de totale prijzenpot 55.000 pond. Puur financieel gezien was in die tijd het WK van de BDO heel wat lucratiever: het BDO had in 1995 een prijzenpot van 143.000 pond. In de daaropvolgende jaren groeide echter het succes van de PDC. Dat was ook af te lezen aan de groeiende prijzenpot. Bij het WK darts 2016 van de PDC was de prijzenpot bijvoorbeeld 1,5 miljoen pond. In dat jaar had de BDO daarentegen een prijzenpot van 339.000 pond.

Prijzengeld WK darts 2020

Hoe ziet het prijzenschema van het PDC WK darts 2020 eruit? In 2020 is de totale prijzenpot van het PDC WK darts bedraagt 2,5 miljoen pond. De winnaar ontvangt 500.000 pond.

Erelijst

Phil Taylor won het WK van de PDC maar liefst 14 keer. Michael van Gerwen won het toernooi drie keer. Vier spelers slaagden erin om dit toernooi twee keer te winnen: Gary Anderson, John Part en Adrian Lewis. Drie spelers wonnen dit evenement één keer: Dennis Priestley won in 1994 de eerste editie van het PDC WK darts, Rob Cross won het in 2018 en Raymond van Barneveld was in 2007 de eerste Nederlander die erin slaagde om dit WK van de PDC te winnen.

Locatie

Het WK darts van de PDC heeft sinds 2008 als vaste locatie het Alexandra Palace te Londen. De bijnaam van dit gebouw is Ally Pally. Het gebouw bevindt zich in een deel van Londen dat de naam 'Borough of Haringey' draagt. Dit ligt in het noorden van Londen. Het prachtige Alexandra Palace werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in de Victoriaanse stijl. In Nederland is dit gebouw niet alleen bekend vanwege het WK darts, maar ook omdat het in 2012 tijdens de Olympische Spelen gebruikt werd als 'Holland Heineken House'.

Hoofdsponsor

Sinds 2015 is het bedrijf William Hill de hoofdsponsor van het PDC WK darts. Sindsdien heet dit toernooi officieel het 'William Hill World Darts Championship'. Voorheen was jarenlang het bedrijf Ladbrokes de naamsponsor van het evenement. Voor velen was in de loop van al die jaren de merknaam Ladbrokes bijna een synoniem voor 'PDC WK darts' geworden. Dit zag men in het verleden nog sterker bij de BDO, waarbij fans vaak het BDO WK darts 'The Embassy' noemden, of 'Lakeside'. 'The Embassy' was een sigarettenmerk dat dit toernooi sponsorde, 'Lakeside' was het congrescentrum waar dit toernooi werd gespeeld; daarnaast was Lakeside één van de grote sponsoren van het BDO WK darts.

Darts op tv in Nederland

Eind jaren negentig groeide darts in Nederland uit tot een populaire tv-sport. Dit had vooral te maken met de grote successen van Raymond van Barneveld op het WK van de dartbond BDO. Dit WK werd in die tijd live op tv uitgezonden door de Britse publieke omroep BBC en later ook door de Nederlandse zender SBS6. Vanwege de hoge kijkcijfers ging SBS6 meer en meer darts uitzenden. Het werd de 'dartszender van Nederland'. Toen veel Nederlandse toppers overstapten van de BDO/WDF naar de bond PDC, maakte ook SBS6 die overstap en ging het PDC WK Darts live uitzenden.

Dip rond 2010

In de loop der jaren kwam er echter een dip in de Nederlandse hype rond het darts. De Nederlandse successen waren enige tijd wat minder groot en de kijkcijfers van de darts-uitzendingen op SBS6 namen af. Daarop besloot SBS in 2010 om afscheid te nemen van het darts. De uitzendrechten van de PDC verhuisden vervolgens richting RTL7.

RTL en de PDC

Rond het jaar 2000 toonde het Nederlandse RTL al interesse in darts. De omroep had toen de uitzendrechten van het PDC WK darts. In die periode was daar in Nederland nog niet veel aandacht voor. De enige Nederlandse topper bij de PDC was toen Roland Scholten, de andere Nederlandse topspelers zaten in die periode nog bij de BDO. Mede vanwege de tegenvallende kijkcijfers besloot RTL toen om afscheid te nemen van het darts.

WK darts 2020 live op tv - uitzendschema van RTL7

In Engeland wordt het WK darts live op tv uitgezonden door Sky Sports. In Nederland is het WK darts 2020 live op tv te zien bij RTL7. Deze zender zendt anno 2020 waarschijnlijk weer alle wedstrijden live op tv uit. Bij veel voorgaande edities zond RTL7 bijna alle wedstrijden live op tv uit. De enige uitzonderingen waren de wedstrijden die plaatsvonden wanneer het programma Voetbal Inside plaatsvond. Aangezien dat programma verhuisd is, werden bij het WK 2019 alle wedstrijden van het WK darts live uitgezonden door RTL7. Dit is dus bij het WK 2020 waarschijnlijk weer het geval. Zodra het definitieve uitzendschema van de live tv-uitzendingen bekend is, wordt het hier geplaatst.

WK darts 2020 livestream

Livestream WK darts

Het PDC WK darts 2020 is ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Het voordeel van een livestream is, dat men daarmee naar het WK darts 2020 op een smartphone, laptop of tablet kan kijken, als men bijvoorbeeld op een locatie is waar men geen tv tot de beschikking heeft.

Officiële livestream bij RTL XL (ook voor abonnees van Videoland)

De officiële livestreams zijn overigens niet gratis. Men kan bijvoorbeeld live online het WK darts bekijken via een livestream op de website van RTL XL. Om deze livestream van het WK darts te kunnen te bekijken dient men een betaald 'Premium'-abonnement te hebben. Ook kan men de livestream bekijken als abonnee van Videoland. Deze livestream van RTL7 voor het WK darts is overigens ook te vinden via de site van RTL7 Darts.

Alternatief: Go App

Het is ook mogelijk om dit WK darts via ene livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Daarop kan men als abonnee van Ziggo alle tv-uitzendingen van RTL7 bekijken. Aangezien anno 2020 RTL7 alle wedstrijden live op tv uitzendt, zijn dus ook alle wedstrijden via deze livestream te bekijken. Bij diverse voorgaande edities was het nog zo dat diverse wedstrijden wel per livestream en niet op tv werden uitgezonden. Sinds het wereldkampioenschap van 2019 is dat echter niet meer het geval.

Livestream PDC: geo-restricted

De dartsbond PDC heeft ook een officiële livestream. Deze Engelstalige stream is echter niet gratis. Daarnaast is deze livestream ook nog 'geo-restricted' (wat in de praktijk inhoudt dat men hem officieel niet in Nederland kan bekijken). Ook bij Sky Sports is dit WK darts via een livestream te volgen, maar daarbij geldt eveneens dat hij 'geo-stricted' is en dat men eveneens voor die stream moet betalen.

Data WK darts 2020

Op welke data wordt het William Hill PDC WK darts 2020 gehouden? De datum van de eerste speeldag is vrijdag 13 december 2019. De finale wordt op 1 januari 2020 gespeeld.

Loting WK darts live

Eind november 2019 wordt de WK-loting gehouden. Deze loting is live te volgen, bijvoorbeeld via een livestream op Facebook bij de pagina van Darts Op 7. Via deze livestream is ook een nabeschouwing op de loting te zien. De livestream van de loting is overigens gratis en openbaar toegankelijk (in tegenstelling tot de livestream van RTL7 bij de wedstrijden, waarvoor men immers een abonnement dient te hebben). Voor Britse kijkers is de loting live te volgen via een stream Sky Sports News.

Deelnemers WK darts 2020

Aan het WK darts 2020 doen 96 spelers mee. De beste 32 spelers op de PDC-wereldranglijst (Order of Merit) zijn automatisch geplaatst voor dit WK. Daarnaast kunnen 32 darters zich ook kwalificeren via de Pro Tour Ranking (vloertoernooien van de PDC). Tot slot kunnen ook nog 32 spelers zich plaatsen via allerlei andere manieren (zoals continentale rankings en kwalficatietoernooien). Voorafgaand aan het wereldkampioenschap wordt hier de gehele deelnemerslijst van dit toernooi geplaatst.

Programma WK darts 2020 (wedstrijden per dag)

Hoe ziet globaal het speelschema van het WK darts 2020 eruit? Het speelschema van de eerste rondes is nog niet bekend. Wel is reeds bekend gemaakt wanneer de wedstrijden uit de slotfase plaatsvinden. Op 29 december worden de kwartfinales van het PDC WK darts 2019 gespeeld. De halve finales staan op 30 december op het programma. Op de avond van nieuwjaarsdag 1 januari 2020 wordt de finale gespeeld.

Welke wedstrijd wordt op welke dag gespeeld? T.z.t. vindt u hier het programma van dit WK darts per dag. In de loop van het toernooi wordt dit programma geüpdatet. Het is de traditie dat de winnaar van de voorgaande editie van het WK reeds op de eerste avond van het toernooi zijn eerste wedstrijd speelt. Michael van Gerwen speelt daarom zijn match in de eerste ronde op die eerste avond: vrijdag 13 december.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
Darts: UK Open 2019 live op tv en livestreamDarts: UK Open 2019 live op tv en livestreamVan vrijdag 1 maart tot en met zondag 3 maart 2019 wordt het PDC Ladbrokes UK Open georganiseerd. Dit is de zestiende ed…
EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli begint het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen 2020. De finale van dit damesvoetbaltoerno…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Taylor_(darts_player)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Palace
  • http://www.pdc.tv/world-darts-championship

Reageer op het artikel "WK darts 2020 (PDC) live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: Darts in 2017
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!